Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

Witam Wszystkich :) .

No jak to :o ,nasz zalozyciel nam pomaga i radzi jak moze,tak sie postaral,foteczki nam pokazuje a tu dalej cisza :o .Ja Ci wiec oficjalnie gratuluja przeprowadzki ,schodow,numeru i tego wszystkiego czego dokonales w tak niedlugim czasie w budownictwie :D .Milego mieszkania zycze :) .

Ja tez jestem ciekawa co u innych.U nas niestety wszystko sie slimaczy-wiec nie ma sie czym pochwalic :( .

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję bardzo za gratulacje, ale ja myślę, że należą się każdemu kto odważył się na budowę własnego domku no, a szczególnie jeżeli to jest kobieta :).

U nas znowu postęp bo oddaliśmy papiery do zakończenia budowy. Wcale nie było tak źle jak się obawiałem. Kominiarz przeszedł bez najmniejszego problemu, elektryk też. Mapkę powykonawczą geodeta zrobił w niecały miesiąc co było niezłym szokiem po wcześniejszych wyczynach. Teraz Kierownik budowy dołączy swoje i potem tylko miesiąc na urząd i już :)

• 2 weeks później...

Wrocilem z urlopu podczas ktorego malowalismy sciany. Jeszcze nestety nie sa skonczone a my juz wykonczeni ;(

Zdecydowalismym, ze pomieszczenia mieszkalne pomalujemy czasowo na bialo by latwiej bylo walczyc z ewentualnymi rysami i nastepnie latwiej pokryc kolorem. Niestety malowania jest ogrom a rąk za malo :-?

Stolarz zaczyna robic schody a facet od podlog drewnianych dal plame i przywiozl krzywy material. przeprowadzka sie odwleka :( .

Meble kuchenne zrobil nam kolega i musze stwierdzic ze pomimo ze balem sie tego z wielu powodow to efekt jest dokladnie taki jakiego oczekiwalismy a jako wykonawca sprawil sie na 100% jak niewielu w calym procesie budowy . Profesjonalista w kazdym calu jakich naprawde malo. Nie tylko zrobil ladnie i dokladnie. Podpowiedzial wiele dodbrych rozwiazan a sposob w jaki wykonywal mebel od zera i zabezpieczal je i pozostale rzeczy podczas wykonywania wszystkich prac mowilo samo za siebie. Perfecto.

Jak doprowadze do stanu pokazowago to wstawie zdjecia 8)

• 2 weeks później...

Są, są - tylko jeszcze nic nie zrobili poza papierkami do PnB. Mam nadzieję na złożenie kwitów na początku października.

Jeszcze nawet nie mam ofert na budowanie i istotny problem w znalezieniu transportu HDS z Czech.

Wszystko wskazuje na to, że ruszymy na wiosnę.

Dzięki Waszym zdjęciom wiele się wyjaśnia i ułatwia wybory (oczywiście dot. budowania i urządzania).

Jeśli pozwolicie, to przy okazji podróży w Wasze okolice zaanonsuję się i poproszę o oprowadzenie po włościach.

Pozdrav

Melduje sie.

Schody, schody , schody , schody jak w kasinie de Paris... :D

Stolarz artysta -rzemieslnik sprawił sie dobrze i zrobił piekne schody i parapety :D Zdciecia wstawie jak odkleje kartony zabezpieczajace :wink:

Dzisiaj wszedł facet od podłóg :-?

Ten niestety z gatunku wrazliwych. Chciał zrezygnowac i wyjsc zanim zaczał robote :o :roll: . Jakis potwór ze mnie musi byc albo moj dom jest jakis odstraszajacy :wink:

Zartuje, ale podlogi zostaly zagruntowane przez poprzedniego fachowca od ktorego przyjechala podloga tak prosta jak sanki z oparciem :lol:

Ten "nowy" stwierdzil ze nie wie jaki to grunt i czy klej bedzie trzymal i ze on wogole gwarancji nie daje ha ha ha ... A ja wczoraj odebralem material za ktory od razu zaplacilem cala gore bakszyszu i wcale nie mam ochoty miec podlogi bez gwarancji. Jakims cudem go przekonalem i zaczal robote. Jak to zwykle z fachowcami. Trzeba dac mu popracowac to mu sie motywacja zwiekszy :evil: . Cale zycie z wariatami :D

Sytacja niestety taka ze drzwi wewnetrznych brak i na razie dlugo nie bedzie , podjazdu i tarasu (kostka) brak, schody zewnetrzne nieoblozone klinkierem - dlugo sie taki stan utrzyma o zagospodarowniu terenu nie wspomne - wszystko powyzsze niestety z braku srodkow nie bedzie zrobione a wprowadzic sie trzeba. Termin wprowadzenia - polowa pazdziernika - moze sie uda :roll: :-? :wink: pozdrawiam budowniczych Nastek

Witam Nastkowiczów,

jestem stałym gościem tego forum nie bez powodu- kupiłam projekt Nastka, zaadoptowałam i wczoraj dostałam pozwolenie na budowę:)

Bardzo dziękuję za cenne uwagi i wskazówki na forum Veech'owi i Leszkowi!! Goraco prozdrawiam.

Będę budowała pod Opolem. Ogladałam tez realizacje w mojej okolicy- utwierdzałam sie tylko w przekaonaniu o słuszności wyboru Nastki:)

Puki co największe obawy mam pod kątem kominów ale widze ze mój wykonawca już świetnie sobie poradził z obecnie budowaną NAstką.

Planuję w tym roku wykonac tylko fundamenty. A od wiosny ostro lecimy z budową ...

Mam natomiast pytanie na już: czy robić razem z fundamentem- wylewkę na schody wejsciowe ( taras zostawiam na póżniej jak dom osiądzie)

Pozdrawiam

Hej Witamy

Nastka jest de best :wink:

Moja rada robic ze schodami i z tarasem czyli razem ale osobno. Schody jak i taras musza byc na zupelnie niezaleznym fundamencie w odstepie od budynku. Odleglosc rowna ociepleniu jakie zastosujecie na fundamencie. Jesli powiaze sie schody lub taras z budynkiem to na pewno popęka (albo jedno albo co gorsze drugie)

Schody dobrze jest miec od razu bo jest wygodnie i co zrobisz dzisiaj to jutro bedziesz juz miala (bo nastepna ekipa weznie 2 razy wiecej :lol: )

pozdrawiam

Dzieki,

mam jeszcze wtpliwości co do wielkości ław fundamentowych. Mój wykonawca wyliczył 9 m3. Czy to aby nie za wiele?

No i 19 m3 fundamentów z bloczków betonowych.

Moim zdaniem to stanowczo za dużo-zwłaszacza tych bloczków.

Ile wam wyszło?

Pozdrówka

Co się stało z pozostałymi budowniczymi Nastki ?????????? :o

Wyrwany do odpowiedzi :oops: też pochwalę się osiągnięciami z budowy Nastki. Niestety od kilku tygodni nie ma mnie w Polsce więc dysponuję jedynie zdjęciami otrzymanymi od rodziny :D

Pozdrawiam,

Kamil

http://i186.photobucket.com/albums/x175/j_kamil/P1010308.jpg

http://i186.photobucket.com/albums/x175/j_kamil/P1010316.jpg

http://i186.photobucket.com/albums/x175/j_kamil/P1010315.jpg

http://i186.photobucket.com/albums/x175/j_kamil/P1010314.jpg

No w końcu coś drgnęło !!!

Odnośnie metod wykonywania fundanentów to podzielam zdanie Veecha, ale chciałem sprostować, że niestety ja nie mam, ani pod schody, ani pod taras bo postanowiliśmy robić schody z kostki brukowej, a taras w formie skarpy, ale powierzchnia drewniana.

Kamil piękna Nasteczka no i pierwsze okrągłe okienko, które można zobaczyć na forum. Okienko ma już Kinga, ale nie wstawiła ani jednego zdjęcia (no chyba że ja to zrobię, to będą dwa :lol: ). Kominy boskie :) podobne do moich

Odnośnie ilości bloczków, czy betonu na fundamenty to sprawa jest dosyć indywidualna, bo zależy od adaptacji i wykonywanej technologii budowy. Do normalnego terenu i pod Ytong fundamenty mogą zostać cienkie i ściana fundamentowa na 25 cm, ale jak się zmienia technologię to wychodzi inaczej.

Draco 102 - kominy są podstawą tego domu - nie ma się czego bać.

No a teraz najważniejsze -----> 21.09.2007 dostałem papier

DOM ODEBRANY --> MOŻEMY SIĘ ZAMELDOWAĆ :D

01.06.2006->21.09.2007

Ale to nie koniec, roboty jeszcze ogrom :)

Witam,

co do wylewania jednoczęsnie fundamentów i chociażby schodów to mój wykonawca twierdzi, że tak sie nie robi bo trzeba założyć od razu nizej poziom schodów ( nie na równi z wylewką fundamentów) ponieważ dom napewno siądzie i nie wiadomo ile. W ten sposób może powstac dodatkowy schodek - ze schodów do wnętrza domu.

Ostatecznie odpuściłam już sobie te schody w tym roku i zrobi tylko stopy pod słupki do pergoli i przed wejściem do domu.

Zdecydowałam sie na zrobienie kilku stopni pod schodami i będę miała pod nimi spiżarkę. Nie wiem czy ktoś już wprowadził to w Nastce - choć wiem że chcieli- jeżeli tak to chętnie zobaczę zdjecia z realizacji.

COś dużo wychodzi wtedy drzwi w korytarzu- do spizarki, pokoju, łazienki i do wiatrołapu. Nie wiem czy to będzie wizualnie dobry pomysł.

Pozdr

Zdecydowałam sie na zrobienie kilku stopni pod schodami i będę miała pod nimi spiżarkę. Nie wiem czy ktoś już wprowadził to w Nastce - choć wiem że chcieli- jeżeli tak to chętnie zobaczę zdjecia z realizacji.

Ja mam,ja mam!!! :D .I pisalam o tym. Ale zachecam tych ,ktorzy jeszcze maja te mozliwosc,zeby zastanowili sie nad tym,aby zrobic wogle piwniczke pod przedpokojem i wiatrolapem.Wydaje mi sie,ze to fajny pomysl i w sumie nie szalenie kosztowny(ja niestety przegapilam ta mozliwosc).Tak samo zreszta,zamiast robic wejscie do piwnicy od zewnatrz,mozna by wykorzystac do tego miejsce pod schodami-to do tych co buduja piwnice zgodnie z projektem Nastki z podpiwniczeniem.

Wszystkich serdecznie pozdrawiam i do roboty,do roboty!!

Witam,

co do wylewania jednoczęsnie fundamentów i chociażby schodów to mój wykonawca twierdzi, że tak sie nie robi bo trzeba założyć od razu nizej poziom schodów ( nie na równi z wylewką fundamentów) ponieważ dom napewno siądzie i nie wiadomo ile. W ten sposób może powstac dodatkowy schodek - ze schodów do wnętrza domu.

DRACO102

Robi sie robi ale oddzielnie tak jak juz pisalem. Jak zwykle niestety wykonawcy mowia tak sie nie robi albo tak sie nie da, wtedy gdy nie chce im sie czegos robic. Argument pierwszy za to taki ze na iłach (jak u mnie) dom moze osiadac nawet 9 lat - czy to znaczy ze przez 9 lat mialbym nie miec schodow zewnetrznych do domu ??? No prosze ...

Argument drugi. Ciekawe kto za rok wykona te schody zewnetrzne??? Moje doswiadczenie mowi ze ta ekipa co muruje dzisiaj dom to za rok moze byc w Irlandii , w Norwegii albo na Teneryfie (duzo tam naszych buduje :lol: ) a jak nawet beda w kraju to nie wroca z innej budowy bo po co ? dla schodow ? No prosze ....

Znam taka zasade " co masz zroboc dzis, zrob pojutrze bedziesz miec 2 dni wolnego :wink: " Ta w budowaniu sie nie sprawdza... ale kazdy inwestor podejmuje samodzielne decyzje za wlasna kase wiec korzystajmy z takiego pieknego Liberalizmu ( o innym mozemy tylko pomazyc albo popatrzec na ten wynalazek w USA gdzie go nie demonizuja tylko pielegnuja bo cenia sobie wolnosc w kazdej postaci)

Farida

Z ta piwniczka to nie dla mnie - nie preferuje podwyzszonych domow i pomieszczen bez okien (lub z malutkimi nad gruntem) Ziemniaczki kupie swieze w warzywniaku, nie musze wstawiac pieca na wegiel wiec w kotlowni czysciutka pompa ciepla i pralnia, jak sie nie ma piwnicy to nie trzeba jej uszczelniac i ocieplac, brak dodatkowych stropow jest nie bez znaczenia dla ogolnej konstrukcji. No i nie bagatelizowalbym kosztow budowy i wykonczenia sa takie same jak dla kazdej innej kondygnacji a i pozniej jest drozej bo cieplo ucieka a grzac trzeba. Winko i nalewki schowam pod schodami i w kuchni i bedzie fajnie.

to tyle na dzis

Odpalilem ogrzewanie budynku.... Pompa ciepla jak do tej pory ogrzewala tylko wode uzytkowa. Teraz przyszedl czas na ciepelko w budynku. No i mam zagwozdke. Jak tu spawdzic czy ona grzeje?

Jako ze pompa ciepla zasila instalacje woda o niskiej temperaturze a przy obecnej temperaturze zewnetrznej ustalila sobie temperature czynnika na 21st to wszysko i tak dla ciala ktore ma 36,6 jest zimne. Nie mowie tu tylko o podlodze, ktora jest pokryta warstwami wylewki i gresem lub drewnem ale nawet kaloryferki w lazienkach sa zimne w dotyku. Jak jest piec to nagrzewa male powierzchnie ale do temperatury 50,60,70 stopni a tu 20,30 prawie zawsze nizej niz temperatura ciala. Nie mialem termometru ze soba i nie moglem porownac przed wlaczeniem i po wiec nadal jestem w rozterce - dziala ogrzewanie czy nie.

Trzeba chyba zaczekac do mrozow

Jak by tak pomyslec z drugiej strony to moze to jest korzystna sytuacja, ze mam ogrzewanie i nic o nim nie wiem, ze je mam . W koncu to jestem stworzeniem blokowym i jak przychodzi zimno to sie wlaczaja kaloryferki i jest cieplo. Nieczego nie nastawiam niczym nie krece tylko jest cieplo i juz. No ale wlasnie cieple kaloryferki a moje nie sa cieple ;((

Dobrze ze mam w nich grzalki to je troche rozgrzeje zeby reczniczki wysuszyc.

Trzeba zaczekac do mrozow.

pozdrawiam

Grzeje, Grzeje :D . W weekend bylo w domku nawet za cieplo wiec obnizylem krzywa grzania o 1 stopien. Bardzo zmyslne to urzadzenie. Dokonuje pomiaru tylko temperatury zewnetrznej. Na tej podstawie ogrzewa dom uzupelniajac zapotrzebowanie na cieplo poprzez podwyzszanie temperatury wody krazacej w ukladzie podlogowki. Majac na celu utrzymanie stalej temperatury w domu ale jakiej ktoz to wie? :lol: (teoretycznie zadana jest 22st teoretycznie bo nawet nie wiem p-rzy ktorej krzywej a jest ich 15 + ewentualnie wlasna). Na poczatku bylem w rozterce wytracony z rownowagi pytaniem sasiada "a co mnie interesuje temperatura zewnetrzna? przeciez wazne to co wewnatrz budynku". Niby tez prawda ALE... Pompa ciepla opierajaca swoj system dzialania na temperaturze zewnetrznej jest w stanie reagowac znacznie szybciej na zmiany temperatury niz pompa opierajaca swoja prace na pomiarze wewnetrznym. Wezmy na przyklad ze nadchodza mrozy i temperatura drastycznie spada o 10st. Pompa z pomiarem temp zewnetrznej zareaguje o kilka lub kilkanascie godzin wczesniej niz ta z pomiarem temperatury wewnetrznej gdzie dobrze ocieplony dom zacznie sie dopiero wystudzac. Wtedy juz w domku moze byc zimno i trzeba sie dogrzewac np kominkiem. Zauwazylem ze na biezaco mierzac temperature zewnetrzna od razu bilansuje straty i podnosi temperature czynnika w podlogowce. Dziala troche jak nowoczesny komputer, gdzie sama konstrukcja jest dosyc zaawansowana technicznie ale obsluga i uzytkowanie potrafi byc obslugiwane przez dzieci i osoby nieobeznane z informatyka. Takie urzadzenie 21 wieku. Mam nadzieje, ze sprawdzi sie zima przy prawdziwych mrozach a koszty beda kompensowaly wydatek niezbedny do poniesienia przy montazu calego ukladu.

W calym domku trwaja prace wykonczeniowe i czyszczenie. Jeszcze tydzien max dwa i domek powinien nadawac sie do zamieszkania. Potem jeszcze czeka nas duzo pracy i wydatkow ale juz bedziemy na miejscu i unikniemy wiecznego dojezdzania.

Pozdrawiam