wierzch 17.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 381654729 Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 17.10.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Wiek biskupa Dziewięciocyfrowa liczba vs podzielność Istnieje tylko jedna dziewięciocyfrowa liczba, w której każda cyfra od 1 do 9 występuje dokładnie raz, i w której pierwsza cyfra jest podzielna przez 1, liczba złożona z pierwszych dwóch cyfr jest podzielna przez 2, liczba złożona z pierwszych 3 cyfr jest podzielna przez 3, ..., a cała liczba jest podzielna przez 9. Jaka to liczba? 381654729 Czy w zagadce z biskupem na pewno nie ma błędu? Zakładam również, że "trzy osoby" o których mówi Pastor, to są trzy zupełnie obce osoby (żadna z nich nie jest Pastorem, Organistą czy Biskupem Edytowane 17 Października 2012 przez Lopesjus Spóźniłem się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 17.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Wierzchu a co z biskupem? dobrą czy złą odpowiedź podałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 17.10.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Wierzchu a co z biskupem? dobrą czy złą odpowiedź podałam? Prawidłowa. Wiek trójki to 5, 10 i 49 i tylko w tedy gdy biskup ma 50, organista może mieć pewność co do ich wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 17.10.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Prawidłowa. Wiek trójki to 5, 10 i 49 i tylko w tedy gdy biskup ma 50, organista może mieć pewność co do ich wieku Tak kombinowałam. Ale w pierwszej chwili błędnie założyłam, że i Pastor i Organista byli w kościele i myślałam, że w zagadce jest jakiś błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.10.2012 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Wierzchu a co z biskupem? dobrą czy złą odpowiedź podałam? Bardzo dobra odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.10.2012 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Prawidłowa. Wiek trójki to 5, 10 i 49 i tylko w tedy gdy biskup ma 50, organista może mieć pewność co do ich wieku Dokładnie 381654729 świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 18.10.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Podział pola Chłop chce przepisać swój majątek czterem synom. Czy może podzielić, przedstawione na poniższym rysunku pole, na cztery równe części o takim samym kształcie? Księżniczka vs czarownica Piękna księżniczka znajduje się w środku kolistego jeziora (patrz rys., promień r=1). Na brzegu czeka na nią niebezpieczna czarownica. Księżniczka musi wydostać się z jeziora i nie dać złapać się czarownicy. Problem: Czarownica może poruszać się z prędkością 4-krotnie większą od prędkości z jaką płynie księżniczka. Czarownica stara się cały czas być możliwie najbliżej księżniczki. W jaki sposób księżniczka może wydostać się z jeziora, nie będąc złapaną przez czarownicę? Podzielność przez 36 Cztery cyfry 4, 5, 6, 7 zostają losowo podzielone pomiędzy cztery puste miejsca w liczbie 7..3..6..4..48 Jako wynik otrzymamy liczbę 10-cyfrową, na przykład 7435664748. Jak duże jest prawdopodobieństwo, że liczba otrzymana przez losowe wstawienie tych czterech cyfr, będzie podzielna przez 36? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 19.10.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Podzielność przez 36 Cztery cyfry 4, 5, 6, 7 zostają losowo podzielone pomiędzy cztery puste miejsca w liczbie 7..3..6..4..48 Jako wynik otrzymamy liczbę 10-cyfrową, na przykład 7435664748. Jak duże jest prawdopodobieństwo, że liczba otrzymana przez losowe wstawienie tych czterech cyfr, będzie podzielna przez 36? Prawdopodobieństwo wynosi 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 19.10.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Prawdopodobieństwo wynosi 1. Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 19.10.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Podział pola Chłop chce przepisać swój majątek czterem synom. Czy może podzielić, przedstawione na poniższym rysunku pole, na cztery równe części o takim samym kształcie? [ATTACH=CONFIG]142934[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 19.10.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 [ATTACH=CONFIG]143117[/ATTACH] Świetnie! Witam w naszych skromnych progach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 19.10.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Cześć Ale ja się będę bawić tylko w te zagadki logiczne, bo matematyka mnie przerasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 19.10.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Księżniczka vs czarownica Piękna księżniczka znajduje się w środku kolistego jeziora (patrz rys., promień r=1). Na brzegu czeka na nią niebezpieczna czarownica. Księżniczka musi wydostać się z jeziora i nie dać złapać się czarownicy. Problem: Czarownica może poruszać się z prędkością 4-krotnie większą od prędkości z jaką płynie księżniczka. Czarownica stara się cały czas być możliwie najbliżej księżniczki. W jaki sposób księżniczka może wydostać się z jeziora, nie będąc złapaną przez czarownicę? [ATTACH=CONFIG]142935[/ATTACH] Spróbuję wytłumaczyć. R - promień okręgu Jeśli księżniczka płynie do punktu po przeciwnej stronie jeziora niż punkt, w którym znajduje się czarownica, to ma do przebycia drogę równą R, a czarownica drogę PI*R <4R, więc księżniczka nie ucieknie. Dlatego księżniczka powinna płynąć w obranym wcześniej kierunku na odległość r taką, żeby: [(4-PI)*R]:4 < r < R:4, a następnie powinna płynąć po okręgu. Ponieważ r<4 ksi b szybciej zatacza ko ni czarownica.>4> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 19.10.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Spróbuję wytłumaczyć. R - promień okręgu Jeśli księżniczka płynie do punktu po przeciwnej stronie jeziora niż punkt, w którym znajduje się czarownica, to ma do przebycia drogę równą R, a czarownica drogę PI*R <4R, więc księżniczka nie ucieknie. Dlatego księżniczka powinna płynąć w obranym wcześniej kierunku na odległość r taką, żeby: [(4-PI)*R]:4 < r < R:4, a następnie powinna płynąć po okręgu. Ponieważ r<4 ksi b szybciej zatacza ko ni czarownica.>4> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 19.10.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Cześć Ale ja się będę bawić tylko w te zagadki logiczne, bo matematyka mnie przerasta Super, mam nadzieję, że nieraz znajdziesz coś dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 19.10.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Szachownica z monetami euroNa pierwsze pole szachownicy położono monetę euro o grubości 2.33mm, na drugie pole szachownicy położono dwie monety euro, na trzecie pole znowu podwójną ilość, etc.Następnie zbudowano wieżę z wszystkich monet znajdujących się na szachownicy.Jaką wysokość ma wieża i z czym można ją porównać (patrz lista poniżej)? A. średni wzrost bernardyna: ok. 80cmB. średni wzrost Holendrów: 180,8 cm C. długość basenu olimpijskiego: 50mD. wysokość ponad murawą, na której została zawieszona iglica Stadionu Narodowego w Warszawie: 100 m E. wysokość Burj Khalifa w Dubaju: 829.84mF. wysokość Mount Everest: 8848m G. średnica równikowa Ziemi: 12 756,2 kmH. średnia odległości między Ziemią a Słońcem: 1 jednostka astronomiczna I. odległość pomiędzy Ziemią a Alpha Centauri: 4,4 lata świetlneJ. odległość do Wielkiego Obłoku Magellana: ok. 170-180 tys. lat świetlnych Syn i córkaMałżeństwo ma dwójkę dzieci. Wiadomo, że jednym z dzieci jest syn.Jakie jest prawdopodobieństwo, że małżeństwo ma również córkę, jeśli przyjąć,że rodzi się tyle samo chłopców co dziewczynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 19.10.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Rewelacyjnie! Jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności dydaktycznych Dzięki Nauczanie to moje powołanie, ale się w życiu z powołaniem minęłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 19.10.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Syn i córka Małżeństwo ma dwójkę dzieci. Wiadomo, że jednym z dzieci jest syn. Jakie jest prawdopodobieństwo, że małżeństwo ma również córkę, jeśli przyjąć,że rodzi się tyle samo chłopców co dziewczynek? 0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 19.10.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Szachownica z monetami euro Na pierwsze pole szachownicy położono monetę euro o grubości 2.33mm, na drugie pole szachownicy położono dwie monety euro, na trzecie pole znowu podwójną ilość, etc. Następnie zbudowano wieżę z wszystkich monet znajdujących się na szachownicy. Jaką wysokość ma wieża i z czym można ją porównać (patrz lista poniżej)? A. średni wzrost bernardyna: ok. 80cm B. średni wzrost Holendrów: 180,8 cm C. długość basenu olimpijskiego: 50m D. wysokość ponad murawą, na której została zawieszona iglica Stadionu Narodowego w Warszawie: 100 m E. wysokość Burj Khalifa w Dubaju: 829.84m F. wysokość Mount Everest: 8848m G. średnica równikowa Ziemi: 12 756,2 km H. średnia odległości między Ziemią a Słońcem: 1 jednostka astronomiczna I. odległość pomiędzy Ziemią a Alpha Centauri: 4,4 lata świetlne J. odległość do Wielkiego Obłoku Magellana: ok. 170-180 tys. lat świetlnych Odpowiedz I: I. odległość pomiędzy Ziemią a Alpha Centauri: 4,4 lata świetlne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts