Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy parapety klinkierowe przeciekają?

Recommended Posts

Przeczytałam to co co było na forum o parapetach klinkierowych i właściwie nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, ani na "tak", ani na "nie".

A dokładnieje chodzi o mi o to co nastepuje. Fachowcy od okien (zresztą nie tylko oni) wytłumaczyli mi, że parapety klinkierowe zawsze będą przeciekać. Oczywiście nie od razu, z czasem. Mówią, że nie ma siły, silikon, którym się je uszczelnia z czasem traci swoje właściwości i zaczyna przepuszczać wodę, a jest jedyną "zaporą przeciwwodną" w tego typu parapetach.

Jak to jest? Nikomu nic nie przecieka? Nikt nie słyszał o takich historiach?

Parapety klinkierowe podobają mi się. No ale jak za jakiś czas mam się z nimi paprać, bo zaczną przeciekać to podobają mi sie już mniej ...

Tifi

Jak użyjesz pożadnego silikonu do warunków zewnętrznych masz na 3 lata spokój.

A po 3 latach, pistolet i silikon i po 20 min silikonowania masz na następne 3 lata spokój :) Nie takie straszne :)

Poza tym jezeli podsuniesz pod rame okna parapety klinkierowe na ok 1 cm to nawet jak ten silikon się rozszczelni to raczej nic sie do środka nie dostanie, bo przecież jest spadek na zewnątrz.

Słyszeli, słyszeli.

Dobrze zrobione ma szanse działać. Ale trzeba mechanicznie ustabilizować kinkier, a potem dać niewymywalne fugi.

Płyki przymocować stabilnie do stabilnego podłoża.I tu z reguły jest pies pogrzebany. Zbyt często wiszą one luźno lub półluźno w powietrzu. Rozwiązania rózne w zależności od konstrukcji. Fugować można na fugi epoksydowe lub trwale elastyczne masy fugowe, nie na bazie silikonu, lecz poliuretanu lub thiokolu (żywica polisiarczkowa).

Wolę jednak inne rozwiązania.

Dziękuję za rady i rozjaśnienie tematu :-)

Okna mam zamontowane we wnęce na głębokości 5 cm od zewnątrz ściany murowanej. Na tym będzie wełna mineralna i tynk. Czy takie 5cm muru "liczy sie" już jako stabilne podłoże? :-)

Mogę je rowniez włożyć pod ramę okienną ... chyba mogę - muszę się przyjrzeć dokąd sięgają te blachy mocujące okna do muru.

Kowal124, na jaką głebokość wnęki (tzn. jej części murowanej) sięgają Twoje parapety?

Tifi

Okna są osadzone 13,5 cm od powierzchni zewn ścian, zewn powierzchnia okiem licuje się ze ścianą konstrukcyjną . Płytki mają 20 cm długości od okna do końca płytki. Płytki są z ZPC Przysucha, długości chyba 22 cm. Płytki są wpuszczone delikatnie pod okna. Prawie na całej powierzchni leżą na warstwie docieplenia. Może nie bezpośrednio, nie wiem w szczegółach jak fachowcy to zrobili ale jest OK. Co prawda nikt nie chodzi po parapetach ale osiadania nie zauważyłem.

Pozdro.

I tak pojawią się szare zacieki na ścianie i to już po roku- taki urok klinkieru na parapecie. I to latanie z silikonami i fugami co 3 lata :lol:

Pewnie, że ładnie to wygląda, ale zwykłe parapety blaszane mają teraz tak bogatą kolorystykę a i wyrabia się tu zdecydowanie większe kapinosy, i jeśli wykona się je z dobrej blachy 0,7, to biją na głowę klinkier.

Pewnie, że tak a kolor zbliżony do klinkieru to nie problem. Łatwość utrzymania w czystości też odgrywa tu dużą rolę. wystarczy, że na blaszany popada deszcz i wraca do swej pierwotnej barwy, natomiast przy klinkierze nie jest już tak łatwo, zwłaszcza po "atakach" ptaszków, nawet pomimo impregnacji.

I szkoda tu pisać o estetyce (ja bym napisał, że jej tu całkowicie brak) skoro za 3 lata trzeba elewacje malować (zwłaszcza jaskrawe kolory), bo pod parapetami z klinkieru widnieją szare zacieki a fugi nadają się tylko do wymiany.

Też kiedyś byłem zwolennikiem klinkieru na parapecie, ale przestałem widząc go po kilku latach użytkowania. Tu nie chodzi o estetykę, której po 3 latach nie będzie wogóle, ale o styl budowania i charakter budynku jaki się chce osiągnąć. Zatem nie polecam klinkieru tym, którzy chcą mieć święty spokój z parapetami.