Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Anpi-ego - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej anpi,

na wstępie chciałbym pogratulować - pięknie mieszkacie. Tylko pozazdrościć (w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Działka zapiera dech w piersiach, wewnątrz miodzio.

Moje pytanie dotyczy ogrzewania. Czy ktoś wyliczał Ci potrzebne moce kominka, kotła elektrycznego itp.? A jesli tak, to czy wiesz jakimi danymi się posługiwał i co brał pod uwagę? Jeśli robiła to jakaś firma to poproszę o namiar.

Solary. Na jakie się zdecydowałeś (marka, wielkość, rodzaj, sterowanie) i czy ich specyfikacja też była ujęta w projektach ogrzewania.

Jaką wartość (kW) ma twoja elektryczna moc przyłączeniowa? Czy kocioł 12 kW oznacza, że musi mieć zapewniony taką moc przyłączeniową.

pozdrawiam

CuoreRosso

• 4 weeks później...

Odpowiadam hurtowo, bo czasu ostatnio mało :lol:

Aga, Mikazuu - już mam kratki do kominka, więc jest szansa, że na dniach będzie gotowy do obfotografowania.

Chwilowo zajmuję się "większymi" rzeczami - zrobiłem jeden pokój na poddaszu, szafę wnękową (nie do końca), podjazd z płyt eko, zwanych też ażurami, bardzo dużo czasu schodzi na zagospodarowania tzw. ogrodu (ogrodem to on będzie ale za parę lat :lol:), w każdym razie - trawa już rośnie w dużych ilościach, jest sporo iglaków i trochę kwiatów.

CuoreRosso - dzięki za miłe słowa. Co do instalacji CO - całość "projektował" właściciel firmy, która to robiła. Zdecydowanie ich nie polecam, spartaczyli co się tylko dało (cieknące rury, krzywo zamontowane grzejniki i podejścia na baterie, poza tym poczynili straszne zniszczenia (żeby rury przepuścić przez strop wybili dziurę ok. 50 x 20 cm odsłaniając zbrojenie) :o Generalnie - musiałbym napisać nowy wątek, żeby opisać ich "wyczyny". Podsumowując - firmy GAMA z Kielc nie polecam nawet wrogom.

Ale wracając do tematu. Na szczęście moc kominka i kotła dobrane są tak, że w domu jest ciepło w zimie.

Solary mam firmy WATT, zestaw pompowy chyba też, a sterownik zaprojektowała firma, która instalowała solary - ich zdecydowanie polecam - WIBTronic także z Kielc.

Moc przyłączeniową musisz mieć równą lub większą mocy największego odbiornika w domu, w moim przypadku pieca CO.

• 2 weeks później...
Witam

Mam pytanko jakiej firmy masz kominek i jak zabezpieczony przed brakiem prądu? Pozdrawiam Sylwia

Kominek jest z http://www.kratki.pl - model Zuzia 19 kW. Zabezpieczenie przed brakiem prądu jest podwójne - komputerowy UPS, o taki - http://allegro.pl/item239011548_ups_apc_smart_1400_gwarancja_12_miesiecy_fvat.html, oprócz tego jest naczynie wzbiorcze, w razie zagotowania wody w płaszczu wodnym (nie zdarzyło się to nigdy).

anpi jako Twoja Fanka :wink: :D :lol: :p dziękuję, ze wkleiłeś kominek :D No cóż ... szczęka mi opadła :D Naprawdę jest super, bardzo mi się podoba i ... chyba zmałpuję trochę. Wyszedł EXTRA!

Mam prośbe o zmierzenie mi jak wysoko są meble kuchenne tam gdzie jest piekarnik.

Prosze pokaż mi jak obudowałeś wannę :D

Ta umywalka nablatowa to jakiej jest firmy i jakie ma wymiary?

Pozdrawiam.

PS. Nam dzisiaj przywieźli kominek, i montują powoli instalacje grzewcze :D

Czekałam, czekałam ... i sie doczekałam! :)

Spodziewałam sie, że Twój kominek wyjdzie w tonie "chłodnej elegancji", a tu okazuje sie, że jest "ciepły", klimatyczny, domowy.

Ładnie. :)

A to miejsce na drzewo - super rozwiązanie!

Zdaję sobie sprawę, że budowanie nie kończy sie w momencie zamieszkania, bo zwykle tyle pracy dookoła domu. Ale po pracowitym dniu, wracasz do nowego, ładnego domu. To musi dopingować do dalszej pracy i ... napawać dumą, że tyle juz za Tobą.

Mój dom to jeszcze gołe ściany, bez dachu.

A ogród ... hmmm, to kiedyś bedzie ogród.

Mnie to dopiero czeka jeszcze mnóstwo roboty, a masz już dom! :)

PS. Chyba poważnie zastanowię sie nad kolektorami słonecznymi.

Cieszę się, że Wam się podoba mój kominek. Fakt - jest niekonwencjonalny, ale taki miał być od samego początku, gdy był nieskończony, to rzeczywiście mógł wyglądać mało ciekawie, ale teraz jestem w 100% zadowolony.

Zapewniam Was, że fotki są tak późno, bo ciągle miałem coś innego do roboty, kratki założyłem dopiero dzisiaj.

Aga, zdjęcia wanny mogę zrobić jutro, w świetle dziennym będzie lepiej widać. Ale uprzedzam, że górna łazienka jest jeszcze nie skończona, kafelki nie umyte. Pełni ona funkcję rezerwową - tzn. jak dolna jest zajęta, a natura wzywa :lol: Z wanny jeszcze nie korzystaliśmy, na codzień używamy kabiny na parterze. Ale do rzeczy - fotki postaram się zrobić jutro.

Umywalka nablatowa to najtańsza chińszczyzna z Praktikera za 99 zł :D

Szafki w kuchni mają wysokość 242 cm. Góra szafek wiszących też jest na tej wysokości.

Mikazuu, dzięki za miłe słowa :D Miejsce na drewno - to też mój pomysł, okazuje się, że jest bardzo praktyczne - w zimie, po załadowaniu wnęki drewnem do pełna wystarcza na 2 dni palenia w największe mrozy.

Fakt, że zakończenie budowy cieszy, mimo że jeszcze wiele do zrobienia.

Dobrze anpi - poczekam :D

To wyżej napisałam a potem dopiero zboczyłam zdjęcia :D Dziękuję bardzo :D anpi tak z ciekawości co to za wanna (firma i wymiar)? I płytki jakiej firmy?

W sypialni wyszły fajne kolory!!!

To jest sypialnia syna, chciał mieć niebieskie ściany i nawet fajny kolor wyszedł. Czad będzie u córki, bo ona sobie zażyczyła różowe :o ściany z czerwonymi różyczkami, nawet znalazła w castoramie szablon do malowania tych różyczek :lol:

Co do łazienki - wanna to Aqualino z Koła, wymiary 170x75 cm. Kafelki - Cersanit Majorka Verde.

Anpi mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kominka - nie znalazłam jak do tej pory tej informacji. Jakiego kleju użyłeś do przyklejenia gresu? Też chcę wykorzystać gres i zastanawiam sie jaki klej będzie najlepszy chociaż kominkarz mi mówi, że wcześniej czy poźniej to i tak odpadnie.

Ten kominkarz to jakiś fachowiec wysokiej klasy, skoro mu zawsze płytki odpadają z kominków :lol: Ja nie słyszałem o takich przypadkach. Zresztą dlaczego miało by się tak dziać, szczególnie w przypadku kominka z płaszczem wodnym, który nagrzewa się tylko do 70-80 stopni.

A co do kleju - używałem jakiegoś elastycznego, takiego jak do płytek na podłogówce, nie pamiętam firmy, ale chyba to był Mapei albo Ceresit.

• 3 weeks później...
Witaj,

piszesz o podłogówce, ale czym ogrzewasz te swoje rurki podłogowe??? czyżby z kominka z płaszczem wodnym???i działa OK??

Ktoś kiedyś mi mówil że do podłogówki nie nadaję się zasilanie ciepłem z kominka- prawda??

Dziekuje za informacje i pozdrawiam

Annna

Ktoś Ci źle powiedział. U mnie podłogówkę zasila kominek z płaszczem i działa to wyśmienicie. Z tego co wiem, to parę osób na tym forum też tak ma i działa.

hm....mowisz że tak się robi i to działą...??

hm..nie mogę się w takim razie nadziwić dlaczego tak powiedzieli mi w sklepie hydraulicznym????

a czy to ogrzewanie podłogowe masz zasilane z samego kominka czy z czegoś innego (typu gaz, olej, solary) też masz podłączenie na podłogówke??

Mam solary, ale służą one wyłącznie do grzania CWU (ciepłej wody). Podłogówka i grzejniki są podłączone bezpośrednio pod kominek (poprzez wymiennik) i działają wyśmienicie. Oprócz tego, w tym samym obwodzie mam podłączony kocioł elektryczny, ale traktuję go jako rezerwę (zeszłej zimy włączyłem go może ze 2 razy).