Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka sąsiaduje z lasem - jakieś problemy?

Recommended Posts

Witam!

Mam zamiar kupic działkę, która graniczy z lasem, co prawda las jest za drogą polną, ale chyba przez drogę to też 'sąsiad' (?)

I pytanie - czy w związku z takim 'sąsiadem' mogą być jakieś problemy z uzyskaniem warunków zabudowy bądź pozwolenia na budowę? Może przerabiał ktoś podobny temat? (oczywiście nie chodzi mi o problemy z sarnami czy liściami na jesień :) ). Z tego co się orientuję las to tzw. 'samosiejka' - każde drzewo inne.

Proszę ładnie o info - dziś mam podpisać umowę a czas nagli ;(

Pozdrawiam serdecznie!

Wanios

Z tego co czytałem na Forum to mogą być problemy.

- zapychanie rynien liśćmi

- zarastanie dachu mchem

- kłopoty z uzyskaniem zgody na używanie otwartego ognia (ktoś nawet pisał o braku zgody na ogrzewanie kominkowe - ale do końca nie wiem czy ten Forumowicz dobrze wiedział o czym pisał)

Ja mieszkalam juz pod lasem ,

problem byl jeden

okoliczna mlodziez robila sobie ogniska pod lasem

czyli pod moim domem

gorsze od lisci w rynnie i calej reszty

CODZIENNIE to bylo , moze nie ogniska codziennie , ale takie tam spotkania do poznej nocy tak

tego Ci nie zycze

szum drzew, spiew ptakow, dzikie zwierzaki (zające, sarny, bażanty, dziki i sarenki). Jezeli to cie nie przeraża, to kupuj.

O ostroznym uzywaniu kominka pisalem ja i sie pod tym podpisuje, gdyz uwazam ze w czasie suszy nie powinno sie robic w ogrodzie grilla, ani palic drewnem. Nie ma wszakże, o ile wiem, zakazu. To tylko zdrowy rozsądek - bo ściółka sucha.

Druga sprawa to warunki - wprawdzie w kilka dni ich nie dostaniesz, ale do gminy możesz sie wybrać podpytac i zobaczyc mapy (np. poprzedniego planu). Juz to powinno ci dac odpowiedz czy jest szansa na wybudowanie.

.... O ostroznym uzywaniu kominka pisalem ja i sie pod tym podpisuje, gdyz uwazam ze w czasie suszy nie powinno sie robic w ogrodzie grilla, ani palic drewnem. Nie ma wszakże, o ile wiem, zakazu. To tylko zdrowy rozsądek - bo ściółka sucha.....

Przekorek- nie Twój post miałem na myśli.

Chodziło o następujący post - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=402916&highlight

- kłopoty z uzyskaniem zgody na używanie otwartego ognia (ktoś nawet pisał o braku zgody na ogrzewanie kominkowe - ale do końca nie wiem czy ten Forumowicz dobrze wiedział o czym pisał)

To raczej nie. Sam mam działkę leśną, ściana lasu jest poniżej 10 metrów od domu i dostałem pozwolenie na budowę domu z kominkiem.

Zimniej jest - zazwyczaj ok. 2 C mniej niż na drugim końcu drogi (2km), którą zmierzam do mojego domku pod lasem. Wyżej pisano o różnych przejawach przyrody ożywionej - ja dodam żmiję zygzakowatą, z którą miałem bliskie spotkanie na działce (dziabnąć się nie dałem :)).

Gryzą bąki (inaczej gzy) i komarzyce (od czego często puchne tu i tam), atakują kleszcze (na które reaguję odczynym alergicznym), do lasu przyjeżdząją młodociani aby słuchać techno (shit !!!) i w moją posesję wycelowane są flinty myśliwych czatujących na dzika (a kasę za to safari dostaje państwo).

Ale o powyższym zapominam po pierwszym wdechu gdy otwieram drzwi samochodu wracając z pracy - tak las pachnie tylko u mnie :)

Z liśćmi ja bym nie przesadzał. Można mieszkać w mieście pod jednym drzewem i czyścić rynny tak samo jak przy lesie.

Zaletą jest to, że masz dom osłonięty od wiatrów, klimat jest łagodniejszy. Jak poznasz lokalnego leśniczego to masz zapewnione drewno do kominka :wink:

I jeszcze jeden ważny plus - z obserwacji okolicy widzę jeszcze jedną ważną zaletę mieszkania przy lesie - jest gdzie wozić śmieci. Przynajmniej tak robią ludziska z okolicznego miasta :evil:

Do tego dochodzą miejsca spotkań damsko-męskich... :wink: