Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Kali

Witam. Wiem, że takie dylematy były już rozstrząsane, ale mnie interesuje spojrzenie od strony kosztów. Argumenty funkcjonalne i estetyczne (np. jedni lubią skosy, drudzy nie ) zostawiam na boku. Otóż wydaje mi się, że dom dwukondygnacyjny w układzie z typowym drugim piętrem i dachem spadzistym o konstrukcji drewnianej ramowej jest tańszy. Czy może ktoś przyjrzeć się moim argumentom i ewentualnie dopisać kolejne albo wytknąć mi błąd ? No bo tak,

Po stronie wyższych kosztow "piętrusa" należy wpisać :

- koszt ścian drugiej kondygnacjiwraz z ociepleniem i elewacją

Po stronie wyższych kosztow poddasza należy wpisać:

- ścianki kolankowe

- ok. dwukrotnie większą powierzchnię dachu, a więc jego pokrycia

- znacznie droższą - ze względu na powierzchnie i rodzaj konstrukcji - konstrukcję więżby dachowej

- ponad dwukrotnie wyższy koszt ocieplenia dachu w poddaszu wzgledem ocieplenia stropu w piętrowym

- folie paroizolacyjne/paroprzepuszczalne, zbędne w pietrowym

- większy koszt wykończenia poddasza płytami g-k

- okna połaciowe droższe niż zwykłe

- nad pierwszą kondygnacją konieczne jest wykonanie zbrojonego wieńca, aby krokwiowa konstrukcja dachu miała się o co rozpierać (wydaje się zbędny w dachu z trojkątnych ram ?)

Jestem na etapie kalkulacji i projektu i skłaniam się do domu piętrowego.

Proszę o komentarze !

Pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/36975-poddasze-czy-pi%C4%99tro-co-taniej/

Kali - czy mówiąc piętrus masz na myśli typową kostkę? Jeśli nie to uważam, że pewne założenia są błędne...

- ścianki kolankowe

- ok. dwukrotnie większą powierzchnię dachu, a więc jego pokrycia

- znacznie droższą - ze względu na powierzchnie i rodzaj konstrukcji - konstrukcję więżby dachowej

- ponad dwukrotnie wyższy koszt ocieplenia dachu w poddaszu wzgledem ocieplenia stropu w piętrowym

- folie paroizolacyjne/paroprzepuszczalne, zbędne w pietrowym

- większy koszt wykończenia poddasza płytami g-k

- okna połaciowe droższe niż zwykłe

- nad pierwszą kondygnacją konieczne jest wykonanie zbrojonego wieńca, aby krokwiowa konstrukcja dachu miała się o co rozpierać (wydaje się zbędny w dachu z trojkątnych ram ?)

Jeśli jednak ma to być piętrus z dachem spadzistym to:

1. I tak masz dach o podobnej powierzchni.

2. Droższa więźba - zależy od rodzaju pokrycia - jeśli masz dach spadzisty nad piętrem to koszt będzie podobny przy tym samym pokryciu.

3. Z ociepleniem masz rację bo będziesz ocieplał tylko sufit, ale to też koszt - przelicz powierzchnie i będziesz miał jakiś wynik...

4. Jeśli ocieplasz sufit nad piętrem a nie będzie on betonowy tylko konstrukcja drewniana to i tak trzeba będzie dać folie itp tylko na mniejszej powierzchni.

5. Płyty GK podobnie jak pk. 4

6. Zamiast okien połaciowych możesz zrobić lukarny... Przy dachu dwuspadowym masz dwie ściany na których możesz dać normalne okna...

7. Wieniec i tak będziesz wykonywał...

https://forum.murator.pl/topic/36975-poddasze-czy-pi%C4%99tro-co-taniej/#findComment-737738

Gość Kali

Nie ,nie mam na myśli -Boże broń -kostki. Mam na myśli dach dwuspadowy o małym nachyleniu (25-30 stopni, wysokość w kalenicy ok 2m), którego konstrukcja wykonana jest z trojkątnych elementów drewnianych. Taki dach tworzy rodzaj samonośnej skrzyni, która wspiera się na ścianach wywierając na nie - pomijając napór wiatru -jedynie nacisk pionowy, stąd budowa wieńca wydaje się zbędna. (No chyba, że jest on potrzebny z innych powodów niż więźba dachowa, a ja o tym jeszcze nie wiem :-) ) Powierzchnia takiego dachu , ze względu na jego wysokość, jest bez wątpienia mniejsza. Konstrukcja więźby również jest mniejsza i tańsza.

Co do foli, to nie wiem...poddasze było by wentylowane , porzeba jakąś folię pod lub nad wełnę ułożoną na drewniany "pseudostrop" nad drugim piętrem?

A w ogóle, wszyscy budują poddasza użytkowe, a ja się zastanawiam dlaczego.

https://forum.murator.pl/topic/36975-poddasze-czy-pi%C4%99tro-co-taniej/#findComment-737799

Wieniec i tak będzie potrzebny. On spina ściany.

Taka samonośna skrzynka jest wyliczana do danego pokrycia. Czy bedzie to poddasze czy nieuzytkowy stryszek za dużo tu nie zwojujesz.

Powierzchnia za dużo się nie zmieni ale zawsze, scianka kolankowa nie jest taka droga. Jeśli sufit masz jak piszesz to i tak go ocieplasz, a do tego ocieplenia i tak dajesz folię. Folia nie pełni funkcji wentylacji. Od spodu dajesz paroszczelną by nie zawilgocić ocieplenia, a od góry paroprzepuszczalną by ewentualna wilgoć miała jak uciekać.

czemu budują z poddaszem... może jednak wychodzi to taniej. Do tego dom nie jest wysoki przez co ładniej się komponuje z otoczeniem. Do tego warunki zabudowy które np u mnie nie dopuszczają budowy piętra co najwyżej poddasze użytkowe. Poddasze możesz zostawić na później i w miarę środków i potrzeb wykańczać za kilka lat - my tak będziemy robić.

Co do okien to sam widzisz, że na szczytach możesz założyć normalne, do tego dajesz lukarny i nie masz okien połaciowych. Przy dobrym projekcie to wystarczy lub potrzebne będą 1-2 do pomieszczeń w środku budynku (np. łazienka...)

https://forum.murator.pl/topic/36975-poddasze-czy-pi%C4%99tro-co-taniej/#findComment-737819

Zamiast ocieplenia dużego dachu musisz ocieplić mały dach albo strop nad piętrem, ale też całe ściany piętra (zamiast małych ścianek kolankowych).

Wcale nie jestem pewien czy tego ocieplenia będzie znacząco mniej.

Ściany także trzeba otynkować. W zalezności od rodzaju muru i tynku koszt ten może być niepomijalny i choć trochę równoważyć koszt dachówek.

Generalnie - kosztowo to trzeba chyba porównywać konkretne przypadki.

Poza tym jedni lubią skosy, inni ich nie cierpią.

Jeszcze inni mają skosy lub piętro narzucone przez plan zagospodarowania.

Ciesz się że możesz wybierać :D

https://forum.murator.pl/topic/36975-poddasze-czy-pi%C4%99tro-co-taniej/#findComment-737840

Koszt takiego wieńca nie jest chyba jakiś kolosalny. Poza tym nie zawsze się go robi - czasem są tylko słupki.

Poza tym wieniec służy też do tego żeby rozłożyć równiej obciążenia z dachu na ściany, więc może się okazać konieczny także przy tych trójkątnych ramach gdy ściany będą z betonu komórkowego (teraz gdybam).

Ja bym się bał mieć takie ściany piętra niczym nie spięte, ani stropu, ani wieńca.

https://forum.murator.pl/topic/36975-poddasze-czy-pi%C4%99tro-co-taniej/#findComment-737851

Gość Kali
Świetnie,dziękuję, właśnie o takie uwagi jak wasze -rafałek i damiang - mi chodzi. Chcę podjąć dezyzję o wyborze projektu wiedząc jak najwięcej, choć oczywiście ostateczna kalkulacja musi uwzględniać konkretny projekt. Czekam na jeszcze...
https://forum.murator.pl/topic/36975-poddasze-czy-pi%C4%99tro-co-taniej/#findComment-737867

Był kiedyś taki artykuł w Muratorze, z którego wynikało,że ceny są porównywalne.Piętro kosztuje drożej na etepie stanu surowego, przy poddaszu droższa jest wykończeniówka.Ja robię poddasze ze skosami zalewanymi betonem i sądzę, że wyjdzie mnie ono sporo taniej niż piętro, czy też poddasze robione z płyt g-k.
https://forum.murator.pl/topic/36975-poddasze-czy-pi%C4%99tro-co-taniej/#findComment-738827