malka 18.04.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 No tak, tego moglem sie po Tobie spodziewac Musze koniecznie nabyc te ksiazke. Kup sobie do kompletu fizykę To sa książki mojego dziecia -tak jak i odpowiedź z Chrystusami Niestety,krótkie zagadki zwane obliczankami zawieraja jedynie odpowiedź nie jest podany sposób liczenia. Natomiast doskonale opisane i policzone są "przyklady z życia" - mnie osobiście powaliło obliczenie , który znany nam człowiek będzie najlepszym kandydatem na żonę/męża....rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.04.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Kup sobie do kompletu fizykę To sa książki mojego dziecia -tak jak i odpowiedź z Chrystusami Taki mam zamiar. Obie pozycje sa na mojej krotkiej liscie zakupow. Mialem kupic na ostatnie swieta, ale wygraly "Matematyczne Zasady Filozofii Przyrody" (przekład Principiów) Newtona i "Droga do rzeczywistości" (obszerny przewodnik po prawach rządzących Wszechświatem) Penrose'a. To masz "mocnego" syna Ile ma lat? Niestety,krótkie zagadki zwane obliczankami zawieraja jedynie odpowiedź nie jest podany sposób liczenia. Natomiast doskonale opisane i policzone są "przyklady z życia" - mnie osobiście powaliło obliczenie , który znany nam człowiek będzie najlepszym kandydatem na żonę/męża....rewelacja Ciekawe tematy Szkoda, ze nie ucza w ten sposob matematyki/fizyki w szkolach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Gdyby tak uczono przedmiotów ścisłych to pewnie pokochała bym matmę wcześniej niż tuż przed 40 rż Niestety, nie było mi dane , ale mam nadzieję nadrobić, choć bardziej wkręca mnie logika. Zapisuję Twoje pozycje jako te "do przeczytania" a młode właśnie skończyło dziewiątą wiosnę czyli wszystko przed nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.04.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Gdyby tak uczono przedmiotów ścisłych to pewnie pokochała bym matmę wcześniej niż tuż przed 40 rż Niestety, nie było mi dane , ale mam nadzieję nadrobić, choć bardziej wkręca mnie logika. To mnie "lekko" zaskoczylas Wydaje mi sie, ze nie znam drugiego takiego przypadku. Jestes swego rodzaju osobliwościa czasoprzestrzeni A tak na powaznie, to jestem pelen podziwu za samozaparcie. Zapisuję Twoje pozycje jako te "do przeczytania" "Principia" rozumiem, ale pozycje Penrose'a bede pewnie czytal wiele lat, zanim zacznie mi sie wydawac, ze ja zrozumialem a młode właśnie skończyło dziewiątą wiosnę czyli wszystko przed nim Taki mlody? Super, jesli bedzie rozwijal swoje zainteresowania w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 no ja ciężki przypadek jestem ale to wszystko przez moja latorośl, zadaje takie pytania, że żuchwa opada, więc trzeba było zacząć się dokształcać co by na ignoranta przed własnym dzieckiem co dnia nie wychodzić Ok, czyli za Penrose'a to ja się nie będę brała, bo się zniechęcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.04.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 no ja ciężki przypadek jestem ale to wszystko przez moja latorośl, zadaje takie pytania, że żuchwa opada, więc trzeba było zacząć się dokształcać co by na ignoranta przed własnym dzieckiem co dnia nie wychodzić Aha, rozumiem Tak, to moze byc dobra motywacja. Tylko, ze nie wszyscy rodzice reaguja w taki sposob jak Ty. Ok, czyli za Penrose'a to ja się nie będę brała, bo się zniechęcę Nie, dlaczego? Jak najbardziej zachecam. O ile "Principia" sa dla zorientowanego czytelnika wedrowka w przeszlosc matematyki i fizyki, o tyle ksiazka Penrose'a probuje przyblizyc aktualny stan rozwoju teorii fizycznych w kontekscie poznania praw rzadzacych wszechswiatem. Mozna sie dowiedziec jaki jest aktualny state of the art w tej dziedzinie nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piosk 18.04.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 A umie ktoś obliczyć, co jest bardziej prawdopodobne - czy to, że wygramy w totolotka, czy to, że przejedzie nas samochód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 ale w totka 6 czy 3 ?Samochód osobowy, ciężarowy, czy bez znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Aha, rozumiem Tak, to moze byc dobra motywacja. Tylko, ze nie wszyscy rodzice reaguja w taki sposob jak Ty. to źle ? wiem,wiem, trzeba było myśleć 30 lat temu :lol2" zapisałam się na Newtona w bibliotece -jestem trzecia w kolejce...nie spodziewałam się,że to takie poczytne dzieło Choć nieco przeraziłeś mnie Principia" sa dla zorientowanego czytelnika wedrowka w przeszlosc matematyki i fizyki, tym zdaniem, bo ja raczej z tych mało zorientowanych No cóż, przeczytamy, zobaczymy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.04.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 to źle ? wiem,wiem, trzeba było myśleć 30 lat temu :lol2" To właśnie Twoja postawa jest moim zdaniem godna naśladowania. zapisałam się na Newtona w bibliotece -jestem trzecia w kolejce...nie spodziewałam się,że to takie poczytne dzieło W końcu to epokowe dzieło i w dodatku dopiero teraz po raz pierwszy wydane po polsku. Choć nieco przeraziłeś mnie tym zdaniem, bo ja raczej z tych mało zorientowanych No cóż, przeczytamy, zobaczymy ? Nie bądź taka skromna Po tym co pokazałaś w tym wątku, Twoje obawy są bezpodstawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.04.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 A umie ktoś obliczyć, co jest bardziej prawdopodobne - czy to, że wygramy w totolotka, czy to, że przejedzie nas samochód? Z danych podanych w http://www.auto-swiat.pl/1-zniwo-smierci wynika, że w Polsce ginie blisko 15 osób na 100 tys. mieszkańców w wyniku wypadków samochodowych. Zatem możemy w przybliżeniu założyć, że P(A="smierc w wypadku samochodowym") ~ 15/100000 Poslugując się kombinatoryką (http://pl.wikipedia.org/wiki/Lotto_(gra_liczbowa)#Prawdopodobie.C5.84stwo_trafienia_.22sz.C3.B3stki.22) można obliczyć, że P(B="trafienie '6' w totolotka") ~ 1/14000000 Zatem stosunek tych prawdopodobieństw wynosi mniej więcej P(A)/P(B) ~ 2100 Z tego wynika, że prawdopodobieństwo poniesienia w Polsce śmierci w wypadku samochodowym jest mniej więcej o 3 rzędy wielkości większe niż prawdopodobieństwo trafienia '6' w totolotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.04.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Zapraszam na jazdę bez trzymanki Zagadka Einsteina Krąży legenda, że tę zagadkę wymyślił Albert Einstein. Podobno powiedział też, że 98% ludzi nie jest w stanie jej rozwiązać. Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. Wszyscy palą pięć różnych marek papierosów i piją pięć różnych napojów. Poza tym jeszcze hodują zwierzęta pięciu różnych gatunków. - Norweg zamieszkuje pierwszy dom - Anglik mieszka w czerwonym domu - Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego - Duńczyk pija herbatkę - Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów - Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille - Niemiec pali Marlboro - Mieszkaniec środkowego domu pija mleko - Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę - Palacz Pall Malli hoduje ptaki - Szwed hoduje psy - Norweg mieszka obok niebieskiego domu - Hodowca koni mieszka obok żółtego domu - Palacz Philip Morris pija piwo - W zielonym domu pija się kawę Pytanie: Kto hoduje rybki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Ile ja czasu kiedyś nad tym spędziłam....ile kartek ksero zarysowałam.....zostałam mistrzem w rysowaniu domków nie bedę psuć zabawy, bo mam nadzieję, ze znam dobrą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.04.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Ile ja czasu kiedyś nad tym spędziłam....ile kartek ksero zarysowałam.....zostałam mistrzem w rysowaniu domków Czyję, że czeka mnie niezła zabawa Chyba muszę udać się na zakupy do papierniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.04.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 aaa to Ty nie znasz odpowiedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.04.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 aaa to Ty nie znasz odpowiedzi ? Nie, nie znam. Prawdę mówiąć, to dopiero dzisiaj dowiedziałem się o istnieniu tej zagadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piosk 19.04.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Z danych podanych w http://www.auto-swiat.pl/1-zniwo-smierci wynika, że w Polsce ginie blisko 15 osób na 100 tys. mieszkańców w wyniku wypadków samochodowych. Zatem możemy w przybliżeniu założyć, że P(A="smierc w wypadku samochodowym") ~ 15/100000 Poslugując się kombinatoryką (http://pl.wikipedia.org/wiki/Lotto_(gra_liczbowa)#Prawdopodobie.C5.84stwo_trafienia_.22sz.C3.B3stki.22) można obliczyć, że P(B="trafienie '6' w totolotka") ~ 1/14000000 Zatem stosunek tych prawdopodobieństw wynosi mniej więcej P(A)/P(B) ~ 2100 Z tego wynika, że prawdopodobieństwo poniesienia w Polsce śmierci w wypadku samochodowym jest mniej więcej o 3 rzędy wielkości większe niż prawdopodobieństwo trafienia '6' w totolotka. Dzięki za rzeczową popartą faktami odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.04.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Nie, nie znam. Prawdę mówiąć, to dopiero dzisiaj dowiedziałem się o istnieniu tej zagadki. to ja poczekam aż się dowiesz,a potem porównamy wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 19.04.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 to ja poczekam aż się dowiesz,a potem porównamy wynik To mnie lekko zestresowalas Wiesz, to moze troche potrwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.04.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 spokojnie, u mnie tez trwało -jakieś 50 kartek a potem już zdesperowana wycięłam sobie flaszki pudełka papierosów i zwierzaki i domki (z kartonu) i tylko przekładałam zgodnie z logiką i jak mi rybki zostały i jedno puste miejsce na domku, to euforycznie się upiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts