Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozstaw między filarami - zawali się dach , czy nie ?

Recommended Posts

Witam, w temacie brzmi to wszystko dość strasznie, ale czy tak jest faktycznie ? Mam nadzieje, ze rozwiejecie moje wątpliwości.

Podczas robienia dachu, cieśla zwrócil uwagę, że rozstaw między filarami podtrzymującymi zadaszenie nad tarasem jest zbyt szeroki i przy krokwi 14 x 20 podczas śniegów niezbyt spadzisty dach może nie utrzymac takiego ciężaru ! Zaproponował wstawienie 3 filaru na środku, ale jak by to wyglądało !?!?! :-( Sami zobaczcie ! http://www.markon.com.pl/aleksandria/aleksandria3.htm

Później na moją prośbę wymyślił inną alternatywe ! Kazał mi zamówić belkę "klejonkę" także 14 x 20 i powiedział, że postawi ją na filarach i polączy z krokwią. Stwierdził, że to wystarczy ! Czy aby napewno ?????

Podczas robienia dachu, cieśla zwrócil uwagę, że rozstaw między filarami podtrzymującymi zadaszenie nad tarasem jest zbyt szeroki i przy krokwi 14 x 20 podczas śniegów niezbyt spadzisty dach może nie utrzymac takiego ciężaru !

Między filarami jest jakiś strop i podciąg? Czy ta niby belka co to jest krokwią 14x20? Bo jakoś niejasno zobrazowałeś sytuację. Co ma nie utrzymać tego ciężaru? Filarki?

Upewnij sie u konstruktora.

Jeśli trzeba podeprzec (watpie, ale...) to raczej nie jednym, ale dwoma filarami w układzie po dwa symetrycznie. Inaczej może wygladac, jakby zadaszenie było podstemplowane :wink:

Ze szczerego serca radze: przeczytaj w samotnosci projekt. Jeśli jest rzetelnie zrobiony, wszystko tam będzie przeliczone.

Co do fachowców: właśnie kazałam skuć wynalazek doświadczonego murarza z 35 letnim stażem: bloczki poroterm kładzione na płask, żeby nie docinać... Oczywiscie zdaniem majstra projektant się nie zna, a "technolog wymyśla głupoty".

No a majster mędrkuje, ale projektu nie umie przeczytać. Ma już w dorobku łazienke bez drzwi... :wink: