Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobi? i ociepli? sufit nad poddaszem nieu?ytkowym.

bobiczek

Recommended Posts

Konstrukcję dachu mam z wiązarów.No i teraz problem. Bo w środku tynki a nad głową cały, goły dach. W projekcie mam jakąś kratownicę drewnianą, ale wymyśliłem siatkę rozpiętą między wiązarami i na tym wełnę (16cm).Martwię się do czego przykręcać stelaż płyt G-K na suficie. No i martwię się że rozpiętość między wiązarami to aż 180cm i jak ja zamontuję te profile. Poddasze nieużytkowe więc nie deskuję góry bo i po co?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No faktycznie masz problem - rozpiętość między wiązarami 180 cm. Pozostaje Ci mocowanie rusztu metalowego i to nie o byle jakim profilu. Dowiedź się tylko u producenta jaki profil, przy tej rozpiętości (180 cm), nie ugnie się pod ciężarem własnym, płyty gipsowej i wełny.

Stosuj wełnę lekką, o ciężarze objętościowym 12-14 kg/m3.

Przydałoby się uwzględnić też ciężar człowieka, czasem trzeba wejść na górę, choćby żeby ocenić stan techniczny dachu...głupio by było, gdyby sufit popękał, bo ktoś źle stanął...

Bobiczku, ja mam sufit z desek opartych na dżwigarach, tyle, że rozpiętość mam małą 80cm, więc mogłam to zrobić bez stelażu. Jeśli chcesz, to wyślę Ci zdjęcia jak to wygląda.

Panie Wojtku.

A na górę płyta OSB się nada?

Tylko na środku gdzie mam najwięcej miejsca do chodzenia, bo po bokach ewentualnie po jakiejś desce na kładkę.

Martwię się tylko czy te wiązary (1200cm długie x 3.5cm szerokie i 16cm wysokie) to wszystko wytrzymają.

Jest ich na szerokości budynku 12m - 9szt.

Mogę je tak znacznie obciążać?

A te wieszaki nie zaszkodzą tym deskom?

• 2 months później...
Ja mam taki sam strop, dokładnie nie pamiętam co ile są rozmieszczone krokwie (ale nie na dachu tylko te na suficie - piszę dokładnie, że by nie wyszło, że jestem blondyna)ale zrobiliśmy to tak. Mój Misiek zabawił się w pająka i utkał sieć ze sznurka do snopowiązałki(-taki się nie rozciąga) przedtem wbijając setki gwożdzi w krokwie. Pająk z niego był wielki, ale sieć wyszła nawet, nawet. Na nią położyliśmy watę o gr. 15 cm, ale dołożymy jeszcze 5 albo 10 cm. Mamy jednak teraz mały kłopot, bo po położeniu podbitki woda skrapla się na folii pod blachą i kapie małpa jedna na watę. Jagoda

ja wlasnie chcialem zaproponowac deskowanie lub plyte OSB - od strony parteru oczywiscie. Deski jesli ma byc jak ktos lubi drewno, a OSB na inne technologie.

Niestety aby sie moc poruszac po poddaszu to trzeba zrobic "kratownice" bo przy takim rozstawie belek konstrukcja latwo bedzie pracowac.

to moim skromnym zdaniem

bobiczek,

wielkim błędem jest kładzenie płyty OSB na belkach poddasza nieużytkowego - para, która z parteu będzie przechodzić przez strop trafi na zimną płytę OSB, co spowoduje iż będzie się skraplać do wełny. Skutki - do przewidzenia.

Jeżeli już chcesz użytkować poddasze w płycie OSB wykonaj co 20 cm otwory o średnicy 20 mm - para będzie miała którędy uchodzić na poddasze. Rozwiązaniem jest też kładzenie desek pozostawijąc między nimi szparę.

Jagoda,

Jesteś blondynką czy nie? Bo chyba wychodzi że jesteś. Strop tworzą belki stropowe a nie krokwie. Trudno, blondynki też są fajne.

Sądzę, również z postu na priva, że masz złą wentylację poddasza być może spowodowaną założeniem podbitki (o ile dobrze rozumiem jest to podpita mocowana od spodu krokwi?)

Do Wojtka Nitki

Proszę Cię o opinię czy to co ja mam zrobione na stropie między podaszem użytkowym a strychem (który chcę użytkować ale nie będzie ogrzewany)jest prawidłowe, czy popełniliśmy jakiś błąd. Podaję warstwy od strony poddasza użytkowego:

- płyta g-k na ruszcie stalowym UD i CD

- folia paroszczelna (przymocowana zszywkami do jętek)

- wełna Rockwool gr. 18 cm między jętkami

- płyta OSB gr. 18mm

Jętki mają wys. 18cm, rozstaw średnio ok 80cm

Pozdrawiam

ewunia,

niestety, masz ten problem o którym piszę powyższej - para (szczególnie w okresie zimowym) będzie skraplać się na dolnej powierzchnich płyty OSB. Skutki?

Co się tam dzieje dziś łatwo sprawdzić wkładając rękę. Proponuję to zrobić jednak w rękawiczkach gumowych.

Tak naprawdę to na tym poddaszu mi nie zależy specjalnie.

Wczoraj wymyśliłem sobie że zamiast deskowania, położę u góry takie kraty pomostowe (przemysłowe, duża rozpiętość, lekka konstrukcja.)Będzie wentylacja i można po nich chodzić. Co Wy na to.