Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

Najszła wiekopomna chwila ......

Kupiliśmy projekt i teraz to sie dopiero zacznie. Mam nadzieję że do końca wakacji będzie pozwolenie.

A propos projektu: Poprawiona jest więźba - teraz jętki przechodzą w stropie nad piętrem (tak jak u leszka2307) i jest dołączony rzut fundamentów ze wszystkimi (chyba) wymiarami.

Rysunki udało mi się też dostać bez paska tylko z pieczątką obok rysunku, że to egz. archiwalny.

Pozdrav

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Veech'u o co chodzi z tą walką, co się dzieje na twojej budowie, że tak podpadłeś budowlańcom ?

Nie ja podpadlem budowlancom tylko oni mi podpadli :evil: .

Wykonujac swoja prace niszcza prace poprzednikow (poplamiona nowa elewacja i ogrodzenie, zerwany kabel glownego zasilania itp) Ekipa od poddasza to partacze :evil: :evil: i bedzie trzeba wiele rzeczy poprawic.

Sa tez dobrzy fachowcy ale jak nie chwali sie dnia przed zachodem slonca tak i wykonawcy przed zakonczeniem.

Wszystkim zycze tylko solidnych wykonawcow

• 2 weeks później...

Pewnie zgrzytną zębami wszyscy ci, którzy już mają wieniec za sobą, ale właśnie rozmawiałem z projektantem o wieńcu na ścianach szczytowych, bo nie mogłem tego nijak znaleźć na rysunkach.

Otóż dowiedziałem się, że po konsultacji z konstruktorem zrezygnowano z tego rozwiązania.

W sumie mi to na rękę, bo wyobrażam sobie ile pieniędzy, czasu i przede wszystkim narzekania wykonawców można sobie zaoszczędzić.

Zbierzcie się w grupę inicjatywną i zażądajcie od archipelagu odszkodowania ;-)

A jak nie to kosy na sztorc i jazda ....

U mnie na razie cisza, ale wnet będzie woda na działce.

Pozdrav

Wieniec po skosie to pare pretow 12 i 6 troche cementu i piasku oraz 2 dni pracy. To nie jest tak wiele jesli chodzi o bezpieczenstwo budynku i jesli wezmie sie pod uwage ze na dachu lezy miedzy 20 a 30 ton pokrycia (wiezba, deski, papa, gwozdzie, łaty, kontrłaty oraz dachowka ceramiczna, rynny i obrobki blacharskie) to jest co rozwazac.

Nie rozumiem sensu oszczedzania na konstrukcji kosztu, ktory jest rowny kosztowi przyzwoitego kranu do łazienki lub kilku metrow glazury na rzecz myslenia czy sciana szczytowa wytrzyma zime z dodatkowymi 5 tonami sniegu czy tez nie :-?

Moze wyolbrzymiam, ryzyko ale te kilkaset zlotych to nie taki wielki wydatek przy calej inwestycji wiec chyba jednak warto zrobic wieniec.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam wszystkich.

Przygotowujemy się do budowy Nastki. W sród wielu projektów jakie przeglądaliśmy tylko Nastka przypadła nam najbardziej do gustu. Zakupiliśmy wersję z podpiwniczeniem, ponieważ nie wyobrażaliśmy sobie naszego domku bez piwnicy. Jednak po ostatnich "odkrywkach" w kwietniu we własnym zakresie i konsultacjach ze znajomymi ten pomysł stanął pod wielkim znakiem zapytania - czyt. WODA ukazła się na 1,30 m - 1,50 m. Ostatnio rozmawiałem z jakimś fachowcem, że to niczego nie przesądza - trochę mnie tym pocieszył, że mamy zrobić conajmniej 3 takie wykopy na działce i to dużo głębsze i obszerniejsze i przekonać się ile litrów wody i na jakim poziomie gromadzi się w ciągu jakiegoś tam okresu czasu. Niestety szczegółów nie zapamiętałem.

Czy jest ktoś kto mi może coś na ten temat podpowiedzieć?

A jaki sposób ogrzewania zastosowaliście w swoim domku? U mnie wchodzi w grę jak narazie tylko ogrzewanie węglowe. A bez piwnicy sobie tego nie wyobrażam.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

O jak dobrze, że ktoś jest również na początku swojej drogi z budową nastki. Będziemy się mogli na bieżąco wymieniać informacjami tak jak leszek2307 i veech'u.

Właśnie liczę koszt zakupu ytonga w czechach (na razie wychodzi mi niewiele więcej niż leszkowi w lutym 2006 (za same bloczki + klej 8% drożej + transport)

Pozdrav

Witam wszystkich.

Przygotowujemy się do budowy Nastki. W sród wielu projektów jakie przeglądaliśmy tylko Nastka przypadła nam najbardziej do gustu. Zakupiliśmy wersję z podpiwniczeniem, ponieważ nie wyobrażaliśmy sobie naszego domku bez piwnicy. Jednak po ostatnich "odkrywkach" w kwietniu we własnym zakresie i konsultacjach ze znajomymi ten pomysł stanął pod wielkim znakiem zapytania - czyt. WODA ukazła się na 1,30 m - 1,50 m. Ostatnio rozmawiałem z jakimś fachowcem, że to niczego nie przesądza - trochę mnie tym pocieszył, że mamy zrobić conajmniej 3 takie wykopy na działce i to dużo głębsze i obszerniejsze i przekonać się ile litrów wody i na jakim poziomie gromadzi się w ciągu jakiegoś tam okresu czasu. Niestety szczegółów nie zapamiętałem.

Czy jest ktoś kto mi może coś na ten temat podpowiedzieć?

A jaki sposób ogrzewania zastosowaliście w swoim domku? U mnie wchodzi w grę jak narazie tylko ogrzewanie węglowe. A bez piwnicy sobie tego nie wyobrażam.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Bardzo milo poznac nowych nastkowiczow

Sprawdzcie bardzo dokladnie poziom wody gruntowej. Jesli jest lub moze bywac wysoki to wiecej bedziecie miec klopotow z ta piwnica i niz pozytku.

Moj brat zrobil piwnice na gruncie o wysokim poziomie wod gruntowych i niestety pomimo wiary we wlasne sily i nowosczesne technologie nie daje sobie z tym rady. A moze budynek gospodarczy bedzie rozwiazaniem?.

Leszek , jak tak wykanczanie - wykonczony :D

Moze juz mieszkasz ? Wstaw zdjecia i pochwal sie lazienka i innymi pomieszczeniami. U mnie glazurnik dlubie powolutku ale wole tak i dokladnie niz szybko i spartolone. Mialem ostatnio zle doswiadczenia ale to juz mam nadziej za mna. :wink: Pompa juz chodzi ale na razie korzystam tylko z cieplej wody w jednym kranie.

pozdrawiam

WYKAŃCZANIE !!!!!! NO I WYKOŃCZONY

w sobotę przeprowadzka, :) :D :o :lol: :wink:

Łazienkę mam prawie gotową, ale zawsze jeszcze coś tam jest do zrobienia. W ubieglą sobotę zrobili mi schody, no i lalunia :) przeszły moje oczekiwania, proste zgrabne i przepiękne, ale pod schodami mam jeszcze nie wykończone i zawsze czegoś brakuje, żeby wstawić takie już ładniutkie zdjęcia. A szczególnie w tym ostatnim czasie, to czasu mi brakuje na wszystko :wink: , a sobota tuż tuż :lol:

Prace wstrzymują takie duperele jak wystające 1,5 cm za daleko kolanko z wody w kuchni i nie można wstawić zmywarki, a to wstrzymuje montaż kuchni, a fachowiec, który to robił ma czas za tydzień :)

Ja nie mam gazu jeszcze, a całe ogrzewanie mam na gaz, ale już mam decyzję o rozbudowie sieci i raczej będę miał, tylko jeszcze dokładnie nie wiadomo kiedy :) może w przyszłym roku :wink:

Na razie ciepłą wodę będziemy mieli z butli, a zimą zostanie tylko kominek, ale coż to jak już u siebie :lol:

Pozdrawiam nowych Nastkowiczów i życzę szybkich sukcesow w budowie !!

Witajcie,

coś nastkowe forum podupadło. Prawdopodobnie leszek upaja się mieszkaniem w Nastce i nie ma czasu sięść do kompa.

Ja może na koniec października będę miał pozwolenie jeśli teraz nic niespodziewanego mi nie wyskoczy.

Nie mogę się napatrzeć na ten wykusz, ale nasza wąska działka na takie rozwiązanie nie pozwala - szkoda ;-(

Pozdav

No Leszek dobrze ze sie odezwales. Nic nie sciemniaj tylko wstawiaj zdjecia. Chwal sie schodami , kuchniami , lazienkami i pokojami nawet w stanie polsurowym :lol: . Bo Cie uprzedzi Trabi WRC :wink: i zamiesci juz gotowy domek. Ja wstawie cos w przyszlym tygodniu bo na nowej glazurze (nieskonczonej) leza opakowania po plytkach w ilosciach mnogich a po co mam pokazywac kartony ? :D ale jak chcecie to moge jakas surowizne wrzucic :-?

pozdrawiam

Co do tempa to dokładnie będzie rok i równe dwa miesiące do przeprowadzki, ale tak na prawdę to jeszcze trochę potrwa, tylko dojazdy się skończą :lol:

Potem na zew. i tynkowanie, ale z tym się nie spieszę niech sie układa. Jak na razie mam tylko jedno malutkie pęknięcie koło komina, ale to pewnie przez to, że murłata nie jest w całości tylko w dwóch częściach, po obu stronach komina i końce nie są idealnie zakotwione, tego nie przewidziałem, a tym bardziej budowlańcy :x , a dla nowicjuszy to jest ważna uwaga.

Veechu, ty kurde myślisz że ja nie mam co robić tylko spacerować i zdjęcia se pstrykać :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• 2 weeks później...
WYKAŃCZANIE !!!!!! NO I WYKOŃCZONY

w sobotę przeprowadzka, :) :D :o :lol: :wink:

No to leszek2307 się wprowadził i jak kamień w wodę ......

Niby racja, bo to przecież temat dla budujących lub zamierających budować Nastkę, a Leszek już wybudował ;-)

Nie uwierzę, że nic się na Waszych budowach nie dzieje, ale pewnie jest taki ogień, że nie macie czasu zdać relacji z postępu prac na forum.

Pozdrav

Robia sie łazienki ... nadal ;)) i inne glazurnicze sprawy

jak sie skoncza to wtedy dalsze prace (sciany, schody, kuchnia itd) a jest ich co nie miara. U Leszka jeszcze moc prac budowlanych bo wszyscy znamy jego etap i zaawansowanie. Bedzie sie jeszcze z nami dzielił wrazeniami i doswiadczeniem ale dajmy mu rozpakować pudełka :lol: :lol: :lol:

Witam serdecznie po dłuższej przewie !! :D

Nie odzywałem się, bo jak wiadomo wszem i wobec mieszkam już u siebie :o

Do pracy nie uczęszczałem przez 2 tygodnie, a w domku niestety neta jeszcze nie mam :evil: tak, że i na forum nie zaglądałem.

Przez te 2 tygodnie urlopu trochę pogoniłem z robotą wykonywaną samodzielnie. Głównie obsadzanie drzwi, a że 23.07 była wielka uroczystość urodzinowa z BIG PREZENTEM (taki mały domek hi hi) to na pierwszy ogień poszły drzwi z łazienki na dole żeby goście nie musieli korzystać z tego przybytku na forum. No i udało się (chyba zmienię zawód 150 zł/szt x2 =300 zł na dniówkę na luzie) drzwi obsadzone bardziej niż profesjonalnie :lol:

Tak poza tym wiele innych robót grubszych i drobniejszych, które też trzeba wykonać. Górka już w zasadzie na gotowo (oprócz łazienki - zostawiamy ją na jesień-zima), a teraz dokańczamy dół.

Na zew. zacząłem ogrodzenie z przodu i odwodnienie rynien, zwożenie drewna na długą mroźną zimę i itp. Sorry, ale na zdjęcia jakoś nie mogę znaleźć czasu, a wiem, że na tym zależy wszystkim najbardziej :roll:

A tak wogóle to na razie czujemy się jak na wczasach, a ile się trzeba nachodzić szok :o

• 2 weeks później...

Witam ponownie !!

Czyżby nikt nic nie robił, że nie ma żadnych nowych zdjęć :D

Muszę przerwać tą nieznośną ciszę i uchlić troszkę rąbka tajemnicy.

A to jedna z najważniejszych chwil, ....przymocowanie uchwalonego dwa dni wcześniej numeru posesji i obłożonego karą 500 zł w przypadku nie oznakowania w ciągu 2 tygodni od wydania decyzji. :wink:

IMG_1583.jpg

No i już w całej okazałośći

IMG_1584.jpg

Teraz troszkę tego, czego jeszcze nie było: poddasze w całej okazałości

IMG_1473.jpg

Rzucik ze schodów na górny korytarzyk, nie jest jeszcze dopieszczony, ale jakiś zarys jak będzie na gotowo juz widać :)

IMG_1623.jpg

Schody w całej okazałości, wyszły ślicznie, jesteśmy bardzo zadowoleni, życzę wszystkim takich fachowców

http://img218.imageshack.us/img218/7126/schody.png

No i na koniec jeżeli jeszcze pamiętacie, to na początku tego tematu było takie zdjęcie jak bociek siedział sobie na górce po wykopie. Teraz jeszcze jest górka, ale już może siedzieć gdzie indziej :o

http://img809.imageshack.us/img809/4994/bocian.png

:lol: :roll: :lol: :roll: :lol: :roll: :lol: :roll: :p :p :p :p

Edytowane przez leszek2307