ponury63 10.10.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Tylko skąd wiedziełeś że na imię ma Aleksander? No przecież to wynika z zagadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 17.10.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Przymierzacie się do Narodowego Testu Inteligencji w niedzielę ??? Info - TVN, Gazeta Telewizyjna [dzisiejszy dodatek "Wyborczej"], "Wprost", oraz w necie >>> test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.10.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Holender, ja wtedy wyjątkowo pracuję W wyborczej drukują od tygodnia testy na rozgrzewkę, na razie zbieram je sobie na kupkę, jak znajdę czas, to porozwiązuje, mniam, mniam ale czeka mnie uczta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 20.10.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Przymierzacie się do Narodowego Testu Inteligencji w niedzielę ??? Niestety nie brałem udziału. Może to i dobrze bo bym zaniżył średnią. Głównym powodem mojej absencji był trwający od wtorku konkurs pogromcy algorytmów. Cały weekend programowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 20.10.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Niestety nie brałem udziału. Może to i dobrze bo bym zaniżył średnią. Uller, ja mam niską samoocenę, ale Ty ??? Test cały czas jest w Onecie - właśnie dopiero dzisiaj miałem na to czas O ile możesz jeszcze patrzeć na liczby itp. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 20.10.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Ja jednak zdążyłam na test i zawyżyłam średnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 27.10.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Nie bardzo wiem, czy to zagadka czy dowcip. Co to jest? "Podpiętki damskie amortyzujące" dla ułatwienia dodam, że kosztują tylko 6 zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aandrzejek 06.11.2003 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Witam po raz kolejny. Tym razem zaproponuję takie oto zadanie: Zegarmistrz przez pomyłkę wstawił do standardowego zegara wskazówkę godzinową identyczną ze wskazówką minutową. Ile jest takich położeń wskazówek w tym zegarze w ciągu doby, przy których nie możemy jednoznacznie odczytać czasu bez informacji, która z dwóch wskazówek jest godzinowa? (Odczyt czasu jest fotograficzny - nie obserwuje się ruchu wskazówek) Takie momenty będą występowały 11 razy w ciągu godziny czyli 264 razy na dobę. hmmmmm, nie kapuje, mam jakieś zaciemnienie. Moge prosić o jakiąś podpowiedź np o podanie tyvh 11 momentów między godziną, hmm powiedzmy 1 a 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aandrzejek 06.11.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Wielokąty. Bok jednej kratki siatki kwadratowej ma długość 1cm (taka powiększona kartka w kratkę). Jakie największe i jakie najmniejsze pole może mieć wielokąt wypukły o obwodzie 10 + 10 pierwiastków z 2 cm ( 10+10*2^0,5 , którego wszystkie wierzchołki znajdują się w węzłach tej siatki kwadratowej. (w odpowiedzi podać współrzędne wierzchołków wielokątów) uffff, w koncu policzylem. Najmniejsza powierzchnia to 10. Jest to czworokąt ABCD. Współrzędne wierzchołków to A=[0,0] B=[0,5] C=[12,1] D=[7,1] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 08.12.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Lubię tę zagadkę (mam nadzieję, że jeszcze takiej nie było): Zadanie budowlane: elektryk miał Wam zrobić instalację w piwnicy do trzech punktów. Zadzwonił, że skończył i nawet zamontował żarówki. Przychodzicie na budowę, a tu przy drzwiach trzy włączniki, które zapewne zapalają jakieś trzy żarówki w piwnicy. Ale nie chce Wam sie schodzić trzy razy na dół. No więc jak schodząc tylko jeden raz do piwnicy sprawdzić który włącznik włącza którą żarówkę? Oczywiście jak stoicie przy drzwiach to nie widać, gdzie się akurat świeci w tej cholernej piwnicy... Pozdrawiam i odpowiedzi może na priv, coby innym nie psuć zabawy. Pieczara. PS: (dopisek po chwili) Ups... Było, niestety Właśnie się na podobne zadanie natknąłem jak przeglądałem ten wątek. No cóż, brawa dla Alanta (Alanty?). Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 08.12.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 No to taka, ale może za łatwa? Po latach spotykają się koledzy z klasy:1 - Co u Ciebie?2 - A, ożeniłem się, mam trzech synów.1 - O, a w jakim są wieku?2 - Iloczyn liczby lat moich synów wynosi 36.1 - Nie wygłupiaj się, przecież to nie wystarczy!2 - Suma lat moich synów jest równa liczbie okien w domu naprzeciwko.1 - To także nie wystarczy!2 - Najstarszy ma na imię Paweł.1 - OK. To teraz wiem, ile lat maja Twoi synowie!No właśnie, ile? Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 08.12.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 A może odkurzę taką bardzo starą zagadkę. Podczas pierwszej wojny światowej koło pewnego zamku toczyła się bitwa. Nagle jeden z pocisków trafił w statuę rycerza z piką stojąca przed zamkiem. Iloczyn dnia miesiąca w którym toczyła się bitwa, numeru miesiąca w którym toczyła się bitwa, połowy wieku dowódcy baterii prowadzącej obstrzał, połowy długości piki rycerza wyrażoną w stopach i połowy wieku jaki stała statua przed zamkiem wynosi 533078. W którym roku postawiono statuę? P.S. Chyba jeszcze powinienem jednak dodac że był to ostatni dzień miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 08.12.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Ty, Uller, serio?!!! Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 08.12.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Ty, Uller, serio?!!! Pieczara. Serio, serio. Zagadka ta jest jak najbardziej rozwiązywalna. Ale dla ułatwienia dodam, że był ostatni dzień miesiaca. To ułatwienie pozwala na rozwiazanie zadania bez kalkulatora, ale trzeba trochę się naliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 08.12.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Jednak po krótkiej analizie stwierdziłem że muszę do zagadki dopisać że Był to ostatni dzień miesiaca. Przyznaję się do błędu. Dzięki Pieczara że zwróciłes mi na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 08.12.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 1714 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 08.12.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 1714 Brawo!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 08.12.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 w nagrode se pifko wypiję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 08.12.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Szkoda, że RolandB od razu napisał odpowiedź, chociaż wiele to nie ułatwia... Ja bym jeszcze obstawiał 1815 rok, no ale jeśli "połowa wieku" ma być liczbą całkowitą, to 1714 jest lepsze. Smaczna łamigłówka. Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 08.12.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 napisalem bo i tak nic to nie daje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts