maj1983 08.11.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Mam pytanie - ile miejsca zajmuje Ci gotowy kom. z pł. (chodzi mi juz po całym wykończeniu) od ściany do ściany ja chcę narozny i nie wiem ile miejsca musze wygospodarowac tyle, że bez miejsca na drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.11.2007 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Mam pytanie - ile miejsca zajmuje Ci gotowy kom. z pł. (chodzi mi juz po całym wykończeniu) od ściany do ściany ja chcę narozny i nie wiem ile miejsca musze wygospodarowac tyle, że bez miejsca na drewno Teraz ciężko mi odpowiedzieć, bo siedzę w pracy, ale myślę, że to jest trójkąt o krótszych bokach po ok. 1,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWAF 09.01.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Anpi,ja mam pytanie odnośnie kolektorów. Mam mozliwosc skorzystania z dofinansowania kredytu z banku BOŚ a z nimi współpracuje niewiele firm, m.in. solarshop i solarem z kolektorami "watt", ktore masz ty. Napisz proszę, czym sie kierowales wybierajac kolektory firmy "watt", przez kogo je zamawiales i czy montowales tylko kolektory czy tez byl to caly zestaw np kolektory+podgrzewacz+cale oprzyrzadowanie do instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.01.2008 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Anpi, ja mam pytanie odnośnie kolektorów. Mam mozliwosc skorzystania z dofinansowania kredytu z banku BOŚ a z nimi współpracuje niewiele firm, m.in. solarshop i solarem z kolektorami "watt", ktore masz ty. Napisz proszę, czym sie kierowales wybierajac kolektory firmy "watt", przez kogo je zamawiales i czy montowales tylko kolektory czy tez byl to caly zestaw np kolektory+podgrzewacz+cale oprzyrzadowanie do instalacji Od razu zakładałem, że interesują mnie kolektory "z dolnej półki". Po kilku telefonach do firm sprzedających kolektory, na placu boju zostały 2 firmy - Hewalex i Watt. Sprzedawca polecał te drugie, a że cena była taka sama, to się zdecydowałem. Kupowałem w firmie http://www.wibtronic.pl oni też montowali kolektory. Część instalacji solarnej robiła mi wcześniej ekipa od wod.-kan. Zamontowali piony na poddasze i zasobnik z 2 wężownicami Biawar 220 litrów. Firma od solarów montowała więc tylko same kolektory na dachu, podłączyła je do pionów, zamontowała sterownik, zamontowała i podłączyła do zasobnika zespół pompowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWAF 10.01.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 dzięki za odpowiedź w tak szybkim tempie wróce jeszcze do kolektorów: przeanalizowałam informacje o kolektorach i doszłam tez do wniosku ze lepiej miec z "dolnej półki" ale w dobre niz gorsze np próżniowe. jakiego typu masz kolektor i jak sie sprawdza w zimie w pochmurne dni? I jeszcze jedno pytanie dotyczące zasobnika: nie wolałeś np warstwowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.01.2008 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 dzięki za odpowiedź w tak szybkim tempie wróce jeszcze do kolektorów: przeanalizowałam informacje o kolektorach i doszłam tez do wniosku ze lepiej miec z "dolnej półki" ale w dobre niz gorsze np próżniowe. jakiego typu masz kolektor i jak sie sprawdza w zimie w pochmurne dni? I jeszcze jedno pytanie dotyczące zasobnika: nie wolałeś np warstwowego? Mam zwykłe, nie-próżniowe. W pochmurne dni latem też grzeją wodę, ale słabiej. Generalnie - w słoneczne dni do ok. 60 st, w pochmurne - do ok. 40-50. Nad zasobnikiem warstwowym się nie zastanawiałem, chyba nie byłoby mnie na niego stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 14.01.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Gdzie kupowałeś kolektory ? Szukam namiarów z okolic Kielc ?czy otrzymełeś na nie dofinansowanie ?My w naszym małym domku (25 m2 po podłogach) w górach Świętokrzyskich planujemy ogrzewać kominkiem + DGP ( palenie prawie ciagłe - dom przy lesie,składnica drewna 50 m) + wspomagającą piec elektryczny akumulacyjny na parter oraz konwektorki do łazienek.Zastanawiamy się nad ogrzewaniem wody. Problem widze jeden : nie mamy w nowym domku jako takiego pomieszczenia gospodarczego. Gdzie moglibyśmy ustawić zbiornik na ciepłą wodę ? Z tego co wiem jest on spory ok. 300 l. A może są mniejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.01.2008 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Gdzie kupowałeś kolektory ? Szukam namiarów z okolic Kielc ? czy otrzymełeś na nie dofinansowanie ? My w naszym małym domku (25 m2 po podłogach) w górach Świętokrzyskich planujemy ogrzewać kominkiem + DGP ( palenie prawie ciagłe - dom przy lesie, składnica drewna 50 m) + wspomagającą piec elektryczny akumulacyjny na parter oraz konwektorki do łazienek. Zastanawiamy się nad ogrzewaniem wody. Problem widze jeden : nie mamy w nowym domku jako takiego pomieszczenia gospodarczego. Gdzie moglibyśmy ustawić zbiornik na ciepłą wodę ? Z tego co wiem jest on spory ok. 300 l. A może są mniejsze ? Jak szukałem kolektorów, to okazało się że w Kielcach nie ma zbyt wiele firm. W końcu wybrałem Wibtronic i jestem z nich zadowolony. Dofinansowania niestety nie dostałem. Mam zbiornik 220 litrów i wcale nie jest taki wielki. Wysokość ok. 180 cm i średnica ok. 70 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 14.01.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ogladam sobie twój sprzęt solarny na zdjęciach i zastanawiam się, czy wejdzie do naszej łazienki na poddasze. Mamy tam wydzielony kącik gospodarczy na ew. boiler elektryczny + pralkę. Czy taki zbiornik jak twój wejdzie pod skos ? Bez dotacji instalacja solarna zwraca sie troche długo. Plus serwis + prad do obsługi.Nie lepiej jednak boiler elektryczy i płacić za prąd w II taryfie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.01.2008 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ogladam sobie twój sprzęt solarny na zdjęciach i zastanawiam się, czy wejdzie do naszej łazienki na poddasze. Mamy tam wydzielony kącik gospodarczy na ew. boiler elektryczny + pralkę. Czy taki zbiornik jak twój wejdzie pod skos ? Bez dotacji instalacja solarna zwraca sie troche długo. Plus serwis + prad do obsługi. Nie lepiej jednak boiler elektryczy i płacić za prąd w II taryfie ? Niby tak, ale jednak kiedyś się zwróci. Prąd w drugiej taryfie też mam - na pochmurne dni. Co do bojlera - są różne, mój jest pionowy i ma ok. 180 cm wysokości, ale z tego co wiem, są też poziome, leżące. Musisz poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.01.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 anpi, witaj po długiej przerwie Skończony kominek widzę po raz pierwszy, dawno tu nie zaglądałam Kolektory - fajnie, też o nich myślimy, tylko kurcze jeszcze nie teraz, liczę na dopłaty w przyszłości W ogóle to już masz wiele rzeczy skończonych, super, daje mi to jakąś nadzieję, że i nam się w końcu uda Co do wychładzania podłogi na górze - kurcze, nie za dobrze , a skąd masz przypuszczenia, że to od murłaty? Zimno tam jest, jak się przyłoży rękę? Trzymaj się i fajnie, że się pojawiłeś znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.01.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Słuchaj, tak mi się jeszcze przypomniało - co z twoimi ścianami szczytowymi? Bo pamiętam, że miałeś jakieś problemy z mostkiem na samej górze - tam gdzie dochodzi do dachu - dobrze kojarzę? Może to tam jest problem? Nie pamiętam, czy było to poprawiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.01.2008 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 anpi, witaj po długiej przerwie Skończony kominek widzę po raz pierwszy, dawno tu nie zaglądałam Kolektory - fajnie, też o nich myślimy, tylko kurcze jeszcze nie teraz, liczę na dopłaty w przyszłości W ogóle to już masz wiele rzeczy skończonych, super, daje mi to jakąś nadzieję, że i nam się w końcu uda Co do wychładzania podłogi na górze - kurcze, nie za dobrze , a skąd masz przypuszczenia, że to od murłaty? Zimno tam jest, jak się przyłoży rękę? Trzymaj się i fajnie, że się pojawiłeś znowu Cześć Sporo rzeczy mam skończonych, ale jeszcze bardzo dużo do zrobienia zostało. Za 2 tygodnie zaczynają się ferie, biorę urlop i zabieramy się za kolejną sypialnię na poddaszu - tym razem dla córki. Co do mostków termicznych - to rzeczywiście ściana szczytowa jest chłodna na samej górze, ale nie tak, żeby wychładzać pokoje. Mam pomysł na poprawienie tego, ale to przed zrobieniem podbitki. Najbardziej jednak "ciągnie" na styku podłogi z dachem. Nie mam ścianki kolankowej, więc murłata leży na stropie, i to chyba właśnie w tym miejscu jest mostek. Podejrzewam że ekipa od ocieplenia dachu źle ulożyła wełnę przy murłacie. Będę też to musiał poprawić. Nie jest to jednak straszny problem, bo w największe mrozy, na górze jest ciepło, tylko czuć że podłoga jest chłodna. Ale i tak będę to poprawiał. Pocieszam się, że ludzie mają większe problemy z budową niż moje mostki termiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 15.01.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witaj Anpi, dzięki za szczegółowy opis instalacji C.O. Nasunęło mi się jeszcze kilka pytań: 1. Jaką masz moc przyłączeniową? 2. Jak wyglądają przy takiej instalacji i przy takim incydentalnym odpalaniu pieca, faktyczne rachunki za prąd w poszczególnych porach roku? 3. Jak sobie radzisz w przypadku pozostawiania domu na kilka dni bez palacza? 4. Czy możesz napisać coś więcej o swoim UPS i jego zastosowaniu? Czy ma on podtrzymywać awaryjnie tylko cyrkulację w C.O. (pompa / -y) czy także np. układ solarów? Testowałeś ile taki UPS w praktyce wytrzymuje? Czy kupowałeś UPS-a przez Allegro? Pozdrawiam i gratuluję fajnego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phoebe 07.02.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witaj anpi! Planujemy zacząć budowę domu UPB-542 w tym roku. A ponieważ jesteś już specjalistą w budowaniu tego własnie domu to mam do Ciebie kilka pytań: jakie zmiany wprowadziłeś, czy jesteś z nich zadowolony i czy jest coś co byś jeszcze zmienił teraz kiedy już mieszkasz. Ale Ci zazdroszczę, że masz już budowę za sobą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.02.2008 00:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witaj Anpi, dzięki za szczegółowy opis instalacji C.O. Nasunęło mi się jeszcze kilka pytań: 1. Jaką masz moc przyłączeniową? 2. Jak wyglądają przy takiej instalacji i przy takim incydentalnym odpalaniu pieca, faktyczne rachunki za prąd w poszczególnych porach roku? 3. Jak sobie radzisz w przypadku pozostawiania domu na kilka dni bez palacza? 4. Czy możesz napisać coś więcej o swoim UPS i jego zastosowaniu? Czy ma on podtrzymywać awaryjnie tylko cyrkulację w C.O. (pompa / -y) czy także np. układ solarów? Testowałeś ile taki UPS w praktyce wytrzymuje? Czy kupowałeś UPS-a przez Allegro? Pozdrawiam i gratuluję fajnego domku Coś rzadko tu zaglądam ostatnio, ale postaram się odpowiedzieć: 1. 15 kW 2. Styczeń-kwiecień ok. 700 zł, maj-sierpień ok. 700 zł, wrzesień-grudzień ok. 800 zł. 3. Dom wychładza się bardzo wolno, ok. 1-2 stopnie na dobę przy największych mrozach. Nie musiałem na razie wyjeżdżać zimą na więcej niż 1 dzień. 4. UPS jest firmy APC, o mocy 1400 VA, poleasingowy z nowymi akumulatorami. Kupowałem na allegro. Podtrzymuje solary i kominek. Kiedyś robiłem test - pompy od kominka działają przez ok. 3 godziny po odłączeniu zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.02.2008 00:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witaj anpi! Planujemy zacząć budowę domu UPB-542 w tym roku. A ponieważ jesteś już specjalistą w budowaniu tego własnie domu to mam do Ciebie kilka pytań: jakie zmiany wprowadziłeś, czy jesteś z nich zadowolony i czy jest coś co byś jeszcze zmienił teraz kiedy już mieszkasz. Ale Ci zazdroszczę, że masz już budowę za sobą Pozdrawiam Dzięki Co do zmian: 1. w największej sypialni na poddaszu wydzieliłem garderobę o szerokości ok. 2 metry, z wejściem z holu. 2. powiększyłem dolną łazienkę o ok. 0,5 metra kosztem kotłowni. 3. zamurowałem wejście do kuchni z holu (wchodzi się przez salon) Z tych zmian jestem bardzo zadowolony.Teraz na pewno dałbym ściankę kolankową, tak z pół metra wysokości. Reszta jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 05.04.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Montuje wiszący WC, dokręcam nakrętki kluczem kątowym grzechotkowym - a więc wydaje mi się że dość silnie. Tymczasem miska sprężynuje przy docisku ręcznym (jeszcze nawet nie próbowałem siadać). Wobec tego dokręcam jeszcze - a miska wciąż sprężynuje. Wydaje mi się że usłyszałem trzask po jednej stronie - ale płytki i miska cała - może pękła taka biała plastikowa podkładka? Czy dokręcać jeszcze?Z ciekawości sprawdziłem WC użytkowany już 1,5 roku - montowany przez fachowca - i sprężynuje ale wyraźnie mniej (jest mniejszy)Czy u Ciebie kibelek wiszący ani drgnie, czy też sprężynuje, choćby minimalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.04.2008 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Montuje wiszący WC, dokręcam nakrętki kluczem kątowym grzechotkowym - a więc wydaje mi się że dość silnie. Tymczasem miska sprężynuje przy docisku ręcznym (jeszcze nawet nie próbowałem siadać). Wobec tego dokręcam jeszcze - a miska wciąż sprężynuje. Wydaje mi się że usłyszałem trzask po jednej stronie - ale płytki i miska cała - może pękła taka biała plastikowa podkładka? Czy dokręcać jeszcze? Z ciekawości sprawdziłem WC użytkowany już 1,5 roku - montowany przez fachowca - i sprężynuje ale wyraźnie mniej (jest mniejszy) Czy u Ciebie kibelek wiszący ani drgnie, czy też sprężynuje, choćby minimalnie? Nic nie sprężynuje. Tak było jak został obudowany płytami GK na stelażu. Rozebrałem i obudowałem Ytongiem. Teraz ani drgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 11.08.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Cześć Anpi! Szkoda że już z rzadka pisujesz, czekamy na informacje odnośnie eksploatacji nowego domu. Te doświadczenia są równie ważne a może i ważniejsze od budowlanych - budowa to rok czy dwa a eksploatacja to korzystanie z tamtych doświadczeń przez całe lata. Nadal szczególnie interesuje mnie kominek + kospel, pisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts