Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadki, łamigłówki...

Becik

Recommended Posts

No tak, tego moglem sie po Tobie spodziewac :)

Musze koniecznie nabyc te ksiazke.

Kup sobie do kompletu fizykę :)

To sa książki mojego dziecia -tak jak i odpowiedź z Chrystusami :lol2:

Niestety,krótkie zagadki zwane obliczankami zawieraja jedynie odpowiedź nie jest podany sposób liczenia.

Natomiast doskonale opisane i policzone są "przyklady z życia" - mnie osobiście powaliło obliczenie , który znany nam człowiek będzie najlepszym kandydatem na żonę/męża....rewelacja :)

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kup sobie do kompletu fizykę :)

To sa książki mojego dziecia -tak jak i odpowiedź z Chrystusami :lol2:

Taki mam zamiar. Obie pozycje sa na mojej krotkiej liscie zakupow.

Mialem kupic na ostatnie swieta, ale wygraly "Matematyczne Zasady Filozofii Przyrody" (przekład Principiów) Newtona i "Droga do rzeczywistości" (obszerny przewodnik po prawach rządzących Wszechświatem) Penrose'a.

To masz "mocnego" syna :) Ile ma lat?

Niestety,krótkie zagadki zwane obliczankami zawieraja jedynie odpowiedź nie jest podany sposób liczenia.

Natomiast doskonale opisane i policzone są "przyklady z życia" - mnie osobiście powaliło obliczenie , który znany nam człowiek będzie najlepszym kandydatem na żonę/męża....rewelacja :)

Ciekawe tematy :)

Szkoda, ze nie ucza w ten sposob matematyki/fizyki w szkolach.

Gdyby tak uczono przedmiotów ścisłych to pewnie pokochała bym matmę wcześniej niż tuż przed 40 rż ;)

Niestety, nie było mi dane , ale mam nadzieję nadrobić, choć bardziej wkręca mnie logika.

Zapisuję Twoje pozycje jako te "do przeczytania" :)

a młode właśnie skończyło dziewiątą wiosnę :) czyli wszystko przed nim

Gdyby tak uczono przedmiotów ścisłych to pewnie pokochała bym matmę wcześniej niż tuż przed 40 rż ;)

Niestety, nie było mi dane , ale mam nadzieję nadrobić, choć bardziej wkręca mnie logika.

To mnie "lekko" zaskoczylas :)

Wydaje mi sie, ze nie znam drugiego takiego przypadku.

Jestes swego rodzaju osobliwościa czasoprzestrzeni :)

A tak na powaznie, to jestem pelen podziwu za samozaparcie.

Zapisuję Twoje pozycje jako te "do przeczytania" :)

"Principia" rozumiem, ale pozycje Penrose'a bede pewnie czytal wiele lat, zanim zacznie mi sie wydawac, ze ja zrozumialem :)

a młode właśnie skończyło dziewiątą wiosnę :) czyli wszystko przed nim

Taki mlody? Super, jesli bedzie rozwijal swoje zainteresowania w tym kierunku :)

no ja ciężki przypadek jestem ;) ale to wszystko przez moja latorośl, zadaje takie pytania, że żuchwa opada, więc trzeba było zacząć się dokształcać co by na ignoranta przed własnym dzieckiem co dnia nie wychodzić :oops: ;)

Ok, czyli za Penrose'a to ja się nie będę brała, bo się zniechęcę :oops:

no ja ciężki przypadek jestem ;) ale to wszystko przez moja latorośl, zadaje takie pytania, że żuchwa opada, więc trzeba było zacząć się dokształcać co by na ignoranta przed własnym dzieckiem co dnia nie wychodzić :oops: ;)

Aha, rozumiem :)

Tak, to moze byc dobra motywacja.

Tylko, ze nie wszyscy rodzice reaguja w taki sposob jak Ty.

Ok, czyli za Penrose'a to ja się nie będę brała, bo się zniechęcę :oops:

Nie, dlaczego? Jak najbardziej zachecam.

O ile "Principia" sa dla zorientowanego czytelnika wedrowka w przeszlosc matematyki i fizyki, o tyle ksiazka Penrose'a probuje przyblizyc aktualny stan rozwoju teorii fizycznych w kontekscie poznania praw rzadzacych wszechswiatem.

Mozna sie dowiedziec jaki jest aktualny state of the art w tej dziedzinie nauki.

Aha, rozumiem :)

Tak, to moze byc dobra motywacja.

Tylko, ze nie wszyscy rodzice reaguja w taki sposob jak Ty.

to źle ? wiem,wiem, trzeba było myśleć 30 lat temu :lol2"

zapisałam się na Newtona w bibliotece -jestem trzecia w kolejce...nie spodziewałam się,że to takie poczytne dzieło :o Choć nieco przeraziłeś mnie

Principia" sa dla zorientowanego czytelnika wedrowka w przeszlosc matematyki i fizyki,
tym zdaniem, bo ja raczej z tych mało zorientowanych :oops:

No cóż, przeczytamy, zobaczymy ?

to źle ? wiem,wiem, trzeba było myśleć 30 lat temu :lol2"

To właśnie Twoja postawa jest moim zdaniem godna naśladowania.

zapisałam się na Newtona w bibliotece -jestem trzecia w kolejce...nie spodziewałam się,że to takie poczytne dzieło :o

W końcu to epokowe dzieło i w dodatku dopiero teraz po raz pierwszy wydane po polsku.

Choć nieco przeraziłeś mnie

tym zdaniem, bo ja raczej z tych mało zorientowanych :oops:

No cóż, przeczytamy, zobaczymy ?

Nie bądź taka skromna :) Po tym co pokazałaś w tym wątku, Twoje obawy są bezpodstawne.

A umie ktoś obliczyć, co jest bardziej prawdopodobne - czy to, że wygramy w totolotka, czy to, że przejedzie nas samochód? ;)

Z danych podanych w http://www.auto-swiat.pl/1-zniwo-smierci wynika, że w Polsce ginie blisko 15 osób na 100 tys. mieszkańców w wyniku wypadków samochodowych.

Zatem możemy w przybliżeniu założyć, że

P(A="smierc w wypadku samochodowym") ~ 15/100000

Poslugując się kombinatoryką (http://pl.wikipedia.org/wiki/Lotto_(gra_liczbowa)#Prawdopodobie.C5.84stwo_trafienia_.22sz.C3.B3stki.22) można obliczyć, że

P(B="trafienie '6' w totolotka") ~ 1/14000000

Zatem stosunek tych prawdopodobieństw wynosi mniej więcej

P(A)/P(B) ~ 2100

Z tego wynika, że prawdopodobieństwo poniesienia w Polsce śmierci w wypadku samochodowym jest mniej więcej o 3 rzędy wielkości większe niż prawdopodobieństwo trafienia '6' w totolotka.

Zapraszam na jazdę bez trzymanki :)

Zagadka Einsteina

Krąży legenda, że tę zagadkę wymyślił Albert Einstein. Podobno powiedział też, że 98% ludzi nie jest w stanie jej rozwiązać.

Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. Wszyscy palą pięć różnych marek papierosów i piją pięć różnych napojów. Poza tym jeszcze hodują zwierzęta pięciu różnych gatunków.

- Norweg zamieszkuje pierwszy dom

- Anglik mieszka w czerwonym domu

- Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego

- Duńczyk pija herbatkę

- Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów

- Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille

- Niemiec pali Marlboro

- Mieszkaniec środkowego domu pija mleko

- Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę

- Palacz Pall Malli hoduje ptaki

- Szwed hoduje psy

- Norweg mieszka obok niebieskiego domu

- Hodowca koni mieszka obok żółtego domu

- Palacz Philip Morris pija piwo

- W zielonym domu pija się kawę

Pytanie: Kto hoduje rybki?

Z danych podanych w http://www.auto-swiat.pl/1-zniwo-smierci wynika, że w Polsce ginie blisko 15 osób na 100 tys. mieszkańców w wyniku wypadków samochodowych.

Zatem możemy w przybliżeniu założyć, że

P(A="smierc w wypadku samochodowym") ~ 15/100000

Poslugując się kombinatoryką (http://pl.wikipedia.org/wiki/Lotto_(gra_liczbowa)#Prawdopodobie.C5.84stwo_trafienia_.22sz.C3.B3stki.22) można obliczyć, że

P(B="trafienie '6' w totolotka") ~ 1/14000000

Zatem stosunek tych prawdopodobieństw wynosi mniej więcej

P(A)/P(B) ~ 2100

Z tego wynika, że prawdopodobieństwo poniesienia w Polsce śmierci w wypadku samochodowym jest mniej więcej o 3 rzędy wielkości większe niż prawdopodobieństwo trafienia '6' w totolotka.

Dzięki za rzeczową popartą faktami odpowiedź!

spokojnie, u mnie tez trwało -jakieś 50 kartek ;)

a potem już zdesperowana wycięłam sobie flaszki pudełka papierosów i zwierzaki i domki (z kartonu) i tylko przekładałam zgodnie z logiką i jak mi rybki zostały i jedno puste miejsce na domku, to euforycznie się upiłam ;)