Becik 15.11.2002 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Kiedy wpadnie mi w ręce kolejny numer "Wiedzy i Życia", zarywam kawałek nocy, rozwiązując zadanka w "Puzelandzie", gdy dorwę się w domu do komputera, trzeba pilnować, żebym nie uruchomiła "Sokobana", bo dzieci chodzą do 23:00 głodne . Ciekawa jestem czy wśród budujących, remontujących i marzących o własnym domu jest jeszcze trochę miłośników "łamania głowy". Chętnie wymienię jakieś linki, nowe zagadki.. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2003-02-24 16:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.11.2002 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Cześć - byłem maniakiem łamigłówek, ale obecnie nie mam czasu. Swego czasu na przykład startowałem w "Lidze Szarych Komórek" w GW i dwukrotnie zakwalifikowałem się do Finałów Mistrzostw Polski. Teraz to już jestem tylko łamigłówkowym emerytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 15.11.2002 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Znany jest mi problem z brakiem czasu: praca, rodzina ( dwoje dzieci ), budowa... ale jak mi coś "wpadnie" w rece, to się powstrzymać nie mogę. Te obrazki logiczne, bitwy morskie, liczbowe krzyżówki - to jest silniejsze ode mnie!!! Najwyżej raz na jakiś czas jemy na obiad jajecznicę . Frankai - żeby Cię trochę zbałamucić, podaję dwa linki: http://www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?&f=514 http://www.proszynski.pl/czasopisma/wiedzaizycie/puzeland/ Brałam kiedyś udział w Mistrzostwach Polski organizowanych przez redakcję "WiŻ", ale tak naprawdę to nie chodzi to o jakieś osiągnięcia czy konkurowanie ze sobą, tylko o samą frajdę płynącą z pogłówkowania. Pozdrawiam. B. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2002-11-18 09:38 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 16.11.2002 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2002 Łamię sobie głowę skąd wziąść pieniąchy na wykończenie domu. Ale to chyba nie o tym więc uciekam. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 17.11.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Tytuł brzmi dwuznacznie.Należy mieć tylko nadzieję,że nie dowiedzą się o nim przedstawiciele działań bezwzględnych:smile:HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.12.2002 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 On 2002-11-15 11:58, Becik wrote: Ciekawa jestem czy wśród budujących, remontujących i marzących o własnym domu jest jeszcze trochę miłośników "łamania głowy". Chętnie wymienię jakieś linki, nowe zagadki.. Oczywiście, że tacy są. Większość z nas "łamie sobie głowę" jak budować i jak zdobyć na to środki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.12.2002 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Na tylko jedną krzyżówkę tygodniowo sobie pozwalam, jest to jolka w czwartkowej G.W. Do innych łamigłówek brak mi czasu i cierpliwości. No cóż "starość nie radość" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 24.02.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Wyciągam wątek w kontekście piątkowej głupawki tego, co się tam ostatnio wyprawiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 24.02.2003 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Oj, wyprawiało się... Miłośnikom zagadek polecam ostatnie strony piątkowej głupawki w Klubie Budujący. Jak się okazało, miłośnicy łamigłówek są na forum, ale się wcześniej ujawnić nie chcieli, może ich rzeczywiście ten tytuł zniechęcił - więc zmieniłam. Pozdrawiam serdecznie. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smoczuś 07.04.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Witam... mam pewną zagadkę dla miłośników owych łamigłówek Prawdopodobnie niektórzy z was już ją znają bo jest dosyć stara. Oto ona: W latarni morskiej siedziała rodzina grając w karty (ojciec, matka, syn i córka). W pewnym momencie gaśnie światło słychać szmery i światło się zapala. Na ziemi leży martwy ojciec, wszyscy stoją (oprócz ojca ). Zaczynają się tłumaczenia ... Syn : Wstałem od stołu i poszedłem zapalić światło. Matka: Przestraszona również zaczęłam szukać włącznika od światła Córka: Ja także chciałam zapalić światło i poszłam do włącznika znajdującego się w kącie. Kto zabił ojca ? (Nie bierze się pod uwagę tego w jaki sposób siedzieli przy stole, czy innych rzeczy nie ujętych w treści zagadki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 27.08.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Witam wszystkich sympatyków rozrywek logicznych. Jestem bardzo miło zaskoczony że znaleźli się tacy na tym forum, chociaż szkoda że się dezaktywowali. Z wypiekami na twarzy prześledziłem wątek piątkowa głupawka. Tytuł wątku jest trochę mylący. Niestety nie wpadłem jeszcze na rozwiązanie zadania z tymi dwoma parami heteroseksualnymi . A co do kwietniowej zagadki Smoczusia to albo ta córeczka troszkę kłamie, albo była to nietypowa kwadratowa latarnia morska. A ja pozwolę podzielić się z Wami moją ulubioną zagadką z Mistrzostw Polski w Grach Matematycznych i Logicznych. Mama Kasi przygotowała na śniadanie dwa dzbanki jeden z kawą a drugi z mlekiem. Każdy z domowników wypił tą samą ilość 250ml kawy z mlekiem w swoich ulubionych proporcjach. Kasia wypiła czwartą część mleka wypitego i szóstą część kawy wypitej przez całą rodzinę. Z ilu osób wliczając Kasię składa się jej rodzina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 27.08.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Jeżeli dzbanki były takie same to sześć (rodzina liczy sześć osób) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 27.08.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Niestety sześć nie jest prawidłową odpowiedzią. Wielkość dzbanków nie ma znaczenia dla rozwiązania zadania. Ba, nawet w zadaniu jest dana nadmiarowa. Cieszę się jednak niezmiernie że jeszcze ktoś tu zagląda. Próbujcie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 27.08.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Faktycznie, za drugim liczeniem wyszło mi pięć i trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.08.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 To znaczy, że coś się ulało? A może mają kota i buchnął im troche mleka? Głowię sie nad tym [z przerwami] od trzeciej i myślę, że jest jakiś kruczek w tym zadaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 28.08.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 W zadaniu nie jest nigdzie powiedziane że rodzinka wypiła tyle samo mleka co kawy. Zadanie to można opisać takim równaniem: (x*1/4+y*1/6)*N=x+y gdzie x – ilość wypitego mleka przez całą rodzinę y – ilość wypitej kawy przez całą rodzinę N – ilość osób w rodzinie Teraz wystarczy przeanalizować to równanie. Druga odpowiedz Marbo jest tylko o trochę za duża. Gratulacje! A to że wypili 250g jest daną nadmiarową, wystarczyło powiedzieć że wypili po tyle samo. No to może dzisiaj coś dla humanistów w stylu Szymona Majewskiego: Co to jest - Pisząca Szklaneczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.08.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Literatka? Dawno, dawno temu na SGPiS bardzo popularne były "wieczory półliterackie" Co do kawy z mlekiem: po cholerę ja uwzgledniałem te ćwierć litra kawusi z mleczkiem na głowę, to nie wiem i wychodziło mi: 1/4 x + 1/6 y = 250 ml tylko co z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 28.08.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Literatka? Brawo! Wygrał pan żeton Na cegłę i beton. Zapewniamy murowaną zabawę! Jak się nie rozchoruję to postaram się coś odkurzyć na jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.08.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Dla rozgrzania dwie zagadki debilne: "Po wodzie pływa, kaczka się nazywa. Co to jest?" "Zgadnijcie kumo, jak naszej Agnieszce na imię?" Dla wygrywających - cztery akredytacje na kolację i bilet wstępu do ustepu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 28.08.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Z podstawówki. Wpisz pomiędzy cyfry podane poniżej takie znaki działania (tak to się chyba wtedy nazywało), żeby otrzymać wynik równy zero 9 _ 8 _ 7 _ 6 _ 5 _ 4 _ 3 _ 2 _ 1 _ 0 = 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts