Wanios 14.07.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Witam! Mam zamiar kupic działkę, która graniczy z lasem, co prawda las jest za drogą polną, ale chyba przez drogę to też 'sąsiad' (?) I pytanie - czy w związku z takim 'sąsiadem' mogą być jakieś problemy z uzyskaniem warunków zabudowy bądź pozwolenia na budowę? Może przerabiał ktoś podobny temat? (oczywiście nie chodzi mi o problemy z sarnami czy liściami na jesień ). Z tego co się orientuję las to tzw. 'samosiejka' - każde drzewo inne. Proszę ładnie o info - dziś mam podpisać umowę a czas nagli ;( Pozdrawiam serdecznie! Wanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.07.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Wydaje mi się, że nie powinno być problemów, ale ja bym nie podpisywał umowy, nie występując wcześniej o warunki zabudowy. A jak się okaże, że kupiłeś działkę rolną albo leśną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.07.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Z tego co czytałem na Forum to mogą być problemy.- zapychanie rynien liśćmi- zarastanie dachu mchem- kłopoty z uzyskaniem zgody na używanie otwartego ognia (ktoś nawet pisał o braku zgody na ogrzewanie kominkowe - ale do końca nie wiem czy ten Forumowicz dobrze wiedział o czym pisał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 14.07.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Ja mieszkalam juz pod lasem , problem byl jeden okoliczna mlodziez robila sobie ogniska pod lasem czyli pod moim domemgorsze od lisci w rynnie i calej resztyCODZIENNIE to bylo , moze nie ogniska codziennie , ale takie tam spotkania do poznej nocy tak tego Ci nie zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.07.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 szum drzew, spiew ptakow, dzikie zwierzaki (zające, sarny, bażanty, dziki i sarenki). Jezeli to cie nie przeraża, to kupuj.O ostroznym uzywaniu kominka pisalem ja i sie pod tym podpisuje, gdyz uwazam ze w czasie suszy nie powinno sie robic w ogrodzie grilla, ani palic drewnem. Nie ma wszakże, o ile wiem, zakazu. To tylko zdrowy rozsądek - bo ściółka sucha.Druga sprawa to warunki - wprawdzie w kilka dni ich nie dostaniesz, ale do gminy możesz sie wybrać podpytac i zobaczyc mapy (np. poprzedniego planu). Juz to powinno ci dac odpowiedz czy jest szansa na wybudowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.07.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 .... O ostroznym uzywaniu kominka pisalem ja i sie pod tym podpisuje, gdyz uwazam ze w czasie suszy nie powinno sie robic w ogrodzie grilla, ani palic drewnem. Nie ma wszakże, o ile wiem, zakazu. To tylko zdrowy rozsądek - bo ściółka sucha..... Przekorek- nie Twój post miałem na myśli. Chodziło o następujący post - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=402916&highlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 14.07.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Ja tez mam działkę co oddzielona jest od lasu tylko polną droga i wszystko jest w porzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.07.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Wszystko jest wporzo, dopóki sie nie zjara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanios 14.07.2005 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Ten problem z ogniem bardziej chyba dotyczy ludzi niż lokalizacji, nie? A jeszcze jakieś ewentualne problemy z 'lasem-sąsiadem' przychodzą Wam do głowy? Pozdrawiam Wanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.07.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Las sprzyja złodziejachom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.07.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 - kłopoty z uzyskaniem zgody na używanie otwartego ognia (ktoś nawet pisał o braku zgody na ogrzewanie kominkowe - ale do końca nie wiem czy ten Forumowicz dobrze wiedział o czym pisał) To raczej nie. Sam mam działkę leśną, ściana lasu jest poniżej 10 metrów od domu i dostałem pozwolenie na budowę domu z kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 14.07.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 A są jakieś domyoprucz Twojego przy tym lesie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 17.07.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Zimniej jest - zazwyczaj ok. 2 C mniej niż na drugim końcu drogi (2km), którą zmierzam do mojego domku pod lasem. Wyżej pisano o różnych przejawach przyrody ożywionej - ja dodam żmiję zygzakowatą, z którą miałem bliskie spotkanie na działce (dziabnąć się nie dałem ). Gryzą bąki (inaczej gzy) i komarzyce (od czego często puchne tu i tam), atakują kleszcze (na które reaguję odczynym alergicznym), do lasu przyjeżdząją młodociani aby słuchać techno (shit !!!) i w moją posesję wycelowane są flinty myśliwych czatujących na dzika (a kasę za to safari dostaje państwo). Ale o powyższym zapominam po pierwszym wdechu gdy otwieram drzwi samochodu wracając z pracy - tak las pachnie tylko u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 17.07.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Mam zamiar kupic działkę, która graniczy z lasem W mojej (przyszłej okolicy, za gminną drogą asfaltową jest następna działka i las. No i w planie zagospodarowania, na połowie tej działki (od drogi) moża się budować, a na drugiej (od lasu) niestety nie. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.07.2005 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Z liśćmi ja bym nie przesadzał. Można mieszkać w mieście pod jednym drzewem i czyścić rynny tak samo jak przy lesie. Zaletą jest to, że masz dom osłonięty od wiatrów, klimat jest łagodniejszy. Jak poznasz lokalnego leśniczego to masz zapewnione drewno do kominka I jeszcze jeden ważny plus - z obserwacji okolicy widzę jeszcze jedną ważną zaletę mieszkania przy lesie - jest gdzie wozić śmieci. Przynajmniej tak robią ludziska z okolicznego miasta Do tego dochodzą miejsca spotkań damsko-męskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 18.07.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Mi jeden wykonawca mowil ze jak sie mieszka blisko lasu to warto zrobic fundamenty 3w bo przy 2w nornice z lasu wgryzaja sie w styropian i po kilku latach go nie ma (zatopiona siatka nic nie daje). Oczywiscie nie wiem ile w tym prawdy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.07.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Oj tak... myszy lubią styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.07.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 W moim przypadku las jest wspaniałym sąsiadem.Cichy, nie hałasuje. Spotkań damsko-męskich brak bo za daleko od miasta.Dzieciaki maja frajdę, jagody, maliny, jerzyny, grzyby, patyki i nne atrakcje. Osłona od wiatru, zapach (achhhhhhh), szum drzew, opał i same, ame zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 18.07.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 KOMARRRRRY! Ale na to są chyba jakieś sposoby, więc nie przejmowałabym się. Działka pod lasem ma swój niepowtarzalny urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.07.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Czy będą komaryczy nie zależy od lasu. Jak ktoś będzie maił za płotem suchy bór sosonowy to komarów w nim nie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts