Zakręcona 10.02.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) Problem sformułowany ok. 1930 roku przez niemieckiego matematyka Richarda Rado (1906-1989): Lew i człowiek – traktowani jako punkty – poruszają się w domkniętym kole jednostkowym z jednakowymi maksymalnymi prędkościami. Czy (głodny) lew zawsze złapie człowieka? tu jest to pięknie opisane i rozrysowane: http://www.deltami.edu.pl/temat/matematyka/analiza/2013/01/30/Lew_i_czlowiek/ Dla odmiany coś prostszego Należy uzupełnić podane poniżej równania. W każdym równaniu można użyć wielokrotnie operacji + - * / sqrt (pierwiastek kwadratowy), ! (silnia) oraz nawiasów. 0 0 0 = 6 1 1 1 = 6 2 2 2 = 6 3 3 3 = 6 4 4 4 = 6 5 5 5 = 6 6 6 6 = 6 7 7 7 = 6 8 8 8 = 6 9 9 9 = 6 (0!+0!+0!)!=6 (1+1+1)!=6 2+2+2=6 2*2+2=6 3*3-3=6 4+4-(sqrt4)=6 (4-4/4)!=6 5/5+5=6 6+6-6=6 6*6/6=6 7-(7/7)=6 [sqrt(8/8+8 )]!=6 (9+9)/(sqrt9)=6 Edytowane 10 Lutego 2013 przez Zakręcona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.02.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zakręcona, jak zawsze znakomicie Widzę, że jest wśród nas więcej czytelników Delty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 16.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Drabina na zakręcie Drabina o długości c ma zostać przeniesiona przez korytarz o szerokości b. W pewnym miejscu korytarz zakręca pod kątem prostym. Jak maksymalnie długa może być drabina, aby możliwe było pokonanie przez nią zakrętu w pozycji horyzontalnej? Pierwiastki z kwadratowych liczb pandigitalnych vs liczby pierwsze Liczbami pandigitalnymi określa się 10-cyfrowe liczby, w których każda cyfra jest inna. Do zbioru takich liczb należy również kilkadziesiąt kwadratów liczb naturalnych. 1026 753 849=32043² jest najmniejszą taką liczbą a 9814072356=99066² największą. Czy wśród liczb n takich, że n^2 jest liczbą pandigitalną, mogą być liczby pierwsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 02.03.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Łąki David H. i Paul E. posiadają sąsiednie łąki. Obie łąki mają cztery boki; ich granice przebiegają dokładnie w kierunku północno-południowym oraz zachodnio-wschodnim. Łąka Davida posiada długość 900m na granicy północnej i południowej, granice zachodnie i wschodnie mają długość 500m. U Paula jest odwrotnie: 500m wynosi długość granicy na północy i południu, 900m na zachodzie i wschodzie. a) Kto posiada większą łąkę? b) O której godzinie wschodzi słońce na tych łąkach? Rower Na filmach często wydaje się, że koła jadących do przodu pojazdów, poruszają się do tyłu lub pozostają w miejscu. Wynika to z tego, że film nie pokazuje ciągłego ruchu, tylko dyskretny ciąg pojedynczych obrazów. Można to sobie dobrze wyobrazić w przypadku roweru. Koło roweru posiada zazwyczaj 36 szprych. Jeśli się dobrze przyjrzeć, można zauważyć, że wzór szprych po obrocie koła o określony kąt, pokrywa się ze wzorem wyjściowym. Dla wielu rowerów kąt ten wynosi 40°. Jeśli kamera filmowa robi 24 zdjęcia na sekundę, można obliczyć przy jakiej prędkości takiego roweru, jego koła będą pozostawały w miejscu podczas projekcji (przy nieco mniejszej prędkości kamera pokazywałaby ich ruch do tyłu). Jaka jest to prędkość dla 28-calowego roweru (średnica kół wynosi 28 cali)? Edytowane 2 Marca 2013 przez wierzch dodanie grafiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 10.04.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Drabina na zakręcie Drabina o długości c ma zostać przeniesiona przez korytarz o szerokości b. W pewnym miejscu korytarz zakręca pod kątem prostym. Jak maksymalnie długa może być drabina, aby możliwe było pokonanie przez nią zakrętu w pozycji horyzontalnej? [ATTACH=CONFIG]170923[/ATTACH] 2*b*sqr(2) Mogę rozpisać To może taka zagadka: W KTÓRĄ STRONĘ JEDZIE TEN AUTOBUS? http://eskk.pl/blog/files/blog/images/artykuly/burza_mozgow_rys_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 10.04.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Zakręcona, jak zawsze znakomicie Widzę, że jest wśród nas więcej czytelników Delty. Poszukuję egzemplarza, w którym przedstawiono kilka prostych schematów prowadzących do ułożenia kostki Rubika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.04.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 2*b*sqr(2) Bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.04.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 To może taka zagadka: W KTÓRĄ STRONĘ JEDZIE TEN AUTOBUS? http://eskk.pl/blog/files/blog/images/artykuly/burza_mozgow_rys_1.jpg Autobus jedzie a) w lewo, w kraju o ruchu prawostronnym lub b) w prawo, w kraju o ruchu lewostronnym. Wynika to z tego, że niewidoczne na rysunku drzwi muszą znajdować się po drugiej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.04.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Poszukuję egzemplarza, w którym przedstawiono kilka prostych schematów prowadzących do ułożenia kostki Rubika Lopesjus, niestety nie mam tego numeru. Dla miłośników LEGO Mindstorms: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 10.04.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Ostatnio w sieci pojawił się taki obrazek: http://www.wtfff.pl/upload/201304/1365253984-szukamdziewczyny.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 11.04.2013 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Mam nadzieję, że skonczy się to happy endem, i że znajdzie swoją wymarzoną Amy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 13.04.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Lopesjus, niestety nie mam tego numeru. Dla miłośników LEGO Mindstorms: Na mnie największe wrażenie robi to: Film przedstawia replikę mechanizmu z Antikythery. Co do zagadki z autobusem, podobno bez problemów rozwiązują ją dzieci, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 13.04.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Ostatnio musiałem popisać się wiedzą matematyczną stosowaną w praktyce - chodziło o wycięcie elipsy z chodnika nabytego drogą kupna w pewnym sklepie na K. Metodę ładnie opisano na Wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/Elipsa w dziale "Metoda szpilek i sznurka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 20.04.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Na mnie największe wrażenie robi to: http://www.youtube.com/watch?v=RLPVCJjTNgk Film przedstawia replikę mechanizmu z Antikythery. Ten mechanizm, to zdaje się pierwszy komputer w historii ludzkości. Ostatnio musiałem popisać się wiedzą matematyczną stosowaną w praktyce - chodziło o wycięcie elipsy z chodnika nabytego drogą kupna w pewnym sklepie na K. Metodę ładnie opisano na Wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/Elipsa w dziale "Metoda szpilek i sznurka" Ciekawa i przede wszystkim praktyczna metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 20.04.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Podział kołaCzy możliwy jest podział koła na cztery części o równych polach, trzema liniami równej długości? Zagadka z zapałkamiJak ułożyć osiem zapałek, by formowały dwa kwadraty i cztery trójkąty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 26.04.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Poszukuję egzemplarza, w którym przedstawiono kilka prostych schematów prowadzących do ułożenia kostki Rubika nie mam tego numeru. Wiele lat temu (czyli tak z 15 ) znalazłam te schematy w internecie i z nich się kostki Rubika nauczyłam. Zagadka z zapałkami, Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez Zakręcona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 26.04.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Znakomicie! Zadanie to mocno przypomina problem Jak zbudować kwadrat z pięciu identycznych kwadratów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 26.04.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Podział koła Czy możliwy jest podział koła na cztery części o równych polach, trzema liniami równej długości? Wydaje mi się że nie. 3 linie podzielą koło na 4 części jedynie wtedy, gdy nie przecinają się. 3 linie równej długości, czyli takie same cięciwy. Przypomina mi to trójkąt równoboczny wpisany w okrąg. Tam pole trójkąta jest większe niż 1/4 pola koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 26.04.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 To nie muszą być linie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 08.05.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 To nie muszą być linie proste. Jeśli nie proste to łamane? Czyli wtedy muszą się pokrywać, przynajmniej częściowo lub przynajmniej 2 z nich. O to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts