izat 14.07.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 było dużo na ten temat ale nadal nie wiem jaki rekuperator zastosować u siebie dom około 350m2 z poddaszem użytkowym jakiej marki reku polecacie, chodzi też ponoć o wydajność aha i na jakim etapie mam te rury układać?? (tzn chyba nie ja ) może jakieś linki z forum poproszę jak już coś było pozdrawiam iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 14.07.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 przyłączam się do pytania, choć w zasadzie proponowałbym sondę kto ma jaki u siebie.... może do sondaży wrzuć tego posta pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 14.07.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 i ja myśle o reku, raczej jakimś tanim i sam go zamontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 14.07.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Witam Polecam rekuperatory firmy KOSS http://www.koss.pl. Ja do domu o powierzchni 130 m2 zastosowałem rekuperator model VX0350-ECE-03 (do GWC) do kubatury około 350 m3. Pozwala na wymianę powietrza raz na godzinę. Posiada nagrzewnicę wtórną wodną co jest super rozwiązaniem a dodatkowo rekuperator jest znacznie tańszy od mistrala i lepszy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 14.07.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Też mam centralę KOSS-a. Z wyglądu niczym nie różni się od droższych które oglądałem, a i tak najważniejsze są silniki, które to wszystkie liczące się firmy mają tej samej marki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 14.07.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Witam Polecam rekuperatory firmy KOSS http://www.koss.pl. Ja do domu o powierzchni 130 m2 zastosowałem rekuperator model VX0350-ECE-03 (do GWC) do kubatury około 350 m3. Pozwala na wymianę powietrza raz na godzinę. Posiada nagrzewnicę wtórną wodną co jest super rozwiązaniem a dodatkowo rekuperator jest znacznie tańszy od mistrala i lepszy. Pozdro ile kosztuje taki REKU KOSS ?, ten co kupiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 14.07.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Do wyboru do koloru http://www.koss.pl/pliki/Cennik/Centrale_Rekuperacyjne/Cennik-_VX_-011.xls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 14.07.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Cena katalogowa -20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 14.07.2005 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 nie wszyscy mają tak dobre zdanie o firmie KOSS i ich produktach ale może to tylko pomówienia chodzi mi o taki reku który wydoli na moją chatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 15.07.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Mam Mistral 400 od pół roku. Jest OK.Przewody układa się zazwyczaj po tynkach a przed gładzią i malowaniem. Zresztą to zależy gdzie jest reku i jak idą przewody (u mnie większość leży na strychu).Następny etap to montaż anemostatów i regulacja. I nawet jeśli ktoś twierdzi że robi się to na końcu, po ostatnim malowaniu to go nie słuchajcie i zróbcie przed ostatnim malowaniem. Instalatorzy nie chodzą w białych rękawiczkach i przy tej operacji sufit i ściany mogą nosić ślady ich obecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.07.2005 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Damian,o jakich przewodach kładzionych po tynkach piszesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 15.07.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 O przewodach sonoflex (? takie okrągłe z izolacją) i prostokątnych kanałach blaszanych.U mnie to było po tynkach, ale przed ociepleniem dachu. Ułożyli przewody na strychu, i zeszli w dół przez poddasze (w rogach pomieszczeń) i gdzieniegdzie przekuli się przez strop nad parterem. Właśnie te końcowe odcinki w stropie i przy ścianie kolankowej były prostokątne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.07.2005 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 masz na tynkach prostokątne kanały?? dziwna sprawa a nie można tego było wkuć?? chyba że ja czegoś nie kumam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 15.07.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 przyłączam się do pytania, choć w zasadzie proponowałbym sondę kto ma jaki u siebie.... może do sondaży wrzuć tego posta pozdrawiamJa, tez sie podłaczam.Wyglada,z e u mnie w 3 miescie nikt z forumowiczów nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 15.07.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 No nie, nie mam ich na tynkach . Są wkute w ściany i strop i zagipsowane, zagładziowane i pomalowane. Pewnie można to było zrobić przed tynkowaniem, ale biorąc pod uwagę że to w sumie malutka demolka była, to nic się nie stało że było po tynkach. Acha, warto zostawić przepusty w stropie, a przynajmniej zbrojenie rozsunąć tam gdzie ma iść przewód. Chociaż dla panów z "boshem" to też nie jest wielki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vangrego 15.07.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 za dwa tygodnie będzie Mistral ,te z kossa wcale nie wychodzą tak tanio(po skompletowaniu ,by-paas sterownik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 16.07.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Ja będę miał Mistrall 400. Jak patrzę na cennik KOSs'a i porównam z ceną jaką mi zaproponowano za Mistrall 400 to nie widzę zysku w KOSs'ie. Ale wracając do pytania. Prawdopodobnie jakieś kanały będą prowadzone w podłodze aby przejść potem do pomieszczeń poniżej, więc musisz je rozłożyć przed wylewką na danej kondygnacji - no chyba, że dom parterówka - albo, ż elubisz aby dopiero co wylane wylewki ktoś rozkuwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 16.07.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Witam,podstawowe zalety REKU KOSS w stosunku do konkurencji:1/wymiennik osadzony w styropianie ekstrudowanym - brak mostków termicznych2/możliwość kompletowania w jednym urządzeniu np. nagrzewnicy wodnej , presostatu itp.3/ niezawodnośc urządzeń4/dostępność szeregu opcji dostosowanej do budynku oraz zasobności porfela inwestora5/ wentylatory EBM - górna półka, duży spręż i żywotność PozdrWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.07.2005 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 A ja wolę reku z VTC Klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.07.2005 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Grzesiek,napisz coś więcej o tym sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts