Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperator ale jaki??

Recommended Posts

było dużo na ten temat ale nadal nie wiem jaki rekuperator zastosować u siebie

dom około 350m2 z poddaszem użytkowym

jakiej marki reku polecacie, chodzi też ponoć o wydajność

aha i na jakim etapie mam te rury układać?? (tzn chyba nie ja :wink: )

może jakieś linki z forum poproszę jak już coś było

pozdrawiam

iza

Witam

Polecam rekuperatory firmy KOSS http://www.koss.pl. Ja do domu o powierzchni 130 m2 zastosowałem rekuperator model VX0350-ECE-03 (do GWC) do kubatury około 350 m3. Pozwala na wymianę powietrza raz na godzinę. Posiada nagrzewnicę wtórną wodną co jest super rozwiązaniem a dodatkowo rekuperator jest znacznie tańszy od mistrala i lepszy.

Pozdro

Witam

Polecam rekuperatory firmy KOSS http://www.koss.pl. Ja do domu o powierzchni 130 m2 zastosowałem rekuperator model VX0350-ECE-03 (do GWC) do kubatury około 350 m3. Pozwala na wymianę powietrza raz na godzinę. Posiada nagrzewnicę wtórną wodną co jest super rozwiązaniem a dodatkowo rekuperator jest znacznie tańszy od mistrala i lepszy.

Pozdro

ile kosztuje taki REKU KOSS ?, ten co kupiłeś ?

Mam Mistral 400 od pół roku. Jest OK.

Przewody układa się zazwyczaj po tynkach a przed gładzią i malowaniem. Zresztą to zależy gdzie jest reku i jak idą przewody (u mnie większość leży na strychu).

Następny etap to montaż anemostatów i regulacja. I nawet jeśli ktoś twierdzi że robi się to na końcu, po ostatnim malowaniu to go nie słuchajcie i zróbcie przed ostatnim malowaniem. Instalatorzy nie chodzą w białych rękawiczkach i przy tej operacji sufit i ściany mogą nosić ślady ich obecności.

O przewodach sonoflex (? takie okrągłe z izolacją) i prostokątnych kanałach blaszanych.

U mnie to było po tynkach, ale przed ociepleniem dachu. Ułożyli przewody na strychu, i zeszli w dół przez poddasze (w rogach pomieszczeń) i gdzieniegdzie przekuli się przez strop nad parterem. Właśnie te końcowe odcinki w stropie i przy ścianie kolankowej były prostokątne.

No nie, nie mam ich na tynkach :D . Są wkute w ściany i strop i zagipsowane, zagładziowane i pomalowane.

Pewnie można to było zrobić przed tynkowaniem, ale biorąc pod uwagę że to w sumie malutka demolka była, to nic się nie stało że było po tynkach.

Acha, warto zostawić przepusty w stropie, a przynajmniej zbrojenie rozsunąć tam gdzie ma iść przewód. Chociaż dla panów z "boshem" to też nie jest wielki problem.

Ja będę miał Mistrall 400. Jak patrzę na cennik KOSs'a i porównam z ceną jaką mi zaproponowano za Mistrall 400 to nie widzę zysku w KOSs'ie.

Ale wracając do pytania.

Prawdopodobnie jakieś kanały będą prowadzone w podłodze aby przejść potem do pomieszczeń poniżej, więc musisz je rozłożyć przed wylewką na danej kondygnacji - no chyba, że dom parterówka - albo, ż elubisz aby dopiero co wylane wylewki ktoś rozkuwał :-)

Witam,

podstawowe zalety REKU KOSS w stosunku do konkurencji:

1/wymiennik osadzony w styropianie ekstrudowanym - brak mostków termicznych

2/możliwość kompletowania w jednym urządzeniu np. nagrzewnicy wodnej , presostatu itp.

3/ niezawodnośc urządzeń

4/dostępność szeregu opcji dostosowanej do budynku oraz zasobności porfela inwestora

5/ wentylatory EBM - górna półka, duży spręż i żywotność

Pozdr

WP