wierzch 06.10.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 8991? Zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 06.10.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Nawiązując do niedźwiedzia powiem tylko, że bez zapałek będzie ciężko.... Ale się porobiło Powiem szczerze, że totalnie mnie zaskoczyłeś Wygląda na to, że masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 06.10.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Jako ciekawostkę podaję zagadkę o trzech boginiach. Jest ona uznawana za najtrudniejszą zagadkę świata Amerykański folozof i logik George Boolos opublikował w 1996 roku, w periodyku naukowym The Harvard Review of Philosophy wydawanym na Uniwersytecie Harvarda, artykuł poświęcony zagadce logicznej wymyślonej przez logika Raymonda Smullyan'a, zmodyfikowannej przez informatyka Johna McCarthy'ego. Trzy boginie, Prawda, Kłamstwo i Los odpowiadają na pytania w swoim języku. Mówią tylko DA i JA, które odpowiadają słowom TAK i NIE, jednak nie wiesz które któremu. Prawda zawsze mówi prawdę, Kłamstwo zawsze kłamie, a Los czasem mówi prawdę, czasem kłamie. Musisz za pomocą trzech pytań okreśłić która z bogiń to która. Każde pytanie może być skierowane tylko do jednej bogini. Podaję linka do najprostszego rozwiązania tej zagadki: A Simple Solution to the Hardest Logic Puzzle Ever autorstwa naukowców z UCSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 07.10.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Nawiązując do niedźwiedzia powiem tylko, że bez zapałek będzie ciężko.... Niekoniecznie. Są kuchnie gazowe z zapalarkami, które nie wymagają użycia zapałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 08.10.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Niekoniecznie. Są kuchnie gazowe z zapalarkami, które nie wymagają użycia zapałek. Wymagają za to prądu:-) Mam taką, ma ona też zegar i timer... Musze pozbyć się zapasu sznurków godzinnych Dla rozrywki http://img1.aukcjoner.pl/gallery/010982276/thumbnails.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 09.10.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Dla rozrywki http://img1.aukcjoner.pl/gallery/010982276/thumbnails.jpg Kojarzy mi się to z Lilavati Niestety, ale dawno temu, podczas jednej z przeprowadzek gdzieś mi się zawieruszyła ta książka. Kolejne zadanie: Jak zbudować kwadrat z pięciu identycznych kwadratów? Można je dowolnie ciąć i składać, elementy nie mogą zachodzić na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 09.10.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Kolejne zadanie: Jak zbudować kwadrat z pięciu identycznych kwadratów? Można je dowolnie ciąć i składać, elementy nie mogą zachodzić na siebie. Wiem jak! Pracuję nad grafiką. edit: Edytowane 9 Października 2012 przez Zakręcona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.10.2012 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Po prostu super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 10.10.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Kojarzy mi się to z Lilavati Niestety, ale dawno temu, podczas jednej z przeprowadzek gdzieś mi się zawieruszyła ta książka. . Leży np. tutaj: http://chomikuj.pl/BeatArteQ/Ebooki/Rozrywki+matematyczne/Szczepan+Jele*c5*84ski+-+Lilavati+-+Rozrywki+matematyczne+(1956),999479219.pdf Oczywiście zachęcam do zakupu oryginału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.10.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Leży np. tutaj: http://chomikuj.pl/BeatArteQ/Ebooki/Rozrywki+matematyczne/Szczepan+Jele*c5*84ski+-+Lilavati+-+Rozrywki+matematyczne+(1956),999479219.pdf Oczywiście zachęcam do zakupu oryginału Dziękuje za linka. Muszę koniecznie zakupić ksiązkę. Co jak co, ale w mojej bibliotece zawsze znajdzie się miejsce na tak interesującą pozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 10.10.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) Brakujący numer W pewnym mieście na długiej alei domy były ponumerowane, bez luk, od pierwszego do ostatniego numeru aż do dnia, w którym burmistrz nakazał rozebrać jeden z domów. Średnia arytmetyczna pozostałych numerów domów stała się wówczas równa 995,8. Jaki jest numer domu przeznaczonego do rozbiórki? To zadanie nie dawało mi spokoju przez cały czas. Dziś usiadłam do niego po raz drugi i otrzymałam wynik bez przecinków. Do rozbiórki przeznaczono dom z numerem 1394. Co do Lilavati to u mnie podobnie jak u Wierzcha. Na pewno miałam tą książkę w domu. Pamiętam sytuację, że trzymam ją w ręce. No ale po wielu przeprowadzkach niestety jej nie ma. No to już wiem o co poproszę w tym roku Św. Mikołaja Edytowane 10 Października 2012 przez Zakręcona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.10.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 To zadanie nie dawało mi spokoju przez cały czas. Dziś usiadłam do niego po raz drugi i otrzymałam wynik bez przecinków. Do rozbiórki przeznaczono dom z numerem 1394. Rewelacyjnie! Co do Lilavati to u mnie podobnie jak u Wierzcha. Na pewno miałam tą książkę w domu. Pamiętam sytuację, że trzymam ją w ręce. No ale po wielu przeprowadzkach niestety jej nie ma. No to już wiem o co poproszę w tym roku Św. Mikołaja Ja pamiętam jak ją czytałem. Chodziłem wtedy do liceum. Książka, oprócz fascynującej treści, była pięknie wydana, w twardej okładce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 10.10.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Widzę, że jakoś mi te zadania idą. I pomyśleć, że przed maturą nie wierzyłam w swoje umiejętności i zamiast matematyki zdawałam geografię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.10.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Widzę, że jakoś mi te zadania idą. I pomyśleć, że przed maturą nie wierzyłam w swoje umiejętności i zamiast matematyki zdawałam geografię. Obserwując to, co tutaj wyprawiasz, musiałaś być wtedy nieźle zakręcona Kolejne zadania: Spotkanie na moście Nikodem opuszcza miejscowość A o godz. 10:18 i przybywa do miejscowości B o godz. 13:30. Nikodem wędruje ze stałą prędkością. Tego samego dnia Grzegorz wyrusza o godz. 9:00 z miejscowości B i dociera o godz. 11:40 do miejscowości A. Grzegorz wędruje ze stałą prędkością po tej samej drodze co Nikodem. Droga przechodzi nad szeroką rzeką. Nikodem i Grzegorz docierają do mostu równocześnie (o tej samej godzinie), każdy od swojej strony rzeki. Nikodem schodzi z mostu minutę później od Grzegorza. O której godzinie oboje dotarli do mostu? Podział mleka Siedmiu krasnoludków siedzi ze swoimi kubkami mleka przy okrągłym stole. W kubkach znajdują się łącznie trzy litry mleka. Pierwszy krasnoludek dzieli zawartość swojego kubka równomiernie pomiędzy kubki swoich towarzyszy. Bezpośrednio po nim, następny krasnoludek dzieli, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, mleko ze swojego kubka pomiędzy pozostałe kubki, etc. W końcu również ostatni krasnoludek przy stole dzieli zawartość swojego kubka z innymi. Na koniec każdy krasnoludek ma w swoim kubku taką samą ilość mleka jaką miał przed podziałem. Podaj ilość mleka w każdym kubku przed rozpoczęciem rozdzielania mleka. Wskazówka: dopuszczalna jest sytuacja, w której jeden z kubków jest pusty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 10.10.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Obserwując to, co tutaj wyprawiasz, musiałaś być wtedy nieźle zakręcona Kolejne zadania: Spotkanie na moście Nikodem opuszcza miejscowość A o godz. 10:18 i przybywa do miejscowości B o godz. 13:30. Nikodem wędruje ze stałą prędkością. Tego samego dnia Grzegorz wyrusza o godz. 9:00 z miejscowości B i dociera o godz. 11:40 do miejscowości A. Grzegorz wędruje ze stałą prędkością po tej samej drodze co Nikodem. Droga przechodzi nad szeroką rzeką. Nikodem i Grzegorz docierają do mostu równocześnie (o tej samej godzinie), każdy od swojej strony rzeki. Nikodem schodzi z mostu minutę później od Grzegorza. O której godzinie oboje dotarli do mostu? Jeżeli nie pomyliłam się gdzieś w obliczeniach, bo godzina już późna, to dotarli do mostu o 11:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.10.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Jeżeli nie pomyliłam się gdzieś w obliczeniach, bo godzina już późna, to dotarli do mostu o 11:00. Świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 11.10.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Podział mleka Siedmiu krasnoludków siedzi ze swoimi kubkami mleka przy okrągłym stole. W kubkach znajdują się łącznie trzy litry mleka. Pierwszy krasnoludek dzieli zawartość swojego kubka równomiernie pomiędzy kubki swoich towarzyszy. Bezpośrednio po nim, następny krasnoludek dzieli, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, mleko ze swojego kubka pomiędzy pozostałe kubki, etc. W końcu również ostatni krasnoludek przy stole dzieli zawartość swojego kubka z innymi. Na koniec każdy krasnoludek ma w swoim kubku taką samą ilość mleka jaką miał przed podziałem. Podaj ilość mleka w każdym kubku przed rozpoczęciem rozdzielania mleka. Wskazówka: dopuszczalna jest sytuacja, w której jeden z kubków jest pusty. Policzyłam, ale nie jestem zadowolona z wyniku, bo mam go w ułamkach dziesiętnych z przecinkami. I tak zaokrąglając: I: 857ml VI: 143ml VII: pusty kubeczek II: 714ml V: 286ml III: 571ml IV: 429ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 11.10.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Policzyłam, ale nie jestem zadowolona z wyniku, bo mam go w ułamkach dziesiętnych z przecinkami. I tak zaokrąglając: I: 857ml VI: 143ml VII: pusty kubeczek II: 714ml V: 286ml III: 571ml IV: 429ml 6/7, 5/7, 4/7, 3/7, 2/7, 1/7 i 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 11.10.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 6/7, 5/7, 4/7, 3/7, 2/7, 1/7 i 0 W ułamkach zwykłych wygląda to zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 11.10.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Zakręcona, Lopesjus- gratulacje Podzielony kwadrat Dany jest kwadrat o boku długości a. Kwadrat ma zostać podzielony na dwa różne prostokąty, przy czym mniejszy prostokąt musi pasować dokładnie do większego w sposób pokazany na poniższym rysunku. W jakim stosunku a : c musi zostać podzielony kwadrat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts