wierzch 05.10.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Z mojej strony jeszcze jedno zadanie: Sznurek godzinny to taki sznurek, który po zapaleniu spala się przez równą godzinę – ale nierównomiernie i nie wiadomo jak. Czy można ugotować jajko, które nie może gotować się krócej niż 7 minut i dłużej niż 8 minut, mając do dyspozycji trzy sznurki godzinne, kuchenkę gazową, rondelek i wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 05.10.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Z mojej strony jeszcze jedno zadanie: Sznurek godzinny to taki sznurek, który po zapaleniu spala się przez równą godzinę – ale nierównomiernie i nie wiadomo jak. Czy można ugotować jajko, które nie może gotować się krócej niż 7 minut i dłużej niż 8 minut, mając do dyspozycji trzy sznurki godzinne, kuchenkę gazową, rondelek i wodę? Można. Tłumaczyć jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 05.10.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Można. Tłumaczyć jak? Bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 05.10.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Skupię się na tym, jak odmierzyć czas 7-8 minut. Gotowanie jajka to wiadomo - wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na gaz. Warto posolić, żeby nie pękło Jak wiemy każdy sznurek ma 2 końce. Sznurek spala się ze zmienną prędkością, ale jak jednocześnie podpalimy sznurek na obu końcach, to w momencie całkowitego spalenia sznurka minie 30 minut. Na tym bazuje moja metoda. Robimy tak: Podpalamy jednocześnie: pierwszy sznurek z obu stron, a drugi i trzeci sznurek z jednej strony. W chwili całkowitego spalenia się pierwszego sznurka (czyli po 30 minutach) podpalamy drugi koniec drugiego sznurka. Od tego momentu do całkowitego spalenia się sznurka drugiego minie 15 minut. Czyli do tego momentu sznurek trzeci pali się 45 minut. W chwili spalenia się drugiego sznurka podpalamy drugi koniec sznurka nr 3. Ta chwila to również początek naszego gotowania. W momencie spalenia się trzeciego sznurka mija te 7-8 minut. Jajko ugotowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 05.10.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Wielkie dzięki, świetnie to wytłumaczyłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 05.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Zaglądnąłem kilka dni temu, aż tu nagle w ciągu dwóch dni przybyły dwie nowe strony. Fajnie, bo wątek robił się bardzo jednostronny To się cieszę, bo przez moment myślałam, że się wcinam w prywatny wątek dwóch osób. A żeby nie był jednostronny, pewnie wypadało by, żebym i ja zadała jakąś zagadkę. Poszukam czegoś, ale znalezienie zagadki, która była by dla Was trudna, to jest dopiero łamigłówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 05.10.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) Podróżny spotkał niedźwiedzia polarnego podczas nietypowej wędrówki: kilometr na południe, kilometr na zachód, kilometr na północ, po której znalazł się w punkcie wyjścia. Czy mogło się to zdarzyć wyłącznie na biegunie północnym? Z pobieżnych rozważań wychodzi mi, że można to zrobić również w pobliżu bieguna południowego, jeśli zaczniemy spacer w odległości nieco ponad 1km od bieguna, muszę to jeszcze policzyć dokładnie EDIT: Trzeba zrobić jednokilometrowe kółko wokół bieguna południowego, czyli marsz trzeba zacząć w odległości 1km +1/2pi, czyli punkt startowy 1,17km od bieguna południowego Edytowane 5 Października 2012 przez Lopesjus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 05.10.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Przejrzałam cały temat i takich zadań nie widziałam. 1. Liczba: 30x0y03 jest podzielna przez 13. Ile wynoszą x i y? (jest więcej niż jedno rozwiązanie) 2. Odgadnąć trzeba liczbę czterocyfrową, która jest kwadratem liczby całkowitej, a jednocześnie zapisana w formacie abcd ma taką własność, że a=b oraz c=d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 05.10.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Obstawiam dom z numerem 399. A mnie wyszło 398,8 więc się nie chwaliłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 05.10.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Przejrzałam cały temat i takich zadań nie widziałam. 2. Odgadnąć trzeba liczbę czterocyfrową, która jest kwadratem liczby całkowitej, a jednocześnie zapisana w formacie abcd ma taką własność, że a=b oraz c=d. 7744=88^2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 05.10.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Przejrzałam cały temat i takich zadań nie widziałam. 1. Liczba: 30x0y03 jest podzielna przez 13. Ile wynoszą x i y? (jest więcej niż jedno rozwiązanie) (9,5) (6,6) (5,2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 06.10.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 A mnie wyszło 398,8 więc się nie chwaliłem... Ja zaryzykowałam obstawienie wyniku, choć mi jakieś przecinki wychodziły w obliczeniach. Czyli ta zagadka nadal oczekuje na rozwiązanie. 7744=88^2 Zgadza się. (9,5) (6,6) (5,2) Świetnie. Podałeś połowę wszystkich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 06.10.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Świetnie. Podałeś połowę wszystkich rozwiązań. Uzupełniam wynik poidany przez Lopesjusa: (8,1) (3,7) (2,3) (0,8 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 06.10.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Z pobieżnych rozważań wychodzi mi, że można to zrobić również w pobliżu bieguna południowego, jeśli zaczniemy spacer w odległości nieco ponad 1km od bieguna, muszę to jeszcze policzyć dokładnie EDIT: Trzeba zrobić jednokilometrowe kółko wokół bieguna południowego, czyli marsz trzeba zacząć w odległości 1km +1/2pi, czyli punkt startowy 1,17km od bieguna południowego Mam dwie wiadomości, jedną dobrą a drugą złą Najpierw dobra wiadomość: z matematycznego i geograficznego punktu widzenia, zaprezentowane przez Ciebie rozwiązanie jest bezbłędne, moża je nawet trocheę uogólnić - marsz należy zacząć w odległości 1 +1/(2n*pi) km, gdzie n=1,2,3... jest ilością okrążeń wykonanych wokół bieguna południowego podczas wędrówki na zachód. Niestety, ale pomimo tego, podana przez Ciebie odpowiedź nie jest poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 06.10.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Uzupełniam wynik poidany przez Lopesjusa: (8,1) (3,7) (2,3) (0,8 ) Bardzo dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 06.10.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Liczba 9999...9999 jest zapisana za pomocą 999 dziewiątek. Ile wynosi suma cyfr kwadratu tej liczby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 06.10.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Mam dwie wiadomości, jedną dobrą a drugą złą Niestety, ale pomimo tego, podana przez Ciebie odpowiedź nie jest poprawna. Oczywiście, masz rację. To byłoby dość niesłychane, spotkać niedźwiedzia polarnego na Antarktydzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 06.10.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Liczba 9999...9999 jest zapisana za pomocą 999 dziewiątek. Ile wynosi suma cyfr kwadratu tej liczby? 8991? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 06.10.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Z mojej strony jeszcze jedno zadanie: Czy można ugotować jajko, które nie może gotować się krócej niż 7 minut i dłużej niż 8 minut, mając do dyspozycji trzy sznurki godzinne, kuchenkę gazową, rondelek i wodę? Nawiązując do niedźwiedzia powiem tylko, że bez zapałek będzie ciężko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 06.10.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Oczywiście, masz rację. To byłoby dość niesłychane, spotkać niedźwiedzia polarnego na Antarktydzie Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts