Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo wysycha posadzka?

Recommended Posts

W tej chwili wylewają mi w garażu chudy beton, w planach mam dalej hydroizolację i termoizolację i wylewkę zatartą na gładko do pomalowania farbą. I tu rodzi się pytanie : jak długo musi wysychać chudziak , aby można było położyć na nim folię i styropian, mój budowlaniec mówi ,że wystarczy kilka dni i mozna działać dalej, ale ja mu za bardzo nie wierzę , gdyż wiem , że ma akurat wolny czas i chciałby zrobic u mnie jak najwięcej.

A co wy na to ? :(

czas schniecie zalezy od temperatury, predkosci powietrza, wilgotnosci powietrza, wilgotnosci poczatkowej wylewki oraz grubosci tejze wylewki

jak widzisz parametrow jest tyle, ze nikt nie udzieli ci poprawnej odpowiedzi

jadnak aby przyspieszyc suszenie zadbaj o przeciag- na nic innego nie masz wplywu ;)

mysle ze szacunkowo mozna by przyjac okolo24 h na 1 kg odparowanej wody z 1 m2

czyli oblicz ile kg wody masz na metrze kwadratowym wylewki i pomnoz przez 24 godziny

jesto to tylko metoda bardzo uproszczona i traktuj ja z przymrozeniem oka

zeby dostac dokladny wynik to musialbym znac wszystkie wyzej wspomniane parametry

Dzieki za odpowiedź , ale moje pytanie bardziej szło w tym kierunku , czy można niewyschnięty do końca ( bo nie mam złudzeń że wystarczy na to tylko kilka dni ) chudy beton przykryć folią i styropianem, co w efekcie spowoduje , że pozostała pod folią woda będzie miała problem z odparowaniem. jakie moga być tego konsekwencje?

Dzieki za odpowiedź , ale moje pytanie bardziej szło w tym kierunku , czy można niewyschnięty do końca ( bo nie mam złudzeń że wystarczy na to tylko kilka dni ) chudy beton przykryć folią i styropianem, co w efekcie spowoduje , że pozostała pod folią woda będzie miała problem z odparowaniem. jakie moga być tego konsekwencje?

wystarczy kilka dni powykonaniu pierwszej warstwy tzw chudego betonu

lecz po kolei

- papa termozgrzewalna

-folia

-styropian

-folia

-zatarty na gładko mechanicznie jastrych

-farba na beton np Żywiczna LUB POLIURETANOWA

IZOLACJA PRZECIW WILGOCI KAPILARNEJ Z GRUNTU

TĘ FUNKCJĘ SPEŁNIA WŁAŚNIE PAPA TEROZGRZEWALNA BEZ TEJ IZOLACJI NIE MOZNA BEDZIE POMALOWAĆ POSADZKI W GARAŻU

CZy ta folia na papie jest potrzebna i czemu ma słuzyć ?

folia na papie termozgrzewalnej podkładowej pod styropianem jest dystansem przed destrukcyjnym działaniem papy na styropian

jest papa która tego nie wymaga jej symbol to SBS

folia na styropianie jest warswą poŚlizgową między jastrychem i styropianem