brzuzens 15.07.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Witajcie,czytam forum, przeglądam archiwum, Wasze dzienniki, gazetki i ciągle mam mętlik w głowie. Wg projektu przekrój przez nasz fundament ma wyglądać tak:http://oceanic.wsisiz.edu.pl/~pbrzezin/przekroj.jpgi teraz pytanie: co myślicie o izolacjach poziomych i pionowych na tym rysunku? Czy to będzie "działać"?Największe zamieszanie w mojej głowie robi fragment, gdzie kończy się ściana osłonowa z bloczków (w ziemi) i zaczyna cokół z klinkieru (nad ziemią) - jak (i z czego??) w tym miejscu wykonać poprawnie izolacje poziome i pionowe? Jak Wy mieliście rozwiązaną sprawę izolacji w ścianie fundamentowej 3-warstwowej i przy cokole z klinkieru? PozdrawiamBrzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.07.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Brak fazy na połączeniu ławy i fundamentu.Brak taśmy odcinającej płytę pływającą od ściany.Ławę lepiej izolować poziomo na całej szerokości ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 16.07.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 hmmm sytuację miałem podobną ale jednak inną Teraz coś mi się wydaje, że rozwiązanie jakie u mnie powstało dalekie jest od ideału. Ale pytasz więc odpowiadam jak to u mnie zrobili ( a ściany mamy dokładnie takie same (fundamentowa 3W z bloczków, cokół z klinkieru i u góry też 3W). Ściana funamdnetowa oddzielona od ławy folią do izolacji poziomej (Gutta) izolacje pionowe - Dysperbit (włąsnoręcznie malowany). Od wewnątrz budynku do samej góry bloczków. Od zewnątrz do samej góry ostatniej warstwy bloczków osłonowych. Między cokołem z klinkieru a bloczkami warstwy osłonowej znowu folia Gutta. Między cokołem a warstwą elewacyjną już bez folii. Między warstwą nośna bloczków a ścianą nośną budynku też folia Gutta. W stosunku do Twojego rysunku mam istotną wadę - brak izolacji ciągłej biegnącej między cokołem a ścianą osłonowa z bloczków, przez styropian i po zewnętrznej stronie ściany zasadniczej z bloczków. Mam nadzieję, że przyniesie to katastrofy. Spes Co to jest "... faza na połączeniu ławy i fundamentu..." O jakiej taśmie odcinającej płytę pływającą od ściany mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 17.07.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Faza -trójkątne wymurowanie ok 3cm pod kątem 45 deg do ławy i ściany.Ma na celu odrzucanie wody na zewnętrz fundamentu. Taśma/ płyta styropianowa lub polipropylenowa 5-10 mm oddzielająca posadzkępływającą od ściany bocznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 18.07.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 OK czyli taśma odzielająca ściany od posadzki aby odizolować termicznie te dwa elementy - to rozumiem ..... ale ta faza to chyba jakiś ideał ... czy naprawdę ludzie to robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts