Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Anpi-ego - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wydaje mi się, że wszystko zależy od charakteru domu. Jeśli bryła taka bardziej nowoczesna - bardziej pasują okna bez żadnych podziałów. Przy bardziej rustykalnym charakterze takie okna bardzo mi nie leżą...

No widzisz Anpi - i połowa czerwca prawie za pasem... Teraz myk-myk i tynki będą zrobione :D :D Ręczni robili mi 200 m w 4 tygodnie, maszynowo 300 m położyli w 5 dni :p :p

Wydaje mi się, że wszystko zależy od charakteru domu. Jeśli bryła taka bardziej nowoczesna - bardziej pasują okna bez żadnych podziałów. Przy bardziej rustykalnym charakterze takie okna bardzo mi nie leżą...

No widzisz Anpi - i połowa czerwca prawie za pasem... Teraz myk-myk i tynki będą zrobione :D :D Ręczni robili mi 200 m w 4 tygodnie, maszynowo 300 m położyli w 5 dni :p :p

Taaa. Mam nadzieję, że "moi" tynkarze też będą szybcy, bo maszynę mają.

A co do okien, myślę że do mojego domu bardzo pasują jednokwaterowe.

Muszę przyznać, że elektrycy (w sile 3 osób) mają niezłe tempo (odpukać ). Zaczęli wczoraj po 15-tej, a gdy przyjechałem po 20-tej, parter był juz prawie okablowany. Przewody ładnie ułożone, na płask, przymocowane opaskami co kilkadziesiąt centymetrów. Dzisiaj muszę już zacząć robić zdjęcia, co by później po otynkowaniu jakiegoś kabla nie przewiercić. Zdecydowałem, że zamontuję sobie gniazdo siłowe (na 400V) na zewnętrznej ścianie domu, a oprócz tego zwykłe gniazdko na 230 V, np. do kosiarki czy odkurzania samochodu.

Może kładą kable pod napięciem? :lol:

Co do gniazdek - pomysł dobry. Przemyśl czy do kosiarki nie zrobić kilku gniazdek - przydają się.

Pozdrawiam

Trochę ochłonąłem. Myślę, że to musiał być ktoś miejscowy, bo komu chciałoby sie jechać kilkanaście kilometrów, żeby ukraść kilkanaście metrów kabla. Ukradli kabel tylko z jednego pomieszczenia - z salonu. Jak elektrycy układali kable, ja od razu "szprycowałem" je zaprawą cementową. Pech chciał, że salonu już zdążyłem w ten sposób zabezpieczyć, bo było już późno, ciemno, a elektrycy jeszzce robili, więc nie chciałem im przeszkadzać. Więc kable w salonie zostały niezabezpieczone. I właśnie te ukradli. Co więcej - nawet nie wiem kiedy to było, bo układane były w czwartek wieczorem, a od tamtej pory nie byłem na budowie, bo mnie jakieś choróbsko dopadło. Dopiero dzisiaj się wyrwałem.

Teraz mam plan następujący - dzisiaj jadę wieczorem (po 20-tej po pracy) i zaszprycuję jeszcze trochę te kable. Jutro jedziemy z Małżonką sprzątać na działce, więc przy okazji zabiję dechami drzwi tarasowe, i spróbuję zamontować drzwi z desek od tyłu domu. Drzwi już mam gotowe, tylko są takie piekielnie ciężkie, że w pojedynkę nie udało mi się ich założyć.

Elektryków wstrzymałem do weekendu. Wtedy skończą układanie kabli, żeby przed wejściem tynkarzy za długo nie wisiały na ścianach. W międzyczasie założę okablowanie alarmu, i jak tylko założą mi okna - zakładam alarm.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Anpi gratulki okien, :p :p :p :p dobrze wyglądaja 8)

sumie system alarmowy kosztował mnie prawie 2000 zł Pocieszam się tylko, że gdybym zlecił montaż profesjonaliście - zapłaciłbym jeszcze dodatkowo drugie tyle

A skąd sie znasz na takiej robocie :roll: :roll: :roll:

I każdy pieniądz co zostaje w kieszeni sie przyda na coś innego :wink:

Aha - co do tynków. Okazało się, że założenie okien po rozpoczęciu tynkowania było błędem, znowu niepotrzebnie posłuchałem "dobrych rad", a chciałem zakładać okna przed tynkami Tynki położone przed założeniem okien popękały. Ale cóż się dziwić - upał 35 stopni i przeciągi hulające po domu. Tynki wysychały tak szybko, że tynkarze nie nadążali z polewaniem ich wodą

Anpi nie ma mądrego na wszytko bo nie wszytko przewidzisz :-?

Słuchaj rad i wyci agaj wnioski ale ostateczne decyzje podejmuj sam :-?

Ja myśle, ze okna tu by zbyt dużo nie pomogły bo i tak w taką pogodę to róznica była by znikoma w temperaturze :roll: Po prostu za gorąco na takie roboty :-?

Pozdrowka i miłego nocowania na budowie :wink:

Co do instalacji to droga ale masz wszytko już wliczone, jężeli do tego instalator ok to tylko robić 8)

Pozdrówka i trzymam kciuki 8)