anpi 13.07.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Zapraszam do komentowania i pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 13.07.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 A co to za projekt mozna jakiś link bo wygląda sympatycznie No i działka pięęęękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 13.07.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Aha i witam wśród dziennikarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.07.2005 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Aha i witam wśród dziennikarzy Witam również Projekt to B-42 z pracowni Boduch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 13.07.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Miejsce na zamieszkanie wydaje się , względem zdjęć REWELACYJNE. Myślę że mieszkać będzie się kapitalnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.07.2005 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Miejsce na zamieszkanie wydaje się , względem zdjęć REWELACYJNE. Myślę że mieszkać będzie się kapitalnie.... Dzięki. Chociaż - z jednej strony ten las jest piękny, ale z drugiej - sprawił mi wiele kłopotów. Postaram się je dokładnie opisać w dzienniku, na razie - w skrócie - napiszę, że największy kłopot był z uzyskaniem zgody na wycięcie części drzew. Ponieważ działka figuruje w rejestrach jako leśna i budowlana musiałem uzyskać zgodę na wyłączenie jej części z produkcji leśnej. Żeby uniknąć opłat musiałem zmieścić się w 500 metrach kwadratowych (dom, droga dojazdowa, oczyszczalnia ścieków, itd.). Poza tym do wniosku trzeba było zebrać mnóstwo dokumentów, łącznie z mapką zagospodarowania działki wykonaną przez osobę z uprawnieniami. W końcu - udało się, ale trwało to chyba z pół roku. To, że działka jest leśna (nadal) ma też jeden plus - podatek od nieruchomości wynosi 0 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 14.07.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Te wszystkie " pierepałki" związane z tzw. działką leśną nijak się mają do póżniejszej eksploatacji terenu.... Czasami warto trochę poczekać , aby potem mieszkać w wręcz luksusowych warunkach krajobrazowo- relaksacyjnych. Według mnie REWELACJA na dalszą drogę życia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.07.2005 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Te wszystkie " pierepałki" związane z tzw. działką leśną nijak się mają do póżniejszej eksploatacji terenu.... Czasami warto trochę poczekać , aby potem mieszkać w wręcz luksusowych warunkach krajobrazowo- relaksacyjnych. Według mnie REWELACJA na dalszą drogę życia..... Dzięki za miłe słowa. Ten lasek też mi się bardzo podoba - fajnie mieć SWÓJ las Na szczęście walka z urzędami już za mną i wreszcie coś się dzieje na budowie, a długo czekałem na ten moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 16.07.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Witam . Bardzo podoba mi się projekt Twojego domu. Jego prosta forma, brak zbędnych ozdubek sprawia, że jest taki solidny i przytulny. Jestem zauroczona. A ten las szkoda gadać...pierwsza klasa. Na pewno warto się było pomęczyć z tą papierologią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 16.07.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Po grzybki do WŁASNEGO lasu, chwilunię przed śniadankiem...Kto tak ma ???? Naprawdę nieliczni!!!!! Jeżeli papierologia jest już wspomnieniem to tym bardziej REWELACJA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.07.2005 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Bardzo podoba mi się projekt Twojego domu. Jego prosta forma, brak zbędnych ozdubek sprawia, że jest taki solidny i przytulny. Jestem zauroczona. Dzięki za miłe słowa. Takie były założenia podczas szukania projektu - ma być prosty (tani w budowie) i funkcjonalny (oddzielny pokój dla mnie do pracy - mam własną firmę). Poza tym nie lubie wykuszy (wykuszów?) i lukarn. A ten las szkoda gadać...pierwsza klasa. Na pewno warto się było pomęczyć z tą papierologią. To fakt. Do tego działeczka jest duża - 1700 m, z czego ok. 1200 m to las, a kosztowała mnie 0 zł (kochana Teściowa ), no może nie do końca, bo za notariusza zapłaciłem 750 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 19.07.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Anpi a ja dziś przechodziłam ze swoim majstrem koło budowy sąsiadów i mówi on tak "ruski cement to już pierwszego dnia polewają strop" Ja mysłałam, ze ławy niekoniecznie się polewa ale jeszcze dużo się uczę i wszystko na bieżaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.07.2005 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Anpi a ja dziś przechodziłam ze swoim majstrem koło budowy sąsiadów i mówi on tak "ruski cement to już pierwszego dnia polewają strop" Ja mysłałam, ze ławy niekoniecznie się polewa ale jeszcze dużo się uczę i wszystko na bieżaco Hmmm, a ja myślałem, że świeży beton zawsze się polewa, nie ważne z jakiego cementu zrobiony. Ale chyba są różne szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 20.07.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Co do warunków pogodowych..Ja też nigdy bym siebie nie podejrzewala że pogoda będzie mnie interesować z innych powodów niż urlopowo- wypoczynkowy...Jakaś dziwna się robię...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 21.07.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Anpi, jeżeli ta droga nie jest jeszcze asfaltem na gotowo, to daj jeszcze z następne 20-40 cm. Dlaczego dlatego, że jak zaczną tobie tą drogę budować to anjprawdopodobniej nie wywiozą materiału z pod dorgi, a jedynie nadsypią i położą asfalt.Wierz mi.Mieszkam w "starej" dzielnicy od 10 lat i 2 lata temu zakończyli kładzenie kanalizacji w drodze, która była przedtem 1/2 asfalt i 1/2 pobocze nieutwardzone. Miałem 4 stopnie do domu. Teraz mam 3 i musiałem nadsypać 30 co ziemi przed domem w ogródku, żeby ryżowiska po każdym deszczu nie mieć. Po drugiej stronie ulicy (bo górka) ludzie już mają z parteru sutereny, bo parapety mają poniżej chodnika. Do kosztów jeszcze ci pewnie dojdą dodatkowe wywrotki piaski, no i dodatkowa izolacja termiczna i hydro, no i dodatkowy wpis kierownika budowy. No i tak sięnazbiera, ale moim zdaniem warto, zwłaszcza jak u Was 30-40 cm potoki ulicami pływają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.07.2005 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Anpi, jeżeli ta droga nie jest jeszcze asfaltem na gotowo, to daj jeszcze z następne 20-40 cm. Dlaczego dlatego, że jak zaczną tobie tą drogę budować to anjprawdopodobniej nie wywiozą materiału z pod dorgi, a jedynie nadsypią i położą asfalt. Wierz mi. Tak chyba zrobię, mimo że na tej ulicy jest już asfalt. Wolę mieć parter za wysoko, niż za nisko. Do kosztów jeszcze ci pewnie dojdą dodatkowe wywrotki piaski, no i dodatkowa izolacja termiczna i hydro, no i dodatkowy wpis kierownika budowy. No i tak sięnazbiera, ale moim zdaniem warto, zwłaszcza jak u Was 30-40 cm potoki ulicami pływają. Kosztów piasku się obawiam, chociaż zastanawiam się nad innym rozwiązaniem - ponieważ u mnie na całej działce tuż pod humsem (cienkim) jest piasek, wymyśliłem żeby zamówić koparkę, wybrać piasek z frontu działki i nim zasypać fundamenty. Natomiast w to wykopane miejsce nawiozę gruzu za pół darmo i dopiero na tym dam ziemię. Styropian na izolację mam kupiony z lekkim zapasem, a dysperbit nie jest taki kosmicznie drogi. A co do kierownika - to mój wujek, więc tych kosztów się nie boję A co do potoków na ulicach, to na szczęście ulica przy której będzie mój dom nie jest zalewana, te potoki widziałem jak wracałem do miasta, w zasadzie już w mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 21.07.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Popieram tym bardziej, że remont drogi z kanaliza kosztował mnie jeden stopieńdo doumu. Co do wybierania piasku z przed domu to byłbym ostrożny (ryżowiska), chociaż na piaskach nei powinny Wam grozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.07.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Nie ma to jak w porę się zorientować Inaczej kucie pierwsza klasa Podoba mię piaseczek w twoich wykopach Toż to złocisty pył Piszecie to o podwyższeniu fundamentów Ja mam działkę na górce i taki dylemat czy wybierać ziemię z jednej strony działki żeby wyrównać czy lepiej dowieźć z drugiej Tylko, ze jak dowiozę to może być nieciekawie stromy podjazd do garażu Na ulicy wszyscy mają podobnie do opisu Kroyeny i na końcu dziłek wielkie mury oporowe Ja tak nie chcę Jak zwykle dylematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 27.07.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 U nas też wiele rzeczy okazało się droższe niż zakładaliśmy. Za to zdecydowanie tańsze niż wycenił kosztorysant. No ale wedłg niego nasza chatka ma kosztować 409 000 + VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 27.07.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 anpi, czy aby nie przedwcześnie się cieszysz?Jeszcze izolacje ocieplenie (chyba, że już to macie).A w kosztorysie to były fundamenta, czy stan "0'.Bo jeżeli "0" to jeszce dochodzi wypełnienie uwibrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts