Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadki, łamigłówki...

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dopiero dzisiaj wpadłem na to, że np. druga kratka od lewej i druga od dołu ma wspólne krawędzie z dziesięcioma innymi..... :-?

Z 10? Aż takiego haczyka to tu nie ma. To chyba nadinterpretacja.

A oto przykładowe rozwiązanie z wynikiem 404.

9 18 24 74

3 6 50 148

1 2 206 404

Ale nie jest to rozwiązanie optymalne. Można wpisać liczbę większą od 404.

Widzę że Henok utajnił swoją łamigłówkę prawną. Niestety była ona chyba dla nas za trudna i dlatego nie było odpowiedzi na nią. Co gorsza logiczne myślenie nie pomagało w jej rozwiązaniu. :wink:

Nie, po prostu Arsen w innym wątku ja rozwiązał :lol:

A to jedna z moich ulubionych zagadek:

Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu:

1 zł = 1 zł

1 zł = 100 gr

10 gr = 0.1 zł

100 gr = 10 gr * 10 gr

1 zł = 0.1 zł* 0.1 zł

1 zł = 0.01 zł

1 zł = 1 gr

Dopiero dzisiaj wpadłem na to, że np. druga kratka od lewej i druga od dołu ma wspólne krawędzie z dziesięcioma innymi..... :-?

Z 10? Aż takiego haczyka to tu nie ma. To chyba nadinterpretacja.

A oto przykładowe rozwiązanie z wynikiem 404.

9 18 24 74

3 6 50 148

1 2 206 404

Ale nie jest to rozwiązanie optymalne. Można wpisać liczbę większą od 404.

Ja jednak nie do konca chyba pojmuje to zadanie, bo jesli maja byc sumy z sasiednich kratek (rogami tez), to jak moze byc np. 50 skoro sasiaduje ze 148? :o

Chyba musialabym zobaczyc to zadanie w oryginale.

A poza tym, dlaczego akurat taka kolejnosc, ze po 50 jest 74, czyli gorna kratka, a nie dolna, w ktorej wtedy powinno byc 58 (zgodnie z tymi wyliczeniami) ?

Nie chcialabym tu wyjsc tu na glupia :oops: albo taka co sie czepia, po prostu opis i zasady wpisywania wydaja mi sie malo precyzyjne.

Widzę że Henok utajnił swoją łamigłówkę prawną. Niestety była ona chyba dla nas za trudna i dlatego nie było odpowiedzi na nią. Co gorsza logiczne myślenie nie pomagało w jej rozwiązaniu. :wink:

Jak się okazuje wystarczyło dobrze ją przeczytać.

Nadal znajduje się w wątku : barak na dzialce - 120 dni?

Wynik oczywiście 407.

Kto da wiecej ?

Chyba już nikt nie da więcej. Gratuluję. :D

MBZ – próbowałem jak najprecyzyjniej potrafię przekazać treść zadania i wydawało mi się, że to mi się udało. Oczywiście sposobów wpisywania liczb w prostokąt jest wiele, ale tylko dwa dają optymalny (największy) wynik 407.

100 groszy do kwadratu... kupa szmalu :D

A ja się uparłem na krawędzie 8)

1440 720 360 180

12 24 48 96

1 2 3 6

Uller, czy tak może być?

O kurcze. Chyba rzeczywiście sposobów interpretacji tego zadania jest wiele. Nie miało ono być aż tak skomplikowane. Krata jest kwadracikiem a jego krawędzie nie są przedłużane. Poza tym według twojej interpretacji to ni jak mi nie chce wyjść że dwie środkowe kratki mają 8 sąsiadów.

P.S. Na zawodach często zdarzają się sytuacje że interpretacja zadania jest niejednoznaczna i wówczas zbiera się grono ekspertów które ustala poprawny wynik. Czasami nawet zadania są anulowane.

Uller napisał: "Poza tym według twojej interpretacji to ni jak mi nie chce wyjść że dwie środkowe kratki mają 8 sąsiadów"

Bo jestem cwaniaczek i szukałem jak największej sumy :D

Zgadzam się z Tobą, przedobrzyłem z tymi krawędziami....

Myśląc w mój sposób, to jako państwo jesteśmy sąsiadami np. Belgii :lol:

Chyba już nikt nie da więcej. Gratuluję. :D

MBZ – próbowałem jak najprecyzyjniej potrafię przekazać treść zadania i wydawało mi się, że to mi się udało. Oczywiście sposobów wpisywania liczb w prostokąt jest wiele, ale tylko dwa dają optymalny (największy) wynik 407.

Przyznaję się, że zrobiłem to metodą "brute force" - napisałem program w Delphi.

Najpierw chciałem sprawdzić wszystkie 3628800 kombinacje, ale trwało to zbyt długo, więc odrzuciłem rozwiązania, które musiały dać dużo mniejszy wynik i uzyskałem wynik z najwyższą liczbą w ciągu ułamka sekundy :lol: .

Jednak napisanie i przetestowanie programu zajęło mi ponad godzinę :( .

Marbo, o ile pamiętam oryginał odpowiedzi to Ponury miał rację, nie chodziło tu o jednostki :D

Heno mnie wyprzedził :cry: , tyle, ze ja wpisałam ciut inaczej:

3 15 24 74

3 9 50 148

1 2 209 407

I zagadka

Mamy dwa pomieszczenia połączone dość długim korytarzem. Oba pomieszczenia są niewielkie - nie można się nawet wyprostować. Znajdujemy się w pierwszym pomieszczeniu, w którym są trzy włączniki. W drugim pomieszczeniu zwisa z sufitu żarówka. Możemy przejść z pierwszego pomieszczenia do drugiego, ale wrócić się nie możemy (np. drzwi się zamykają po przejściu i już nie otwierają). W jaki sposób stwierdzić, który z 3 włączników włącza żarówkę, jeśli z pierwszego pomieszczenia nie widać, czy żarówka świeci się w drugim?