ponury63 11.09.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Najpierw chciałem sprawdzić wszystkie 3628800 kombinacje.... Perfekcjonisto !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 11.09.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Alanta, zapewniam Cię, że chodzi o jednostki.Zresztą wypowiedź Ponurego zrozumiałam, jako "drwinę" z gorszy do kwadratu (a więc wynik wymnożenia gr * gr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 11.09.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Ale u Alanty był błąd matematyczny, bo 1 nie równa się 0,1 * 0,1; pal licho jednostki... Tylko co z tą żarówką... A w ogóle, czy w takich niskich pomieszczeniach wolno zakładać żarówki?? Co na to przepisy budowlane??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 11.09.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Zadanie brzmiało: Znajdź błąd w poniższym rozumowaniu: 1 zł = 1 zł 1 zł = 100 gr 10 gr = 0.1 zł 100 gr = 10 gr * 10 gr 1 zł = 0.1 zł* 0.1 zł 1 zł = 0.01 zł 1 zł = 1 gr 1 zł = 1 zł prawda 1 zł = 100 gr prawda 10 gr = 0.1 zł prawda 100 gr = 10 gr * 10 gr fałsz bo 100 gr = 10 * 10 gr 1 zł = 0.1 zł* 0.1 zł fałsz ( wynikający z dwukrotnego podstawienia 10gr= 0.1 zł) 1 zł = 0.01 zł fałsz ( wynikający z powyższego) 1 zł = 1 gr fałsz (wynikający z powyższegO) P.S. Nie lekceważcie jednostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 11.09.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Heno mnie wyprzedził , tyle, ze ja wpisałam ciut inaczej: 3 15 24 74 3 9 50 148 1 2 209 407 I zagadka Mamy dwa pomieszczenia (...) To jest właśnie druga kombinacja dająca optymalne rozwiązanie. Co do zagadki to znam ją od dłuższego czasu (jest to jedna z moich ulubionych) więc nie będę innym psuł zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Marbo, o ile pamiętam oryginał odpowiedzi to Ponury miał rację, nie chodziło tu o jednostki Heno mnie wyprzedził , tyle, ze ja wpisałam ciut inaczej: 3 15 24 74 3 9 50 148 1 2 209 407 I zagadka Mamy dwa pomieszczenia połączone dość długim korytarzem. Oba pomieszczenia są niewielkie - nie można się nawet wyprostować. Znajdujemy się w pierwszym pomieszczeniu, w którym są trzy włączniki. W drugim pomieszczeniu zwisa z sufitu żarówka. Możemy przejść z pierwszego pomieszczenia do drugiego, ale wrócić się nie możemy (np. drzwi się zamykają po przejściu i już nie otwierają). W jaki sposób stwierdzić, który z 3 włączników włącza żarówkę, jeśli z pierwszego pomieszczenia nie widać, czy żarówka świeci się w drugim? Puściłe program jeszcze raz (poprzednio szukałe tylko jednego rozwiązania), znalazł oczywiście rozwiązanie Alanty ale mogę potwierdzić, że oprócz tych dwóch rozwiazań innych o wyniku 407 nie ma. Alanta - rozwiązanie Twojej zagadki. Włączamy na chwilę pierwszy włacznik, potem go wyłączamy. Włączamy drugi i idziemy do drugiego pomieszczenia. Jeżeli żarówka jest zimna - włacznik trzeci by ja właczył. Jeżeli się świeci - włączył ją włącznik drugi. Jeżeli nie świeci, ale jest ciepła - właczył ją włącznik 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 To jest właśnie druga kombinacja dająca optymalne rozwiązanie. Co do zagadki to znam ją od dłuższego czasu (jest to jedna z moich ulubionych) więc nie będę innym psuł zabawy. Chyba już zdążyłem ją popsuć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.09.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Uller, popraw mnie, jesli sie myle, ale wydaje mi sie, ze informacja o osmiu sasiednich kratkach byla niepotrzebna, poniewaz i tak liczby w srodkowych kratkach nie byly suma sasiadow wszystkich Sorry, ze ja jeszcze o tym, ale lubie precyzyjne okreslanie warunkow zadan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 11.09.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Uller, popraw mnie, jesli sie myle, ale wydaje mi sie, ze informacja o osmiu sasiednich kratkach byla niepotrzebna, poniewaz i tak liczby w srodkowych kratkach nie byly suma sasiadow wszystkich Sorry, ze ja jeszcze o tym, ale lubie precyzyjne okreslanie warunkow zadan Mi wydawało się że jest potrzebna żeby nie było niedomówień kto jest sąsiadem. Oczywiście w optymalnym rozwiązaniu w środkowe kratki liczby były wpisywane w chwili gdy tylko w parę sąsiednich kratek były wpisane liczby. Może lepszym ujęciem zadania było by " (...) że są one sumą liczb wcześniej wpisanych w (...) ". W orginale był przykład do zadania, a ja nie wiedziałem jak można go zaprezentować bez rysunku. Następnym razem będę się bardziej starał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 11.09.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Lubicie LOGIRY ? to takie jakby puzzle, układa sie obrazek za pomocą opisujących go cyfr... http://republika.pl/e_puzzle/logir/index.html miłej zabawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.09.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Alanta, ja bardzo lubie ale najbardziej lubie takie zadania logiczne, ktore kiedys byly czesto w Rewii rozrywki, gdzie jest tabelka i objasniena typu: pan Czarny jest mezem Anieli, pan Bialy nie ma Mercedesa, itp. a zadaniem jest odpowiedz na pytanie: czyim mezem jest Ryszard. Szkoda, ze teraz rzadko mozna je gdzies spotkac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 12.09.2003 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Jesteś kierowcą autobusu. Wyjeżdżasz na trasę. Na pierwszym przystanku wsiadają 3 osoby. Na drugim przystanku wysiada 1 osoba, a wsiadają 2 osoby. Na trzecim przystanku wysiada 2 razy więcej osób niz wsiada. Na czwartym przystanku wysiada 1 osoba. Do końca trasy dojeżdżasz z jednym pasażerem. Ile lat ma kierowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Zagadka z brodą. Ponury. Najwyraźniej chcesz od pań wyciągnać ich wiek. Ja mam 45 lat a Ty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 12.09.2003 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Phi, ode mnie wiek można wyciagać, mam 33 lata i nie robię z tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Phi, ode mnie wiek można wyciagać, mam 33 lata i nie robię z tego problemu Alanta - też kiedyś tyle miałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 12.09.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 A ja kiedyś bedę miała tyle co Ty (choć mój mąż mówi, ze ludzie tak długo nie żyją ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Jeszcze na początku XIX wieku taka była średnia wieku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 12.09.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 (...) Ile lat ma kierowca? W moim przypadku kierowca autobusu 6 lat temu miał tyle lat co suma wszystkich cyfr roku w którym się urodził. Chyba już wiecie ile mam lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 12.09.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Byłeś Uller62 a teraz jesteś Uller23 ??? ojoj, czeskie błędy HenoK, na pewno nie 63... Szukaj na Forum.... Wcale nie chciałem nic wyciągać od Pań, a już na pewno nie wiek... A to była moja ulubiona zagadka w podstawówce, i to w młodszych klasach [wersja forumowa jest skrócona, należało namnożyć ile się da przystanków i podróżnych, w wersjach full option mówiło się takie bzdury, że np. milicja zatrzymala autobus ] Mała dziewczynka pytana, ile ma lat, odpowiedziała: -Niedługo osiem, a na razie trzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 HenoK, na pewno nie 63... Szukaj na Forum.... Znalazłem w wątku Mario o sobie(Klub 40-dziestek ) A to była moja ulubiona zagadka w podstawówce, i to w młodszych klasach [wersja forumowa jest skrócona, należało namnożyć ile się da przystanków i podróżnych, w wersjach full option mówiło się takie bzdury, że np. milicja zatrzymala autobus ] Ja ją też pamiętam z młodych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts