wierzch 19.04.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 spokojnie, u mnie tez trwało -jakieś 50 kartek a potem już zdesperowana wycięłam sobie flaszki pudełka papierosów i zwierzaki i domki (z kartonu) i tylko przekładałam zgodnie z logiką i jak mi rybki zostały i jedno puste miejsce na domku, to euforycznie się upiłam To sie nazywa hardcore Chyba poprosze syna, ktory wlasnie uczeszcza do zerowki, aby przygotowal mi niezbedne pomoce naukowe Gdyby jakims cudem udalo mi sie rozwiazac zagadke Einsteina, to zafunduje mu wieksza dawke wody mineralnej, za ktora przepada. A co, niech chlopina tez cos z tego ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 19.04.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Zapraszam na jazdę bez trzymanki Zagadka Einsteina Krąży legenda, że tę zagadkę wymyślił Albert Einstein. Podobno powiedział też, że 98% ludzi nie jest w stanie jej rozwiązać. Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. Wszyscy palą pięć różnych marek papierosów i piją pięć różnych napojów. Poza tym jeszcze hodują zwierzęta pięciu różnych gatunków. - Norweg zamieszkuje pierwszy dom - Anglik mieszka w czerwonym domu - Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego - Duńczyk pija herbatkę - Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów - Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille - Niemiec pali Marlboro - Mieszkaniec środkowego domu pija mleko - Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę - Palacz Pall Malli hoduje ptaki - Szwed hoduje psy - Norweg mieszka obok niebieskiego domu - Hodowca koni mieszka obok żółtego domu - Palacz Philip Morris pija piwo - W zielonym domu pija się kawę Pytanie: Kto hoduje rybki? Wiem! Wiem! Wiem! Wszystko się zgadza!!!! Udało mi się to wreszcie zrobić, dawno temu próbowałam i wymiękłam. Hura!! Hura!! Ale odpowiedzi na razie nie podam, żeby nie psuć zabawy:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.04.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) To sie nazywa hardcore Chyba poprosze syna, ktory wlasnie uczeszcza do zerowki, aby przygotowal mi niezbedne pomoce naukowe Gdyby jakims cudem udalo mi sie rozwiazac zagadke Einsteina, to zafunduje mu wieksza dawke wody mineralnej, za ktora przepada. A co, niech chlopina tez cos z tego ma Hardcore to ja miałam, jak moi panowie mi listę zakupów w obrazkach zrobili. Cóż poradzę, jestem wzrokowcem, co zobacze to zapamiętam, jednak nie moze być to druk (literki, cyferki) -to wpada i wypada. Dzięki temu i tylko temu udało mi się zaliczyc macierze na analizie matematycznej. Zapamiętywałam je jako całość, jak obrazek, a fart chciał,że trafiłam na przykłady, które wcześniej w domu sobie rozpracowywałam, no i poszło Nie kłopocz dziecia, ja gdzieś mam plik z moimi pomocami, jak dobrze przeszukam dysk to je znajdę i wrzucę- tylko się nie śmiać ok ? edit: znalazłam...matko, jaki ja mam smietnik w komputerze dobra , wydrukować , wyciąć, układać -domki we własnym zakresie -kolorowy brystol się sprawdza Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 20.04.2012 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Wielkie dzięki Malka za pomoce naukowe Myślę, że nie tylko ja skorzystam. Teraz to już powinno pójść jak po maśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piosk 20.04.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 a wiecie jak połączyć 9 kropek za pomocą 4 liniii albo napisać niepołączone dwie 1 bez odrywania długopisa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 20.04.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 a w jakiej konfiguracji te kropki ? Wierzch - nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 22.04.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Podaję uzyskany przeze mnie wynik rozwiązania zagadki Einsteina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 22.04.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 a wiecie jak połączyć 9 kropek za pomocą 4 liniii albo napisać niepołączone dwie 1 bez odrywania długopisa? Jeśli chodzi o pierwszy problem, to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 22.04.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Poniżej podaję cztery kolejne zagadki. 1) Tunel w sześcianieWyobraźmy sobie dużą drewnianą kostkę o krawędzi 1 m. W tej kostce chcemy wykonać otwór, przez który można byłoby przełożyć inną kostkę sześcienną. Czy krawędź kostki, którą można w ten sposób przełożyć, może mieć długość > 1 m? 2) Długość pociąguDwie osoby stoją przy torach, oparte o siebie plecami. W momencie gdy początek pociągu przejeżdża obok nich, zaczynają biec wzdłuż toru w przeciwnych kierunkach z taką samą prędkością, tzn. jedna z osób biegnie z pociągiem, inna w przeciwnym kierunku.Każda z osób biegnie tak długo, dopóki nie minie jej koniec przejeżdżającego pociągu. Osoba biegnąca w kierunku przeciwnym do jazdy pociągu, zatrzymuje się po 30m, osoba biegnąca zgodnie z kierunkiem jazdy pociągu, zatrzymuje się po 40m. Jak długi jest pociąg? 3) Wiek zostania ojcemData urodzin ojca zapisana w formacie ddmmrrrr występuje w nieskończonym rozwinięciu dziesiętnym liczby p na 87 241 341 pozycji po przecinku.Data urodzin jego syna występuje na pozycji 136 174 789. Ile lat skończył ojciec w roku urodzin syna? 4) Zagadka o mnichachW klasztorze żyje 1000 mnichów. Mnisi nie mogą w żaden sposób komunikować się ze sobą i zobaczyć samych siebie.Mnisi widują się 3x dziennie podczas posiłków. Pewnego dnia przybywa posłaniec i oznajmia:"Wśród was panuje śmiertelna choroba! Niektórzy z was mają czerwoną kropkę na czole. Każdy, kto jest w 100% pewny, że ma punkt na czole, umrze 1-2 godziny później." Ilu mnichów umrze 14-go dnia? P.S.: Zagadka o mnichach jest jedną z najczęściej dyskutowanych zagadek. Istnieje wiele różnych zdań na temat rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.04.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Podaję uzyskany przeze mnie wynik rozwiązania zagadki Einsteina nie każ mi jeszcze raz tego układać Ale odpowiedź zapamietałam i juz teraz jestem pewna,że to Niemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.04.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisał Piosk a wiecie jak połączyć 9 kropek za pomocą 4 liniii albo napisać niepołączone dwie 1 bez odrywania długopisa? no szkoda,że nie powiedziałeś jak te kropki są ułożone, ale ok Aby narysować dwa punkty bez odrywania długopisu, należy po zaznaczeniu punktu pierwszego, wyłączyć długopis, przeciągnąć go po kartce, włączyć i zaznaczyć drugi punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.04.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Poniżej podaję cztery kolejne zagadki. 1) Tunel w sześcianie Wyobraźmy sobie dużą drewnianą kostkę o krawędzi 1 m. W tej kostce chcemy wykonać otwór, przez który można byłoby przełożyć inną kostkę sześcienną. Czy krawędź kostki, którą można w ten sposób przełożyć, może mieć długość > 1 m?. Jeśli oba sześciany , będą sześcianami foremnymi, to raczej szybciej wielbłąd przez ucho igielne...... 4) Zagadka o mnichach W klasztorze żyje 1000 mnichów. Mnisi nie mogą w żaden sposób komunikować się ze sobą i zobaczyć samych siebie. Mnisi widują się 3x dziennie podczas posiłków. Pewnego dnia przybywa posłaniec i oznajmia: "Wśród was panuje śmiertelna choroba! Niektórzy z was mają czerwoną kropkę na czole. Każdy, kto jest w 100% pewny, że ma punkt na czole, umrze 1-2 godziny później." Ilu mnichów umrze 14-go dnia? P.S.: Zagadka o mnichach jest jedną z najczęściej dyskutowanych zagadek. Istnieje wiele różnych zdań na temat rozwiązania. żaden z mnichów nie może mieć 100% pewności, (brak komunikacji, oraz oglądania samych siebie), że właśnie on ma kropkę na czole. odpowiedź - 14 dnia nie umrze żaden mnich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 23.04.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) nie każ mi jeszcze raz tego układać Ale odpowiedź zapamietałam i juz teraz jestem pewna,że to [..] To jest nas juz dwoje Ciekawe, czy Żona Adwalka otrzymala taki sam wynik. Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez wierzch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 23.04.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Jeśli oba sześciany , będą sześcianami foremnymi, to raczej szybciej wielbłąd przez ucho igielne...... Z tym wielbłądem lub alternatywnie dawaniem głowy, ewentualnie ucinaniem ręki, byłbym bardzo ostrożny Wskazówki: 1) Obróć sześcian, w którym ma być wydrążony tunel, w taki sposób, by móc przyjrzeć mu się od strony (dowolnego) wierzchołka, najlepiej równolegle albo pod kątem do jego przekątnej. 2) Zadanie to można sprowadzić do problemu o wpisaniu kwadratu o maksymalnym polu w sześciokąt foremny wpisany w sześcian. żaden z mnichów nie może mieć 100% pewności, (brak komunikacji, oraz oglądania samych siebie), że właśnie on ma kropkę na czole. odpowiedź - 14 dnia nie umrze żaden mnich Wskazówki: 1) Ze słów posłanca wynika, ze co najmniej 2 mnichów ma kropkę na czole. 2) Kazdy mnich widzi podczas posiłków innych mnichów. 3) Mnisi posługują się dedukcją, analizując informacje uzyskane z obserwacji innych mnichów podczas kolejnych posiłków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.04.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Dlatego też wielbłada pod nóż oddałam, a nie własną głowę ok, wykonam model, bo jakoś na papierze mi się ten numer nie udaje. Co do mnichów, wiem (a raczej przypuszczam), że rozgryźć to można przy pomocy indukcji,ale dla mnie to dość trudne, a nie cierpie na nadmiar czasu. Niemniej zapisałam w magicznym kajeciku i kiedyś nad tym usiądę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.04.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Niepotrzebnie tu wlazłam, bo zobaczyłam odpowiedź zagadki Einsteina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 24.04.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 To jest nas juz dwoje Ciekawe, czy Żona Adwalka otrzymala taki sam wynik. Yes, yes, yes !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 01.05.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) Podaję wskazówkę do zagadki 3) Wiek zostania ojcem Pi search results i kilka kolejnych zadań: 5) Sztapel książek Układamy na stole, jedna na drugiej, n książek o jednakowych wymiarach. Jaka jest najmniejsza ilość książek, jaką można ułożyć w ten sposób, aby część wystająca poza krawędź stołu przekroczyła długość dwóch książek? A) n = 4 B) n = 31 C) n = 227 D) n = 1674 E) n = 12367 6) Skrzynka z butelkami mleka Do kwadratowej skrzynki o boku długości siedmiu jednostek można włożyć 49 butelek mleka o jednostkowej średnicy. Wystarczy ustawić je w siedmiu rzędach po siedem butelek. Czy można te same butelki zapakować do mniejszej kwadratowej skrzynki, ustawiając je inaczej? 7) Nakrycie stołu obrusami Okrągły stół o jednostkowym promieniu należy nakryć pięcioma obrusami w kształcie kół o jednakowym promieniu r, tak aby został on całkowicie przykryty. Sposób nakrycia pokazany na powyższym rysunku jest możliwy, jeśli promień każdego obrusa wynosi r=0.6180339... Czy można ten stół całkowicie przykryć, używając pięciu jednakowych obrusów o jeszcze mniejszym promieniu? Edytowane 2 Maja 2012 przez wierzch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 22.05.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Znajdź możliwie najmniejszą liczbę naturalną taką, że gdy jej ostatnią cyfrę przesuniemy na początek, to w ten sposób utworzona nowa liczba jest dokładnie o połowę większa od początkowej liczby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piosk 23.05.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 ma ktoś rozwiązanie? bo już nie mam siły się zastanawiać ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts