Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadki, łamigłówki...

Becik

Recommended Posts

Z mojej strony jeszcze jedno zadanie:

Sznurek godzinny to taki sznurek, który po zapaleniu spala się przez równą godzinę – ale nierównomiernie i nie wiadomo jak. Czy można ugotować jajko, które nie może gotować się krócej niż 7 minut i dłużej niż 8 minut, mając do dyspozycji trzy sznurki godzinne, kuchenkę gazową, rondelek i wodę?

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sznurek godzinny to taki sznurek, który po zapaleniu spala się przez równą godzinę – ale nierównomiernie i nie wiadomo jak. Czy można ugotować jajko, które nie może gotować się krócej niż 7 minut i dłużej niż 8 minut, mając do dyspozycji trzy sznurki godzinne, kuchenkę gazową, rondelek i wodę?

Można. Tłumaczyć jak?

Skupię się na tym, jak odmierzyć czas 7-8 minut. Gotowanie jajka to wiadomo - wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na gaz. Warto posolić, żeby nie pękło ;)

Jak wiemy każdy sznurek ma 2 końce. Sznurek spala się ze zmienną prędkością, ale jak jednocześnie podpalimy sznurek na obu końcach, to w momencie całkowitego spalenia sznurka minie 30 minut. Na tym bazuje moja metoda.

Robimy tak:

Podpalamy jednocześnie: pierwszy sznurek z obu stron, a drugi i trzeci sznurek z jednej strony.

W chwili całkowitego spalenia się pierwszego sznurka (czyli po 30 minutach) podpalamy drugi koniec drugiego sznurka.

Od tego momentu do całkowitego spalenia się sznurka drugiego minie 15 minut. Czyli do tego momentu sznurek trzeci pali się 45 minut.

W chwili spalenia się drugiego sznurka podpalamy drugi koniec sznurka nr 3. Ta chwila to również początek naszego gotowania.

W momencie spalenia się trzeciego sznurka mija te 7-8 minut. Jajko ugotowane :)

Zaglądnąłem kilka dni temu, aż tu nagle w ciągu dwóch dni przybyły dwie nowe strony. Fajnie, bo wątek robił się bardzo jednostronny

To się cieszę, bo przez moment myślałam, że się wcinam w prywatny wątek dwóch osób.

A żeby nie był jednostronny, pewnie wypadało by, żebym i ja zadała jakąś zagadkę. Poszukam czegoś, ale znalezienie zagadki, która była by dla Was trudna, to jest dopiero łamigłówka.

Podróżny spotkał niedźwiedzia polarnego podczas nietypowej wędrówki: kilometr na południe, kilometr na zachód, kilometr na północ, po której znalazł się w punkcie wyjścia.

Czy mogło się to zdarzyć wyłącznie na biegunie północnym?

Z pobieżnych rozważań wychodzi mi, że można to zrobić również w pobliżu bieguna południowego, jeśli zaczniemy spacer w odległości nieco ponad 1km od bieguna, muszę to jeszcze policzyć dokładnie :-)

EDIT: Trzeba zrobić jednokilometrowe kółko wokół bieguna południowego, czyli marsz trzeba zacząć w odległości 1km +1/2pi, czyli punkt startowy 1,17km od bieguna południowego

Edytowane przez Lopesjus

Przejrzałam cały temat i takich zadań nie widziałam.

1. Liczba: 30x0y03 jest podzielna przez 13. Ile wynoszą x i y? (jest więcej niż jedno rozwiązanie)

2. Odgadnąć trzeba liczbę czterocyfrową, która jest kwadratem liczby całkowitej, a jednocześnie zapisana w formacie abcd ma taką własność, że a=b oraz c=d.

Z pobieżnych rozważań wychodzi mi, że można to zrobić również w pobliżu bieguna południowego, jeśli zaczniemy spacer w odległości nieco ponad 1km od bieguna, muszę to jeszcze policzyć dokładnie :-)

EDIT: Trzeba zrobić jednokilometrowe kółko wokół bieguna południowego, czyli marsz trzeba zacząć w odległości 1km +1/2pi, czyli punkt startowy 1,17km od bieguna południowego

Mam dwie wiadomości, jedną dobrą a drugą złą ;)

Najpierw dobra wiadomość: z matematycznego i geograficznego punktu widzenia, zaprezentowane przez Ciebie rozwiązanie jest bezbłędne, moża je nawet trocheę uogólnić - marsz należy zacząć w odległości 1 +1/(2n*pi) km, gdzie n=1,2,3... jest ilością okrążeń wykonanych wokół bieguna południowego podczas wędrówki na zachód.

Niestety, ale pomimo tego, podana przez Ciebie odpowiedź nie jest poprawna.

Czy można ugotować jajko, które nie może gotować się krócej niż 7 minut i dłużej niż 8 minut, mając do dyspozycji trzy sznurki godzinne, kuchenkę gazową, rondelek i wodę?

Nawiązując do niedźwiedzia powiem tylko, że bez zapałek będzie ciężko....