Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Anpi-ego - komentarze

Recommended Posts

Z kominkiem to było tak - akurat jak zamówiłem, to im się podobno zepsuła jakaś maszyna i nie mogli dorobić tego wlotu. Na szczęście się skończyło dobrze, handlowiec mnie przeprosił za długie oczekiwania i kominek już stoi z salonie. Ale już się trochę zacząłem denerwować :-?

Co do oczyszczalni - sprawa jest dość prosta. Do wkopania zbiornika wziąłem gości, którzy budują kanalizację u mnie na wsi. Sami załatwili koparkę, położyli 10 metrów rur i ustawili zbiornik. Gdyby nie to, że byli "pod ręką" a ja akurat miałem strasznie dużo pracy - zrobiłbym to sam. Ale pewnie za koparkę zapłaciłbym niewiele mniej niż zapłaciłem im. A do włożenia zbiornika do dołu na pewno potrzebowałbym kogoś do pomocy.

Po zamontowaniu zbiornika, sam założyłem rurę od zbiornika do studzienki rozdzielczej, i rury od studzienki do drenażu. Prosta sprawa, tylko trzeba mieć poziomnicę i łopatę. Od jutra będę robił drenaż. Jak skończę - opiszę jak mi poszło.

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Ładna ta złota polska jesień.

Proszę napisz ile masz stopni w domu? Jak sprawuje się podłogówka?

Na razie nie używam kotła elektrycznego i palę tylko w kominku, sporadycznie raz na dzień lub dwa. Przy temperaturze na zewnątrz około minus 2, w domu mam bez palenia 13-14, po paru godzinach palenia w kominku jest 16-17. Ale... nie mam jeszcze parapetów wewnętrznych i pod oknami trochę hula wiatr. Poza tym muszę też uszczelnić akrylem połączenia glifów z oknami, tam też trochę hula. Myślę, że wtedy będzie cieplej.

Zamówiłem dzisiaj sterownik do kotła elektrycznego, jak tylko przyjdzie, ustawię na nocną taryfę kocioł i zobaczymy jaka wtedy będzie temperatura.

Aha - co do podłogówki - po paru godzinach palenia w kominku podłogi są lekko ciepłe, ale u mnie jest sporo betonu na rurkach (jakieś 10 cm) więc podłogi będą ciepłe dopiero po dłuższym paleniu.

anpi mam pytanko czy komin (masz systemowy czy murowany???) do kominka z płaszczem wodnym masz ocieplony czy nieocieplony?

Pytam się o to bo my mamy systemowy Schiedla (NIEOCIEPLONY) i sprzedawca namawiał nas na ocieplony, który kosztował około 900 zł. więcej niż nieocieplony.

I teraz się zastanawiam czy to nie był błąd? Czy w momencie wyboru kominka z PW właśnie nie lepiej byłoby mieć ocieplony???

Aga, mam komin taki, można powiedzieć "pół-systemowy" :D to znaczy wkład ceramiczny z Bolesławca obmurowany cegłą pełną. Między wkładem a obudową z cegły jest pustka powietrzna, czyli można powiedzieć, że jest nieocieplony. Komin ma ok. 7,5 metra wysokości i przekrój 20x20 cm.

Ciąg jest bardzo mocny, nie ma żadnych problemów z rozpalaniem. Do rozpałki biorę parę kawałków tektury albo papieru i parę szczap drewna. Rozpalam bez problemu za pierwszym razem. Po rozpaleniu muszę przymykać szyber, żeby się za szybko nie paliło. Dzisiaj, po pięciu godzinach palenia obudowa komina była lekko ciepła. Generalnie z komina jestem na razie zadowolony, początkowo też myślałem o Schiedlu, ale byłby 2 razy droższy :o

Właśnie zerknąłem do mojego arkusza wydatków. Koszt komina:

- wkłady ceramiczne 20x20 cm (plus czopuch i wyczystka) - ok. 800 zł

- zaprawa szamotowa - ok. 20 zł

- cegła pełna - ok. 800 zł

- cegła klinkierowa - ok. 650 zł

- pustaki wentylacyjne Leier - ok. 500 zł

- wkłady ceramiczne 14x14 cm (plus czopuch i wyczystka) - ok. 500 zł

RAZEM: ok. 3270 zł (za 2 kominy)

• 2 weeks później...
Hej Anpi 8)

Moze nie będzie od razu tak zlke z twoją robotą, co, cóżeś taki pesymista :roll:

Może natąpi rozwój , wzrost płac :roll: :roll: 8)

Domek coraż piękniejszy, a widok z okna- chyba :roll: - na zimowy las piękny masz 8) 8)

Fajnie mieć już kominek co :roll: :wink:

Pozdrówka i trzymaj się 8)

Dzięki za słowa otuchy, ale ja jestem realistą, a nie pesymistą :-? Wiem, jak działają, nazwijmy to "oddziały" tej firmy, czyli firmy, które zostały kupione przez tą firmę. Z 20 osób zostaje 2-3. Niestety :-? Ale już szukam i mam nadzieję, że coś ciekawego znajdę.

A kominek super sprawa, człowiekowi się od razu poprawia nastrój, jak sobie popatrzy na ogień :D

Witam,

fajnie tak umiec samemu zrobic sobie niektóre prace w domku-niestety prace elektryczne czy hydrauliczne musimy zostawic fachowcom-a Ty dośc że znasz sie na tym i umiesz zrobic to jeszcze ta satysfakcja :D :D

Gratulacje-tempo prac super,ciągle przybywa coś nowego bardzo istotnego :D

Może macie jakąś wizualizację przyszłej kuchni?

A kominek jaką będzie miał obudowę? Z jakiego materiału i kto Ci to robi?

Jestem na etapie poszukiwań więc stad te pytania.

Pozdrawiam Cieplutko

Obudowę kominka robię sam, do wysokości ok. 1,5 metra będzie z Ytonga 7,5 cm, powyżej - płyty gipsowo-kartonowe na stelażu stalowym. Dzisiaj cyknę fotkę, bo już kawałek obudowy stoi. Obudowę zdecydowałem się robić sam mimo że sie na tym w ogóle nie znam, bo fachowcy od kominków mają takie kosmiczne ceny, że mnie po prostu nie stać.

Wizualizację kuchni mam, ale to jest czarno-biały wydruk, w dodatku popisany długopisem. Za kilka dni (najpóźniej do końca miesiąca) kuchnia ma być gotowa, będą więc zdjęcia.

Co do samodzielnych prac na budowie - na hydraulice niestety nie nie znam i to mi robili "fachowcy". Niestety, nie dość że to najkosztowniejszy etap mojej budowy, to nie jestem do końca zadowolony, mimo że ekipa polecona i w zasadzie miała opinię profesjonalnej. Okazało się inaczej... :-?

Co do samodzielnych prac na budowie - na hydraulice niestety nie nie znam i to mi robili "fachowcy". Niestety, nie dość że to najkosztowniejszy etap mojej budowy, to nie jestem do końca zadowolony, mimo że ekipa polecona i w zasadzie miała opinię profesjonalnej. Okazało się inaczej... :-?

Co się stało, że nie jesteś zadowlony w 100%???

Fajnie, że mężczyzna robi wiele rzeczy sam, to wg mnie plus na jego korzyść.

Co się stało, że nie jesteś zadowlony w 100%???

Fajnie, że mężczyzna robi wiele rzeczy sam, to wg mnie plus na jego korzyść.

Dzięki :D A jaka satysfakcja! Szkoda, że mało czasu, bo mógłbym zrobić więcej.

Co do hydraulików - jest parę niedoróbek. Instalacja działa OK, ale np. wejście na baterię wannową jest za wysoko, źle zamontowany geberit (muszla się rusza), parę grzejników krzywo (nierównolegle do ściany). Niby mają poprawić, ale niesmak pozostał :-?

Własnie chyba walki z fachowcami to najczulszy punkt budowania. My mamy ekipę budującą i robiącą dach ok, ale już sie boję wykonczeniówki.

Hydraulika mamy umówionego bardzo rzetelnego, eletryk sprawia wrażenie ok,ale co stworzy to zobaczymy.

Dobrze że skonczyło się tylko na niedoróbkach,to wg.mnie ryzyko każdego inwestora.

Pozdrawiam :D

Oczywiście, nie jest tak źle, mogło być gorzej :D Ja na przykład też bardzo byłem zadowolony z ekipy od dachu. Przy zabudowie poddasza okazało się jednak, że okno dachowe jest krzywo wprawione i gość od dachu, który to robił stwierdził że "tak ma być" i że nie da się tego poprawić :( No ale coż, w mieszkaniach sprzedawanych przez deweloperów też zdarzają się usterki, i też są problemy z ich usunięciem. :-?

Witam Cie .

Widze ze budujesz domek tóry bardzo mi sie podoba .

Jako ze ty widzisz go wizualnie mam takie pytanie

Jak sadzisz jak by to wizualnie i uzytkowo wygladało gdyby ...

Przesując ścianę dziłową ta miedzy salonem a pokojem na kożyść salonu .

By salon był troszę wiekszy .Zmniejszyć pokój obok i przesunąc wejście do pokoju bardziej w strone schodów.

Czy taka zmiana korzystkie wpłyneła by na salon??Co śadzisz??

Bedę Ci bardzo wdzięczna za każdą informacją poniewaz przwie zdecydowałam sie na ten projekt.

Czy robiłes jakieś zmiany ?Wiem ze zrobiłes garderobe na poddaszu .

Będe wdzięczna za odpowiedz.

Pozdrawiam

No i problem rozwiążany ściana nośna....

Dziękuję za odpowiedz .

Mówisz ze w salonie duzo miejsca ....cieszę sie .

Słucahj a moze ty znasz kogoś kto tez buduje ten wspaniały domek i ma jakąś galerię zdjeć tu na forum :)

Twoję też oglądnełam hihih...cudowny cudowny...

Ach będe wdzięczna za chodz 1 zdjecie z poddasza .

Dziękuję :D

Witaj :D

mimo,że Twój dziennik przeczytałam pobieżnie (brak czasu) to miło jest obserwować , (zwłaszcza cudze budowy) jak rosną w oczach....ale wiem ile trudu i znoju kosztują...

ale przyjemnie jest zapalić ogień we własnym kominku :D prawda?

Z utęsknieniem czekam na ten moment, jastem dopiero na początku ..niestety :-?

Wam życzę szybkiego wprowadzenia się do domku i tylko sielankowego w nim życia :D :D :D