Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadki, łamigłówki...

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym był 2 razy starszy niż teraz jestem to nie miałbym 62 lat. Ale niestety muszę przyznać że moja odpowiedz była niejednoznaczna. Zapomniałem dodać że nie urodziłem się w roku przestępnym.

Co ja tworzę. Zagadka była jednoznaczna ( przecież gdybym miał 23 lata to nie spełnione były by założenia mojej zagadki). Przed chwilą popełniłem błąd rachunkowy... no cóż nie pierwszy i nie ostatni w moim życiu. Dobrze że nie chodzi o pieniądze :p

A może teraz z innej beczki.

Do ponumerowania stron brulionu Monika potrzebowała dwa razy więcej cyfr niż było stron w tym brulionie. Ile stron miał ten brulion?

108 stron.

216 cyfr : 9 od 1 do 9 , 180 od 10 do 99 i 27 od 100 do 108

(9+2*90+3*9=216 ; 216/2 = 108).

Fakt, jak zwykle z pośpiechu się "machnęłam" :oops:

Przypomniało mi się takie zadanie z egzaminów wstępnych na uczelnię, śmieszne, bo można je rozwiązac na trzy sposoby i wtedy tak je rozwiązałam ( a teraz nie mogę sobie przypomnić trzeciego :( ) , czym bardzo rozbawiłam egzaminatorów :lol: :

Ile jest liczb czterocyfrowych ?

Ullerze, czy w zadaniu n.t. Twojego wieku jest wystarczająca ilość danych ?

I czy rozwiązanie zagadki o brulionie jest prawidłowe ?

Rozwiązanie zagadki z brulionem było prawidłowe (108 stron)

zagadka:

W moim przypadku kierowca autobusu 6 lat temu miał tyle lat (obchodził urodziny) co suma wszystkich cyfr roku w którym się urodził.

Chyba już wiecie ile mam lat?

wydaje mi się kompletna i posiada jedno rozwiązanie.