Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Anpi-ego - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie - ile miejsca zajmuje Ci gotowy kom. z pł. (chodzi mi juz po całym wykończeniu) od ściany do ściany

ja chcę narozny i nie wiem ile miejsca musze wygospodarowac

tyle, że bez miejsca na drewno ;)

Teraz ciężko mi odpowiedzieć, bo siedzę w pracy, ale myślę, że to jest trójkąt o krótszych bokach po ok. 1,5 metra.

• 2 months później...

Anpi,

ja mam pytanie odnośnie kolektorów. Mam mozliwosc skorzystania z dofinansowania kredytu z banku BOŚ a z nimi współpracuje niewiele firm, m.in. solarshop i solarem z kolektorami "watt", ktore masz ty.

Napisz proszę, czym sie kierowales wybierajac kolektory firmy "watt", przez kogo je zamawiales i czy montowales tylko kolektory czy tez byl to caly zestaw np kolektory+podgrzewacz+cale oprzyrzadowanie do instalacji

Anpi,

ja mam pytanie odnośnie kolektorów. Mam mozliwosc skorzystania z dofinansowania kredytu z banku BOŚ a z nimi współpracuje niewiele firm, m.in. solarshop i solarem z kolektorami "watt", ktore masz ty.

Napisz proszę, czym sie kierowales wybierajac kolektory firmy "watt", przez kogo je zamawiales i czy montowales tylko kolektory czy tez byl to caly zestaw np kolektory+podgrzewacz+cale oprzyrzadowanie do instalacji

Od razu zakładałem, że interesują mnie kolektory "z dolnej półki". Po kilku telefonach do firm sprzedających kolektory, na placu boju zostały 2 firmy - Hewalex i Watt. Sprzedawca polecał te drugie, a że cena była taka sama, to się zdecydowałem.

Kupowałem w firmie http://www.wibtronic.pl oni też montowali kolektory. Część instalacji solarnej robiła mi wcześniej ekipa od wod.-kan. Zamontowali piony na poddasze i zasobnik z 2 wężownicami Biawar 220 litrów. Firma od solarów montowała więc tylko same kolektory na dachu, podłączyła je do pionów, zamontowała sterownik, zamontowała i podłączyła do zasobnika zespół pompowy.

dzięki za odpowiedź w tak szybkim tempie :)

wróce jeszcze do kolektorów: przeanalizowałam informacje o kolektorach i doszłam tez do wniosku ze lepiej miec z "dolnej półki" ale w dobre niz gorsze np próżniowe. jakiego typu masz kolektor i jak sie sprawdza w zimie w pochmurne dni? I jeszcze jedno pytanie dotyczące zasobnika: nie wolałeś np warstwowego?

dzięki za odpowiedź w tak szybkim tempie :)

wróce jeszcze do kolektorów: przeanalizowałam informacje o kolektorach i doszłam tez do wniosku ze lepiej miec z "dolnej półki" ale w dobre niz gorsze np próżniowe. jakiego typu masz kolektor i jak sie sprawdza w zimie w pochmurne dni? I jeszcze jedno pytanie dotyczące zasobnika: nie wolałeś np warstwowego?

Mam zwykłe, nie-próżniowe. W pochmurne dni latem też grzeją wodę, ale słabiej. Generalnie - w słoneczne dni do ok. 60 st, w pochmurne - do ok. 40-50. Nad zasobnikiem warstwowym się nie zastanawiałem, chyba nie byłoby mnie na niego stać.

Gdzie kupowałeś kolektory ? Szukam namiarów z okolic Kielc ?

czy otrzymełeś na nie dofinansowanie ?

My w naszym małym domku (25 m2 po podłogach) w górach Świętokrzyskich planujemy ogrzewać kominkiem + DGP ( palenie prawie ciagłe - dom przy lesie,

składnica drewna 50 m) + wspomagającą piec elektryczny akumulacyjny na parter oraz konwektorki do łazienek.

Zastanawiamy się nad ogrzewaniem wody.

Problem widze jeden : nie mamy w nowym domku jako takiego pomieszczenia gospodarczego. Gdzie moglibyśmy ustawić zbiornik na ciepłą wodę ? Z tego co wiem jest on spory ok. 300 l. A może są mniejsze ?

Gdzie kupowałeś kolektory ? Szukam namiarów z okolic Kielc ?

czy otrzymełeś na nie dofinansowanie ?

My w naszym małym domku (25 m2 po podłogach) w górach Świętokrzyskich planujemy ogrzewać kominkiem + DGP ( palenie prawie ciagłe - dom przy lesie,

składnica drewna 50 m) + wspomagającą piec elektryczny akumulacyjny na parter oraz konwektorki do łazienek.

Zastanawiamy się nad ogrzewaniem wody.

Problem widze jeden : nie mamy w nowym domku jako takiego pomieszczenia gospodarczego. Gdzie moglibyśmy ustawić zbiornik na ciepłą wodę ? Z tego co wiem jest on spory ok. 300 l. A może są mniejsze ?

Jak szukałem kolektorów, to okazało się że w Kielcach nie ma zbyt wiele firm. W końcu wybrałem Wibtronic i jestem z nich zadowolony. Dofinansowania niestety nie dostałem.

Mam zbiornik 220 litrów i wcale nie jest taki wielki. Wysokość ok. 180 cm i średnica ok. 70 cm.

Ogladam sobie twój sprzęt solarny na zdjęciach i zastanawiam się, czy wejdzie do naszej łazienki na poddasze. Mamy tam wydzielony kącik gospodarczy na ew. boiler elektryczny + pralkę. Czy taki zbiornik jak twój wejdzie pod skos ?

Bez dotacji instalacja solarna zwraca sie troche długo. Plus serwis + prad do obsługi.

Nie lepiej jednak boiler elektryczy i płacić za prąd w II taryfie ?

Ogladam sobie twój sprzęt solarny na zdjęciach i zastanawiam się, czy wejdzie do naszej łazienki na poddasze. Mamy tam wydzielony kącik gospodarczy na ew. boiler elektryczny + pralkę. Czy taki zbiornik jak twój wejdzie pod skos ?

Bez dotacji instalacja solarna zwraca sie troche długo. Plus serwis + prad do obsługi.

Nie lepiej jednak boiler elektryczy i płacić za prąd w II taryfie ?

Niby tak, ale jednak kiedyś się zwróci. 8) Prąd w drugiej taryfie też mam - na pochmurne dni.

Co do bojlera - są różne, mój jest pionowy i ma ok. 180 cm wysokości, ale z tego co wiem, są też poziome, leżące. Musisz poszukać.

anpi, witaj po długiej przerwie :D

Skończony kominek widzę po raz pierwszy, dawno tu nie zaglądałam :oops:

Kolektory - fajnie, też o nich myślimy, tylko kurcze jeszcze nie teraz, liczę na dopłaty w przyszłości :roll:

W ogóle to już masz wiele rzeczy skończonych, super, daje mi to jakąś nadzieję, że i nam się w końcu uda :wink:

Co do wychładzania podłogi na górze - kurcze, nie za dobrze :roll: , a skąd masz przypuszczenia, że to od murłaty? Zimno tam jest, jak się przyłoży rękę?

Trzymaj się i fajnie, że się pojawiłeś znowu :wink:

anpi, witaj po długiej przerwie :D

Skończony kominek widzę po raz pierwszy, dawno tu nie zaglądałam :oops:

Kolektory - fajnie, też o nich myślimy, tylko kurcze jeszcze nie teraz, liczę na dopłaty w przyszłości :roll:

W ogóle to już masz wiele rzeczy skończonych, super, daje mi to jakąś nadzieję, że i nam się w końcu uda :wink:

Co do wychładzania podłogi na górze - kurcze, nie za dobrze :roll: , a skąd masz przypuszczenia, że to od murłaty? Zimno tam jest, jak się przyłoży rękę?

Trzymaj się i fajnie, że się pojawiłeś znowu :wink:

Cześć

Sporo rzeczy mam skończonych, ale jeszcze bardzo dużo do zrobienia zostało. Za 2 tygodnie zaczynają się ferie, biorę urlop i zabieramy się za kolejną sypialnię na poddaszu - tym razem dla córki.

Co do mostków termicznych - to rzeczywiście ściana szczytowa jest chłodna na samej górze, ale nie tak, żeby wychładzać pokoje. Mam pomysł na poprawienie tego, ale to przed zrobieniem podbitki.

Najbardziej jednak "ciągnie" na styku podłogi z dachem. Nie mam ścianki kolankowej, więc murłata leży na stropie, i to chyba właśnie w tym miejscu jest mostek. Podejrzewam że ekipa od ocieplenia dachu źle ulożyła wełnę przy murłacie. Będę też to musiał poprawić.

Nie jest to jednak straszny problem, bo w największe mrozy, na górze jest ciepło, tylko czuć że podłoga jest chłodna. Ale i tak będę to poprawiał.

Pocieszam się, że ludzie mają większe problemy z budową niż moje mostki termiczne :lol:

Witaj Anpi, dzięki za szczegółowy opis instalacji C.O. Nasunęło mi się jeszcze kilka pytań:

1. Jaką masz moc przyłączeniową?

2. Jak wyglądają przy takiej instalacji i przy takim incydentalnym odpalaniu pieca, faktyczne rachunki za prąd w poszczególnych porach roku?

3. Jak sobie radzisz w przypadku pozostawiania domu na kilka dni bez palacza?

4. Czy możesz napisać coś więcej o swoim UPS i jego zastosowaniu? Czy ma on podtrzymywać awaryjnie tylko cyrkulację w C.O. (pompa / -y) czy także np. układ solarów? Testowałeś ile taki UPS w praktyce wytrzymuje? Czy kupowałeś UPS-a przez Allegro?

Pozdrawiam i gratuluję fajnego domku :)

• 4 weeks później...

Witaj anpi!

Planujemy zacząć budowę domu UPB-542 w tym roku. A ponieważ jesteś już specjalistą w budowaniu tego własnie domu to mam do Ciebie kilka pytań: jakie zmiany wprowadziłeś, czy jesteś z nich zadowolony i czy jest coś co byś jeszcze zmienił teraz kiedy już mieszkasz.

Ale Ci zazdroszczę, że masz już budowę za sobą :D

Pozdrawiam :D

• 2 weeks później...
Witaj Anpi, dzięki za szczegółowy opis instalacji C.O. Nasunęło mi się jeszcze kilka pytań:

1. Jaką masz moc przyłączeniową?

2. Jak wyglądają przy takiej instalacji i przy takim incydentalnym odpalaniu pieca, faktyczne rachunki za prąd w poszczególnych porach roku?

3. Jak sobie radzisz w przypadku pozostawiania domu na kilka dni bez palacza?

4. Czy możesz napisać coś więcej o swoim UPS i jego zastosowaniu? Czy ma on podtrzymywać awaryjnie tylko cyrkulację w C.O. (pompa / -y) czy także np. układ solarów? Testowałeś ile taki UPS w praktyce wytrzymuje? Czy kupowałeś UPS-a przez Allegro?

Pozdrawiam i gratuluję fajnego domku :)

Coś rzadko tu zaglądam ostatnio, ale postaram się odpowiedzieć:

1. 15 kW

2. Styczeń-kwiecień ok. 700 zł, maj-sierpień ok. 700 zł, wrzesień-grudzień ok. 800 zł.

3. Dom wychładza się bardzo wolno, ok. 1-2 stopnie na dobę przy największych mrozach. Nie musiałem na razie wyjeżdżać zimą na więcej niż 1 dzień.

4. UPS jest firmy APC, o mocy 1400 VA, poleasingowy z nowymi akumulatorami. Kupowałem na allegro. Podtrzymuje solary i kominek. Kiedyś robiłem test - pompy od kominka działają przez ok. 3 godziny po odłączeniu zasilania.

Witaj anpi!

Planujemy zacząć budowę domu UPB-542 w tym roku. A ponieważ jesteś już specjalistą w budowaniu tego własnie domu to mam do Ciebie kilka pytań: jakie zmiany wprowadziłeś, czy jesteś z nich zadowolony i czy jest coś co byś jeszcze zmienił teraz kiedy już mieszkasz.

Ale Ci zazdroszczę, że masz już budowę za sobą :D

Pozdrawiam :D

Dzięki :D Co do zmian:

1. w największej sypialni na poddaszu wydzieliłem garderobę o szerokości ok. 2 metry, z wejściem z holu.

2. powiększyłem dolną łazienkę o ok. 0,5 metra kosztem kotłowni.

3. zamurowałem wejście do kuchni z holu (wchodzi się przez salon)

Z tych zmian jestem bardzo zadowolony.Teraz na pewno dałbym ściankę kolankową, tak z pół metra wysokości. Reszta jest OK.

• 1 month później...

Montuje wiszący WC, dokręcam nakrętki kluczem kątowym grzechotkowym - a więc wydaje mi się że dość silnie. Tymczasem miska sprężynuje przy docisku ręcznym (jeszcze nawet nie próbowałem siadać). Wobec tego dokręcam jeszcze - a miska wciąż sprężynuje. Wydaje mi się że usłyszałem trzask po jednej stronie - ale płytki i miska cała - może pękła taka biała plastikowa podkładka? Czy dokręcać jeszcze?

Z ciekawości sprawdziłem WC użytkowany już 1,5 roku - montowany przez fachowca - i sprężynuje ale wyraźnie mniej (jest mniejszy)

Czy u Ciebie kibelek wiszący ani drgnie, czy też sprężynuje, choćby minimalnie?

Montuje wiszący WC, dokręcam nakrętki kluczem kątowym grzechotkowym - a więc wydaje mi się że dość silnie. Tymczasem miska sprężynuje przy docisku ręcznym (jeszcze nawet nie próbowałem siadać). Wobec tego dokręcam jeszcze - a miska wciąż sprężynuje. Wydaje mi się że usłyszałem trzask po jednej stronie - ale płytki i miska cała - może pękła taka biała plastikowa podkładka? Czy dokręcać jeszcze?

Z ciekawości sprawdziłem WC użytkowany już 1,5 roku - montowany przez fachowca - i sprężynuje ale wyraźnie mniej (jest mniejszy)

Czy u Ciebie kibelek wiszący ani drgnie, czy też sprężynuje, choćby minimalnie?

Nic nie sprężynuje. Tak było jak został obudowany płytami GK na stelażu. Rozebrałem i obudowałem Ytongiem. Teraz ani drgnie.

• 4 months później...

Cześć Anpi!

Szkoda że już z rzadka pisujesz, czekamy na informacje odnośnie eksploatacji nowego domu. Te doświadczenia są równie ważne a może i ważniejsze od budowlanych - budowa to rok czy dwa a eksploatacja to korzystanie z tamtych doświadczeń przez całe lata.

Nadal szczególnie interesuje mnie kominek + kospel, pisz! :)