Maciushek 15.07.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Witam, w temacie brzmi to wszystko dość strasznie, ale czy tak jest faktycznie ? Mam nadzieje, ze rozwiejecie moje wątpliwości. Podczas robienia dachu, cieśla zwrócil uwagę, że rozstaw między filarami podtrzymującymi zadaszenie nad tarasem jest zbyt szeroki i przy krokwi 14 x 20 podczas śniegów niezbyt spadzisty dach może nie utrzymac takiego ciężaru ! Zaproponował wstawienie 3 filaru na środku, ale jak by to wyglądało !?!?! Sami zobaczcie ! http://www.markon.com.pl/aleksandria/aleksandria3.htm Później na moją prośbę wymyślił inną alternatywe ! Kazał mi zamówić belkę "klejonkę" także 14 x 20 i powiedział, że postawi ją na filarach i polączy z krokwią. Stwierdził, że to wystarczy ! Czy aby napewno ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.07.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 powinien to policzyc konstruktor. może postaw jeszcze dwie kolumny w odleglościach 1 m od brzegu. Pomiedzy nimi barierka, kwietnik itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciushek 15.07.2005 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Generalnie, to konstruktor wyliczył, że wersja pierwotna powinna wystarczyć, ale skoro cieśla ( doświadczony szpec ) mówi, że powinno być to jakoś wzmocnione, to ja się nie bronię .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.07.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 A na kali rodzaj pokrycia były projektowane krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 15.07.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Podczas robienia dachu, cieśla zwrócil uwagę, że rozstaw między filarami podtrzymującymi zadaszenie nad tarasem jest zbyt szeroki i przy krokwi 14 x 20 podczas śniegów niezbyt spadzisty dach może nie utrzymac takiego ciężaru ! Między filarami jest jakiś strop i podciąg? Czy ta niby belka co to jest krokwią 14x20? Bo jakoś niejasno zobrazowałeś sytuację. Co ma nie utrzymać tego ciężaru? Filarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 15.07.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Upewnij sie u konstruktora. Jeśli trzeba podeprzec (watpie, ale...) to raczej nie jednym, ale dwoma filarami w układzie po dwa symetrycznie. Inaczej może wygladac, jakby zadaszenie było podstemplowane Ze szczerego serca radze: przeczytaj w samotnosci projekt. Jeśli jest rzetelnie zrobiony, wszystko tam będzie przeliczone. Co do fachowców: właśnie kazałam skuć wynalazek doświadczonego murarza z 35 letnim stażem: bloczki poroterm kładzione na płask, żeby nie docinać... Oczywiscie zdaniem majstra projektant się nie zna, a "technolog wymyśla głupoty". No a majster mędrkuje, ale projektu nie umie przeczytać. Ma już w dorobku łazienke bez drzwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts