Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praca - hobby?

Zielona

Recommended Posts

• 2 years później...
Jestem inżynierem.

Pracuję w handlu.

A moim marzeniem jest mieć winnicę i robić wina.

Czyli nic się nie zgadza :cry:

Dlaczego niby nic się nie zgadza? Jak się produkuje wina to się nimi później handluje a wiedza inżynierska jest potrzebna przy produkcji (prasa do winogron, urządzenia do butelkowania itd) ;-)

A ja prowadze firme komputerową,studiowałam dziennikarstwo,w wolnych chwilach tłuke sie po lesie na 4x4 ,ale naprawde to chciałabym zostać patologiem i pracowac w ciszy prosektorium i rozwiazywac zagadki czyjejś śmierci.Ukochana książka to Sekcja Zwłok.Kogoś to szokuje???Mam nadzieje,że nie...Żałuje ,że sie nie uparłam i nie zostałam "zimnym chirurgiem".

a u mnie hobby zamienilo sie w zawód. na szczescie pole tego z czym związany jest mój zawód jest ogromne ... dzieki temu po pracy czesto zajmuje się innymi rzeczami (jak grafika) a mozna powiedziec ze robię to dla podwyższenia swoich umiejętności w pracy...

na szczescie jest jeszcze wiele innych rzeczy które lubię i robię niezwiązanych z pracą...

ale milej by brzmiało jakbym byl hobbyholikiem... :)

• 5 weeks później...
  • 9 years później...
  • 5 years później...
Ja też lubię swoją pracę, uważam że dobrze jest znaleźć coś, w czym chociaż trochę będziemy czuć się swobodnie, zwłaszcza że w pracy spędzamy 1/3 swojego życia :p Wysyłając CV do wymarzonej pracy nie zapomnijcie o dopisaniu klauzuli, czyli zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wiele ciekawych informacji na ten temat znajdziecie w artykule :spam: Edytowane przez Greengaz

• 4 months później...
Po kilkunastu latach pracy w księgowości i ciągłych zmian w przepisach miałam dosyć... Teraz jednak znów pracuję w finansach, tak to jakoś wychodzi. Myślę, że pomaga mi hobby na odreagowanie i też zmiana organizacji na mniejszą. Hobbystycznie maluję np. akwarele, tradycyjne ikony , także sporo rysuję. Polecam znalezienie sobie takiej odskoczni. Edytowane przez Elfir
to nie miejsce na reklamę

• 1 year później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 months później...

Całe prawie moje zawodowe życie (z wyjątkiem 2 pierwszych lat pracy) robiłem i robię to, co lubię robić.

Zwykle - to samo, ale nigdy tak samo!

Naprawiam świat na sto sposobów...

Przychodzi mi to łatwo, bo i wiedzy ze stu dziedzin sporo się zgromadziło.

Jednak...

Pracy nie mozna traktować jak hobby!!!

Bo?

Bo za wiedzę i zaangażowanie, pasję - nie chcą płacic!

A ja rachunki płacić muszę...gaz, woda, prąd..

Więc?

MUSZĘ oferować swój talent, wiedzę, profesjonalizm za konkretne kwoty.

Czasem słyszę - nie dam tyle! A problem do rozwiązania taki ciekawy...

Więc - trudno. Sam sobie zrób, jak postudiujesz problem kupę lat i będziesz już wiedział - JAK!

Więc albo hobby, albo praca!

Przy czym praca wcale nie musi być przykra!

TAKIEJ nigdy nie wykonywałem, bo się na nią nie zgadzałem.

Adam M.