Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Anpi-ego - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anpi, fajnego masz ptaszka! :wink:

O dziękuję, bardzo mi miło 8)

Mówię o tym ze zdjęcia - ojej, coraz gorzej mi idzie :oops:

Chodzi o tego mieszkańca waszej górnej łazienki - kiedy pisklaki wylatują?

Ciężko powiedzieć, ale już są w miarę duże. Mam nadzieję, że wkrótce, bo trzeba by robić zabudowę poddasza.

Anpi, napisz prosze co to za rury do kominka- z płaszczem jak sie domyślam, Czy to sa dwie doprowadzajace wode do kominka, czy jak i jaki prund musi byc ile kabelków , ja planuje Lechme w połączeniu z kondensatem. I chciałabym wstepnie wiedziec jakie to musza byc rurki.

tez planuje styropianu na podlodze 15cm, jaki dałes i co w jakiej warstwie, ja chcialam dać jedna 15 a może lepiej dac dwie na przemian?W pierwszej pochowac wszystkie rurki i centr. odkurzacz.

chciałabym miec ten etap za sobą.

Tak, kominek będzie z płaszczem. Te rury są miedziane o średnicy chyba 28 mm, w otulinie z pianki. Łączą płaszcz kominka z kotłem CO. Są 2 rurki - jedną wypływa ogrzana woda, drugą wpływa chłodna z instalacji. Rurki zakładali instalatorzy, znają się na robocie, więc nie ingerowałem. Aha, trzecia rurka doprowadza bieżącą wodę do kominka i jest jeszcze odpływ kanalizacji.

Co do kabli - dali 3 rurki, w każdym 3-żyłowy kabel, wszystkie prowadzą do pieca CO.

Styropian w projekcie mam 15 cm, ale dałem 16 cm, w trzech warstwach, od dołu: 4 cm, 2 cm, 10 cm. W warstwie 4 cm zmieściły się prawie wszystkie rurki. Dzisiaj był gość od wylewek i mówił, że lepiej dawać w 2-3 warstwach, nacieńszą na spód, wtedy styropian dopasowuje się do nierówności podłoża, a u mnie jest nierówne niestety :-?

Brawo! To komin od wewnątrz. Konkretnie przewód 20x20 cm od kominka.

Co do ogrodzenia - słupki chcieliśmy w kolorze dachu, ale producent twierdził, że brązowy pigment bardzo szybko jaśnieje, dlatego zdecydowaliśmy się na takie - coś jak grafit.

Kolor elewacji będzie wybierać moja żona. Coraz mniej mam już do powiedzenia, jeśli chodzi o wykończenie. Ale to nic - zdaję się na jej gust, wolę to niż awantury :lol:

A tak na marginesie - podsumowałem, co jeszcze zostało do zrobienia. I na razie wychodzi, że zabraknie mi ok. 10 tys. :o :-? Trzeba będzie szukać oszczędności :cry: :(

Hej

Fajnie ze juz masz brame.. nam tez juz zamontowali, dechy tez sa tylko musze znależć czas i pomalować.

Musze przyznac ze niewiele ci brakuje jak tylko 10 tys. ja wole nie liczyc bo mnie przerazenie ogarnia z lekka, tym bardziej ze własnie złozyłam wniosek o ostatnia trasze.. a niewiele jej bedzie :cry:

• 4 weeks później...

Tak, instalatorzy wkuwali wszystkie rurki w ściany - po prostu wyrąbali młotem pneumatycznym dziury (nie na wylot :lol:) i tam położyli rurki. Potem musiałem to zaszpachlować gipsem. Generalnie cała instalacja idzie pod wylewką, a w bruzdach tylko podejścia pod baterie i grzejniki.

Na etapie budowy w ogóle nie zastanawiałem się, gdzie co będzie, dopiero na etapie stanu surowego.

Generalnie nie ma problemu z silką 18, jeśli chodzi o instalacje. Chyba że mi się dom zawali :lol: :lol: :lol:

Chyba że mi się dom zawali :lol: :lol: :lol:

Oby nie, bo mam zamiar skopiować Twoje rozwiązanie (też budujemy z Silki 18) :D .

Traktuję Twój dziennik trochę jak podręcznik budowania, a teraz u mnie przyszedł czas na egzamin z wiedzy praktycznej, więc pomęczę Cię od czasu od czasu pytaniami.

To od razu rzutem na taśmę: nadproża. Wiem, że zastosowałeś L-19, a one są o 1 cm szersze od ściany. Co zrobiłeś z tym nadmiarem? Nie myślałeś nad wykorzystaniem kształtek U Ytonga (tak jak proponuje Xella?).

No tak, brak kasy na końcu to klasyka. Ja wolę o tym nie myśleć jeszcze.

A kominek też mi się podoba. I cena nie jakaś powalająca, jak na kominek z płaszczem.

A najbardziej podobają mi się drzwi - po prostu rewelacja! Nie mogli ci od razu zamontować? Tzn. nie można było zamówić montazu u sprzedawcy?

Hello,

będziesz miał bardzo ładny kominek - właśnie podobnego poszukuję :roll:

Czy możesz powiedzieć, co to za model i co bardzo ważne - jakie są wymiary szyby? :D

Pozdrawiam,

Nie pamiętam, zerknij na http://www.kratki.pl - to od nich kominek, na stronie są rysunki ze wszystkimi wymiarami.

Model "Zuzia" z płaszczem wodnym 19 kW.

No tak, brak kasy na końcu to klasyka. Ja wolę o tym nie myśleć jeszcze.

Ja też na początku o tym nie myślałem, ale teraz - liczby są nieubłagane. Mam zestawienie - co jeszcze zostało do zrobienia i ile to będzie kosztować. Niestety suma jest wyższa niż stan mojego konta :-?

A kominek też mi się podoba. I cena nie jakaś powalająca, jak na kominek z płaszczem.

Jest to jeden z najtańszych kominków z płaszczem, jakie widziałem. A od lokalnego specjalisty od kominków słyszałem bardzo pochlebne opinie o tej firmie (on nie sprzedaje ich produktów więc jest obiektywny). Dlatego się zdecydowałem.

A najbardziej podobają mi się drzwi - po prostu rewelacja! Nie mogli ci od razu zamontować? Tzn. nie można było zamówić montazu u sprzedawcy?

Piszesz o drzwiach wejściowych? Jeśli tak - kupowałem je w sklepie, który nie oferuje montażu. Ale cena nie była specjalnie wygórowana, a ekipa która zakładała mi okna, zamontowała mi te drzwi za 200 zł. Też uważam, że to niedrogo.

Każdy zamek uruchamia takie trzy okrągłe bolce, które zamykają drzwi. Drzwi nie mają takich bolców antywłamaniowych przy zawiasach, ale to są drzwi drewniane i bez problemu można coś takiego założyć, chociaż ja chyba nie będę zakładał - jeśli złodziej będzie chciał wejść, to i tak wejdzie.

Jak będę dzisiaj na budowie, to cyknę fotkę tych bolców z bliska, to sama zobaczysz :wink:

Aha - jeśli chodzi o szyby. Szyba antisol to szyba lekko przyciemniana, taka przez którą niewiele widać, jak się patrzy z zewnątrz, a od wewnątrz widać dobrze. Okno jest dwuszybowe, ciepłe.