elnar 14.07.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Jeden z uroków naszego domu ma tkwić w kształcie kolumn. Mają być w kształcie ściętych ostrosłupów o podstawie kwadratowej i dwóch ścianach prostopadłych do powierzchni. Coś jak na tym rysunku: http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/2854/big.jpg ....Architekci powiedzieli, że nie będzie problemu z kształtem, ani ceną. Natomiast wykonawcy stawiają wszystkim okrągłe kolumny i wydziwiają. Macie doświadczenia przy budowie takich kolumn? Najprostsza wersja – blok piaskowca odstrasza nas cenowo. Cegła klinkierowa podobno będzie dawała schodki, które się zatynkuje. Ale może ytong, lub bk, które się podobno kształtuje piłą? próba wklejania http://www.twojekwiaty.pl/photo/609.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 14.07.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Dadzą radę. (te kolumny bardzo mi się podobają, znacznie ładniejsze niż te okrągłe zalewane w kartonowych szalunkach) Nie mam kolumn, ale mam ściankę w łuku z suporexu (dł. ok. 3m) i łuk wyszedł po prostu idealnie - dobremu murarzowi wystarczy podać promień łuku i cześć. Powycinali odpowiednio suporex (ale nie w łuk, tylko w małe kawałki, także bez tynku był trochę kanciasty) a potem zatynkowali na gładko - miodzio. Jeżeli zdecydujesz się na suporex to takie kolumny też muszą ci zrobić - z tego można wyciąć wszystko. Nie daj sobie wcisnąć, że "panie ni da się". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 14.07.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Co prawda nie mam doświadczenia w takich kolumnach, ale ja wybudowałbym je ze zwykłych cegieł (dając najwyżej 2-3 warstwy klinkierowych od podstawy kolumny- tam podciągająca wilgoć i mróz może powodować kruszenie się cegieł) a następnie bym je otynkował.P.S. Ładny projekt, ale uważaj na te półokrągłe drzwi balkonowe. Jeśli umiścisz je w innym miejscu otworu drzwiowego niż na skraju ściany wewnętrznej (np. w środku ściany) to ich później nie otworzysz, no chyba, że ostro pokombinujesz przy nadprożach (wysokie nadproża i duże skosy nadproży od drzwi w kierunku sufitu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karin 14.07.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Architekci powiedzieli, że nie będzie problemu z kształtem, ani ceną. zaproponuj tym architektom - jak takcy mądrzy -żeby sami postawili .... Oni nie maja pojęcia co mówią ! darmozjady niestety ...... masz poważny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 14.07.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 ...zaproponuj tym architektom - jak takcy mądrzy -żeby sami postawili .... Oni nie maja pojęcia co mówią ! darmozjady niestety ...... masz poważny problem Jakie mogą być "poważne problemy" i koszty w wybudowaniu dwóch takich kolumienek??? Rozłożył mnie ten post na całego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karin 14.07.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Architekci powiedzieli, że nie będzie problemu z kształtem, ani ceną to zrób sam te kolumny w cenie ściany ! :P:P cena takiej pracy jest zupełnie inna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.07.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 a ja mam mieć kolumny w kształcie "beczułek" szersze na dole i zwężające się ku górze , i też nie wiem jak to zrobić , przynajmniej tak żeby obie były identyczne, a chyba nie ma takich "beczułkowatych" szalunków.... chyba że są , może wiecie czy widzieliście coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.07.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Nie widzę problemu - wymurować z cegieł odpowiednio stopniując przekroje potem całość np. wyrónać tynkiem cem.-wap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 14.07.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Te kolumny to żaden problem.Trochę cegieł czy BK.Trudniejsze będzie wykonanie cokołu i tych narożników dookoła domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 14.07.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 ...to zrób sam te kolumny w cenie ściany ! :P:P cena takiej pracy jest zupełnie inna ! Chyba masz zły dzień. Co może być skomplikowanego w układaniu cegiełek w formie lekkiego ostrosłupa i potem zatynkowanie tegoż??? Nawet z tynkowaniem będzie lepiej, bo zaprawa nie będzie tak łatwo spadała na dół jak przy ścianach pionowych... Takie kolumny jest w stanie postawić nawet brygada Czereśniaków. Co do ceny- większość inwestorów i brygad budowlanych umawia się na określoną kwotę za określony etap budowy (np. stan surowy otwarty). Nie wyobrażam sobie umowy z ekipą oddzielnie na każde duperelki (np. pocięcie druty-tyle, powiązanie zbrojenia- tyle, włożenie do dołu- tyle, zalanie betonem- tyle, postawienie ściany- tyle, postawienie kolumienki- tyle... itp/itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 14.07.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Zgadzam się z Grzegorzem63 - nie ma problemu, żeby to zrobić. Wkurza mnie takie straszenie ludzi - "masz poważny problem, itd.". To nie jest prom kosmiczny! Ale co do umowy to się nie zgadzam - ja miałem kosztorys na KNR-ach i jak chciałem wymurowane wnęki z suporexu, to policzyli mi (przed robotą) drożej niż za ścianę, bo wiadomo, że więcej zabawy z tym jest. Także wg mnie lepiej właśnie super-szczegółowo się umawiać, albo dać ostateczny projekt do wyceny wykonania - bo każdą zmianę w trakcie wykonawca ma prawo wycenić inaczej i potem mogą być nieporozumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 14.07.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 niestety ...... masz poważny problem Masz rację ma poważny problem trafił na jakiś partaczy i nierobów , dobry murarz leje takie coś z betonu bez chrząkniecia !!!!!!!! .... bo jak się nie wyślę inwestora po tube do castoramy , żeby wylać z wiaderka to już straszny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 14.07.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Moja umowa była taka, ze mam mieć wybudowany dom zgodnie z projektem i mam zapłacić za to określoną kwotę. Jak dla mnie super! Nikt potem nie biegał za mną, że czegoś tam wcześniej nie uwzględniono w kalkulacjach i za to "należy się dodatkowa stawka". Kiedy chcieli "iść na skróty" pokazywałem im projekt i przypominałem o umowie w której podpisali, że wybudują dom zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 14.07.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 miałam napisać, ze kolumn najlepiej nie robic wcale , ale te Twoje całkiem fajne i domek bardzo miły ma MASĘ dobrych rozwiązań [nie lubię tylko otwartej kuchni] aha, co do meritum nie mam nic do powiedzenia, ale moze sie będziesz sie boczyć, ze Twój wybór chwalę bardzo fajny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elnar 14.07.2005 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Nasz dom będzie miał tylko kolumny takie jak na tym rysunku. Projekt mamy indywidualny. Pochwalę się nim, jak uda mi się założyć w necie album. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 14.07.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Takie kolumny najlepiej wylać z betonu a potem obłożyć piaskowcem lub czym innym pasującym do całości. One wydają się skośne z każdej strony i budowanie ich z klinkieru troszkę będzie kłopotliwe.U mnie majster powiedział, że zrobią szalunki i zaleją je betonem. I tak zostało zrobione, gdyż one podpierają górny taras. Teraz obłożyłem je piaskowcem i wyglądają bardzo ładnie. Nawet moja żona jest zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 14.07.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 ...Teraz obłożyłem je piaskowcem i wyglądają bardzo ładnie. Nawet moja żona jest zadowolona. dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 14.07.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 No wiesz smutna lidko czasami w trakcie budowy mieliśmy odmienne pogloądy. Chodzi mi o moją żonę i mnie. ale genaralnie się udało i już mieszkamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 14.07.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 ja myszle ze tczarek podal najlepsze rozwiązanie... zaszalowac i zalac betonem... najlepiej, a potem obłożyc juz albo tynkiem albo plytka albo co sie komu podoba pawelurb my tez bedziemy miec takie kolumienki (mam nadzieje) jak piszesz, beczułkowate z głowicami... mozna takie kupic gotowe, ale sa drogie i u nas beda wylewane z formy.. forme przygotował cieśla, z drewna, jedna na 4 kolumny... (wielokrotnego uzytku) i mam nadzieje ze ze tydzien-dwa będą juz gotowe... jak tylko bede miala zdjecia to podesle, a moze nawet bede miala taką forme do sprzedania? zalezy w jakim bedzie wstanie mysle elnar, ze skoro mozna wykonac z drewna forme na okrągłe, beczułkowate kolumny, to wym bardziej na takie jak Ty masz pozdrawiam i trzymam kciuki! na pewno będzie ślicznie! mundzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 14.07.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Mój kolega właśnie zbudował ten dom. Kolumny były wymurowane z cegły, potem odpowiednio obłożone styropianem i zaciągnięte klejem na siatce. Ekipa nie zgłaszała żadnych problemów. Aha siatki były dwie warstwy bo jest to część komunikacyjna. Teraz tylko pozostało mu już malowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts