Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie nadproza do BK?

Recommended Posts

Murarze, chyba postanowili mnie zameczyc :evil: buduja z BK o podwyzszonej dokładnosci, a nadproza kaza sobie kupis nie BK tylko tradycyjnr L, bo niby mocniejsze :roll: Na mój babski rozum, to beda dwa rózne materiały, BK cieplejszy, ten zwykły zimny :roll: czy ja dobrze kombinuje?czy rzeczywiscie nie ma róznicy?

Róznica jest i to zdecydowana. Jeśli ściana ma być JW najlepiej dawać nadproża systemowe, ściana jest wtedy jednorodna.

Można, choćby ze względu na koszt, stosować od biedy tradycyjne L, ale trzeba ocieplać je styropianem i to tak sprytnie, zeby nie było mostków cieplnych.

Jeśli masz ścianę 2W, możesz bez większych szkód dać zwykłe L.

I tak idzie potem na całość styropian.

Pozdr. :)

Róznica jest i to zdecydowana. Jeśli ściana ma być JW najlepiej dawać nadproża systemowe, ściana jest wtedy jednorodna.

Można, choćby ze względu na koszt, stosować od biedy tradycyjne L, ale trzeba ocieplać je styropianem i to tak sprytnie, zeby nie było mostków cieplnych.

Jeśli masz ścianę 2W, możesz bez większych szkód dać zwykłe L.

I tak idzie potem na całość styropian.

Pozdr. :)

Ja mam 2 W, ale nadal mam watpliwosci :roll: czy te zwykle beda dobre

Gosia@, nadproża systemowe nie będą za słabe-przecież je normalnie się zbroi i zalewa betonem (są w kształcie U).Co do elewacji- zrobiona, kolor piaskowy :D Ognicho...chętnie ale na razie zasuwamy na działce, sprzątamy i usuwamy co się da. Wczoraj usunęli nam kszaczory z działki a w poniedziałek ruszamy z ogrodem i kostką.

Ja bym zrobil lane w deskowaniu dluzsze niz potrzeba, latwiej wtedy manewrowac szerokoscia otworu.

Nie mam zaufania do betonow robionych na budowie (z piasku cementu i koniecznie bez zwiru :wink: ). Nadproza L nie sa tanie a i tak pustki czyms sie wypelnia.

A czy sciane 2w murowac czy kleic... zaprawa tez kosztuje, szczegolnie cieplochronna. Klej sie kupuje w workach a zaprawe murarze wyrabiaja na budowie (z workow nie jest tania) a zatem ja wybieram klej. :lol: Poza tym mozna sie spodziewac rownej powierzchni co ulatwia inne rzeczy. Zreszta wszystko i tak przykryje sie tynkiem. :wink:

Dla samej urody nadproza w scianie 2W nie warto robic go z pustakow systemowych. Trzeba wybrac tanie, proste i szybkie rozwiazanie. Podejrzewam, ze w systemowych nadprozach jest wymog zastosowania betonu okreslonej jakosci. Pod tym katem nie warto sie przejmowac uroda nadproza wlasnej produkcji, bo i tak wszystko sie elegancko zatynkuje :)

• 2 months później...
Będę miała ścianę 2W z BK i nadproża wstawiłam zwykłe, typu L, jak kazał majster. A potem przeczytałam artykuł podajże w Gazecie Wyborczej, że takie nadproża to przeżytek, nikt ich już teraz nie stosuje i że bardzo trudno je dobrze ocieplić. Do tej pory myślałam, że przecież nie jest problemem ocieplenie ściany. Może ktoś wie co GW miała na myśli?

A potem przeczytałam artykuł podajże w Gazecie Wyborczej, że takie nadproża to przeżytek, nikt ich już teraz nie stosuje i że bardzo trudno je dobrze ocieplić. Do tej pory myślałam, że przecież nie jest problemem ocieplenie ściany. Może ktoś wie co GW miała na myśli?

GW miała na myśli kasę za reklamy od producenta innych nadproży.

Z systemowych taniej od L mozna mieć z porothermu - ale te małe, bo duże są drogie.

Małe podmurowuje się w drugiej warstwie pełną cegłą. Jeśli ściana nośna, jeśli opieraja się na niej belki stropu, trzeba dodatkowo podlac betonem i wpuścić pret zbrojeniowy. Przy scianach przenoszacych własne obciażenia - pret niepotrzebny. Trochę wychodzi cieplej niż L (z wyj. cegły) i taniej.

Te nadproża wygladaja jak ostatni śmiec (przed zamontowaniem), ale maja w sobie beton B 25, otoczony ździebko krzywą i kruchą ciepłą ceramiką.

Ekpiy raczej nie są do tych dziwadeł przekonane.

Ja mam BK-24cm na klej, na nadproża systemowe szkoda mi było kasy więc kombinowałewm z szalunkiem. Od spodu dawałem deski, a boki murowałem z betonu komórkowego 6cm i te boki zostawały jako szalunek tracony. W srodek dawaliśmy zbrojenie z 4 drutów fi12mm i zalewaliśmy betonem z betoniarki. Natomiast małe otwory 60cm, robiliśmy z bloczków przycinanych pod kątem.

[---\-----/---]

Bloczki sklejone klejem to połączenie znacznie silniejsze niż zaprawą i wbrew pozorom tańsze.

Nie wiem jaki robisz dom, ale wychodzac z tego założenia nie dałoby się wylać stropu bez dodatkowych zabiegów ocieplających wieniec. Jezeli masz sciany 2W to niczym sie nie przejmuj.

Tylko że strop styka się ze ścianą, która jest ocieplona, a nadproże "od spodu", tzn. bezpośrednio przy oknie jest nieocieplone. Mam obawy, że zafundowałam sobie spore mostki cieplne i nie ma już na to rady, bo właśnie mi skończyli dach :cry:

Napewno nie jest to rewelacja, zawsze mozna zrobic lepiej, ale myślę, że nie ma się czym martwić. Okna wstawia się licując je na rowno ze scianą. Potem robiac ocieplenie wchodzi sie okolo 1-2.cm na ramę okna. Szparę miedzy ramą okna a otworem w murze wypełnia pianką PU. Narysuj to sobie. Dobrze będzie.

Dobry montaż okien jest ważniejszy.