farida 25.05.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Witam Pod koniec miesiąca (na to liczę ) otrzymamy pozwolenie na budowę, tym krokiem mam nadzieję, że dołączę do grona budowniczych Nastki. A poniżej podzielę się naszymi zmianami w projekcie, oto one: - przedłużyliśmy garaż o 1 m, dzięki temu przesunęliśmy ściankę pomiędzy garażem a kotłownią o tą właśnie długość i wygospodarowane miejsce przeznaczymy na pralnię ............................na parterze zrobimy spiżarkę, której nam brakowało w oryginalnym projekcie .............................. Czekam na Wasze opinie co do naszych zmian. Pozdrawiam Witaj. Kiedy kupowałam projekt spotkałam się z opinią projektanta,który radził właśnie takie rozwiązanie z przedłużeniem garażu.Twierdził ,że NIE WPŁYNIE to na bryłę negatywnie. Nie zrobiliśmy tak i żałuję. Też mam pralkę w pom.gosp. i ten jeden metr bardzo by się przydał.Nawet,jeśli ma sie tam piec np.węglowy można by dołożyć ściankę dodatkowo chroniącą dom przed pyłem. Jeśli nawet garaż będzie się'' rzucał w oczy'' to można zastosować jakąś sztuczkę z optycznym skróceniem. Jeśli zależy ci na wygodnym pomieszczeniu gosp. to warto! Jeśli chodzi o brak spiżarki z prawdziwego zdarzenia ,to( według mnie ) jest to największy mankament Nastki ,oprócz toalety do której wchodzi się praktycznie z salonu. Ale Ty już sobie z tym poradziłeś . Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 29.05.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A wiecie co wam napiszę? Dziś na 99% zostanie do mnie wysłane moje śliczne, wspaniałe pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 29.05.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 To budujcie te "długie" garaże. Ja będę obserwował i być może sam tak zrobię w przyszłości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 29.05.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Ja mój garaż będę miał metr szerszy i 0,5 metra dłuższy. Ale i tak to będzie mało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 29.05.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A co, masz hummera czy auto w poprzek chcesz parkować? W porównaniu z innymi projektami Nastka ma i tak szeroki garaż - w kompaktowym samochodzie swobodnie można otworzyć drzwi i wsiąść/wysiąść. Ja już nie mogę wydłużyć garażu (technicznie niby możliwe, ale linia zabudowy nie pozwala), ale jeśli faktycznie nie psuje to bryły, to metr przestrzeni więcej nie w kij .... dmuchał Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 29.05.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 U mnie jest miejsce żeby poszerzyć. Zrobiłem tak z uwag na to, że rzeczywiście na dole nie ma za dużo miejsca na graty. Już myślę gdzie będę trzymał węgiel do pieca na groszek. Pewno coś dobuduje z drzewa zaraz za kominem. Co do samego garażu to myślę że będzie to nawet fajnie wyglądać, w szczególności przedłużony (ten kawałek dachu który wystaje na prawo) do samego komina c.o. Będzie fajne zadaszenie nad wyjściem z kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolook 30.05.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dzisiaj odebraliśmy pozwolenie na budowę, właśnie oblewamy je pysznym winkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 30.05.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 No popatrz Właśnie siedzimy z żoną nad listem z pozwoleniem, który dziś przyniósł listonosz i się cieszymy jak głupi do sera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 31.05.2012 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witam No to gratulacje, pierwszy etap za Wami - do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 31.05.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Ale nie mogło być znów tak pięknie Mój entuzjazm został oczywiście przygaszony, bo dziś chcąc odebrać dokumenty dowiedziałem się że projekty nie są jeszcze opieczętowane.. Na moje pytanie dlaczego Pani powiedziała, że mają dużo pracy a i tak przecież muszę czekać na rozpoczęcie czegokolwiek 2 tygodnie. A ja akurat miałem umówionego geodetę na wyznaczanie domu.. I tak to już jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 01.06.2012 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No cóż, budowa domu to nie jest bajka , ale jak już się uporasz to będzie jak w BAJCE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ost19 02.06.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam No tak z urzędami już tak jest, trzeba swoje odczekać. Znam to z doświadczenia. Wyżej nerek się nie podskoczy.My jesteśmy na etapie przemyśleń i tak mam pytanie do was czy ktoś myślał nad wykorzystaniem przestrzeni nad garażem. Nasz majster proponuje nam założenie stropu w tym miejscu i ewentualne podniesienie dachu (nieznacznie), tym samym zyskamy miejsce na graty, ale nie wiem jak na tym zyska lub straci całość Nastki ? Kolejną rzeczą do przemyślenia jest strop w salonie a konkretnie chodzi o to żeby nie robić stropu pod daszkiem wychodzącym do ogrodu i tym samym zrobić tam otwartą przestrzeń do samego dachu ? Czy ktoś z Was myślał nad tym. Dajcie znaćNastępnym razem ja postaram się dołączyć jakieś zdjęcia z naszych dokonań.Do usłyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 03.06.2012 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 ost19 wszystko już było przerabiane na forum, nawet zdjęcia są, czytać, czytać, czytać W projekcie strop w garażu jest, to majster nic nie wymyślił, ale tak to z nimi bywa. Ja akurat z tego stropu zrezygnowałem i nad bramą garażową zrobiłem taki pawlacz do którego z drabiny mam dostęp, opony i inne duperele się mieszczą. Salon bez stropu nad wystającą cześcią ma Farida . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 03.06.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 U nas mieliśmy robić cały dach na jeden kąt 45 stopni. Tak sobie u nas w urzędzie wymyślili. Wtedy nad garażem byłoby miejsce na graty czy suszarnie. Na całe szczęście udało się trafić na odpowiednią panią w urzędzie i oryginalne kąty dachu mogły zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ost19 03.06.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Dzięki leszek2307 za podpowiedź, na swoje usprawiedliwienie - jestem początkujący na forum i z ekscytacji budową i forum nie wszystko jeszcze dokładnie przeglądałem.Teraz nadrabiam braki, ale jeszcze nie doszukałem się tych zdjęć salonu z otwartym dachem nad wystającą częścią z wyjściem do ogrodu. Do usłyszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 03.06.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Leszku - strop nad garażem był widzocznie w Twojej wersji projektu - u nas chyba 2 lata później już go nie było. ost19 - my skorzystaliśmy z doświadczenia Leszka i zrobiliśmy drzwiczki z sypialni do karceru nad salonem. Natomiast w garażu cieśla zaproponował dołożenie dodatkowych jętek wspartych na murłatach, żeby zyskać miejsce na graty. Mam tam zrobiony taki schowek, ale jakiejś szalenie wielkiej przestrzeni to tam nie ma. Dodatkowo niedawno dołożyłem półkę tuż nad wjazdem do garażu (nad prowadnicą bramy) przykręcona kątownikami do ściany i podwieszona na prętach gwintowanych od czoła. A zdjęć tego miejsca nad salonem bez stropu chyba nigdy farida nie prezentowała na forum - ja nie pamiętam przynajmniej, choć jestem tu już ponad 5 lat (22-12-2006 - pierwszy wpis w tym wątku). Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 04.06.2012 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Witam To prawda, zdjęć z salonu nie było i dlatego napisałem do kogo ewentualnie się zwrócić po poradę, czy zdjęcia , jak się dobrze uśmiechniesz, to może Ci coś podeśle. Odnośnie stropu w garażu, to nie wiedziałem, że już go nie ma. Wynika z tego, że Archipelag ciągle podkrada moje pomysły . Ja nie robiłem jętek, tylko tak jak pisał Trabi zrobiłem metalową konstrukcję przymocowaną do dolnej części wieńca bezpośrednio nad bramą co powoduje, że jest dostatecznie mocna, a i miejsca jest trochę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 04.06.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A ja zdjęcia Faridy widziałem ( dziekuję Farida) . Pomysł ciekawy i sam się nad tym zastanawiam. Myślę tez na zlikwidowaniem bocznego okna "balkonowego" i w zamian okno dachowe w tzw. pustce nad salonem. A ten "karcer" nad salonem to też ciekawy pomysł. Jaka tam jest wysokość ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 04.06.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Witam To prawda, zdjęć z salonu nie było i dlatego napisałem do kogo ewentualnie się zwrócić po poradę, czy zdjęcia , jak się dobrze uśmiechniesz, to może Ci coś podeśle. Odnośnie stropu w garażu, to nie wiedziałem, że już go nie ma. Wynika z tego, że Archipelag ciągle podkrada moje pomysły . Ja nie robiłem jętek, tylko tak jak pisał Trabi zrobiłem metalową konstrukcję przymocowaną do dolnej części wieńca bezpośrednio nad bramą co powoduje, że jest dostatecznie mocna, a i miejsca jest trochę więcej Ja jestem przekonana,ze biura projektowe żerują na takim forum. Powinni nam odpalać działkę za korygowanie i upraktycznianie projektów.Ale cuż... Co do stropu nad garażem.Ja miałam w proj. strop a nie robiłam.Teraz zostawiłabym Po 1-1,5 m nad wjazdem i po przeciwnej stronie - właśnie na graty typu opony itp.Teraz pozostaje dorabianie czegoś podobnego. W kwestii stropu nad salonem...może coś da się zrobić .W każdym razie trudno temu zrobić dobrą fotkę.W moim przypadku majstry nie zrobiły stropu "do szpica'' tylko zabudowali płytami pod jętkami.W efekcie,bycząc się przed telewizorem ,przyzwyczajam się do widoku wieka trumny od strony jej użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 04.06.2012 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Szybka pomoc - Farida i jej salon bez stropu http://img259.imageshack.us/img259/552/kopiowane26042010159a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts