Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnica poziomów w stropie - jak zrealizować?

Recommended Posts

W projekcie mam przewidzianą różnicę poziomów w stropie wynoszącą 54 cm (strop monolityczny). Część garażowa jest niżej pozostała część domu jest wyżej.

Czy ktoś miał podobną sytuację?

Chodzi mi o szczegóły wykonawcze.

Jedna ze ścian jest w granicy tych dwóch poziomów i wg. projektu konstrukcja powinna być następująca:

- wieniec niższego stropu

- strop niższy

- warstwa pustaków

- wieniec stropu wyższego

- strop wyższy

Wobec takiej konstrukcji raczej trudno jest wylać strop jednorazowo, bo nad niższym trzeba jeszcze domurować jedną warstwę pustaków i dopiero strop wyższy.

Majster wymyślił, aby wieniec stropu niższego zalać zaprawą z betoniarki, wymurować tę jedną warstwę i potem całość zalać z gruchy. Pomysł ten popiera także kierownik, ale ja mam pewne podejrzenia.

Co o tym myślicie? Czy nie będzie problemów związania stropu z wieńcem wylewanym ręcznie? Czy różnica czasu - zapewne doba do dwóch nie spowoduje, że strop się nie "zwiąże" odpowiednio?

Pomocy!! Czy zaufać im i zrobić tak jak chcą, czy zamówić dwukrotne wylewanie z gruszki - wtedy dochodzi koszt pompy do betonu.

Zdecydowanie nie będzie to błędne rozwiązanie.

U mnie było identycznie - strop Teriva na garażu połączony z wieńcem w ścianie i zalany (sam wieniec) z betoniarki. Następnie (po tygodniu) trzy warstwy pustaków, ułożenie i zbrojenie stropu nad pozostałą częścią budynku i grucha - jednego dnia zalaliśmy zarówno strop nad garażem i pokojami.

Trzyma się :)

Zdecydowanie nie będzie to błędne rozwiązanie.

U mnie było identycznie - strop Teriva na garażu połączony z wieńcem w ścianie i zalany (sam wieniec) z betoniarki. Następnie (po tygodniu) trzy warstwy pustaków, ułożenie i zbrojenie stropu nad pozostałą częścią budynku i grucha - jednego dnia zalaliśmy zarówno strop nad garażem i pokojami.

Trzyma się :)

No tak, może przy terivie to jest normalne, ale czy przy monolicie także to jest dopuszczalne?

Momolityczny strop powinien byc wylewany jak sama nazwa juz mówi odrazu w calosci. Wiem jednak ze tak robia jak u Ciebie chce murarz zrobic jesli kierownik tez mówi ze tak mozna wiec niepowinienes sie niczego obawiac. Jest jeszcze sposób zeby zalac to jednoczesnie trzeba zamiast podmurowywac o jeden pustak zaszalowac ta sciane i wylac ja z betonu.

Momolityczny strop powinien byc wylewany jak sama nazwa juz mówi odrazu w calosci. Wiem jednak ze tak robia jak u Ciebie chce murarz zrobic jesli kierownik tez mówi ze tak mozna wiec niepowinienes sie niczego obawiac. Jest jeszcze sposób zeby zalac to jednoczesnie trzeba zamiast podmurowywac o jeden pustak zaszalowac ta sciane i wylac ja z betonu.

Pomysł zaszalowania całej ściany zamiast domurowywania spodobał mi się, ale rozmawiałem o tym z kierownikiem.

Stwierdził, że tak raczej nie można i zdecydowanie lepsze będzie rozwiązanie to co sugerowali na początku, czyli częściowe zalanie ręczne.

Rozwiazanie Twojego majstra i kierownika jest złe. Nie mozesz przerwac betonowania az na dobe stropu. Pamietaj że strop opiera sie na sciania a skoro zalejesz wieniec dobe wczesniej to strop bedzie tylko wisial na zbrojeniu wg mnie jest to niedopuszczalne. Zrob to w 2 etapach. Przeciez cena nie powinna sie wiele roznic, ilość betonu jest taka sama, czas pracy pompy podobny.

A takie rozwiązanie:

zalewamy strop niższy wraz z wieńcem, potem tego samego dnia zalewamy strop wyższy i zamiast warswy pustaków będzie warstwa betonu zbrojonego. Różnica czasu pomiędzy zalaniem wieńca i stropu dolnego a zalaniem wieńca i stropu górnego powinna wynieść tak gdzieś 2 godziny co przy upalnej pogodzie powinno pozwolić na wstępne związanie się warstwy niższej.

Co o tym myślicie?

• 2 months później...