anpi 27.07.2005 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 anpi, czy aby nie przedwcześnie się cieszysz? Jeszcze izolacje ocieplenie (chyba, że już to macie). A w kosztorysie to były fundamenta, czy stan "0'. Bo jeżeli "0" to jeszce dochodzi wypełnienie uwibrowane. Wszystkie materiały kupione, izolację będę robił sam. Piasku mam pod dostatkiem, ewentualnie później w jego miejsce będę musiał nawieźć ziemię. Ale te koszty nie powinny być wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 09.09.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam. poobglądałem zdjęcia z budowy. Działka PIĘKNA. Zazdroszczę Ci bardzo tego lasu.... Mam tylko taka uwagę....Pisałeś ,że chcesz ręcznie robic zasypkę fundamentów. Daj sobie spokój z tą taczką! Przy dwu- trzy osobowej ekipie zajmie Ci to ...z dwa tygodnie.Tam potrzeba z 250ton piachu!!!!! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.09.2005 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam. poobglądałem zdjęcia z budowy. Działka PIĘKNA. Zazdroszczę Ci bardzo tego lasu.... Mam tylko taka uwagę....Pisałeś ,że chcesz ręcznie robic zasypkę fundamentów. Daj sobie spokój z tą taczką! Przy dwu- trzy osobowej ekipie zajmie Ci to ...z dwa tygodnie.Tam potrzeba z 250ton piachu!!!!! Pozdrawiam. Z zewnątrz już zasypałem, do wewnątrz 1/4 zasypało mi dwóch miejscowych chłopaków, zajęło im to 1 dzień. Resztę zasypie koparka, bo piasku jeszcze mi sporo zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 16.09.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Witam, Wlasnie trafilem na Twoj dziennik i bardzo sie ucieszylem, bo widze ze jestes na podobnym etapie co ja: lada dzien murarze skoncza u mnie murowanie fundamentow. Dodatkowo, podobnie jak Ty, mialem niezle przejscia w zwiazku z wycinka drzew. Bede sledzic dziennik (i zdjecia!!) bardzo uwaznie! ps. jaki masz plan na ten rok? Na fundamentach koniec, czy dalej w gore az po dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.09.2005 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Witam, Wlasnie trafilem na Twoj dziennik i bardzo sie ucieszylem, bo widze ze jestes na podobnym etapie co ja: lada dzien murarze skoncza u mnie murowanie fundamentow. Dodatkowo, podobnie jak Ty, mialem niezle przejscia w zwiazku z wycinka drzew. Bede sledzic dziennik (i zdjecia!!) bardzo uwaznie! ps. jaki masz plan na ten rok? Na fundamentach koniec, czy dalej w gore az po dach? Aż po dach - niestety nie. W tym roku chcę postawić ściany parteru i strop. Jeśli pogoda i finanse będą sprzyjać - postawię jeszcze ściany poddasza. Dach - na wiosnę. I od wiosny - z kredytu - resztę do końca przyszłego roku. Chciałbym się wprowadzić przed Bożym Narodzeniem '2006. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 21.09.2005 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Czyli fundamenty w całości gotowę Ambitny plan na ten rok Tak trzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.09.2005 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Czyli fundamenty w całości gotowę Nie do końca niestety - nie są jeszcze zasypane od środka, i nie jest rozprowadzona kanaliza. Ambitny plan na ten rok Tak trzymac Dzięki! Mam nadzieję, że się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 22.09.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Na pewno sie uda! (mi zreszta tez, choc ja jeszcze dach chce w tym roku robic ) Dosc wysokie masz te sciany fundamentowe: 10 bloczkow + wieniec. U mnie wyszlo 8 bloczkow, nie robie tez wienca. Wczoraj i dzis zasypywane - wczoraj weszlo 6 wywrotek piachu (tatra), dzis pewnie kolejne 4 lub 5 (niestety nie moge dzis byc przy tym). Wyobrazam sobie ile piachu bedzie u Ciebie . Od srodka nie smarujesz bloczkow? Tak pytam, bo u mnie byly wysmarowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.09.2005 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Dosc wysokie masz te sciany fundamentowe: 10 bloczkow + wieniec. U mnie wyszlo 8 bloczkow, nie robie tez wienca. Wczoraj i dzis zasypywane - wczoraj weszlo 6 wywrotek piachu (tatra), dzis pewnie kolejne 4 lub 5 (niestety nie moge dzis byc przy tym). Wyobrazam sobie ile piachu bedzie u Ciebie . Dla mnie to też jest kosmos, ale wykombinowałem trochę inaczej - ponieważ u mnie pod 20-centymetrową warstwą humusu jest czysty piasek, wezmę koparkę, która tym piaskiem zasypie mi fundamenty, a w to miejsce nawiozę ziemi lub gruzu. A co do wysokości ściany fundamentowej - u mnie musi tak być, bo działka jest nieco obniżona względem drogi. Od srodka nie smarujesz bloczkow? Tak pytam, bo u mnie byly wysmarowane... Można smarować, ale nie jest to konieczne, szczególnie jak jest sucho - a u mnie nawet na głębokości 2 metrów nie było śladów wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.09.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Od srodka nie smarujesz bloczkow? Tak pytam, bo u mnie byly wysmarowane... Jest taki watek w wymianie doświadczeń i ja posłuchałam tych co twierdzą ze nie ma takiej potrzeby Ale oczywiście każdy robi tak jak chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.09.2005 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Od srodka nie smarujesz bloczkow? Tak pytam, bo u mnie byly wysmarowane... Jest taki watek w wymianie doświadczeń i ja posłuchałam tych co twierdzą ze nie ma takiej potrzeby Ale oczywiście każdy robi tak jak chce Dokładnie! To też zależy od gruntu, im bardziej suchy - tym "lżejsza" może być izolacja. U mnie jest piasek suchy jak pieprz, więc nie musiałem robić izolacji od wewnątrz. Niektórzy mówili nawet, że nie warto izolować od zewnątrz, ale ja zrobiłem jednak po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.09.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 To z tym zasypywaniem podobnie jak u mnie tez chcieli sami ale za dużo tego było i kopareczka pomogła A u ciebiie wysokie fundamenty więc i podsypywac dużo trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.09.2005 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 To z tym zasypywaniem podobnie jak u mnie tez chcieli sami ale za dużo tego było i kopareczka pomogła A u ciebiie wysokie fundamenty więc i podsypywac dużo trzeba Niestety. Strasznie wielką mają pojemność. W końcu zacznę żałować, że nie zrobiłem piwnicy Na razie jednak trzeba będzie pomyśleć o przywiezieniu piasku, a to dodatkowe koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 27.09.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Witam. poobglądałem zdjęcia z budowy. Działka PIĘKNA. Zazdroszczę Ci bardzo tego lasu.... Mam tylko taka uwagę....Pisałeś ,że chcesz ręcznie robic zasypkę fundamentów. Daj sobie spokój z tą taczką! Przy dwu- trzy osobowej ekipie zajmie Ci to ...z dwa tygodnie.Tam potrzeba z 250ton piachu!!!!! Pozdrawiam. Z zewnątrz już zasypałem, do wewnątrz 1/4 zasypało mi dwóch miejscowych chłopaków, zajęło im to 1 dzień. Resztę zasypie koparka, bo piasku jeszcze mi sporo zostało. Jednak wyszło więcej zasypki niż myślałeś wiem coś o tym ,u mnie było to samo.... u mnie weszło 325ton,jak mówiłem chłopakom ,że może ręcznie zasypiemy to śmiali się z 5minut i powiedzieli ,że mnie na to nie stać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.09.2005 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Jednak wyszło więcej zasypki niż myślałeś wiem coś o tym ,u mnie było to samo.... u mnie weszło 325ton,jak mówiłem chłopakom ,że może ręcznie zasypiemy to śmiali się z 5minut i powiedzieli ,że mnie na to nie stać :) Musiałem dowieźć piasek tylko dlatego, że koparka mi się zakopywała na działce - gdyby nie to, zasypałbym tym co mam. A kupiłem 60 ton piasku. Czyli w sumie nie tak wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 28.09.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 No, no... wreszcie mury - znam to uczucie. Muszę przyznać, że póki co idziemy łeb w łeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.09.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 To z tym zasypywaniem podobnie jak u mnie tez chcieli sami ale za dużo tego było i kopareczka pomogła A u ciebiie wysokie fundamenty więc i podsypywac dużo trzeba Niestety. Strasznie wielką mają pojemność. W końcu zacznę żałować, że nie zrobiłem piwnicy Na razie jednak trzeba będzie pomyśleć o przywiezieniu piasku, a to dodatkowe koszty Nie żałuj że nie robiłeś piwnicy - nikt nie liczy stropu nad piwnicą. To wbrew pozorom spory koszt. I jeszcze trzeba zejść do piwnicy a więc dodatkowe schody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 29.09.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Fakt dodatkowy koszt ale troche serce boli jak trzeba zasypac tyle miejsca które można by doskonale wykorzystać Zresztą zależy co komu potrzebne, ja uznałam że w piwnicy byłaby tylko rupieciarnia i jej nie mam a tak jak pisze Wciornastek byłby to dodatkowy strop A sciany pięknie u ciebie rosną Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.09.2005 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Fakt dodatkowy koszt ale troche serce boli jak trzeba zasypac tyle miejsca które można by doskonale wykorzystać Zresztą zależy co komu potrzebne, ja uznałam że w piwnicy byłaby tylko rupieciarnia i jej nie mam a tak jak pisze Wciornastek byłby to dodatkowy strop A sciany pięknie u ciebie rosną Pozdrówka Dzięki za miłe słowa Co do piwnicy, to rzeczywiście jest dziwne uczucie jak się zasypuje taką wielką przestrzeń. Ale - od początku zakładałem, że piwnicy nie będzie, z kilku powodów: - dodatkowe koszty (naprędce policzyłem ok. 10 tys zł) - droższa eksploatacja domu - większa powierzchnia do ogrzania - zarówno ja, jak i moja Szanowna Małżonka nienawidzimy pająków, a tego w piwnicy nie da się uniknąć Za to postanowiliśmy przez zimę zmienić projekt i wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę - chcemy zrobić na poddaszu ściany kolankowe o wysokości ok. 1 metra. Dzięki temu zwiększy się powierzchnia na poddaszu, a nad nim powstanie strych o wysokości (w najwyszym miejscu) ok. 2 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.09.2005 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Nie żałuj że nie robiłeś piwnicy - nikt nie liczy stropu nad piwnicą. To wbrew pozorom spory koszt. I jeszcze trzeba zejść do piwnicy a więc dodatkowe schody . Wiem. Chociaż wszyscy "doradcy" oglądający moją budowę namawiali mnie na piwnicę - nie ugiąłem się. Oprócz stropu trzeba jeszcze zrobić podłogę, instalacje, otynkować, itd. Koszty rosną lawinowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts