Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można cofnąć do środka ale trzeba (moim zdaniem) dodać po bokach poszerzenia, np. 5cm by przy robieniu elewacji wnęka okienna została ocieplona ok 6-7 cm. Oczywiście szerokość rolety równa szerokości okna a nie okna z poszerzeniami

Można wydać więcej kasy i wnękę okienna ocieplić aerożelem, wtedy cofnecie mamy gdzieś, jest bez znaczenia

Jak zrobić tylko cofnięcie to przy zakładanych luzach montażowych będziesz miał ok 10-15 mm ocieplenia i zaczyna to mieć znaczenie

a jeszcze z innej beczki - policz dokładnie

Styropian 20 cm-m tyle chcesz dać

klej do styropianu - nawet zakładając że ściany trzymają płaszczyznę i piony i zamiast kleju w zaprawie użyjesz piany - min 5mm

i już masz 205

Kto powiedział że na skrzynce ma być ocieplenie ?

Wystarczy ze skrzynka będzie w płaszczyźnie styropianu - i tak tu wychodzi.

Później dajesz klej, siatkę, klej, strukturę i całość masz pokrytą jak trzeba

Jedyne co to koniecznie trzeba cofnąć nadproże - najwięcej ile można by pod skrzynka było ocieplenie. Przyjmuje się (gdzieś miałem obliczenia ale teraz nie wiem gdzie :( )że dla zewnętrznej -20 by nie następowało przemarzanie betonu niezbędne minimum normalnego, białego styropianu musi być 20 mm

a jeszcze z innej beczki - policz dokładnie

Styropian 20 cm-m tyle chcesz dać

klej do styropianu - nawet zakładając że ściany trzymają płaszczyznę i piony i zamiast kleju w zaprawie użyjesz piany - min 5mm

i już masz 205

Kto powiedział że na skrzynce ma być ocieplenie ?

Wystarczy ze skrzynka będzie w płaszczyźnie styropianu - i tak tu wychodzi.

Później dajesz klej, siatkę, klej, strukturę i całość masz pokrytą jak trzeba

Jedyne co to koniecznie trzeba cofnąć nadproże - najwięcej ile można by pod skrzynka było ocieplenie. Przyjmuje się (gdzieś miałem obliczenia ale teraz nie wiem gdzie :( )że dla zewnętrznej -20 by nie następowało przemarzanie betonu niezbędne minimum normalnego, białego styropianu musi być 20 mm

Jeżeli całkowita głębokość skrzynki byłaby 205 mm, to oczywiście tak należy zrobić, jednakże Piotr Wawa doczytał, że to jest 205 + 15 płyta drewnopochodna jako warstwa nośna dla tynku. Zatem chcąc nie chcąc trzeba o 1,5 - 2 cm wycofać to okno.

A tak swoją drogą, chciałbym poznać opinię specjalistów od ociepleń na temat prawidłowego wykończenia skrzynki rolety schowanej pod ociepleniem.

Pozornie to jest proste. Siatka przekrywa skrzynkę, więc nic nie powinno pękać.

Z tym że, jeżeli montujemy kilka rolet Integro na jednej ścianie na pewno lepiej nie liczyć na to, że będą w tej samej płaszczyźnie co do milimetra i na dodatek przednia powierzchnia płyty skrzynki rolety będzie idealnie licować z powierzchnią styropianu przygotowaną do zatarcia klejem.

Zatem na pewno rozsądnie jest zachować sobie rezerwę 1-2 cm wgłąb aby przypadkiem żadna roleta nie wyszła z płaszczyzny.

Jednak, jeżeli w skutek tego zostanie nam do wypełnienia 2 cm grubości, czy można to tak grubo zasmarować klejem z siatką. Nie jestem pewien czy nie powstaną zbyt silne naprężenia w takiej grubej skorupie nałożonej jeszcze na płytę o innych własnościach niż styropian. Czy z kolei przekleić to 1 cm płatkiem styropianu? Też mam wątpliwości czy takie doklejki dobrze pracują, szczególnie na nasłonecznionej elewacji. Albo po prostu lepiej zamontować na to drugą taką płytę o dobranej grubości.

Liczę, że wywołam Fightera albo innego guru od dociepleń, aby poznać ich zdanie jak to zrobić aby nie było później problemów.

11 czy już nawet więcej lat bo czas zap... jak szalony :(

Czy to nie jest wystarczająca rekomendacja dla tego rozwiązania

Tu nie apteka że milimetry się liczą, więcej kleju bądź zamiast jednej dwie warstwy siatki, ludzie od ociepleń w większości znają się na rzeczy

Deskę można od skrzynki odkręcić ;)

Kątownik wbrew pozorom, jeśli jest mocno wystający można odkręcić/rozwiercić nity. Tak naprawdę pełni on tylko rolę podtrzymywania dechy a nie ma znaczącego wpływu na usztywnienie gdyż pełni je samo zagięcie blachy

Podsunąłem jedno z rozwiązań i niech inwestor decyduje co chce

Kątownik wbrew pozorom, jeśli jest mocno wystający można odkręcić/rozwiercić nity. Tak naprawdę pełni on tylko rolę podtrzymywania dechy a nie ma znaczącego wpływu na usztywnienie gdyż pełni je samo zagięcie blachy

Podsunąłem jedno z rozwiązań i niech inwestor decyduje co chce

Ten kątownik to faktycznie wątpliwy szczegół, bo przecież na każdej krawędzi poziomej powinna być listwa z małym kapinosem na wzór listew okapnikowych, które się wkleja w naroża w systemach dociepleń. Wtedy woda prawidłowo skapuje i nie robią się zacieki.

• 4 months później...

Witam

Ktoś liczył sens energetyczny montażu rolet integro? Straty poprzez znaczne ubytki ocielenia w okolicach nadproża okna, a zyski, nie wiem, może jak zamknięta roleta to mniej ucieka ciepła?

Szykowałem się na rolety integro, nadproża cofnięte ok 5-6 cm., okna montowane będą w licu muru, wykonawca mówi ze spokojnie da radę. Pojawiają się jednak wątpliwości, czy warto rolety montować? Od razu wspomnę, że początkowo kierowałem się oszczędzaniem energii w zimie (osłona okna przed wiatrem, deszczem, mrozem, dodatkowa poduszka powietrzna pomiędzy oknem a roletą itp.), oraz możliwość zacienienia w lecie. Pozostałe aspekty były gdzieś z boku - zabezpieczenie przed złodziejem żadne, izolowanie się od sąsiadów niepotrzebne. Po lekturze forum zaczynam się zastanawiać czy... je montować. Ktoś cos kiedyś liczył?

No chyba, że nie doceniam innych funkcji rolet, ale generalnie nie mogę usprawiedliwić inwestycji 11-13 tyś w rolety, dzięki którym zyskamy jakieś ułamki kwh na rok.

Zysk z zasuniętej rolety w zimie przy -20? Jak ktoś to próbował liczyć, proszę o link, jeśli nie to może jakieś tuzy by chwyciły za kalkulator dla dobra ogółu i całej ludzkości :)

Jeśli chcesz to robić dla oszczędności KWh to kompletny bez sens. Ale już pozostałe argumenty które wymieniłeś już mają sens. Rolety nigdy się nie zwrócą więc nie ma sensu zawracać sobie tym głowę. Ja mam w nadprożu 4 cm styroduru, skrzynki mają 16mm i przykrywam je 25 cm styropianu. Mam nadzieję, że da radę ;)

Ja niestety dzięki debilnym zapisom w WZ oraz czystej złośliwości szefowej architektury max mogę dać 20 cm ocieplenia. Widząc dołączony projekt i przewidywaną grubość ocieplenia skwapliwie zmniejszyła szerokość ściany frontowej :) A tylko dlatego, że nie KUPIŁEM planu zagospodarowania działki w ZAPRZYJAŹNIONEJ z nią i zaproponowanej przez nią firmie.

Witam

Ktoś liczył sens energetyczny montażu rolet integro? Straty poprzez znaczne ubytki ocielenia w okolicach nadproża okna, a zyski, nie wiem, może jak zamknięta roleta to mniej ucieka ciepła?

Straty są żadne. Mam 2 cm ocieplenia pomiędzy skrzynką a nadprożem ! Skrzynka w ociepleniu i dodatkowo od przodu przykryta 2 cm styropianu. Pomierzyłem temperatury - wprawdzie pirometrem - ale chodziło o ewentualne wychwycenie różnic. Temp wewnętrzna ściany jest taka sama na nadprożu jak w każdym innym miejscu. Podobnie temperatura ściany nad oknem odpowiada temperaturze ścian wokół okna. Nie zauważyłem więc rzekomego silnego wychładzania ściany w tym miejscu ...

Straty są żadne. Mam 2 cm ocieplenia pomiędzy skrzynką a nadprożem ! Skrzynka w ociepleniu i dodatkowo od przodu przykryta 2 cm styropianu. Pomierzyłem temperatury - wprawdzie pirometrem - ale chodziło o ewentualne wychwycenie różnic. Temp wewnętrzna ściany jest taka sama na nadprożu jak w każdym innym miejscu. Podobnie temperatura ściany nad oknem odpowiada temperaturze ścian wokół okna. Nie zauważyłem więc rzekomego silnego wychładzania ściany w tym miejscu ...

Bo może w końcu ludzie zaczną myśleć i poruszyć wyobraźnie

Przy dobrych termicznie oknach wpływ opuszczonej czy podniesionej rolety jest ŻADEN

Zdjęcia termowizyjne tylko manipulują wami ale wy łykacie to jak ciepłe bułeczki

Taki sam kit o wpływ na radykalne czy nawet jakiekolwiek zmniejszenie strat jak pokutujące do dziś przeświadczenie o tym że są antywłamaniowe

Ale cóż.... dopiero jak, tak jak piotre0m, sprawdzicie dopiero uwierzycie

Bo może w końcu ludzie zaczną myśleć i poruszyć wyobraźnie

Przy dobrych termicznie oknach wpływ opuszczonej czy podniesionej rolety jest ŻADEN

Zdjęcia termowizyjne tylko manipulują wami ale wy łykacie to jak ciepłe bułeczki

Taki sam kit o wpływ na radykalne czy nawet jakiekolwiek zmniejszenie strat jak pokutujące do dziś przeświadczenie o tym że są antywłamaniowe

Ale cóż.... dopiero jak, tak jak piotre0m, sprawdzicie dopiero uwierzycie

Okna ok. 0,75 -0,8. Z tego co mówisz, to rolety zbyteczne. Wyceny rolet na kilkanaście tysięcy złociszy, taniej wyjdzie faktycznie wsadzić drzewo liściaste koło okna, żeby zacieniało w lecie okna. Na jesień trzeba będzie tylko poskakać po rynnach i liście wygarnąć:)

Sensu antywłamaniowego kompletnie nie widzę, może anty chuligański, małżowina i tak zamierza montować firanki, zasłonki i innego typu wynalazki, więc kolejny minus dla rolet. Sąsiedzi daleko, musieliby zaopatrzyć się w teleobiektyw. Powoli tracę dla nich zapał. Małżowina jeszcze walczy teoriami o wiatrach i latających gałęziach, które rozbiją okno. Ja nie wiem co gorsze, gałąź w 1 szybie raz na 30 lat lub wcale, czy klekoczące na dużym wietrze rolety co drugi dzień. Jeszcze tylko potwierdzę gdzieś konstruktywnie zyski i straty energetyczne wynikające z obecności rolet i podejmuję decyzje (choć nadproża przygotowane). Na razie jestem na nie. Każdy ma inną sytuację i potrzeby, dla mnie liczyła się tylko oszczędność energii i zacienienie w lecie.

Witam

... dla mnie liczyła się tylko oszczędność energii i zacienienie w lecie.

Więc została kwestia zacienienia czyli minimalizowanie przegrzania i po temacie. Ładny żywopłot czy pergola sprawdzą się w tej roli równie dobrze.

Tak jak bardzo słusznie napisałeś, każdy ma inne potrzeby - mając np. bliżej wścibskich sąsiadów i dodatkowo minimalistyczny wystrój wnętrza bez "upiększaczy" okien to tak przesłona - roleta czy żaluzja fasadowa to raczej normalna sprawa.

Pozdrawiam

Przeczytaj jeszcze raz poprzedni post. Piotrek0m pisał o tym, że nie ma strat na nadprożu w związku z zamontowaniem skrzynki integro. Nie pisał nic o tym czy rolety dają jakąś dodatkową izolację.

Przeczytałem.

Od dawna mówi się tutaj ze podstawą pod skrzynka jest zabezpieczenie nadproża betonowego przed przemarzaniem. I by to osiągnąć wystarczy 2 cm styropianu pod skrzynkę.

Styropian na skrzynce jest zbędny. Nie pełni żadnej funkcji izolacyjne. To zbędny wydatek chyba ze grubość ocieplenia wymusza jego dodanie.

A mimo to co jakiś czas ktoś znów zaczyna o mostach termicznych.

Tak samo będziesz miał mostek termiczny gdy z różnych względów na elewacjbedziesz miał w jednym miejscu 20 cm ocieplenia a w innym 15 cm bo np. Bedzie elewacja z desek.

Są pewne granice przesady.

Tak samo jak wpływ rolet na radykalne obniżenie kosztów ogrzewania gdy ma Cię ciepłe energooszczędne okna.