Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 months później...

Witajcie,

Pozwalam sobie podbić temat, bo mam pytanie jedno odnośnie rolet Integro.

Mianowicie, czy ktoś z Was montował je do okna szerokiego na 270cm. Ze schematu który zamieszczał jeden z kolegów wynika, że maksymalna szerokość takiej rolety to 250cm... Rolety będą sterowane pilotem.

Jedno jeszcze dodatkowe pytanie - podacie jakiś sprawdzony model programatora lub całego systemu, który pozwoli ogarnąć sprawę w taki sposób, aby jednym guzikiem można było otworzyć kilka rolet równocześnie?

Z góry dzięki.

Nie ma problemu co do szerokości

Po to ktoś stworzył pancerze PA37 PA39 PA40 PA45 itd żeby było z czego dobierać.

Pancerz Pa 40 spokojnie można stosować do 7m2 i szerokości 3.20 m

Każdy producent napędów do rolet ma w ofercie cały system sterowania ale w wypadku instalacji bardziej skomplikowanej jak programatory itd to tylko produkty znanych firm jak somfy,simu,beckers czy selve

Edytowane przez sikorb

Nice znam tylko z napędów do bram niestety w roletach owych napędów nie miałem okazji stosować :)

Ogolnie do takich gabarytów to lepiej stosować markowe pancerze Alukon ,Aluprof.

Absolutnie unikać i jeszcze raz unikać Pancerzy heroal na którym robi mirola i jeszcze jeden wspaniały pancerz produkowany przez firmę Portos.

Edytowane przez sikorb

• 3 years później...

Witam,

jestem na etapie murowania ścian parteru, posluchalem ekipy i zastanawiam sie czy nie strzelilem sobie w kolano :/ Mam w projekcie 25cm pustak + 20cm styropian. Planuje rolety w systemie integro. Pod skrzynki 165 cofnelem nadproza o 3 cm, pod skrzynki 205 o 6cm. Czy tak bedzie dobrze? Moze jeszcze da sie cos skorygowac. Czy jak na któryms oknie postanowie jednak nie montowac rolety to okno musze chowac glebiej o tyle o ile cofnelem nadproze czy mozliwe jest zamontowanie okna normalnie. Bylbym wdzieczny za odpowiedz

Gość grend
Cofniecie nadproży nie zależy od szerokości rolety tylko od ilości styro ,które chcesz włożyć jako izolacje miedzy roletę a mur. Okna możesz montować jakkolwiek ci się podoba jest pełno systemów i czy będzie nadproże cofnięte czy nie, to nie ma znaczenia. Przecież teraz często okna montuje się w izolacji ze styro i jakos nie musi być w murze...

Tam gdzie masz skrzynkę 165mm licujesz okna z murem i masz pod skrzynką 3 cm ocieplenia. Tam gdzie masz skrzynkę 205mm wypadałoby cofnąć lekko okno i zmniejszyć ocieplenie z 6cm np na 4cm. Tylko wtedy masz jedno okno głębiej od pozostałych. Dlatego proponuje rozważyć z licowanie wszystkich okien z murem a na scianie gdzie skrzynka nie zmieści się w 20cm ocieplenia to go trochę dołożyć (max 1 - 2 cm).

cinek, sorki, ale co Ty gadasz ?

i masz cofnięte okno w całym murze o te 3 cm a to błąd

ludzie skupiają się na nadprożach całkowicie zapominając o reszcie obwodu okna

Jęsli cofniecie okno do wnętrza względem lica ściany to nadproże będzie najmniejszym problemem.

Edytowane przez nikt ważny

Nikt_wazny to moglbyc powiedziec jak to najlepiej rozegrac? Jeszcze mam ostatnia chwile zeby cos zmienic w oknie tarasowym (skrzynka 205) i oknach na pietrze.

Też się długo zastanawiałem jak najlepiej zrobić rolety schowane w ociepleniu z uwagi na mostki. Bez dwóch zdań system Integro i tak jest na pewno lepszy niż jakieś nadstawne z rewizją od środka.

Koncepcja z cofnięciem nadproża oraz samego okna jest bardzo dobra ale ma tylko jedną wadę na którą zwrócił uwagę Nikt_ważny: potężne mostki na bocznych krawędziach otworu.

Nie należy raczej różnicować cofnięcia nadproży w zależności od głębokości skrzynki, bo architektonicznie to będzie marnie wyglądać z oknami montowanymi w różnych płaszczyznach.

Niestety przy dużej skrzynce (205 mm), bez cofnięcia okna do wewnątrz nie da rady, bo dając choćby 2 cm najlepszej izolacji na nadproże (płyta PIR) trzeba by mieć docieplenie min. 23 cm żeby się to wszystko schowało a zupełny brak docieplenia nadproża za skrzynką zakrawałby na sabotaż. Żeby pozbyć się tych mostków na bocznych glifach, jedynym wyjściem jest po prostu wyciąć naroża podłużne wszystkich otworów okiennych, tak aby zlicować to cięcie ściany z założoną płaszczyzną montażu stolarki. Wycięte naroża wypełnić paskami styropianu. Powstaną w ten sposób ciepłe węgarki okna.

Jedynym minusem jest jedna dniówka cięcia i zużyta tarcza jeżeli to pustak a więcej jeżeli silka.

Całość obrazuje mój szkic poniżej:

roleta integro.jpg

Edytowane przez DSQ

cinek, sorki, ale co Ty gadasz ?

i masz cofnięte okno w całym murze o te 3 cm a to błąd

ludzie skupiają się na nadprożach całkowicie zapominając o reszcie obwodu okna

Jęsli cofniecie okno do wnętrza względem lica ściany to nadproże będzie najmniejszym problemem.

Sorki ale przeczytaj jeszcze raz co ja napisałem !

Czy cofniecie nadproza o powiedzmy 3cm automatycznie oznacze ze musze montowac okna cofniete wzgldem muru. Z tego co pisal grend i znalazlem np pod tym linkiem

http://www.oknagalio.pl/images/stories/rolety_integro/roleta_integro_ocieplenie_20cm.pdf

wynika ze ciagle moge zlicowac okno ze sciana? Czy czegos nie rozumiem?

Absolutnie nie musisz cofać okna, a nawet nie powinieneś jeżeli montujesz roletę, bo na nadprożu musi być trochę izolacji. Inaczej prakktycznie masz goły beton na wierzchu, bo trudno uznać metalową skrzynkę za jakąś izolację, chociaż trochę na pewno pomaga.

Jeżeli ostatecznie zrezygnowałbyś z rolety, to nie musisz cofać okna. Wtedy klasycznie najlepiej osadzić okno w licu ściany konstrukcyjnej, a górna część ramy okna będzie częściowo wychodzić poza krawędź nadpoża. Zakładając, że okno jest mocowane do konstrukcji z trzech stron, wysunięta krawędź raczej nic nie komplikuje. Jeżeli rama okna ma załóżmy 80 mm, to przy takim wysunięciu nadproże jeszcze 50 mm zachodzi na ramę.

Z kolei sam mam pytanie, czy można tak samo zrobić, kiedy nadproże, dla lepszego docieplenia, jest cofnięte bardziej, np. o 60/70mm (tyle wyjdzie jeżeli dla ściany 24/25 cm zastosujemy nadproże prefabrykowane 2 x L19 (szer. 2 x 9 cm)) . Wtedy zostaje raptem 20/10 mm na uszczelnienie pianką, czyli prawie nic. Podejrzewam, że w takiej sytuacji dla tej górnej krawędzi trzeba by chyba zastosować system uszczelnienia stosowany w montażu w warstwie ocieplenia.

Liczę, że kolega Finlandia doradziłby jak to zrobić najpoprawniej.

Czy mostki na bocznych ościeżach można nazwać "masywnymi"? Jak na energooszczędny standard budynku, to jest spora strata. Skoro, krawędź ościeży przy montażu w licu ściany konstrukcyjnej bez zachodzenie stryropianu na ościeżnicę ma psi = 0,19-0,20 W/mK, to przy cofniętym oknie powinno mieć już więcej.

Im więcej cofniemy tym więcej, a im więcej uda się docieplić szpaletę, tym mniej. To docieplenie nie może być grubsze 2 cm ze względu na rewizję skrzynki.

W tym konkretnym przypadku może to wyjść jakieś 0,25 W/mK.

Czyli dla okna przykładowo 1,0 x 2,4 m o U=0,9, przez całą dużą powierzchnię ucieka 2,16 W/K a tylko przez dwa pionowe glify 1,2 W/K , czyli dodatkowe 50%, pomijając już parapet i nadproże.

Dzieki Panowie za odpowiedz. A ten brakujacy centymetr nie da sie ukryc w siatce/tynku? Nadproza pod okna tarasowe beda wylewane dopiero jutro takze zastanawiam sie czy nie dac tam wiecej niz 3cm czy te 3cm wystarczy - jako ocieplenie planuje dac plyte PIR? Ktos cos moze cos poradzic? Za bardzo nie chce cofac nadproza o wiecej zeby nie miec problemu o ktorym wspominal DSQ - tym bardziej do ciezkich okien tarasowych 270x240

Dzieki Panowie za odpowiedz. A ten brakujacy centymetr nie da sie ukryc w siatce/tynku? Nadproza pod okna tarasowe beda wylewane dopiero jutro takze zastanawiam sie czy nie dac tam wiecej niz 3cm czy te 3cm wystarczy - jako ocieplenie planuje dac plyte PIR? Ktos cos moze cos poradzic? Za bardzo nie chce cofac nadproza o wiecej zeby nie miec problemu o ktorym wspominal DSQ - tym bardziej do ciezkich okien tarasowych 270x240

Rozumiem, że brakujący 1 cm wyszedłby gdybyś licował okno tarasowe ze ścianą (i 6 cm docieplenia na nadproże). Czy tak?

Jeżeli 205 mm to jest pełny wymiar razem z tą płytą a la suprema jako podłoże pod siatkę i tynk, to chyba Ci się mieści.

Zwróć uwagę, że 20 cm + klej da ok. 21 cm, więc masz nawet 5 mm zapasu, ale to już prawie na styk. Jak zaczną lekko szlifować styropian do płaszczyny, to już lekko ryzykownie.

Lico tej płyty czy cokolwiek innego od przodu skrzynki nie może wyjść z płaszczyzny styropianu przed położeniem kleju i siatki oraz tynku.

Siatka też musi po tym przejść, żeby uciąglić to miejsce przeciwko spękaniom, zatem jakiekolwiek występ może skutkować wyobleniem tynku w tym rejonie.

Na Twoim linku tam jest wrysowane tylko cienkie ocieplenie na skrzynce, ale chyba firmy produkujące rolety Integro (Aluprof, Schweiker) dają taką płytę.

Ja bym dał o cm mniej izolacji na nadprożu, żeby mieć lekki zapas.

Czy PIR czy styropian? PIR jest bardzo drogi ale to jest niewielka powierzchnia. Styropian wystarczy, nawet 3 cm, aby ograniczyć mostek w stopniu minimalnym, tzn, aby nie wyziębiało nadproża do stopnia w którym jest ryzyko kondensacji pary wewnątrz co się kończy grzybem. Może najlepiej dać w miarę niedrogi styropian grafitowy. 5 cm to tyle co 6,5 cm białego.

Co do większego cofnięcia nadproża, najlepiej zapytaj okniarzy jeżeli już wiesz, gdzie może kupisz okna. Ja miałem ten sam dylemat a zaraz zacznę budowę. Pytałem w Sokółce, którą rozważam i powiedzieli, że z cofnięciem o 6 cm dadzą radę zamontować szczelnie.

Rozumiem, że brakujący 1 cm wyszedłby gdybyś licował okno tarasowe ze ścianą (i 6 cm docieplenia na nadproże). Czy tak?

Jeżeli 205 mm to jest pełny wymiar razem z tą płytą a la suprema jako podłoże pod siatkę i tynk, to chyba Ci się mieści.

Zwróć uwagę, że 20 cm + klej da ok. 21 cm, więc masz nawet 5 mm zapasu, ale to już prawie na styk. Jak zaczną lekko szlifować styropian do płaszczyny, to już lekko ryzykownie.

Lico tej płyty czy cokolwiek innego od przodu skrzynki nie może wyjść z płaszczyzny styropianu przed położeniem kleju i siatki oraz tynku.

Siatka też musi po tym przejść, żeby uciąglić to miejsce przeciwko spękaniom, zatem jakiekolwiek występ może skutkować wyobleniem tynku w tym rejonie.

Na Twoim linku tam jest wrysowane tylko cienkie ocieplenie na skrzynce, ale chyba firmy produkujące rolety Integro (Aluprof, Schweiker) dają taką płytę.

Ja bym dał o cm mniej izolacji na nadprożu, żeby mieć lekki zapas.

Czy PIR czy styropian? PIR jest bardzo drogi ale to jest niewielka powierzchnia. Styropian wystarczy, nawet 3 cm, aby ograniczyć mostek w stopniu minimalnym, tzn, aby nie wyziębiało nadproża do stopnia w którym jest ryzyko kondensacji pary wewnątrz co się kończy grzybem. Może najlepiej dać w miarę niedrogi styropian grafitowy. 5 cm to tyle co 6,5 cm białego.

Co do większego cofnięcia nadproża, najlepiej zapytaj okniarzy jeżeli już wiesz, gdzie może kupisz okna. Ja miałem ten sam dylemat a zaraz zacznę budowę. Pytałem w Sokółce, którą rozważam i powiedzieli, że z cofnięciem o 6 cm dadzą radę zamontować szczelnie.

Tak jakbym licowal ze sciana. Co do wiekszego cofniecia chodzilo mi bardziej z 3cm na wiecej. Z tego co mowisz 3cm to troche za malo, bo w przypadku cofniecia okna o 1cm zeby zmiescic rolete - zostaje tylko 2cm na styropian.

Teraz jeszcze doczytalem na stronie ALUPROF ze ta pyta o ktorej mowisz to dadatkowe 15mm czyli cala skrzynka daje 220mm. czyli jednak chyba zostane przy 6cm cofniecia.

Edytowane przez Piotr Wawa