Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadki, łamigłówki...

Becik

Recommended Posts

Kiedy wpadnie mi w ręce kolejny numer "Wiedzy i Życia", zarywam kawałek nocy, rozwiązując zadanka w "Puzelandzie", gdy dorwę się w domu do komputera, trzeba pilnować, żebym nie uruchomiła "Sokobana", bo dzieci chodzą do 23:00 głodne :smile:.

Ciekawa jestem czy wśród budujących, remontujących i marzących o własnym domu jest jeszcze trochę miłośników "łamania głowy". Chętnie wymienię jakieś linki, nowe zagadki..

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2003-02-24 16:07 ]

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć - byłem maniakiem łamigłówek, ale obecnie nie mam czasu. Swego czasu na przykład startowałem w "Lidze Szarych Komórek" w GW i dwukrotnie zakwalifikowałem się do Finałów Mistrzostw Polski. Teraz to już jestem tylko łamigłówkowym emerytem :wink:

Znany jest mi problem z brakiem czasu: praca, rodzina ( dwoje dzieci ), budowa... ale jak mi coś "wpadnie" w rece, to się powstrzymać nie mogę. Te obrazki logiczne, bitwy morskie, liczbowe krzyżówki - to jest silniejsze ode mnie!!! Najwyżej raz na jakiś czas jemy na obiad jajecznicę :wink:. Frankai - żeby Cię trochę zbałamucić, podaję dwa linki:

http://www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?&f=514

http://www.proszynski.pl/czasopisma/wiedzaizycie/puzeland/

Brałam kiedyś udział w Mistrzostwach Polski organizowanych przez redakcję "WiŻ", ale tak naprawdę to nie chodzi to o jakieś osiągnięcia czy konkurowanie ze sobą, tylko o samą frajdę płynącą z pogłówkowania. Pozdrawiam. B.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2002-11-18 09:38 ]

• 1 month później...

On 2002-11-15 11:58, Becik wrote:

Ciekawa jestem czy wśród budujących, remontujących i marzących o własnym domu jest jeszcze trochę miłośników "łamania głowy". Chętnie wymienię jakieś linki, nowe zagadki..

Oczywiście, że tacy są. Większość z nas "łamie sobie głowę" jak budować i jak zdobyć na to środki. :wink:

Pozdrawiam

• 2 months później...

Oj, wyprawiało się... Miłośnikom zagadek polecam ostatnie strony piątkowej głupawki w Klubie Budujący.

Jak się okazało, miłośnicy łamigłówek są na forum, ale się wcześniej ujawnić nie chcieli, może ich rzeczywiście ten tytuł zniechęcił :wink: - więc zmieniłam.

Pozdrawiam serdecznie. B.

• 1 month później...

Witam... mam pewną zagadkę dla miłośników owych łamigłówek :grin: Prawdopodobnie niektórzy z was już ją znają bo jest dosyć stara.

Oto ona:

W latarni morskiej siedziała rodzina grając w karty (ojciec, matka, syn i córka). W pewnym momencie gaśnie światło słychać szmery i światło się zapala. Na ziemi leży martwy ojciec, wszyscy stoją (oprócz ojca :smile:). Zaczynają się tłumaczenia ...

Syn : Wstałem od stołu i poszedłem zapalić światło.

Matka: Przestraszona również zaczęłam szukać włącznika od światła

Córka: Ja także chciałam zapalić światło i poszłam do włącznika znajdującego się w kącie.

Kto zabił ojca ? (Nie bierze się pod uwagę tego w jaki sposób siedzieli przy stole, czy innych rzeczy nie ujętych w treści zagadki) :grin:

• 4 months później...

Witam wszystkich sympatyków rozrywek logicznych. Jestem bardzo miło zaskoczony że znaleźli się tacy na tym forum, chociaż szkoda że się dezaktywowali. Z wypiekami na twarzy prześledziłem wątek piątkowa głupawka. Tytuł wątku jest trochę mylący. Niestety nie wpadłem jeszcze na rozwiązanie zadania z tymi dwoma parami heteroseksualnymi :oops: . A co do kwietniowej zagadki Smoczusia to albo ta córeczka troszkę kłamie, albo była to nietypowa kwadratowa latarnia morska.

A ja pozwolę podzielić się z Wami moją ulubioną zagadką z Mistrzostw Polski w Grach Matematycznych i Logicznych.

Mama Kasi przygotowała na śniadanie dwa dzbanki jeden z kawą a drugi z mlekiem. Każdy z domowników wypił tą samą ilość 250ml kawy z mlekiem w swoich ulubionych proporcjach. Kasia wypiła czwartą część mleka wypitego i szóstą część kawy wypitej przez całą rodzinę. Z ilu osób wliczając Kasię składa się jej rodzina?

W zadaniu nie jest nigdzie powiedziane że rodzinka wypiła tyle samo mleka co kawy. Zadanie to można opisać takim równaniem:

(x*1/4+y*1/6)*N=x+y

gdzie

x – ilość wypitego mleka przez całą rodzinę

y – ilość wypitej kawy przez całą rodzinę

N – ilość osób w rodzinie

Teraz wystarczy przeanalizować to równanie.

Druga odpowiedz Marbo jest tylko o trochę za duża.

Gratulacje! :D

A to że wypili 250g jest daną nadmiarową, wystarczyło powiedzieć że wypili po tyle samo.

No to może dzisiaj coś dla humanistów w stylu Szymona Majewskiego:

Co to jest - Pisząca Szklaneczka.