Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadki, łamigłówki...

Becik

Recommended Posts

Problem sformułowany ok. 1930 roku przez niemieckiego matematyka Richarda Rado (1906-1989):

Lew i człowiek – traktowani jako punkty – poruszają się w domkniętym kole jednostkowym z jednakowymi maksymalnymi prędkościami. Czy (głodny) lew zawsze złapie człowieka?

tu jest to pięknie opisane i rozrysowane:

http://www.deltami.edu.pl/temat/matematyka/analiza/2013/01/30/Lew_i_czlowiek/

Dla odmiany coś prostszego :)

Należy uzupełnić podane poniżej równania.

W każdym równaniu można użyć wielokrotnie operacji + - * / sqrt (pierwiastek kwadratowy), ! (silnia) oraz nawiasów.

0 0 0 = 6

1 1 1 = 6

2 2 2 = 6

3 3 3 = 6

4 4 4 = 6

5 5 5 = 6

6 6 6 = 6

7 7 7 = 6

8 8 8 = 6

9 9 9 = 6

(0!+0!+0!)!=6

(1+1+1)!=6

2+2+2=6

2*2+2=6

3*3-3=6

4+4-(sqrt4)=6

(4-4/4)!=6

5/5+5=6

6+6-6=6

6*6/6=6

7-(7/7)=6

[sqrt(8/8+8 )]!=6

(9+9)/(sqrt9)=6

Edytowane przez Zakręcona

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drabina na zakręcie

Drabina o długości c ma zostać przeniesiona przez korytarz o szerokości b. W pewnym miejscu korytarz zakręca pod kątem prostym.

Jak maksymalnie długa może być drabina, aby możliwe było pokonanie przez nią zakrętu w pozycji horyzontalnej?

drabina_zad_1.JPG

Pierwiastki z kwadratowych liczb pandigitalnych vs liczby pierwsze

Liczbami pandigitalnymi określa się 10-cyfrowe liczby, w których każda cyfra jest inna.

Do zbioru takich liczb należy również kilkadziesiąt kwadratów liczb naturalnych.

1026 753 849=32043² jest najmniejszą taką liczbą a 9814072356=99066² największą.

Czy wśród liczb n takich, że n^2 jest liczbą pandigitalną, mogą być liczby pierwsze?

• 2 weeks później...

Łąki

David H. i Paul E. posiadają sąsiednie łąki. Obie łąki mają cztery boki; ich granice przebiegają dokładnie w kierunku północno-południowym oraz zachodnio-wschodnim. Łąka Davida posiada długość 900m na granicy północnej i południowej, granice zachodnie i wschodnie mają długość 500m. U Paula jest odwrotnie: 500m wynosi długość granicy na północy i południu, 900m na zachodzie i wschodzie.

a) Kto posiada większą łąkę?

b) O której godzinie wschodzi słońce na tych łąkach?

Rower

Na filmach często wydaje się, że koła jadących do przodu pojazdów, poruszają się do tyłu lub pozostają w miejscu. Wynika to z tego, że film nie pokazuje ciągłego ruchu, tylko dyskretny ciąg pojedynczych obrazów. Można to sobie dobrze wyobrazić w przypadku roweru.

Koło roweru posiada zazwyczaj 36 szprych. Jeśli się dobrze przyjrzeć, można zauważyć, że wzór szprych po obrocie koła o określony kąt, pokrywa się ze wzorem wyjściowym. Dla wielu rowerów kąt ten wynosi 40°.

bild1_02_04.jpg

Jeśli kamera filmowa robi 24 zdjęcia na sekundę, można obliczyć przy jakiej prędkości takiego roweru, jego koła będą pozostawały w miejscu podczas projekcji (przy nieco mniejszej prędkości kamera pokazywałaby ich ruch do tyłu).

Jaka jest to prędkość dla 28-calowego roweru (średnica kół wynosi 28 cali)?

Edytowane przez wierzch
dodanie grafiki

• 1 month później...
Drabina na zakręcie

Drabina o długości c ma zostać przeniesiona przez korytarz o szerokości b. W pewnym miejscu korytarz zakręca pod kątem prostym.

Jak maksymalnie długa może być drabina, aby możliwe było pokonanie przez nią zakrętu w pozycji horyzontalnej?

[ATTACH=CONFIG]170923[/ATTACH]

2*b*sqr(2)

Mogę rozpisać

To może taka zagadka:

W KTÓRĄ STRONĘ JEDZIE TEN AUTOBUS?

http://eskk.pl/blog/files/blog/images/artykuly/burza_mozgow_rys_1.jpg

To może taka zagadka:

W KTÓRĄ STRONĘ JEDZIE TEN AUTOBUS?

http://eskk.pl/blog/files/blog/images/artykuly/burza_mozgow_rys_1.jpg

Autobus jedzie

a) w lewo, w kraju o ruchu prawostronnym lub

b) w prawo, w kraju o ruchu lewostronnym.

Wynika to z tego, że niewidoczne na rysunku drzwi muszą znajdować się po drugiej stronie.

Na mnie największe wrażenie robi to:

http://www.youtube.com/watch?v=RLPVCJjTNgk

Film przedstawia replikę mechanizmu z Antikythery.

Ten mechanizm, to zdaje się pierwszy komputer w historii ludzkości.

Ostatnio musiałem popisać się wiedzą matematyczną stosowaną w praktyce - chodziło o wycięcie elipsy z chodnika nabytego drogą kupna w pewnym sklepie na K.

Metodę ładnie opisano na Wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/Elipsa w dziale "Metoda szpilek i sznurka"

Ciekawa i przede wszystkim praktyczna metoda.

Poszukuję egzemplarza, w którym przedstawiono kilka prostych schematów prowadzących do ułożenia kostki Rubika

nie mam tego numeru.

Wiele lat temu (czyli tak z 15 ;) ) znalazłam te schematy w internecie i z nich się kostki Rubika nauczyłam.

Zagadka z zapałkami,

zapalki.jpg

Edytowane przez Zakręcona

Podział koła

Czy możliwy jest podział koła na cztery części o równych polach, trzema liniami równej długości?

Wydaje mi się że nie.

3 linie podzielą koło na 4 części jedynie wtedy, gdy nie przecinają się.

3 linie równej długości, czyli takie same cięciwy. Przypomina mi to trójkąt równoboczny wpisany w okrąg. Tam pole trójkąta jest większe niż 1/4 pola koła.

• 2 weeks później...