bendzamin 15.07.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Czy któs sie juz z tym spotkał. Doszły mnie słuchy iz jesli gmina przekształci działki i podzieli to trzeba bedzie płacic rente planistyczna, czy ktos sie orientuje jak to jest do konca?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 15.07.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Czy któs sie juz z tym spotkał. Doszły mnie słuchy iz jesli gmina przekształci działki i podzieli to trzeba bedzie płacic rente planistyczna, czy ktos sie orientuje jak to jest do konca?? ja się orientuję jeśli gmina uchwali miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i na jego skutek wzrośnie wartość twojej działki a ty ją sprzedasz w ciągu 5 lat, będziesz zobowiązany do uiszczenia tzw. renty planistycznej w wysokości do 30% wzrostu wartości działki (ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym). natomiast to, o czym ty piszesz, to zapewne opłaty adiacenckie. jeśli na skutek podziału, scalenia i ponownego podziału, bądź założenia infrastruktury przez organy samorządowe, lub skarb państwa - wartość twojego gruntu wzrośnie, gmina może naliczyć opłatę adiacencką - w wysokości 50% wzrostu wartości gruntu (ustawa o gospodarce nieruchomościami) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 15.07.2005 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 dzieki bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 15.07.2005 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 czy mogłbys cos blizej powiedziec o tej rencie adiacenckiej. Ja przyblize info na temat działki. Na mapie jest ona wydzielona ma granice naniesione wym. 10 ar. do działki doprowadzony jest prąd. obok mnie sa sasiedzi którzy sie juz buduja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts