deratus 07.05.2011 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 A przy roletach firmy Portos ile należy cofnąc nadproża, maksymalnie czy wystarczy np. 2-3 cm? (okna wysokość 150 cm, ściana 24 cm, ocieplenie 15 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 07.05.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Co oznacza cofnięte nadproże do lica ściany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deratus 07.05.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Pisze wyraźnie, od lica ściany ( lico ściany dla niewtajemniczonych cyt. "w budownictwie – zewnętrzna widoczna powierzchnia ściany, muru, budynku, cokołu" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 07.05.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 A przy roletach firmy Portos ile należy cofnąc nadproża, maksymalnie czy wystarczy np. 2-3 cm? (okna wysokość 150 cm, ściana 24 cm, ocieplenie 15 cm). Nadproże cofasz maksymalnie ile możesz. Im więcej, tym większe docieplenie pomiędzy skrzynką a nadprożem. Przeczytaj sobie poprzednią dyskusję: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179011-Rolety-nadstawne-czy-integro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj33tek 18.05.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 wszystko zależy jaki zastosuje się pancerzi wał nawojowy oraz ewentualne zabezpieczenia przed podniesieniem pancerzajak również od producenta profiliprzy cieniutkich profilach owszem i wystarczy jednak gdy chcemy coś lepszego to juz niepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj33tek 18.05.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 mozna dać rolety nadprożowe zfe ze szczecinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 25.07.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Byłem dziś u sprzedawcy okien Fakro u mnie lokalnie. Za 11 okien (wymiar standard) w tym 3 do łazienki, okna model chyba FPU - V - U3 (chyba) o wspolczynniku 1,1 U na pewno, do tego kołnierze i 11 rolet elektrycznych. Policzył 28.000 zł Dużo to czy mało?? A tak wogole to ma ktoś takie rolety elektryczne po sezonie zimowym lub po dwóch, jak to chodzi i czy wogóle warto dopłacać te 12 13 tys??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 28.07.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Nikt nie ma okien dachowych z elektryczną roletą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 29.07.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 No dobra a rolety bez elektryki ktoś ma. jak jest zima coś przymarza, zamarza, śnieg przeszkadza w zamykaniu??? No ludzie ruszta się!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirka23 29.07.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Ja mam elektryczne, ale ... na dole, na poddaszu nie. Użytkuję od roku i nic się nie dzieje, trzeba tylko uważać przy zamykaniu żeby nic nie stało na parapecie ( przez nieuwagę, jakiś przedmiot ) zaczepy mogą się urwać. Rolety - wygoda niesamowita, przyciskam guzik na pilocie i wszystko jednocześnie się zamyka, bez biegania.Po zimie trzeba zrobić przegląd, to normalne, he,he, czasami goście pytają co u nas nie jest elektryczne Na poddaszu to pewnie trudniejsza sprawa, więc się nie zdecydowaliśmy na elektryczne, faktem jest, że na dachu śnieg może zalegać, na oknach też, ale jeżeli są takie rolety, to na pewno mają jakieś zabezpieczenie przed takimi sprawami jak czynniki atmosferyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaa23 28.08.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 WitamNiestety przespaliśmy etap murowania okien i mimo że cichliśmy żeby otwory okienne był większe niż w projekcie żeby zmieścić tam rolety, otwory są takie jak w projekcie i teraz mam takie pytania rolety typu intermo montuje się normalnie na ścianie budynku i może je zakryć styropianem i tynkiem? Na ile cm wystaje ta puszka z roleta poza ściane? Jaki gruby styropian trzeba dać aby to zakryć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 28.08.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Rolety Integro ( Intermo, SP ) montuje się m.in. "na ścianę" - tylko, że powinno się dać docieplenie pod skrzynkę np.20 mm XPS lub mieć odpowiednio przygotowane nadproże. Było już sporo tematów także przeszukaj forum. Dostępne wielkości skrzynek to: 137, 165, 180, 205 mm - są zależne głównie od wysokości okien oraz zastosowanych wieszaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 18.11.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam, Wybaczcie, jeśli poruszam wyczerpany temat, ale stoję przed wyborem rolet (a jeszcze nie mam ścian) więc nie chcę popełnić błędów. Przeczytałem chyba już wszystko co się dało:) Ze wszystkich systemów wybrałem integro jako rozwiązanie najmniej skłonne do mostków termicznych. Stawiam z BK 24 + 20 styro. Prawie wszystkie okna mam długie po 235 cm wiec skrzynki tez będą spore (czy uda mi się zmieścić w skrzynkach 18 cm jeśli planuję z napędem elektrycznym?). Od razu chcę cofnąć nadproża o 7 cm, musi się jednak wypowiedzieć konstruktor czy tyle można, ew. zrobię nadproża w kształcie odwróconego L. I do tej pory przynudzałem bo wątków tego typu jest masa, ale dalej mój pomysł jest chyba niestandardowy, bo takiego rozwiązania nie znalazłem. Zastanawiam się co może stać na przeszkodzie, aby skrzynkę Integro zainstalować „przodem do tylu”, aby rolety otwierały się prawostronnie? Jareko napisał, że skrzynkę montuje się do prowadnic, prowadnice do okna. A gdyby tak: Ze ścian wyprowadzić płaskowniki (lub kątowniki) dystansujące a do nich przykręcić prowadnice. Dodatkowo skrzynkę (po bokach) dodatkowo przykręcić kątownikami do nadproża. Zalety: - rolety brzuszkami do świata, - klapa rewizyjna niedostępna przy zamkniętych roletach, - możliwość wysunięcia okna o kilka cm w ocieplenie. Wady - trudne obróbki tej „konstrukcji” styropianem. Sztywność nie wydaje mi się trudna do utrzymania, da się taką konstrukcję trwale przykręcić na solidnych płaskownikach. Prośba do praktyków i montażystów: co jeszcze dopisać do listy + i -. A teraz mój „rysunek” poglądowy tego co wymyśliłem. http://imageshack.us/photo/my-images/7/rolloschemat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 18.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Prowadnice w warstwie ocieplenia. Stabilne zamontowanie tego będzie trudne i raczej kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 18.11.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Myślałem o tym, aby dobrze usztywnić kasetę, i połączenie kaseta prowadnica. Następnie wyżłobić w styropianie rynny pod prowadnice. Prowadnice wesprzeć dodatkowo na dole do muru łącznikami jak w załączeniu. Przyklejony styropian do muru i prowadnice do styropianu powinny nadać sztywność. Mam zamiar to robić sam, więc koszt obróbki to tyle co sobie poklnę, że to wymyśliłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 18.11.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Nie wystarczy zamocowanie solidnie skrzynki i dołu prowadnic. Tu trzeba kierować się minimum zasadami rozmieszczenia mocowań okna czyli mocowanie co 50-70cm. Biorąc pod uwagę odległość od muru płaskownik to stanowczo za mało. Coś na wzór JB-D by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 18.11.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Weź jeszcze pod uwagę, że prowadnice nie są np. okleinowane z jednej strony, jeżeli całe je chciałbyś schować w styropianie to nie otworzy się rewizja. Można maksymalnie od strony skrzynki dać 2cm ocieplenia lub kombinować przy samej rewizji z podcięciem i miejscem na otwarcie rewizji. W roletach integro skrzynka nie jest mocowana. ps.jeszcze zanim zamieszkasz zapomnisz w którą stronę masz pancerz rolety, jaki ma kolor, jaki masz kształt okien, jaki kolor klamek i zawiasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroll 19.11.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 A czemu nie może być roleta nakładana na okno?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 19.11.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 A czemu nie może być roleta nakładana na okno?? Masz na myśli roletę nakładaną na okno, ale montowaną przed nadprożem, czy klasycznie? Co do pierwszego rozwiązania (czyli zamontować nakładaną, ale podobnie jak integro): ze względu na większą szerokość ich skrzynek. Jeśli chodzi o nakładaną, montowaną tak jak być zamontowana powinna: nie chcę, ponieważ ponoć z nich wieje i trudno uzyskać sztywność przy oknach szerokich (a dwa mam takie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroll 20.11.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Rozumiem. Plan masz niezły, całkowicie do wykonania. Rolety oczywiście automatyczne, prowadnice od zewnątrz możesz zasłonić całe ale od wewnątrz już nie(musi byc dostęp do skrzynki). Są takie prowadnice w kształcie litery L , miałbyś większą ściankę do przykręcenia płaskowników i co za tym idzie większą sztywność. Skrzynkę też bym wzmocnił i złapał do ściany płaskownikami.Raczej wszystko musisz zamontować przed ociepleniem budynku, w razie jakby któryś dybel nie trzymał to zawsze można coś pokombinować, zrobić jakieś wzmocnienie, zastrzał czy cuś.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts