micha 14.07.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Co jest lepsze na poddasze. Zrobić skosy wylewane z betonu czy obłożyć płytami. Robię projekt indywidualny więc mogę zdecydować. Co wychodzi taniej? Dlaczego zdecydowana większość robi płyty, które przecież ponoć pękają? Na co Wy się zdecydowaliście i dlaczego? Pomóżcie rodacy bo mam dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 14.07.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Nie zrobiłam betonowych skosów i teraz żałuję. Drożej wychodzi bo stal na zbrojenie jest droga, ale nic potem nie pęka. Mniej czasu schodzi na wykończenie poddasza, bo z ocieplaniem wełną między krokwiami, potem w poprzek, z rusztem, potem płytami g-k, szpachlowaniem, malowaniem to ....mnóóóóstwo roboty.Bardzo żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 14.07.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Nie wiem jak to sie ma do kosztow ale robilbym gk.Jezeli peka - jak poprzedniczka pisze,to bledy wykonawstwa.Tylko i wylacznie.Technologia jest sprawdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 15.07.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Najpierw murarz pytal potem dekarz, ale caly czas uparcie twierdzilem, ze plyta g-k, ale widzialem caly proces tworzenia BETONOWEGO SKOSU u sasiada i teraz (a zrobione dobrze bo nie peka i juz jest pomalowane na gotowo) za cholere bym sie nie zgodzil. Proponuje Ci zrob betonowy skos, dobrze go ocieplij, zrob gladz, bedziesz miec tak samo pieknie i cieplo a do tego dojdzie trwalosc i co wazne jej pozniejsze uzytkowanie, np. jesli chodzi o wkrecenie jakiegos kolka. juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.07.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 wiec polecacie betonowe?ja tez nad tym intensywnie mysle i sie zastanawiam jakie zmiany musialbym wprowadzic aby mozliwe bylo zrobienie takich betonikowczy grubosc 4 cm wystarcza?zastanawiam sie nad opcja, w ktorej robilbym takie skosy i sufit na poddaszu betonowy a na to normalnie wiezbaa takze nad opcja najpierw wiezba a pozniej szalunek na betonik powiedzmy 4 cm gruboscidla mnei znaczenie ma oczywiscie pekanie ( i nie wierze ze GK moze nie pekac- bzdura) ale wazniejsze jest dla mnei tlumienie halasu (pociag niedaleko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 15.07.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Poprawne położenie dwóch warstw płyty gk wyeliminuje pęknięcia. Myślę, że koszt jest podobny do betonu + zbrojenie+deski na szalunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.07.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 ja jednak w gipskarton nie wierze do remontu starych sypiacych sie obiektow to tak albo do fikusnego wykanczania mneijszych elementow ale zeby w nowym domie zaczynac od gipskartonu??? ciekawy jestem opinii na temat pomyslu wykonania wiezby a nastepnie podszalowania pod wiezba i wykonania zelbetu grubosci okolo 4 cm najlepiej samonosnego ale mozna i pomyslec o podwieszeniu go na tej wiezbie ile mogloby kosztowac zaprojektowanie takiego stropu w dajmy na to malym dworku ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 15.07.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Witam.Zapomnij o 4 cm. 4cm. to minimum wylewki na warstwie "nośnej" czyli styropianie leżącym na chudziaku, itp. Skosy betonowe to tak jak strop, tylko pod skosem, zazbrojone, i o grubości co najmniej 10cm. Napewno droższe (doliczyć trzeba koszt tego stropu, ewentualnie pomniejszyć o koszt ok. 5cm. ocieplenia poddasza. Tynki stropu betonowewgo są porównywalne do zrobionego z KG ) Minus - Przy oknach połaciowych masz większy "tunel" od sufitu do szyby okna i większe koszty. Plus - niewątpliwy to to, że gdy twoje wnuki robić będą remont dachu, nie zdewastują poddasza Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 15.07.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 GK. wylejesz betonowe, i tak to potem trzeba jakos od spodu wykonczyc, tynkowac, szpachlowac ... czy jest sens ? a pozatym problemy z dociepleniem moga sie pojawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.07.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Sąsiad ma skosy wylewane. Popełniono "mały" błąd w obliczeniach kątu skosu i kątu więżby dachowej. Rezultat - głębokość otworu w którym powinno być umieszczone okno połaciowe wynosi ponad metr. Czyli zadna wygoda i minimalna ilość swiatła która przedostanie się przez ten tunel.Sąsiad zrezygnował z okien połaciowych.Gdyby błędu nachylenia skosu nie popełniono to i tak ten tunel miałby coś do metra głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 15.07.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 GK, technologia lekka sprawdzona i powszechnie stosowana, a z tym pęaniem to bym ni eprzesadzał, czsami coś pęknie ale zalezsy to od jakości montażu, zawsze po 2 latach jak budynek osiądzi emożna coś wyreperowac miejscowo, mi to akurat odpowiada bo średnio co 3 lata zmieniamy kolor ścian i przy okazji malowanka można co nieco podreperować na skosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 15.07.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Różne są domy i projekty.Są parterowe, piętrowe i z użytkowym poddaszem.Masz wybór. Myślę że takie kombinowanie, że zamiast dachu to skos betonowy, zamiast ścianki kolankowej o wys. 80-90cm. to ścianka o wys 130-150cm. to tak jakby chcieć JEPPA, ale co przewiezie całe umeblowanie domu jednorazowo ( to chyba BUSA)Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.07.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 moze ktos ma jeszcze takie skosy? czy na prawde 4 cm zelbetonik samonosny, ewentualnei podwieszany lekko bylby tu nie na miejscu wiezbe mam solidna, powiedzialbym nawet zbyt solidna oczywiscie zostalaby niezmeineiona a tylko w miejsce gipskarotnu wykonalbym zelbetonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.07.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 moze ktos ma jeszcze takie skosy? czy na prawde 4 cm zelbetonik samonosny, ewentualnei podwieszany lekko bylby tu nie na miejscu wiezbe mam solidna, powiedzialbym nawet zbyt solidna oczywiscie zostalaby niezmeineiona a tylko w miejsce gipskarotnu wykonalbym zelbetonik Jeśli mnie pamięć nie myli to w przypadku płyt monolitycznych PN dopuszcza minimalną grubość płyty 60 mm. Więc 4 cm odpada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.04.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 kurcze szukam konstruktora ktory zrobilby mi projekt obliczeniowy takich lanych skosow chyba bedzie mi potrzebny aby uspokoic kierownika budowy, gdyz kiedy przedstawilem mu swoja wizje to on zasugerowal, iz nie byloby chyba problemu, ale on dalby 15 cm ja tez lubie solidna robote ale na moj gust 8 cm to maximum perwersum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 21.04.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 on dalby 15 cm ja tez lubie solidna robote ale na moj gust 8 cm to maximum perwersum Moze on liczy sie ze zmasowanym ostrzałem moździerzowym w razie wojny? A poważnie to wg mnie budowanie sobie mieszkań na poddaszu ze skośnymi scianami a już awłaszcza z kartongipsu - to jedno wielkie nieporozumienie. Wiem, bo miałem je dwa razy (pierwszy i ostatni). Skad taka moda? Lobby kartongipsiarzy i ich cudownych (i kosztownych) systemów? To jest dobre przy adaptacjach starych strychów, gdzie nieuniknione wydaja sie kartongipsy (no chyba że inwestor bogatszy - to farmacell) - tylko co wtedy robi na strychu? No, a jeśli lubi się skosy i się je sobie dopiero dobrowolnie buduje – żadnych kartonów a co najwyżej zbrojona płyta samonośna. Pewnie wystarczyłoby i 40 mm grubości, ale jesli Geno twierdzi że 60 to minimum - to 60.. Wszak jedyne obcieżenie jakie będą przenosić to warstwa wełny, styropianu lub innego ekofibru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 21.04.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 jezeli lejecie beton tylko po to aby nie pękało wam poddasze z GK polecam następującą technologię:koniecznie ruszt 2 poziomowy stalowy ( kratownica) a nie jednopoziomowyGK zaszpachlować łaczenie na taśmę papierową (nie siatka), na całą powierzchnie przykleich flizelinę o gram min 110 g i na to akrylowa gładx szpachlowa. ja pracowałem na materiałach STO czyli nie tak tanich, dodatkowy koszt wraz z robocizną to około 25 zł m2 - mniej pracy i problemów sufitu mam około 230 m2 w jednej powierzcni i jak na razie od 6 miesięcy nic nie pęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.04.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 jezeli lejecie beton tylko po to aby nie pękało wam poddasze z GK polecam następującą technologię: koniecznie ruszt 2 poziomowy stalowy ( kratownica) a nie jednopoziomowy Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 21.04.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 jezeli lejecie beton tylko po to aby nie pękało wam poddasze z GK polecam następującą technologię: koniecznie ruszt 2 poziomowy stalowy ( kratownica) a nie jednopoziomowy Po co? lepiej przenosi ruchy dachu konstrukacja jest bardzie elastyczna w moim przypdaku takią konstrukcję zalecił architekt ( mam dach w stalowo drewnianej ) taką technologie zastosowano w domach które widziałem i po 10 latach nie ma żadnych pęknięć na styku GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.04.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 jezeli lejecie beton tylko po to aby nie pękało wam poddasze z GK polecam następującą technologię: koniecznie ruszt 2 poziomowy stalowy ( kratownica) a nie jednopoziomowy Po co? lepiej przenosi ruchy dachu konstrukacja jest bardzie elastyczna w moim przypdaku takią konstrukcję zalecił architekt ( mam dach w stalowo drewnianej ) taką technologie zastosowano w domach które widziałem i po 10 latach nie ma żadnych pęknięć na styku GK 80 % architektów to ma takie pojęcie o konstrukcjach jak ja o estetyce budynków Wystarczy sobie narysować schemat statyczny,wykres sił i jezeli wsytępują momenty w górnej części to odgiąć część prętów i basta. Podwójna siatka to marnotrawstwo stali. Prosiłbym nie używać wobec elementu zborojonego dołem i górą słowa "kratownica" bo to z kratownicą nic wspólnego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts