Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadki, łamigłówki...

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marbo, zrobiłaś ten sam błąd co ja - przecież Uller jako obecny informatyk nie mógł urodzić się w 1997 roku !!!

Dla mnie ta zagadka nie ma rozwiązania; w miarę pewne jest tylko to, że Uller teraz ma co najmniej 24 lata, co znaczy że mógł mieć 6 lat temu co najmniej 18 lat, czyli pewne jest tylko to, że nie urodził się w roku przestępnym [co sam napisał].

Czy ja jestem głupi ?

Jeżeli jesteś kierowcą autobusu to masz 28 lat... :wink:

I to jest prawidłowe rozwiązanie. Urodziłem się w 1975 roku. 1+9+7+5=22 i w 1997 roku (czyli 6 lat temu) miałem 22 urodziny. Powiadacie, że jestem młody. To fakt, że zaniżam średnią wieku forumowiczów. Na dodatek jeszcze bardzo młodo wyglądam jak na swój wiek. :wink: Ale dla mnie nie stanowi to jakiegoś problemu, wręcz przeciwnie. Bardzo się cieszę że pomimo stosunkowo młodego wieku mogę realizować swoje marzenia o własnym domu. Teoretycznie porwaliśmy się (ja wraz z małżonką) z tą budową jak z motyką na słońce. Bardzo zdopingował mas minister finansów zabraniem ulgi budowlanej, podwyżkami podatku VAT. No i dzięki bogu już prawie stan surowy stoi.

A teraz zagadka:

Podczas meczu piłki nożnej sędzia usunął z boiska jednego z graczy i wskutek tego średnia wieku pozostałych 10 zawodników tej drużyny zmniejszyła się o jeden w stosunku do średniej wieku 11 piłkarzy., którzy rozpoczęli mecz. Po pewnym czasie został usunięty drugi gracz tej drużyny i wtedy średnia wieku pozostałych 9 piłkarzy wzrosła o 1 w stosunku do średniej wieku całej jedenastki rozpoczynającej mecz. Jaka jest różnica wieku usuniętych z boiska graczy?

Uwaga: Przyjmujemy że do czasu usunięcia drugiego gracza, trener nie dokonał żadnej zmiany w składzie drużyny.

No to się nie męczcie, pomogę Wam... :p

2003-6=1997 - to rok w którym przypadały opisywane urodziny, kiedy liczba przeżytych lat była równa sumie cyfr roku urodzenia,

Warunki brzegowe, nie spełniające tego wymogu to z całą pewnością lata:

po 1980, bo 1980+18>1997, i im później tym gorzej,

przed 1969 bo 1969+25<1997, i im wczesniej tym gorzej,

w związku z powyzszym urodzenie miało miejsce w latach siedemdziesiątych... :p , stąd mamy zakładająć X=0~9,

1997 - (1970+X) = Y (liczba lat życia w 1997 roku) oraz

1+9+7+X = Y (wiek równy sumie cyfr roku urodzenia)

... a dalej to proste:

1+9+7+X = 1997-1970-X

2X=10

x=5, stąd rok urodzenia kierowcy 1975,wiek kierowcy w 1997 - 22 lata, wiek Ullera w 2003roku 28, bo jest z roku kierowcy... :wink:

różnica wieku wynosi 29 lat

Brawo.

Jestem zaskoczony pojawieniem się błyskawicznego rozwiązania.

No to w takim razie kolejne zadanie

Z 49 punktów tworzących kwadrat (7 x 7 punktów, kolejne przecięcia linii na kartce w kratkę) należy wybrać możliwie największą liczbę punktów tak, aby żadne cztery punkty z wybranych punktów nie tworzyły wierzchołków prostokąta o bokach równoległych do boków danego kwadratu. Podać tę liczbę i przykład rozmieszczenia wybranych punktów.

Przykład.

Wybieramy 5 punktów spełniających warunek zadania.

#******

#**#***

***#***

******#

Michał czekał w holu banku na swoją kolejkę. Klienci obsługiwani byli przez ponumerowane stanowiska, każdy miał swój numerek. Wyświetlacz w holu zawiadamiał klientów o kolejce, przykładowo nr 11 133 oznaczał wezwanie klienta z numerkiem 133 do stanowiska 11. Michał siedział tyłem do wyświetlacza, więc obserwował go w lustrze, a że lustro było wysoko, przyglądał się jego odbiciu na marmurowej posadzce. Kiedy patrząc na posadzkę ujrzał obraz:

152 50 (tu potrzebny jest zapis jak na wyświetlaczu zegara elektronicznego, taki z kresek...)

wiedział, że za chwilę będzie poproszony do stanowiska, gdyż poprzedzający go klient o wskazanym numerze zniecierpliwił się i wyszedł. Jaki nr stanowiska i nr klienta miał Michał ?