peez 14.07.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 ??... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 14.07.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Wzywali w momencie kiedy chodziło o ulgę budowlaną i jej zwrot. Faktury, pity, pozwolenie na budowę, akt małżeństwa, oświadczenie o wspólnocie majątkowej. Pozdro J ....no chyba, że Tobie chodzi o kupno domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 14.07.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Owszem,zgłosiliśmy się do US, w związku z prośbą przeprowadzenia czynności sprawdzających zeznania podatkowego Pit-36. Nic nam złego nie zrobili, bo niby dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.07.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 qrcze, a dlaczego mieliby nam coś zrobić Przeciez budowa to nie przestępstwo. Corocznie jestesmy wzywani w związku z wykorzystywaniem ulgi budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.07.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Pomyśl - czy Twoje (i współmałżonka) ujawnione w zeznaniu Pit (za rok obecny i kilka lat wstecz) dochody wskazują na to, ze macie pokrycie w legalnych źródłach zarobkownia na ponoszenie wydatków związanych z budową? Jeśli tak to nie masz się czego obawiać.Jeśli braliście kredyt budowlany to zabierz ze sobą egzemplarz umowy.Jeśli mieliście wieloletnie oszczędności to warto zabrać ze sobą dokumentacje konta bankowego, lokat.Jesli ktoś pożyczał Wam pieniądze to także musisz to ujawnić (czy były to kwoty od których odprowadza się opłatę skarbową?) Jeśli nie masz pokrycia wydatków w ujawnionych dochodach to może być duży problem. Forma wezwania wskazuje właśnie taki cel wezwania.W przypadku stwierdzenia wydatkowania kwot z nieopodatkowanego żródła przychodu grożą konsekwencje - Grzywna + podatek w wysokości nie pamiętam czy 70 czy też 75% od kwoty nieujawnionego dochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 14.07.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Mnie wzywali - z powodu nie budowlanego co prawda, ale wzywali, bo twierdzili, że nabyłam samochód, a im nie zapłaciłam - a ja tylko zmieniłam nazwisko na dowodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cola 14.07.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 w tym roku - niew ubiegłym - tak (w sprawie ulgi remontowej), ale było bardzo sympatycznie, bo ja byłam w zaawansowanej ciąży, a pani urzędniczka miała złamaną rękę (mogłyśmy się wczuć wzajemnie w swoje położenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 14.07.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Nas też wzywali (ulga remontowa) - musieliśmy pokazać rachunki na odliczoną sumę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.07.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Nas też wzywali (ulga remontowa) - musieliśmy pokazać rachunki na odliczoną sumę i tyle. Pytania zadane przez peez wskazują na to, że nie chodzi o to czy peez ma faktury na zakupione i odliczone w ramach ulgi materiały lecz o to czy peez miał legalnie uzyskane (czytaj - opodatkowane) pieniądze na zapłatę tych faktur. A to zmienia całkowicie obraz sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 14.07.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Jesli nie masz pokrycia w dochodach to pamietaj nie mow ze pozyczylas od..x tylko ze uzyczyłaś ...bo w przeciwnym wypadku i ta osoba bedzie miała klopoty a tak wogle to lepiej nic nie mow i nic nie podpisuj bez konsultacji z prawnikiem ....masz do tego prawo i wyjdzie Ci to na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peez 14.07.2005 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 ???... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.07.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 wyłącz capslocka, please - niektórych stać na wybudowanie domu z zlegalnych zarobków - czy insynuujesz, że forumowicze kradną i budują - jak sie zastanawiasz nad kupnem szeregówki, to masz kasę - więc zastanów się skąd ja wziąłes - kupić działkę zawsze mozna, ale ile lat chcesz budować? , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.07.2005 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 OTÓŻ WG MOJEGO ROZEZNANIA W TYM BOGATYM KRAJU REALNIE PATRZĄC NA DOCHODY TO PRAKTYCZNIE NIKOGO NIE STAC NA ZBUDOWANIE( LEGALNE TZN Z FAKTURAMI) CZEGOKOLWIEK. Nie usprawiedliwiaj proszę takim bzdurnym argumentem bez pokrycia w rzeczywistości swojego postępowania. Są one naprawdę obraźliwe dla tych którzy budują. MOJA SYTUACJA JEST NASTEPUJACA: A/ ZASTANAWIAM SIE NA ZAKUPEM SZEREGOWKI OD DEWELOPERA ALE CIEZKO BEDZIE MI UDOWODNIC SKAD NA TO MAM KASKĘ, B/ KUPNO FAJNEJ DZIALKI (ZA KWOTE KTORA MOGLEM REALNIE ZAOSZCZEDZIC) A POTEM STOPNIOWE BUDOWANIE NIEKONIECZNIE Z PAPIERAMI NA MATERIALY. CO O TYM MYSLICIE PEEZ Myślę, że powinieneś zalegalizować swoje dochody. Prawdopodobnie będziesz spał w mniej strojnej pościeli ale z pewnością będziesz spał spokojniej. p.s. Szkoda, że nie masz odwagi podpisać tego postu swoim nickiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 14.07.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 PEEZ możesz jeszcze dostać darowiznę od rodziców (ok.19 tys.) oraz od rodzeństwa. Niestety mogą Cię w ten sposób wspomóc tylko raz na 5 lat. Darowizny w pierwszej linii pokrewieństwa nie są opodatkowane (oczywiście do ściśle określonej kwoty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 14.07.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Mozna rowniez wygrywac regularnie w kasynie ,male kwoty.Odpowiedzi jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 14.07.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Nas też wzywali (ulga remontowa) - musieliśmy pokazać rachunki na odliczoną sumę i tyle. Pytania zadane przez peez wskazują na to, że nie chodzi o to czy peez ma faktury na zakupione i odliczone w ramach ulgi materiały lecz o to czy peez miał legalnie uzyskane (czytaj - opodatkowane) pieniądze na zapłatę tych faktur. A to zmienia całkowicie obraz sprawy. nie wnikajmy , az tak gleboko skad kto ma . Pyta o rade ,to jak mozesz pomoc to pomoz , nie dobijaj dochodzeniem , to powinni sie panowie z dochodzeniowki zajmowac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.07.2005 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Mnie wzywaja w sprawie ulgi budowlanej. Jak kupiłem działkę to po jakimś czasie złodziejski fiskus upomniał się o zapłate podatku od wyższej wartości gruntu , mimo że udowodniłem iż nie był on więcej wart. Na szczęście w us pracowała koleżanka ,która życzliwie podpowiedziała jaie pismo mam napisać żeby zapłacić mniej (ale zapłacić i tak musiałem).W przypadku niezapłacenia choć części natychmiast przyczepiliby się do czegoś innego. Zaraz Wowka napisze ,że bzdura - ale ja Mu odpowiem ,że żyje chyba w innym świecie. Przykład- kolega wygrał sprawę z us w sprawie podatku(co i jak nie ma znaczenia) ,a w odwecie us zaczął ciągać po sądach wszystkich jego współpracowników sprzed paru lat (w tym i mnie) ,mimo że miał wszelkie faktury i zaświadczenia ok. Taki właśnie jest fiskus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.07.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Nas też wzywali (ulga remontowa) - musieliśmy pokazać rachunki na odliczoną sumę i tyle. Pytania zadane przez peez wskazują na to, że nie chodzi o to czy peez ma faktury na zakupione i odliczone w ramach ulgi materiały lecz o to czy peez miał legalnie uzyskane (czytaj - opodatkowane) pieniądze na zapłatę tych faktur. A to zmienia całkowicie obraz sprawy. nie wnikajmy , az tak gleboko skad kto ma . Pyta o rade ,to jak mozesz pomoc to pomoz , nie dobijaj dochodzeniem , to powinni sie panowie z dochodzeniowki zajmowac . Szanowna rrmi - Nasz stary kolega(koleżanka?) posługujący się nowym nickiem peez zadał pytanie : CZY SKARBÓWKA KAZAŁA WAM UDOWODNIĆ SKĄD MACIE NA DOM I JAK BARDZO SIĘ CZEPIALI, EWENTUALNIE CO WAM ZROBILI? Moja odpowiedź o ewentualnym postępowaniu karno-skarbowym i jego możliwym wynku dotyczyła tej właśnie zasadniczej części pytania zadanego przez peez A co do rady to oczywiście udzieliłem mu jej - by zalegalizował swoje dochody. Tak na prawdę to nie wiem czy ten nasz nowo-stary kolega Forumowicz peez czerpie swoje nieopodatkowane dochody ze sprzedaży na straganie pietruszki bez kasy fiskalnej czy też przebija numery na silnikach kradzionych samochodów. W związku z tym nie mam najmniejszej ochoty doradzać mu w jego problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 15.07.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Mozna rowniez wygrywac regularnie w kasynie ,male kwoty. Odpowiedzi jest wiele. Niestety, od kilku lat każda wygrana jest ewidencjonowana, więc musiałbyś mieć pokwitowania do nich. Nawet jak wygrasz w LOTTO 10 zł, to dostajesz pokwitowanie wygranej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 15.07.2005 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 A ja uprawiam nierząd. Jest to moje stale zrodlo wysokiego dochodu . I co mi Skarbówka zrobi na takie dictum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts