Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wymienić panel?

jus

Recommended Posts

Mam zamontowane w całym pokoju panele drewniane (cos ala barlinek) na klej. W bardzo widocznym miejscu była rysa, której fachowcy nie zauważyli podczas układania. Nic nie mówiąc chcieli to naprawić, skutek jest taki że jest tam teraz plama i jest podrapane.Próbowali nawet to polakierować. Wygląda strasznie. Jak skutecznie wymienić panel? Jak się do tego zabrać ? Co z tym zrobić? Proszę o pomoc.

dobry pomysł z ta okleiną :) a że będzie widać komu to przeszkadza

okleina ma grubośc jak pamiętam od 0,8 do okolo 2mm zamim ją nakleisz zmatuj ten panel tylko jak to żrobisz okleiny nakłada- się pod cisnieniem - to rozwiązanie zaproponowane przez "majka" to nonsens. Jeżeli nawet uda ci się to przykleić to co będzie jak to będziesz myć i czyścić.

ttt, widziałeś kiedyś jak sie robi intarsje? :wink:

tak widziałem nawet sam robiłem .- Przepraszam nie doczytałem ze to jest panel drewniany. Wtym wypadku mozna by przy małych ubytkach spróbować tej metody. tylko czy laik sobie z tym poradzi????????

Bo położenie na całej pow.panela 195x1200mm okleiny to na pewno już nie jest intarsja tylko okleinowanie. Do tego tematu podszedłbym inaczej 1. poszukałbym identycznej sztuki lub odpadu z tego panela zorientowałbym się w ten sposób jaka jest górna warstwa jej grubość prawdopodobnie ten panel jest zbudowany w nast. sposób na drewno iglaste jest naklejona wars twa drewna twardego o grubości od 2mm a moze więcej mm wtedy można tak zrobić jak napisał Majka tzn. "intarsję"/wyciąć miejsca uszkodzone i wkleić paski okleiny/ ale to wymaga odpowiednich narzędzi i dużych umiejętności nie wiem czy laik sobie z tym poradzi.