Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

Witam.

Leszek i Ewa...

To są już poniesione koszty a nie kosztorys.

Stan surowy otwarty, bez instalacji...podałem trochę na wyrost ok.190tys., dokładnie mi trudno oszacować ponieważ w tym roku także płaciłem za przyłącze elektryczne, a to opłaty za prąd co miesiąc itp. No ale ile mogłem się pomylić...góra 5 tys. w górę lub w dół. Ale lepiej zawyżyć jak zaniżyć koszty i później się pocić, że się nie wyrobicie.

U mnie jak dotąd to z każdego etapu coś zostaje kasy. Miałem plan zrobić parter na gotowo do zamieszkania a może nawet sypialnię na piętrze zrobię.

farida...

Zdjęcie drzwi zeskanuję i wkleję wieczorkiem.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytania do już wybudowanych:

1. Jaką macie wysokość pomieszczeń parteru po wykonaniu podłogi na gotowo?

2. Jak rozwiązaliście (ci budujący ściany dwuwarstwowe) miejsce styku klinkieru komina ze ścianą nośną?

3. Jakie robicie podziały tafli okien (kuchnia, klatka schodowa i pokoje) - szprosy wewnątrzszybowe czy podział pełną poprzeczką 8 cm. Jeśli to nie kłopot to wklejcie proszę zdjęcia tych okien.

Niedaleko od nas jest wybudowana Nastka i podpatrzyliśmy z daleka, że pergola jest przykryta dachówką. Wygląda to ciekawie, ale na żadnym rysunku nie ma wysokości do której schodzą krokwie pergoli. Podajcie proszę pomiar z natury id posadzki tarasu do najniższego miejsca konstrukcji pergoli.

Nasze postępy można zobaczyć w dzienniku.

Pozdrav

No i jeszcze bardzo ważne pytanie - jak chcecie rozwiązać budowę grilla. Ja myślę o ścianie z klinkieru i czaszy z nierdzewki. Dodatkowo chcielibyśmy zmieścić małą komorę do wędzenia (usunęliśmy boczne drzwi na taras koło kominka) z dolotem dymu pod tarasem i paleniskiem w skarpie tarasowej.

Pozdrav

A kominek nie przeszkadza w działaniu rekuperatora?

Nie, pod warunkiem, że powietrze do spalania doprowadzone jest bezpośrednio do komory spalania (na rzucie parteru jest przerywaną linią zaznaczony kanał nawiewny).

U mnie w dzienniku zobaczysz wlot w ścianie fundamentowej i wyprowadzenie ponad poziom 0 na zdjęciu z betonowania płyty parteru.

Materiały kosztowały mnie 195,20 PLN, a montaż trwał 15 minut.

Można też zastosować zwykłą rurę pcv o średnicy 125 mm.

Pozdrav

:D Witam wszystkich :o

Widzę, że forum rozkręciło się na całego, a ja byłem kilka dni w delegacji i nie miałem neta :x

Po kolei: j_olkowski

niekoniecznie, jak pisałem wszystko zależy od tylu czynników, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi, można powiedzieć, że ja już tyle wydałem, ale część poszła na wykończenie środka, trochę mebli, lampy (niewyobrażalne koszty) itp., ale nie jest jeszcze otynkowane i wybrukowane (ogród to już traktuję jako odrębną sprawę, a też właściwie bez zagospodarowania działki dom nie jest wykończony). Aha, nie mam jeszcze górnej łazienki :lol: . Rejon Polski ma też znaczenie, bo ceny usług się różnią. Ja w 2006 za stan surowy bez dachu ze ściankami działowymi, kominami na gotowo i bez tarasów dałem 25 tys. - drogo ? Słyszałem, że ktoś wybudował za 12 tys. U mnie była to najtańsza oferta jaką dostałem, a od ekipy za wiele nie mogłem wymagać. Stan surowy około 150 tys. tak, że koszty andreassi są bardzo podobne biorąc pod uwagę zwyżkę cen.

Koraa; zdaje się, że Farida jest bardzo blisko :)

andreassi: :) :o gratuluję odważnej decyzji, domyślam się co przeszedłeś, ale wierz mi, nie będziesz żałował, taki jest urok budowy, czasami jak się popełni jakiś błąd nie można brnąć dalej bo konsekwencje są na całe życie. Lepiej rozebrać i poprawić niż z tym żyć. Moja rada: wytnij jeszcze otwór na okienko, mur masz taki jak ja, nie trzeba w tym miejscu żadnego nadproża :D - dasz radę - postawisz kiedyś flaszkę i będziemy kwita.

Leszek i Ewa: pewnie nie obejmuje, a jak pisałem wcześniej na te materiały cena według mnie jest prawdopodobna. Mam znajomego, który wybudował dom za 100 tys., ale o czym my mówimy: o nowoczesnym domu z porządnych materiałów, czy o budynku z wszystkiego co najtańsze z oknami z odzysku. Każdy ma swoje przekonania, ale ja cały czas mówię o standartowym wykonaniu, ani najtańszym, ani najdroższym, a jak już ktoś chce wybudować "pod klucz" za np. 300 tys., a rozważa rekuperator, centralny odkurzacz, pompę ciepła, płaszcz wodny, zamkniętą komorę spalania, inteligentny dom itp. to trochę się za bardzo rozmarzył. :wink:

Trabi-wrc: czy myślisz o tej w Żorach ? byłem tam 2 razy, mam trochę zdjęć :lol:

parter - 2,70, piętro 2,72,

podział pełną poprzeczką, sama poprzeczka ma 4,5 cm, ale ramki + uszczelki i robi się ~ 8 cm

okna bok: szer 1480x1450, podział 528/922

kuchnia: szer 1480x1150, podział 428/722

klatka: szer 1230x1750, podział 609/532/609

balkon: 980x2250, podział 1470/780, zdjęcia --> patrz wcześniej można ściągnąć na kompa powinny być w miarę dobre, a jak czegoś nie ma to pisz.

Odnośnie powietrza do kominka to ja mam PCV 110 kanalizacyjna, ale coś mi się wydaje, że po pierwszej zimie tylko na kominku to tak jak pisze fachowa literatura lepiej zrobić 160, bo oszczędności finansowe żadne, a w wypadku podłączenia mojego wkładu też było 160 i musiałem powiększać. A jak mi robili fundament to zapomnieli o tej rurze do kominka i po konsultaci powiedzieli, że zrobi się 2 50-ki w izolacji pod wylewką. Teraz jak to sobie przypominam to nie mogę powstrzymać śmiechu. Wtedy po długim namyśle już wieczorem szybka akcja, wykuwanie dziury w ścianie fundamentowej i przygotowałem fi 110. Rano przyjechał beton i po wszystkim. :) Teraz już tylko żałuję, że nie miał mi kto podpowiedzieć i nie dałem 160 też kanalizacyjnej tej pomarańczowej dla niewtajemniczonych, trochę droższej.

Uf, chyba starczy tego trucia pozdrawiam :wink:

Witam.

Leszek...

Jak dobrze, że jest ktoś, kto już wybudował i służy dobrą radą.

Otwór na okno na strychu mam już wycięty.

Na początku czerwca zamykam dom, tzn. wstawiam okna, bramę i drzwi robocze.... :)

Ok. 15 czerwca studnia wiercona a ok. 20 czerwca instalacje wod-kan.

Następnie instalacja elektryczna...

Trzymajcie kciuki aby wszystkie prace przebiegały po mojej myśli :)

farida...

oto obiecany skan oferty drzwi wejściowych...

http://img520.imageshack.us/img520/5317/963bd7.jpg http://img520.imageshack.us/img520/8430/964gr0.jpg

w projekcie jest otwór 150cm. Firma KMT w standardzie przy tych drzwiach wymaga otwór 130cm, przynajmniej tak było przy mojej wycenie.

Jeśli się nic nie zmieni to będę musiał tą różnicę domurować.

P.S.

Plastikowe z przeszkleniem bocznym wg moich wycen, w zależności od firmy, to cena ok. 4-5tyś.zł., a nawet więcej. Dlatego moja decyzja o drzwiach stalowych - tańsze...

Pozdrawiam i powodzonka :D

Chyba nastąpiło małe nieporozumienie. :D

Owszem zwiększyłem, ale odległość drzwi od ściany "łazienkowej". W projekcie jest 60 cm, ja zwiększyłem do 70, ale rzeczywistość pokazała, że i to za mało, mam dosyć szerokie opaski na drzwiach i mogło być 80 cm. Skutek jest taki, że drzwi przysuwają się bardziej do schodów, a tam są jeszcze przełączniki światła i u mnie manipulator alarmu, ale się mieści. Na szerokość klatki schodowej nie miało to żadnego wpływu. Szafa jest na ścianie graniczącej z łazienką.

Chyba nastąpiło małe nieporozumienie. :D

Owszem zwiększyłem, ale odległość drzwi od ściany "łazienkowej". W projekcie jest 60 cm, ja zwiększyłem do 70, ale rzeczywistość pokazała, że i to za mało, mam dosyć szerokie opaski na drzwiach i mogło być 80 cm. Skutek jest taki, że drzwi przysuwają się bardziej do schodów, a tam są jeszcze przełączniki światła i u mnie manipulator alarmu, ale się mieści. Na szerokość klatki schodowej nie miało to żadnego wpływu. Szafa jest na ścianie graniczącej z łazienką.

Widać się nie przyłożyłem do zadawania pytania - chodziło mi właśnie o to o czym piszesz, ale myślałem, że oprócz przesuwania otworu drzwiowego od ściany działowej z łazienką, dla uzyskania miejsca na przełączniki, wybieg poręczy itd zmniejszyłeś nieznacznie otwór w stropie. W projekcie jest 232cm od ściany zewnętrznej. Myślę o zmniejszeniu do ok 210cm, ale nie wiem jak to będzie się odbijało na schodach.

Pozdrav

Ja bym nie ryzykował , jeśli wszystkie wymiary trzymasz tak jak w projekcie (oprócz przesunięcia drzwi ), bo przy moich schodach pomiary były zrobione jeszcze jak nie było parapetów, a montaż już po obsadzeniu. 2 cm wystającego parapetu mocno utrudniły składanie i nie wiem jak sie zachowa wysokość stopni, żeby ci nie wchodziły na okno. U mnie wyszło po założeniu listwy wykańczającej 0,5 cm pod parapetem. Ale wszystko zależy od schodów jakie będziesz robił. Z szerokością pomiędzy drzwiami , a schodami też nie jest tak najgorzej, bo może tego nie widać przed zrobieniem schodów, ale ważne!!!! podłoga wydłuży ci się tam o jeden stopień, czyli około 28 cm. Przy schodach mam 2 przełączniki schodowe, a manipulator umieściłem nad nimi i w praktyce zdaje egzamin, mogę polecić takie rozwiązanie. :D

Andreassi:

Jeżeli drzwi mają 100, a doświetle 30 to w porządku, ale jak drzwi będziesz miał węższe to będą robiły wrażenie ciasnoty, a wejście jest przecież duże, żeby nie powiedzieć ogromne :lol:

Z tego co pamiętam to podciąg ze słupami był wylany wcześniej, żeby stanowił dodatkowe wzmocnienie, to ta ilość jest bez tych elementów. Jakieś pół kubika wyszło więcej bo rozlazło się szałowanie pod podciąg nad wiatrołapem. Tam zresztą powstaje takie dodatkowe miejsce które widać dopiero po zaszałowaniu i spokojnie można je było u mnie wyłożyć Ytongiem , nie poszłoby tyle betonu i lżejszy byłby ten podciąg. Strop mam tak jak w projekcie Teriva, to z tego co pamiętam robi się 4 cm takiej szlichty żeby strop nie opierał się bezpośrednio na Ytongu i na to 24 cm łącznie z pustakami Terivy. ( mają chyba 19cm + 5cm nad pustakami) :lol: , co razem daje 28cm na obmurowanie tymi bloczkami z wełną. :wink:

Dzięki za info - my budujemy z ceramiki i nie będzie wieńca opuszczonego (czyli tych 4 cm poniżej stropu), a ostatnie warstwy pod wieńcem są robione z cegły. Oprócz tego wyciągnęliśmy tę wnękę w wiatrołapie do lica ściany kuchennej, więc to dziwne miejsce pomiędzy podciągami u nas odpada.

Pozdrav

Uwaga :o

Może ktoś się domyślił od razu, ale chyba nie było to takie proste.

Ta wnęka nad drzwiami wejściowymi jest to miejsce w przypadku budowy z betonu komórkowego na ocieplenie. Po ociepleniu np. styropianem ona zniknie i drzwi będą zagłębione, ale już nad nimi będzie równo ze ścianą.

Witam .

andreassi dziekuje za skan drzwi.Myslalam,szczerze piszac,ze bedzie to fotka drzwi wpasowanych juz w Twoja Nastke :D .

Ad schodow.klatka schodowa jest dosc waska i kazde potkniecie (z wymiarami) grozi kalectwem ( schodow).A juz moja to jest tego przerysowanym przykladem.Jesli moge doradzic,tym co maja to przed soba to dostosowujcie okno do schodow a nie odwrotnie.Najlepiej wstrzymac sie z zamowieniem okna az beda schody.W sumie w przypadku okna ,tak duzego,10 cm w ta czy inna nie robi roznicy.A w schodach robi.Fajnie wyglada parapet na jednym poziomie ze stopniem np.

Tych ktorzy sie wahaja zachecam do lukarny zamiast okien polaciowych :D !Po ociepleniu,zabudowaniu i pomalowaniu pokoiki sa przesliczne!!(poprosze kogo trzeba,moze wstawi fotki :wink: ) .pozdrawiam.