Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 10 months później...

Na etapie murowania ścian myślałem że będę instalował rolety naokienne (w związku z tym mam podwyższone wszystkie otwory o ~20cm). Obecnie chcę zamówić okna i sprzedawca namawia mnie na rolety w systemie Integro. Sugeruje że powiększone otwory okienne to nie problem bo można je zabudować „skrzynką z KG wypełnioną wełną”

Co Wy na to? (w kontekście rolet ale też montażu okien np okno balkonowe dwuskrzydłowe 220x180 i drugie przesuwne 220x180)

Jareko pomocy!:)

inaczej to należy zrobić - właśnie w trosce o prawidłowe zamontowanie okna

Dodać poszerzenia by wypełniły lukę na roletę SKS i po krzyku

Później od wewnątrz przykleić styropian, siatka, klej, tynk i nikt sie nie kapnie ze wogóle coś było nie tak - a poza tym nie musisz pod skrzynke Integro podkładać styroduru - w efekcie wychodzi ci cieplutki montaż rolet jakiego nigdzie indziej nie uzyskasz

należy się piec stów :lol: numer konta podać ?

(oczywiście to żart)

jareko jeszcze ja jeśli można :)

A u mnie gość który będzie mi niebawem montował okna w domu powiedział, że jak planuję rolokasety (planuję) to okna wysunąć trzeba ze 3cm na zewnątrz aby było miejsce na podłożenie styroduru. Wtedu uniknę ew mostków ter. Czy dopuszczalne jest aby okno było montowane kotwami i nie licowało się ze ścianą? czy lepiej zamontować normalnie a później dać jakieś dystanse?

...Czy dopuszczalne jest aby okno było montowane kotwami i nie licowało się ze ścianą? ...
Dopuszczalne i tak się nagminnie robi - pod skrzynkę daje się min 20 mm styroduru tym samym okno wystaje 20 mm poza lico muru

Z tym tylko ze przy ocieplaniu wełną tak dla świętego spokoju warto dać taśmę paroszczelna od środka - tak jak w montażu I3

• 1 month później...

Podłączam się pod temat.

Jak dobrze zamontować rolety Inteligo.

A nie ma takich rolet w których skrzynia znajduje się od wewnątrz a nie od zewnątrz ??

O coś takiego:

http://img3.imageshack.us/img3/4554/roleta.th.jpg

Wydaje mis się że to lepsze rozwiązanie nic nie wystaje i nie ma mostka termicznego.

Ale nie wiem jak cenowo.

cus takiego jest - nazywa sie Be Clewer i nadaje sie realnie do szerokości okien nie przekraczających 150 cm :( i żadne patenty w mocowaniem skrzynek tu niestety nie pomagają :(

..dokładnie zamontować poprawnie okna z tego typu roletą się poprostu nie da :-? poprostu nie ma go jak u góry przykręcić :roll: więc ta opcja nie jest rewelacyjna

• 1 month później...

Podczepiam się pod temat 8) . Mam taka samą sytuację z pozostawionymi otworami na skrzynkę nad oknem. Tyle, że zostawiliśmy 17 cm (15cm skrzynka+2cm na piankę) nad oknami 150cm i 23 (20,5cm skrzynka+2,5cm na piankę)nad 180cm. Panowie od okien twierdzą jednak, że nie ma skrzynek integro o wysokości 15cm, tylko 16,5cm. To prawda? Jeśli tak to nie wiem co w takim razie sprzedają nam Ci od rolet, bo to oni udzielili nam takiej informacji o wysokości rolety.

Jeśli chodzi o montaż to zaproponowali nam to samo co koledze wyżej, że okno zamontuje się do boków muru i z dołu, bo od góry nie trzeba :roll: Oni wstawią roletę, a od wewnątrz mamy sobie wypełnić lukę czym chcemy. Szkoda, że nie powiedzieli nam wcześniej jak pytaliśmy się o szczegóły montażu przed wymurowaniem otworów, że można odpowiednio przygotować nadproże i okno wtedy da się zamontować też od góry. No ale sami jesteśmy sobie winni, trzeba było na necie poszukać.

Tak więc nie wiemy jak zamontować teraz te rolety. Panowie od okien twierdzą, że jeśli okno nie będzie zamontowane od góry, to jak podwieje mocniej pod roletę to wyrwie okno :o .

Z tego co zaproponował jareko zrozumiałam tyle, że musimy kupić poszerzenia (czyli plastik 5 komorowy nakładany na ramę?) u producenta okien (cena 90zł za mb :o ) i wtedy między skrzynkę a ten plastik nie muszę już dawać styroduru? A od wewnątrz da się w ogóle do tego plastiku przykleić styropian, jakimś specjalnym klejem czy zwykłym do styropianu?

To dobrze, że są 15-tki, bo musiałabym okna pozmniejszać :)

A jak mieliście/będziecie mieli montowane te rolety? Z cofniętym nadprożem? Bo jak pisałam wcześniej mam problem z brakiem cofniętego nadproża i nie wiem dokładnie czy dobrze zrozumiałam jareko odnośnie montażu w takiej sytuacji :oops:

ja już jestem po montazu okien i po tynkach. okna były mocowane także u góry. zastosowałem poszerzenia (zarówno na dole jak i u góry). na zewnątrz roleta (skrzynki wydaje mi się mają ~20, 16 i 14 cm - mogę pomierzyć wieczorem). od wewnątrz na poszerzenie poszedł styropian i siatka. na to tynk. wkrótce foto