Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za słowa otuchy, w długi weekend majowy ostateczne rozmowy z firmami i zaraz potem składam wszystkie papiery na pozwolenie, działka jest już uzbrojona więc powinnam spokojnie z wszystkim wyrobić się do września no i ruszam pełną parą, wszystkie wasze uwagi co do projektu już sobie zanotowałam więc o ciutkę będę ostrożniejsza co do pewnych elementów, zresztą jak juz będzie tak blisko to będę liczyła na Was mili Nastkowicze,pozdrawiam

Witam Migotkę ze Śląska :D

Coś nas tu mało, a więc kazdy nowy budowniczy Nastki mile widziany.

Pewnie że dasz radę, powodzenia :lol: :lol:

Nie jest nas mało, ale jak się nic nie dzieje to nie ma się czym chwalić ;-)

U nas w środę osiągnęliśmy pierwszy dość widoczny etap budowania

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2008-04-17007m.jpg

Do przyszłego weekendu chcemy wylać chudziak z B20. Czy pocienialiście warstwę do 10 cm? Czy dawaliście styro pod chudziak czy dopiero pod posadzkę?

Chyba w łazience wrzucimy kabinę pod skos. Mam nadzieję, że się zmieści.

Pozdrav

Witam wszystkich

Widzę, że warunki terenowe macie wręcz rewelacyjne w porównaniu do moich

http://img231.imageshack.us/img231/5843/92674715wp3.jpg

Na samym początku zastanawiałem się, czy nie budować piwnicy...na szczęście sprawdziłem zeszłej wiosny stan wód gruntowych robiąc dość pokaźny wykop sugerując się oczywiście wypowiedziami forumowiczów. Dzięki temu zapobiegłem takiemu oto stanowi - sąsiad obok poszedł ostro :wink:

http://img231.imageshack.us/img231/6498/10rh8.jpg

A teraz dach :D

Dzisiaj zaczynamy.

Oto piękny wzór na krokwiach, widać też w tle murłatę...pięknie... :D

http://img231.imageshack.us/img231/3240/51554442lm4.jpg

Pozdrowionka

Trabi - miałem na myśli tylko Śląsk (Górny), a z tych informacji, którymi ja dysponuję to będzie 4, w tym jeden nie przypomina Nastki.

Odnośnie chudziaka to wydaje mi się, że lepiej trzymać się projektu, a powierzchnie są dosyć duże. Styropian oczywiście na chudziaku, a pod chudziakiem lepiej zrobić warstwę żwiru. Rzadko się to stosuje ze względu na koszt, ale nie ma chyba lepszego sposobu żeby uniknąć podciągania kapilarnego wilgoci :).

Andreassi - świetne krokwie, widać że się cieśle starają. Na murach też ładnie, styropian wypełniony pianą, u mnie tego nie było. Sam dalej latam z drabiną i gdzie mogę to łatam szpary. A tak przy okazji w przypadku zostawienia w takim stanie na zimę radzę położyć na styropianie siatkę, bo na wiosnę ptaszki znalazły sobie świetne miejsca na gniazda, zwłaszcza jak jeszcze były szpary, to tylko trochę wydłubać i piękne gniazdko w wełnie :)

Andreassi, teraz przeglądalem Twoje zdjęcia.

Czy ty świadomie podniosłeś jętki i zlikwidowałeś okienko na poddaszu, czy znowu sprzedali Ci ten stary błędny projekt. Przecież od jakiegoś czasu po mojej interwencji projekt miał być poprawiony i był. Poważny błąd według mnie, świadomie zrezygnowałeś z poddasza ? :o, 70 m2 powierzchni i dodatkowa robota z podwieszaniem sufitu ????

• 2 weeks później...

Jestem w kropce w sprawie zamówienia stropu Teriva I. Mianowicie firma stropowa zrobiła ofertę, w której jest ok 590 garów przelotowych w tym 192 deklowane.

Z mnożenia wynika również 590 szt. Natomiast z mojego wyliczenia i oferty pewnej hurtowni powinno być ok. 780 szt.

Jak było u Was?

Raportując stan zaawansowania informuję, że mamy ZERO i od końca przyszłego tygodnia powinny stawiać się ściany.

Pozdrav

czesc trabi wrc ! my mamy tez zamiar budowac sie w tym roku ale na razie mamy problemy z dzialka ....niestety...powiedz tak szczerze jesli naturalnie mozesz ile trzeba tak naprawde na dzien dzisiejszy kredytu na budowe nastki ?? my w zasadzie wszystkie pieniadze wydalismy na dzialke i o cala sume musimy na budowe nastki po prostu starac sie banku ale nie mamy w ogole pojecia ,wiesz ile trzeba tak zeby na spokojnie wybudowac,wykonczyc i zamieszkac. Mam na mysli normalny standard,zadnych szalenstw.Dzieki i pozdrawiam wszystkich nastkowiczow ! tomasz i agnieszka !!! PS: moze inni nastkowicze nam podpowiedza z tym kredytem,mam na mysli tych szczegolnie ktorzy sie wlasnie buduja... :lol: :wink:

Na wstępie witam wszystkich Nastkowiczów

Przymierzam się do budowy tego domu i mam parę pytań:

Jakim systemem najlepiej budować, gospodarczym czy z półfabrykatów, wydaje się że budowa z półfabrykatów w ogólnym rozrachunku wydaje się tańsza no i oczywiście wielką zaletą takiego rozwiązania jest ekspresowy czas budowy.

Może ktoś z Was budował już takim systemem i ma jakieś doświadczenia ?

Drugie pytanie, z jakimi kosztami należy się liczyć podczas budowy systemem gospodarczym (mam na myśli szacunkowy koszt postawienia domu w stanie surowym zamkniętym + ewentualnie koszty instalacji wewnętrznych).

Pozdrawiam,

Olo

j_olkowski witaj w gronie :D .

Wiesz,zadales bardzo rozlegle pytanie :D i trudno chyba bedzie na nie jednoznacznie odpowiedziec .Przedewszystkim co to ,w/g Ciebie ,znaczy "gospodarczym"?To tak,ze stajesz z rodzina i robicie czy wynajmujesz ekipe i robia?Jesli masz rodzine(braci,szwagrow,tesci,) i masz jakies pojecie lub szczere checi i chcesz poczytac to to jest najlepsze wyjscie.Min dlatego,ze zrobisz tak jak chcesz i bedziesz wiedzial o swoim domu wszystko.

W innym przypadku trzeba wsztstko dokladnie policzyc:mury(z czego),dach(z czego),instalacje (jakie{ogromna ruznorodnosc})itd.W tym dziale-dziale Nastki znajdziesz cala mase informacji o tym ,kto jakich materialow uzyl,jakich zmian dokonal i ile mniej wiecej czego poszlo.Nawet jesli ktos ci udzieli konktetnej odpowiedzi to moze sie okazac,ze w Twoim przypadku bedzie zupelnie inaczej-jesli chodzi o koszty oczywiscie.

Nie wiem co na to moi szanowni Wspolbudowniczy Nastkowi,ale chyba sie zgodza.Zwlaszcza Ci,ktorzy juz skonczyli,bo ja nadal buduje :( .

Pozdrawiam Wszystkich :D

Bardzo miło, że jest coraz więcej osób zainteresowanych naszym forum :)

W pełni potwierdzam opinię Faridy.

Pytania ile kosztuje wybudowanie akurat tego, czy innego domu nie ma najmniejszego sensu. Jeżeli ktoś chce wiedzieć ile trzeba mieć pieniędzy, żeby wybudować ten czy inny dom, to wystarcczy przemnożyć ilość metrów x cenę metra i jest wynik. A w zależności od swoich wymagań i oczekiwań przyjąć odpowiednią cenę metra.

np. Nastka 148 m + garaż 19 = 167 x 2500 zł w wersji standart = 417500, oczywiście trzeba mieć jeszcze działkę z mediami :wink:

Witam.

Stan surowy otwarty, zaczęto budowę w lutym tego roku, tj. 02.2008,

dwie ekipy: jedna od scian, stropow itp., a druga od dachu:

ściany fundamentowe z bloczków betonowch,

ściany zewnętrzne Ytong 36,5cm,

ściany wewnętrzne działowe Ytong 11,5cm,

strop Terriva,

beton z gruszki,

komin systemowy z dwoma kanałami wentylacyjnymi ocieplany styropianem 5cm,

dach na gotowo (wiezba, deskowanie, papa, dachowka ceramiczna Begenner Innovo 12 antracyt, 4 okna dachowe Vellux, wylaz dachowy Vellux, rynny Marley, opierzenia itp.).

Koszt: 195tyś.zł +- 5tyś.zł, nie liczę żadnych mediów, działki itp., są to koszty poniesiane w tym roku, od pierwszego wbicia szpadla:)

Leszek...

odnośnie tego poddasza, to przekazywałem swoją koncepcję wykonawcy dachu, jeszcze na początku roku, aby zrobić ten strych, ale niestety mnie nie zrozumiał lub zapomniał. Na jego koszt zakupiłem 28 jętek 20x5 (1500pln) i ma mi to od wtorku zakładać i kończyć dach. Szkoda tylko, że te "kurze grzędy" zostaną, chyba że znajdę jeszcze na to jakieś inne rozwiązanie.

Pozdrawiam.

Witam.

Takie są moje koszty... Może pozostali Nastkowicze się wypowiedzą?

Pewnie można taniej, np. zamiast papy i deskowania - folia,

zamiast dachówki Begenner - jakąś tańszą, albo blachodachówkę lub gonty,

zamiast okien Velux - inne mniej renomowanej firmy, tańsze rynny, itd.

Murarzy miałem jak na nasz rejon to w miarę tanich, ale nie jestem z nich zbytnio zadowolony, nawe w ogóle - nie polecałbym.

Fachowców od dachu - jestem zadowolony, ceny standardowe.

Oto wyceny:

Instalacje wod-kan z materiałami i robocizną - firma Buderus: piec ULTIMA, ogrzewanie podłogowe na parterze i w łazience na piętrze, grzejniki także Buderusa - wraz z przydomową oczyszczalnią ścieków - 22tys.zł.

Okna - VEKA - z zewnątrz mahoń, w środku białe - bez drzwi wejściowych i bramy - 12900zł.

Brama garażowa - 2800zł.

Drzwi wejściowe z przeszkleniem bocznym - KMT - 2900zł.

Nie mam wycen na pozostałe prace, tylko jakieś tam moje własne kalkulacje.

A co pozostali na to??

Leszek...Pojawiła się koncepcja usunięcia "kurzych grzęd" na strychu. Zostaną postawione niżej nowe jętki, wymontowane stare a murłata pośrednia będzie oparta na słupach na tych nowych jętkach. Wykonanie w przyszłym tygodniu, wkleję zdjęcia i będzie wiadomo o czym piszę. Na szczęście dzisiaj wykonawca zatwierdził moją "reklamację" i pokryje koszt tych dodatkowych jętek, które zakupiłem. :D

Jeszcze jedno.

Ja do wyceny, ile będę potrzebował kasy, przyjmowałem 2200zł/m2.

Mój kierownik budowy mówił, że nawet tanio liczę...

Pozdrawiam.

Witam.

Takie są moje koszty... Może pozostali Nastkowicze się wypowiedza....

Drzwi wejściowe z przeszkleniem bocznym ........

........

U mnie trudno oszacowac koszty st sur,poniewaz po pierwsze daaawno to bylo i ceny juz nieaktualne,po 2 przy dwoch budynkach materialy przechodzily z budowy na budowe.Ale moze sie przyda:

okna biale,bez lukow na stryszku i bez bulaja w garazu ok.16tys.(Avante,zeszly rok).

robocizna za polozenie plyt,upchanie welny(2 warstwy) 6tys.Drobiazgi potrzebne do tego to koszt okolo 1500 (folia,profile,wkrety,tasmy szpachle itp)

Instalacja podlogowa - poszlo okolo 1400 m rury na calosci(parter i poddasze.)

andreassi,mozesz pokazac te drzwi?? :)

Pozdrawiam.