Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaz dwupalnikowej plyty ceramicznej

getax

Recommended Posts

Prosze o porade w kwestii zamontowania dwupalnikowej plyty ceramicznej.

Zakupilismy plyte inox firmy Ariston z malym i wiekszym palnikiem,gdzie pokretla sa pod malym palnikiem. Zwyczajowo takie plyty montuje sie pionowo,zastanawiam sie jednak,czy nie jest wtedy klopotliwe gotowanie potrawy na wiekszym palniku,kiedy maly tez jest zajety.

Chce wiec zamontowac ja poziomo i pokretla bylyby wtedy po prawej stronie.

Czy ktos ma moze doswiadczenia w gotowaniu na dwupalnikowej plycie?

I czy faktycznie pionowe zamontowanie pozwala na w pelni komfortowe gotowanie?

czytajac wypowiedzi na forum juz mam obawy co go gotowania

Prosze o porade w kwestii zamontowania dwupalnikowej plyty ceramicznej.

Zakupilismy plyte inox firmy Ariston z malym i wiekszym palnikiem,gdzie pokretla sa pod malym palnikiem. Zwyczajowo takie plyty montuje sie pionowo,zastanawiam sie jednak,czy nie jest wtedy klopotliwe gotowanie potrawy na wiekszym palniku,kiedy maly tez jest zajety.

Chce wiec zamontowac ja poziomo i pokretla bylyby wtedy po prawej stronie.

Doświadczeń z taka płytą co prawda nie mam, ale przy takim ułożeniu, jak proponujesz, otrzymujesz niewykorzystaną przestrzeń za płytą. Oczywiście, można ją wykorzystać, ale wtedy i tak sięgać po cokolwiek stamtąd będziesz przez gary stojące "na ogniu", to nie będzie zbyt wygodne.

Z dwojga złego chyba bym wolał klasyczne ułożenie palnik za palnikiem i więcej wolnego i w pełni funkcjonalnego blatu roboczego.

J.

ten kawalek niewykorzystanej przestrzeni nie jest dla mnie problemem, to tylko 15 cm na gorze i na dole-zakladam,ze nic tam nie bedzie stalo,ewentualnie jakies ozdobki,a w ten sposob dostep do dwoch palnikow w jednym czasie bylby latwiejszy...

zakladajac,ze na malym palniku gotujesz ziemniaki, a na duzym smazysz mieso lub cos tam innego- w ktorej pozycji kuchenki mieszanie w obu "garnkach" byloby dla Ciebie latwiejsze?

Caly problem tkwi w tym,ze zrobilismy ankes kuchenny w malym mieszkanku w starym budownictwie, gdzie o podlaczeniu "sily" moge zapomniec...

musze sobie poradzic z taka kuchenka i nie chce przy montazu polenic bledu, chyba narysuje sobie na kartce i sprobuje na "sucho" pogotowac

getax, faktycznie ciezki orzech do zgryzienia :wink: Niby w normalnej kuchence tez sa palniki za palnikami i miesza sie przez stojace gary w pierwszym "rzedzie", ale patelnie czy nizszy rondelek stawiam zawsze na dole, zeby byl lepszy dostep hmmmm

Moze najpierw wyprobujesz na sucho, tylko nie z kartka a z plyta, poloz plyte na blacie i tak i tak, postaw gary, patelnie i zobacz jakie rozwiazanie bedzie Cie zadowalac.