Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.roleta.pl/images/int11.jpg

1 - tynk

2 - ocieplenie

3 - siatka tynkarska

4 - pokrywa zewnętrzna skrzynki

5 - płyta z wełny drzewnej

6 - szyna tynkowa skrzynki

7 - pokrywa rewizyjna

8 - konstrukcja nadproża (??, czy nie powinno być 9)

9 - beton komórkowy (8 zamiat 9 ??)

Tyle mówi teoria. Nie wiem tylko o co chodzi z płytą z wełny drzewnej.

W praktyce trzeba nadproża dopasować do rzeczywistych wymiarów - grubość ściany, wymiary kasety, planowana grubość ocieplenia, rzeczywista grubość ram okiennych, dodatkowo po 2 cm styroduru między kasetę i nadproże.

ten rysunek - niby pieknie to wyglada ale rozrysujcie sobie to co jest niżej i już nie jest tak piknie

możesz zastosować L-ki - cóż za problem? cofnij je tylko względem lica całej ściany o grubość styroduru jaki dasz miedzy skrzynkę a "L"

Możesz tez zrobić inaczej - ale może pojawić sie kłopot z montażystami okien :lol:

Dajesz L w licu ściany, wysuwasz okno na zewnątrz o grubość planowanego pod skrzynkę styroduru - w czym tu kłopot? okno wystaje poza ścianę i wymagane sa jakieś podpory by nie stało na styropianie lub wełnie jaka użyjesz do ocielenia

ten rysunek - niby pieknie to wyglada ale rozrysujcie sobie to co jest niżej i już nie jest tak piknie

Masz na myśli mostek jaki powstaje przy parapecie?

Ja mam problem z głowy, bo w ocieplenie o grubości 20cm zmieści mi się prawie każda skrzynka od integro. Więc jedynie cofam nadproże o 3-4cm aby zmieścić tam trochę styropianu w celu zmniejszenia mostka termicznego. Okna będą zamontowane na równo z murem.

O, w ten sposób:

http://lh6.google.pl/jajozaza/R8W9puX2CWI/AAAAAAAABrI/dpt5S-z3rtg/s800/integro.gif

• 2 months później...
Czy montował ktoś z Państwa rolety Integro, z rewizją od dołu do okien Clima Design? Zamierzam wybudować domek z oknami na profilu Clima Design, chciałabym zminimalizować występowanie mostków termicznych na połączeniu z ramą okienną. Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem?

Też przymierzam się do rolet Integro i jareko (nasz najlepszy doradca od okien na forum) dał nam jedną wskazówkę dotyczącą tego systemu. Aby nic nie poprzekręcać pozwolę sobie zacytować:

Dobrze byloby wylewajac nadproza wlozyć w szalunek styrodur minimum 2cm

od zewnetrznej strony nadproza. Integro wymaga ocielenia styku skrzynki

z nadprozem - stad lepiej juz o tym pomyslec od razu na etapie wznoszenia

scian.

:) nic dodać, nic ująć :)

a z czego jest wykonane okno nie ma znaczenia :lol:

Niektórzy mówią ze jak sa nawietrzaki to trzeba roletę odsunąć od okna - guzik prawda - po prostu nie montuje sie zewnętrznej osłony nawietrzaka - otwory i tak są zakryte sama roleta

No i jakby na koniec

Myślec zanim złoży sie zamówienie

zdecydować sie lub też nie na silniki, wybrać sposób sterowania itp

Ostatnio mam jazdę z klientem który od momentu montażu już po raz chyba 10 zmienia koncepcje sterowania i wogole - moznaby poemat na temat tego przypadku napisać

• 3 months później...

Witam!

Pytanie dotyczy prawidłowego montażu rolet integro.

Mam rolety o długości od 270cm do 360cm.

Rolety 270cm zamocowane są do 2 prowadnic przytwierdzonych do okna.

Rolety 360cm zamocowane są do 3 prowadnic przytwierdzonych do okna.

W żadnym innym punkcie nie są przytwierdzone do okien czy do ściany.

Zauważyłem dwie rzeczy:

1. Skrzynki rolet nie trzymają pionu. Górna część skrzynki odstaje od ściany o ok. 1cm.

2. Tylna ścianka skrzynki rolety wygięta jest w łuk (do wewnątrz skrzynki) i w środkowej części odstaje od ściany o ponad 5mm.

Czy tak ma być?

Obawiam się, że podczas pracy rolet może pękać tynk, którym będą pokryte.

Między skrzynkami a ścianą dałem ok. 2cm styropianu. Myślałem, że skrzynka rolety będzie dobrze przylegać do ramy okna a tak nie jest i przez to styropian jest widoczny i nie zabezpieczony.

Pozdrawiam,

MCB

Rolety 270cm zamocowane są do 2 prowadnic przytwierdzonych do okna.

prawidlowo

Rolety 360cm zamocowane są do 3 prowadnic przytwierdzonych do okna.

prawidlowo

W żadnym innym punkcie nie są przytwierdzone do okien czy do ściany.
Skrzynka do rolet nie jest nigdy mocowana, elementem mocujacym skrzynke sa jej prowadnice

1. Skrzynki rolet nie trzymają pionu. Górna część skrzynki odstaje od ściany o ok. 1cm.

trudno powiedziec co jest tego powodem,gdyz moze byc kilka

2. Tylna ścianka skrzynki rolety wygięta jest w łuk (do wewnątrz skrzynki) i w środkowej części odstaje od ściany o ponad 5mm.
winny jest na 90% styropian, byc moze ulozony na nierownym podlozu wypycha cienka blache skryznki do srodka? Moze winne byc zbyt glebokie cofniecie okna do wnetrza pomieszczenia, oj powodow moze byc wiele

winny jest na 90% styropian, byc moze ulozony na nierownym podlozu wypycha cienka blache skryznki do srodka? Moze winne byc zbyt glebokie cofniecie okna do wnetrza pomieszczenia, oj powodow moze byc wiele

Styropian praktycznie nie dotyka skrzynki. Tylko przy prowadnicach.

Okno jest dokładnie zlicowane z murem. Nad oknem na głębokość 2,5cm podcięte nadproże. Tam znajduje się 2,5cm styropianu.

Może skrzynka jest naprężona (rozstaw prowadnic) i ścianka się wygina?

Wygięcie to można zniwelować przykładając bardzo niewielką siłę.

Jest ono na tyle duże, że pancerz rolety zahacza się podczas opuszczania.

Przykleję ściankę skrzynki do styropianu.

MCB

• 3 weeks później...