Gość M@riusz_Radom 20.07.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Jasne - i dlatego to US ma mi udowodnic, że moje wydatki nie mają pokrycia w dochodach. Na pytanie - skąd Pan na to miał kasę - odpowiedziałbym zgodnie z prawdą - z ciezkiej, lagalnej, pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankazik 20.07.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Jasne - i dlatego to US ma mi udowodnic, że moje wydatki nie mają pokrycia w dochodach. Nie US Tobie, tylko Ty US-owi, że Twoje wydatki mają pokrycie w dochodach ... Na pytanie - skąd Pan na to miał kasę - odpowiedziałbym zgodnie z prawdą - z ciezkiej, lagalnej, pracy. ...musiałbyś to napisać i podpisać się oraz przedstawić dowody, których wierygodność oceniłby US. I nie miałbyś tu nic do gadania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.07.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Oj chyba dawno nie byłes w US. Na tę okoliczność przedstawiasz tylko swoje PIT'y i ew faktury na zakup materiałów tudzież innego dobra doczesnego. Uczciwi ludzie nie mają się czego obawiać. Problem jest tylko wtedy, gdy nie możesz udokumentować swoich dochodów, ja mogę i śpię spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankazik 20.07.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Oj chyba dawno nie byłes w US. Właśnie nie dawno przerabiałem tę lekcję z US-em. Zachciało im się wyjaśniać sprawy bud-mieszk. z 1998 r. Teoretycznie można było to olać - bo minęło 5 lat. Okazało się, że nie można było . Na tę okoliczność przedstawiasz tylko swoje PIT'y i ew faktury na zakup materiałów tudzież innego dobra doczesnego. PIT-y nie wystarczyły. Ale byłem dobrze przygotowany . Uczciwi ludzie nie mają się czego obawiać. Dla US nie istnieją uczciwi ludzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.07.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Mam taką sama opinię jak jankazik. To chyba jedyna instytucja, która może w ramach swojego widzimisia doprowadzić moja rodzine do ruiny. A ja nie bede potrafiła sie obronić, bo prowadzę legalna działalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roy 20.07.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Do jankazik:Jaki był powód że zachciało im się wyjaśniać sprawy bud-mieszk z 98r ?I jak to jest z tymi 5-cioma latami.Przynajmniej z ich punktu widzenia.Bo myślałem że po 5-ciu latach od oddania budynku mogę sobie ten temat odpuścić i spokojnie spać. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbro 20.07.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 _Beti_ możesz otrzymać bez podatku w drodze darowizny pieniędzy w wysokości nieprzekraczającej 9.637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w małym domu mieszkalnym, budowę domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość; To wynika z art. 4 ustawy o podatku od spadków i darowizn i dotyczy darczyńców z I grupy podatkowej. Z art. 9 wynika, że można otrzymać wiele darowizn od różnych darczyńców i jeśli darowizny nie przekraczają kwoty wolnej (np. 4902zł od darczyńcy z III grupy podatkowej w ciągu 5 lat) nie ma obowiązku zapłacenia podatku. A może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 20.07.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 myrmota może rremi myślał u ustawie która może wejdzie w życie 10.01.2006 czyli o zwrocie podatku VAT (7% a 22%) może faktycznie w moim przpadku to sie nie ołaca.myrmota jeśli dobrze zrozumiałam to moę otrzymać darowizne w wysokości 19.274 zł od np. obojda rodziców raz na 5 lat ale gdzie mam zgłosić takową darowizne? A także mogę zawrzeć umowę pożyczki z rodzicami i naprzykład z dziadkami ale kwota pożyczki od jednej osoby nie może wyniść więcej niż 9637 zł bo inaczej będziemy miusieli zapłacić 2% podatku od nadwyżki ponad kwotę 9637 zł. moi rodzice i dziadkowie mogą mi udzielać takich pożyczek nawet kilka razy do roku. Ale mam z nimi zawrzeć umowe przed notariusze? czy poprostu mamy tą umowe spisać między sobą i poprostu ją podpisać?. Ale przecież wiadomo, że nie będziemy oddawać tych pieniedzy, więc czy możemy i tak spisać taką umowe tak poprostutylko dla skarbówki jak by sie czepiali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.07.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 ostatnio czytalem w angorze, ze jakis poliyk cieseilski ma ponosc majatek 3 miliony bo dom mu np wycenili na 1,5 miliona a on mowi ze dal za niego 500 tysiecy jak mi tez beda tak wyceniac to tez sie okaze nagle ze nie stac mnei na moj dom za 200 tys warty moze i 600 chyba pojde siedziec, bo nie znam sie na rzeczoznawstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 20.07.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Do jankazik: Jaki był powód że zachciało im się wyjaśniać sprawy bud-mieszk z 98r ? I jak to jest z tymi 5-cioma latami.Przynajmniej z ich punktu widzenia.Bo myślałem że po 5-ciu latach od oddania budynku mogę sobie ten temat odpuścić i spokojnie spać. Pozdrowienia. tez jestem ciekawa ?? Beti nie , ja nie o tym sluchaj raczej myrmota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 20.07.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Beti jestem w pracy i niezbyt moge teraz pisać ale Wbro ma rację kwota o której pisałem dotyczyła tylko zwolnienia z art. 4 - dlatego jak tylko przyszedłem do pracy rano napisałem też że przysługuje ci kwota wolna z tytułu darowizny (z art. 9) - może żeby bardziej naocznie ci to przedstawić wkleję artykuł z Rzepy z 2003 (nie sprawdzałem czy limity są utrzymane) Inwestycje mieszkaniowe Bez zobowiązań wobec fiskusa Darowizna i pożyczka w rodzinie Często się zdarza w najbliższej rodzinie, że inwestycje mieszkaniowe, zwłaszcza dzieci, są wspomagane darowiznami i pożyczkami. Jeśli takie wsparcie nie przekroczy pewnych limitów, z tego tytułu nic się fiskusowi nie należy. Darowizny są co do zasady obciążone podatkiem od spadków i darowizn, a pożyczki - podatkiem od czynności cywilnoprawnych. Darowizny na cele mieszkaniowe są przez fiskusa traktowane w sposób szczególnie łagodny, ale tylko między osobami należącymi do I grupy podatkowej. Do tej grupy należą: małżonek; dzieci, wnuki, prawnuki (zstępni); rodzice, dziadkowie, pradziadkowie (wstępni); pasierb, pasierbica, zięć, synowa; rodzeństwo (także przyrodnie); ojczym, macocha i teściowie; za rodziców uważa się także rodziców adopcyjnych, a za zstępnych także dzieci adoptowane i ich dzieci, wnuki, prawnuki. Zwolnienia i limity Oprócz kwoty wolnej, obowiązującej z racji wszystkich darowizn, darowizny na inwestycje mieszkaniowe między tymi osobami są dodatkowo premiowane zwolnieniem. Jego podstawą jest art. 4 ust. 1 pkt 5 ustawy z 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (Dz. U. tekst jednolity z 1997 r. nr 16, poz. 89 ze zm.; dalej: upsd). To zwolnienie obejmuje wartość darowizn przeznaczonych na następujące cele mieszkaniowe: - wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, - budowę lokalu w małym domu mieszkalnym, - budowę domu jednorodzinnego albo - nabycie, także na wolnym rynku, mieszkania stanowiącego odrębną nieruchomość (hipotecznego). Nie przysługuje więc ono np. z racji kupna działki budowlanej, rozbudowy domu czy budowy domu czynszowego albo zakładu usługowego. Zwolnienie polega na tym, że nie płaci się podatku od kwoty darowizny do wysokości 9637 zł, jeżeli pochodzi ona od jednego darczyńcy, lub 19 274 zł, gdy pochodzi od wielu darczyńców. Limity te rozliczane są w okresie 5 lat, licząc od pierwszej darowizny. Przedmiotem darowizny mogą być pieniądze oraz rzeczy, np. materiały budowlane. Zwolnienie obowiązuje również w razie przekazania w drodze darowizny działki pod budowę domu mieszkalnego. Przysługuje ono niezależnie od kwoty wolnej od podatku, o którą pomniejsza się wszystkie spadki i darowizny, bez względu na to, co jest ich przedmiotem i powodem. Owa kwota wolna wynosi obecnie dla I grupy podatkowej 9637 zł. Podatek płaci się tylko od nadwyżki wartości darowizny pozostałej po uwzględnieniu kwoty wolnej i wartości objętej ulgami. W wypadku darowizn na cele mieszkaniowe oznacza to, że jeśli np. ojciec daruje synowi 50 000 zł na kupno mieszkania od dewelopera, to od tej kwoty przy obliczaniu podatku odejmuje się 9637 zł tytułem ulgi z racji darowizny na cele mieszkaniowe i 9637 zł z racji przysługującej kwoty wolnej. Podatek zapłaci się, zresztą wedle najłagodniejszej skali dotyczącej najbliższych, od części wartości darowizny wynoszącej 30 726 zł (9637 zł + 9637 zł = 19 274 zł i 50 000 zł - 19 274 zł = 30 726 zł). Nie jedna, lecz kilka darowizn Znacznie wyższa będzie w sumie kwota wolna od obciążeń na rzecz fiskusa, jeżeli np. rodzice córki obdarują pieniędzmi na ten cel i córkę, i zięcia. W takim wypadku będą to cztery darowizny: od matki dla córki, od ojca dla córki, od teściowej dla zięcia i od teścia dla zięcia. Wartość każdej z nich należy wówczas pomniejszyć o kwotę ulgi mieszkaniowej w wysokości 19 274 zł, ponieważ każde z małżonków otrzymało darowiznę na cele mieszkaniowe od więcej niż jednej osoby, i o dwie kwoty wolne (9637 zł x 2 = 19 274 zł), bo każde otrzymało darowiznę od dwu osób. Nie będzie więc podatku od darowizn, jeżeli rodzice córki podarują córce i zięciowi łącznie sumę nieprzekraczającą 77 096 zł. Darowizna nie musi mieć formy aktu notarialnego. Jest ważna, jeżeli świadczenie zostało spełnione, czyli darowana kwota wypłacona. Jednak dla celów dowodowych, np. na wypadek, gdyby urząd skarbowy pytał, pod kątem podatku z nieujawnionych źródeł przychodów, skąd budujący dom czy nabywający mieszkanie mieli na to środki, należy ją zawrzeć w formie pisemnej. Kodeks cywilny wymaga potwierdzenia pismem każdej czynności rozporządzającej, której wartość przekracza 2 tys. zł (art. 75 § 1 k.c.). Obowiązuje 5-letni okres rozliczenia zwolnienia darowizn mieszkaniowych (a także kwoty wolnej). Przy ustalaniu limitu darowizny wolnej od podatku i zwolnionej bierze się pod uwagę 5 lat, licząc od pierwszej darowizny. Darowizny z tego okresu sumuje się. Jeżeli więc ta na cele mieszkaniowe przekroczy (po uwzględnieniu kwot wolnych) aktualny limit (9637 zł, jeśli pochodzi od jednej osoby, i 19 274 zł, gdy pochodzi od wielu darczyńców) płaci się podatek od nadwyżki. Oznacza to, że jeśli np. budowa domu trwa dłużej niż 5 lat, ta sama osoba może bez podatku otrzymać dwukrotnie pomoc do wysokości aktualnych limitów. Prywatne pożyczki Jednocześnie inwestujący we własny dach nad głową mogą bez potrzeby rozliczeń z fiskusem korzystać z pomocy w postaci prywatnych pożyczek. Pożyczki są co do zasady obciążone podatkiem od czynności cywilnoprawnych wedle stawki 2 proc. Wolne od niego są pożyczki między osobami fizycznymi, których łączna kwota lub wartość, gdy są udzielone tej samej osobie, nie przekracza w ciągu 12 kolejnych miesięcy 1 tys. zł. Inaczej traktowane są pożyczki między najbliższymi należącymi do I grupy podatkowej, i to bez względu na ich powód (nie ma szczególnych podatkowych względów dla pożyczek na cele mieszkaniowe). Tak więc zgodnie z art. 9 ust. 1 pkt 10 lit. c) ustawy z 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (Dz. U. nr 86, poz. 959 ze zm.) pożyczki udzielane na podstawie umowy zawartej między osobami zaliczanymi do I grupy podatkowej są zwolnione z tego podatku do wysokości kwoty niepodlegającej opodatkowaniu na zasadach określonych w przepisach o podatku od spadków i darowizn. Kiedy więc np. małżonkowie udzielą pożyczek oddzielnie i synowi, i synowej, będą to razem cztery pożyczki (dla syna od ojca i matki, dla synowej od teścia i teściowej). Jeśli żadna z nich nie będzie wyższa niż 9637 zł, czyli łącznie nie przekroczą 38 548 zł, nie będzie obciążenia podatkiem od czynności cywilnoprawnych. Także te umowy pożyczki powinny być zawarte na piśmie. Również do nich bowiem odnosi się ogólna zasada, że każda czynność rozporządzająca, której wartość przekracza 2 tys. zł, powinna być potwierdzona pismem (art. 75 § 1 k.c.). Gdy ze względu na korzystanie z kwoty wolnej albo ze zwolnienia podatek od spadków i darowizn się nie należy, nie ma potrzeby składania zeznania podatkowego albo opowiadania się fiskusowi w inny sposób. To samo dotyczy pożyczek zwolnionych z podatku od czynności cywilnoprawnych. Można jednak, choć nie jest to konieczne, dla większej pewności poświadczyć własnoręczność podpisów pod umowami darowizny i pożyczki u notariusza. Wanda Lewańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 20.07.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 US uznał, żeza malo zapłaciłem za działkę. Wypełniem formularz-opis działki i pojechałem. Pani była bardzo miła i nawet chciała mi pomóc, twierdząc, że na tym terenie są jakieś doły i może bym to wpisał do formularza. Nie wpisałem. Pani wyliczyła, że mam dopłacić ok 100 zł (działka kupiona za 95000 zł.). Powiedziałem, że nie zapłacę (tak tylko gadałem, oczywiście bym zapłacił) i spotkamy się w sądzie ponieważ cała tranzakcja kupna nie myła fałszowana. Ostatecznie napisałem, że nie zgadzam się z decyzją US a miła Pani napisała do naczelnika, żeby odstąpić od ściągania tak małej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbro 20.07.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 W uzupełnieniu - te 5 lat należy liczyć od końca roku za który złożono np. zeznanie podatkowe. Czyli US nie może obecnie wydać decyzji za 1998 rok i lata wcześniejsze jeśli nie prowadził postępowania. [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankazik 20.07.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Do jankazik: Jaki był powód że zachciało im się wyjaśniać sprawy bud-mieszk z 98r ? Z rozliczenia za 2004 wynikł zwrot dużej kwoty . Bez wyjaśnienia US nie dokonałby dobrowolnie zwrotu. Gdybym chciał dochodzić na gruncie prawa to odzyskałbym pieniądze po kilku (prawdopodobnie) latach (być może z należnymi odsetkami ) ale zszargałbym nerwy sobie i rodzinie oraz wystawił się na ich strzały przy następnych moich projektach. A kto wie co będzie za parę lat ... . Są tacy co twierdzą, że lepiej to już było I jak to jest z tymi 5-cioma latami.Przynajmniej z ich punktu widzenia.Bo myślałem że po 5-ciu latach od oddania budynku mogę sobie ten temat odpuścić i spokojnie spać. Pozdrowienia. j.w. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmsanczia 22.07.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Wowka, chyba ostro przesadzasz, od nieujawnionych w zeznaniu dochodów do kradzieży jeszcze daleka droga. Znam ludzi, którzy pracują oficjalnie na pół etatu zarabiając 300 zł netto a do ręki dostają w sumie 2600 zł. Takie realia, firmy tez nie lubią płacić ZUSu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.07.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Wowka, chyba ostro przesadzasz, od nieujawnionych w zeznaniu dochodów do kradzieży jeszcze daleka droga. ... A gdzie to ja napisałem, że pytający kradnie? Napisałem tylko, że pytający uzyskuje nie opodatkowane przychody i poradziłem mu by je zalegalizował jednocześnie podając przykłady szerokiego wachlarza możliwości takiego uzyskiwania dochodu. Co pytający robi? - nie wiem. Jednocześnie wyraziłem dezaprobatę dla możliwości doradzania mu w kwestii prania tych pieniędzy. Ponadto wyjaśnienia, że te nie opodatkowane przychody pochodzą ze środków pochodzących z używania samochodu prywatnego do użytku służbowego są moim zdaniem naciągane. Zgodnie z przepisami używanie prywatnego samochodu w celu służbowym (w ramach ryczałtu) musi być poprzedzone zawarciem umowy z pracodawcą. Od wypłat uzyskanych z tego tytułu odprowadza się podatek, ubezpieczenie zdrowotne oraz składki ZUS. W przypadku delegacji pracownika z którym nie jest zawarta umowa o pracę lecz inny stosunek zatrudnienia np. umowa zlecenie lub o dzieło także od najzwyczajniejszych delegacji odprowadza się także wszelkie pochodne. Znam ludzi, którzy pracują oficjalnie na pół etatu zarabiając 300 zł netto a do ręki dostają w sumie 2600 zł. Takie realia, firmy tez nie lubią płacić ZUSu. Takie działanie ze strony firmy jest przestępstwem w stosunku do państwa oraz zatrudnionych. Powiem wprost - jest to okradanie pracownika który w związku z tym, że dostaje minimalną wypłatę w przypadku choroby dostanie także mniejsze świadczenie, ze o przyszłej emeryturze/rencie nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 22.07.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Wowka Czy Ty aby na pewno zyjesz w Polsce na planecie Ziemia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 25.07.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Ważną informacją w przypadku powoływania sie na otrzymane darowizny jest moment powstania obowiązku podatkowego ma to istotne znaczenie w porównaniu np z otrzymaną dla przykłady pożyczkąprzewagą darowizny jest iż zgodnie z art. 6 ust. 4 usatwy o podatku od spadków i darowizn:Jeżeli nabycie nie zgłoszone do opodatkowania stwierdzono następnie pismem, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą sporządzenia pisma; jeżeli pismem takim jest orzeczenie sądu, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą uprawomocnienia się orzeczenia. Gdy nabycie w drodze darowizny nie zostało zgłoszone do opodatkowania, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą powołania się przed organem podatkowym na okoliczność dokonania tej darowizny. Ja tam się US nie boję i kontakty były naprawdę super a byłem juz dwukrotnie kontrolowany i wystarczyło okazać faktury.Nawet Pani była na tyle miła że po otrzymaniu wezwania do stawienia się w US celem dokonania sprawdzenia wydatków na budowę wysłałem do US z moim PIT-em i fakturami moją siostrę (sam musiałbym brać urlop) Pani zadzwoniła do mnie że mogłem ją przynajmniej uprzedzić o takiej sytacji i siostrze pełnomocnictwo przynajmniej napisać ale przeprosiłem i wszystko skończyło sie happy Jak ktoś jest czysty to pewnikiem śpi spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 10.08.2005 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Wowka Czy Ty aby na pewno zyjesz w Polsce na planecie Ziemia? To samo pytanie cisnelo mi sie na usta..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 10.08.2005 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Znacznie wyższa będzie w sumie kwota wolna od obciążeń na rzecz fiskusa, jeżeli np. rodzice córki obdarują pieniędzmi na ten cel i córkę, i zięcia. W takim wypadku będą to cztery darowizny: od matki dla córki, od ojca dla córki, od teściowej dla zięcia i od teścia dla zięcia. Wartość każdej z nich należy wówczas pomniejszyć o kwotę ulgi mieszkaniowej w wysokości 19 274 zł, ponieważ każde z małżonków otrzymało darowiznę na cele mieszkaniowe od więcej niż jednej osoby, i o dwie kwoty wolne (9637 zł x 2 = 19 274 zł), bo każde otrzymało darowiznę od dwu osób. Nie będzie więc podatku od darowizn, jeżeli rodzice córki podarują córce i zięciowi łącznie sumę nieprzekraczającą 77 096 zł. Ale jak sie beda chcieli przyczepic to przepytaja rodzicow na okolicznosc skad mieli pieniazki, aby tyle dac dzieciom.....ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts