Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Złożyłem wniosek do Urzędu Miasta o wykonanie prac budowlanych polegających na wymianie istniejącego ogrodzenia z siatki na słupkach betonowymi na ogrodzenie betonowe typowe. Niestety otrzymałem decyzje odmowną. Nakazano mi odsunięcie się z ogrodzeniem o 3 m w głąb mojej działki. W uzasadnieniu podano, że budowa ogrodzenia ww miejscu powoduje ograniczenie w korzystaniu drogi gminnej i narusza warunki planu przestrzennego zagospodarowania. Dotarłem do wiadomości, że plan przestrzennego zagospodarowania nie istnieje i ma być dopiero opracowany a ww droga nie jest sklasyfikowana jako droga gminna tylko polna (stanowi ciąg pieszy o szerokości 2 m łączący dwie ulice bez połączenia z innymi działkami, jej stan prawny jest nie uregulowany ). Z drugiej strony tej „drogi” położone są tereny stanowiące własność UM i nic nie stoi na przeszkodzie wykorzystanie tamtych terenów. Chcąc przesunąć ogrodzenie jak nakazano w decyzji będę musiał zlikwidować bramę wjazdową do mojej działki z jednej z ulic. Proszę o ewentualną poradę lub komentarz bo UM stoi na niezmiennym stanowisku.
https://forum.murator.pl/topic/36971-remont-ogrodzenia-od-strony-drogi-urz%C4%85d-ma-swoj%C4%85-wizj%C4%99/

Z tego co wiem to nie ma specjalnych wymogów odnośnie odległości budowanego ogrodzenia od strony drogi. Ogrodzenie takie powinno być natomiast wzniesione w granicach istniejącej działki budowlanej, przy czym także zewnętrzna część ogrodzenia winna mieścić się w granicach działki. To o co tutaj chodzi ?.

A gdzie tutaj poszanowanie prywatnej własności. Może ktoś wie coś więcej na ten temat ?