Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadki, łamigłówki...

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, no , prawie dobrze, Ponury - błąd cyfry przy "4" i błąd obu przy "7", ale i tak jestem pod wrażeniem, jeszcze trochę treningu i nadajecie się na inżynierów budowlanych :wink: :lol:

Przyznaję się do wykorzystania AutoCAD z funkcją wyznaczania środka ciężkości obrysowanego obszaru. :lol: 8) :lol:

Chyba jeszcze muszę trochę popracować, bo jeszcze Alanta mi dyplom zabierze :wink: :( .

No nie.... ja tylko oczkami szukałem.... :o

Ale - siła sukcesu złotej rączki to:

- w 80 % - narzędzia

- w 20 % - wiedza, jak ich użyć 8)

Nie wiem czy tych proporcji nie trzeba odwrócić ?

Gwarantuję Ci, ze 80% uzytkowników AutoCAD nawet nie wie, że taka funkcja w nim istnieje, nie mówiąc juz o jej wykorzystaniu.

Przyznaję się do wykorzystania AutoCAD z funkcją wyznaczania środka ciężkości obrysowanego obszaru. :lol: 8) :lol:

Jesli na budowie umiesz bez kompa równie dobrze kombinować, to staniesz się chyba moim idolem :wink: :lol:

Chyba jeszcze muszę trochę popracować, bo jeszcze Alanta mi dyplom zabierze :wink: :( .

Na razie nie mam takich uprawnień :wink: , choć paru "inżynierom" bezpieczniej byłoby zabrać dyplomy :evil:. Oczywiście Ciebie do nich nie zaliczam, na razie nie mam podstaw :lol:

Witam po raz kolejny.

Tym razem zaproponuję takie oto zadanie:

Zegarmistrz przez pomyłkę wstawił do standardowego zegara wskazówkę godzinową identyczną ze wskazówką minutową. Ile jest takich położeń wskazówek w tym zegarze w ciągu doby, przy których nie możemy jednoznacznie odczytać czasu bez informacji, która z dwóch wskazówek jest godzinowa? (Odczyt czasu jest fotograficzny - nie obserwuje się ruchu wskazówek)

Witam po raz kolejny.

Tym razem zaproponuję takie oto zadanie:

Zegarmistrz przez pomyłkę wstawił do standardowego zegara wskazówkę godzinową identyczną ze wskazówką minutową. Ile jest takich położeń wskazówek w tym zegarze w ciągu doby, przy których nie możemy jednoznacznie odczytać czasu bez informacji, która z dwóch wskazówek jest godzinowa? (Odczyt czasu jest fotograficzny - nie obserwuje się ruchu wskazówek)

Takie momenty będą występowały 11 razy w ciągu godziny czyli 264 razy na dobę.

Wielokąty.

Bok jednej kratki siatki kwadratowej ma długość 1cm (taka powiększona kartka w kratkę). Jakie największe i jakie najmniejsze pole może mieć wielokąt wypukły o obwodzie 10 + 10 pierwiastków z 2 cm ( 10+10*2^0,5 , którego wszystkie wierzchołki znajdują się w węzłach tej siatki kwadratowej. (w odpowiedzi podać współrzędne wierzchołków wielokątów)

(...) najbardziej lubie takie zadania logiczne, ktore kiedys byly czesto w Rewii rozrywki, gdzie jest tabelka i objasniena typu: pan Czarny jest mezem Anieli, pan Bialy nie ma Mercedesa, itp. a zadaniem jest odpowiedz na pytanie: czyim mezem jest Ryszard. :) Szkoda, ze teraz rzadko mozna je gdzies spotkac :cry:

Specjalnie na zamówienie :wink:

Było sobie trzech pracowników PKP: maszynista, konduktor i palacz. Pracownicy ci nazywali się: Kowalski, Piotrowski i Zawadzki (kolejność nazwisk przypadkowa i nie związana z kolejnością zawodów). Tak się złożyło pewnego razu, że w pociągu w oprócz nich jechało także trzech pasażerów: dr Kowalski, dr Piotrowski i dr Zawadzki. Dr Kowalski mieszka w Warszawie, natomiast konduktor mieszka w połowie drogi między Warszawa a Poznaniem. Pasażer noszący to samo nazwisko co konduktor, mieszka w Poznaniu. Dr Piotrowski zarabia miesięcznie 5000 zł. Pasażer, który mieszka w najbliższym sąsiedztwie konduktora zarabia dokładnie trzy razy więcej niż konduktor. Zawadzki wygrał z palaczem w pokera.

Jak nazywa się maszynista?

Wielokąty.

Bok jednej kratki siatki kwadratowej ma długość 1cm (taka powiększona kartka w kratkę). Jakie największe i jakie najmniejsze pole może mieć wielokąt wypukły o obwodzie 10 + 10 pierwiastków z 2 cm ( 10+10*2^0,5 , którego wszystkie wierzchołki znajdują się w węzłach tej siatki kwadratowej. (w odpowiedzi podać współrzędne wierzchołków wielokątów)

http://republika.pl/henok/images/wielokaty.gif

Najmniejsze pole 25, największe 43.