Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadki, łamigłówki...

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 632
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobra, to teraz ta sama zagadka, ale w wersji utrudnionej, bo mamy CZTERY żarówki i włączniki, pozostałe warunki takie same jak poprzednio, z tym, że teraz wszystkie chwyty dozwolone, tzn. jesteśmy u siebie w domu (lub na budowie). I w domu jest normalna, standardowa instalacja elektryczna.

Zadanie budowlane: elektryk miał Wam zrobić instalację w piwnicy do czterech punktów. Zadzwonił, że skończył i nawet zamontował żarówki. Przychodzicie na budowę, a tu przy drzwiach cztery włączniki, które zapewne zapalają jakieś cztery żarówki w piwnicy. Ale nie chce Wam sie schodzić cztery razy na dół. No więc jak schodząc tylko jeden raz do piwnicy sprawdzić który włącznik włącza którą żarówkę? Oczywiście jak stoicie przy drzwiach to nie widać, gdzie się akurat świeci w tej cholernej piwnicy...

Pozdrawiam i odpowiedzi może na priv, coby innym nie psuć zabawy.

Pieczara.

PS: Pytanie dodatkowe:

Ile najwięcej żarówek da sie w ten sposób posprawdzać (ja nie wiem, na razie cztery się da)

PS2:

ODWOŁUJĘ ZADANIE. Tzn. pomyliłem sie i sam nie wiem jak je rozwiązać. Może i ma rozwiązanie, ale ja go nie znam :D

Przepraszam :oops:

Odwołuję odwołanie zadania!

Można przypisać włączniki do żarówek schodząc do piwnicy tylko jeden raz. Mam już rozwiązanie dla 7 (siedmiu) żarówek. Tylko, że naprawdę jesteśmy we własnym domu i możemy korzystać z tego, co w nim znajdziemy :D Inaczej się nie da...

Przestaje więc to być zagadka na myślenie i zaczyna na tworzenie :D

Pozdrawiam

Pieczara.

A może coś prostego?

Liga hiszpańska

Na dwie kolejki przed końcem rozgrywek FC Barcelona traci 2 punkty do Madryckiego Realu który zdobył 68 punktów. W dotychczas rozegranych spotkaniach w tym sezonie klub z Barcelony przegrał osiem spotkań, w tym między innymi obydwa mecze z ostatnią, dwudziesta drużyną w lidze Realem Mallorca. W całym sezonie każdy klub gra z każdym po dwa mecze – jeden u siebie i rewanż na wyjeździe. Za zwycięstwo zdobywa trzy punkty, za remis jeden, a za porażkę nie dostaje punktów. Ile remisów na swoim koncie ma FC Barcelona w opisywanym dotychczas sezonie?

Uller - to była odpowiedź. Ale jeśli zła to widocznie wyszła moja nieznajomość piłki nożnej. Przyjąłem że te 2 kolejki do końca to oznacza 4 mecze (1 kolejka = dwa mecze - bo jeszcze rewanż). W takim przypadku jeśli kolejka to jest 1 mecz - odpowiedź jest inna - 9. Albo po prostu poprzednią należy czytać do góry nogami ;)

Acha - jeszcze przyjąłem jedno założenie - żaden klub nie gra sam ze sobą ;);)

Pozdrawiam

To może tym razem świeżutka zagadka z Mistrzostw Polski w Grach Matematycznych i Logicznych

Liczby palindromiczne.

Marek dodał dwie liczby palindromiczne trzycyfrowe i otrzymał w wyniku liczbę palindromiczną czterocyfrową. Do napisania dodawanych liczb i ich sumy użył tylko trzech różnych cyfr, a jednej z nich użył pięciokrotnie. Podaj liczby napisane przez Marka oraz sumę tych liczb. Uwaga: Liczbę palindromiczną czyta się tak samo od strony lewej do prawej i od strony prawej do lewej, np: 44, 101, 9779.

Jeszcze nie rozwiazaliście poprzedniej zagadki a ja wam dorzucę jeszcze jedną, mojego autorstwa:

Liga marzeń.

Kilka czołowych drużyn europejskich postanowiło rozegrać między sobą ligę

marzeń. Liga ta była wzorowana na ligowych rozgrywkach krajowych, to znaczy

każda drużyna rozegrała z każda inną drużyną mecz i rewanż. Za zwycięstwo

drużyna zdobywała 3 punkty, za remis 1, a za porażkę nie zdobywała punktów.

Zwycięzcą ligi marzeń została FC Barcelona, lecz klub z Katalonii szalę

zwycięstwa przechylił na swoja korzyść dopiero w ostatniej - szlagierowej

kolejce, w której zmierzyły się ze soba dwie najlepsze drużyny (według

klasyfikacji koncowej). Piłkarze Barcelony mogli wcześniej sobie zapewnić sukces

w całych rozgrywkach, gdyby nie przegrali obydwóch meczy z najsłabszym zespołem

ligi - Realem Madryt. Układ końcowy tabeli był zaskakujący, bo różnica punktów

między każdymi dwoma kolejnymi drużynami wynosiła dwa punkty. Wiadomo również,

że w rozgrywkach brała udział najmniejsza z możliwych liczba drużyn, przy której

możliwe były do spełnienia powyższe zdarzenia. Czy w pierwszym spotkaniu dwóch

najlepszych drużyn (według klasyfikacji koncowej) padł remis? Jeżeli nie to

która drużyna wygrała?

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Puk, puk, można?

Trochę używana, ale sympatyczna zagadka:

Dziewczynka miała sześć zapałek, bo to była bardzo biedna dziewczynka z zapałkami. Chciała je sprzedać bardzo bogatemu królewiczowi.

Ale on powiedział: Zrób z tych zapałek cztery trójkąty a ożenię się z tobą i będziesz miała całe królestwo. Ponieważ była to dziewczynka biedna ale z wyobraźnią, zrobiła to bez trudu. Jak?

Mam nadzieję, że nie była na pierwszej stronie tego wątku - nie mogę się tam dostać. :o

To może tradycyjnie - na priva, żeby więcej osób mogło się pobawić?